Az ASUSTOR számos mobiltelefonos alkalmazást készített, amivel Android és iOS rendszert futtató mobiltelefonról vagy táblagépről is elérhető az ASUSTOR Drivestor 4 Pro, amivel olyan funkciókhoz férhetünk hozzá a mobileszközökre írt appok segítségével, mintha az otthoni PC mellett ülve tallóznánk a hálózati adattároló beállításai között.

Korábban már két cikket is szenteltünk a 4 lemezes ASUSTOR Drivestor 4 Pro NAS-nak, amelyeket itt találhattok meg:

Mivel egy NAS nem csak biztonsági mentésre használható, így folytatjuk a harmadik résszel, amelyben a gyártó telefonra készített szoftvereit mutatjuk be. Az ASUSTOR mobil applikációit könnyű felismerni, hiszen mindegyik „Ai” előtagra hallgat. Azonos bennük, hogy mivel mobiltelefonos/táblagépes szoftverekről beszélünk, ezért nem kell az otthoni hálózat hatósugarában lennünk a telefonunkkal, hiszen otthonról távol is használhatóak ezek az alkalmazások, amelyek képesek kommunikálni a routerhez csatlakoztatott NAS-sal.

Ennek megfelelően mindegyik alkalmazáshoz bejelentkezés szükséges, ahol meg kell adnunk a NAS- IP címét vagy a távoli elérését és a korábban beállított jelszavunkat is. Ennek a segítségével pedig, a világon bárhol is lennénk, hozzáférünk majd a hálózati adattárolónkhoz.AiData

AiData 1

Az AiData egy fájlmenedzser alkalmazás, amellyel tallózhatók a NAS-on tárolt mappák és azon belül az összes ott fellelhető fájl is. Annak köszönhetően, hogy teljes elérést kapjunk a szoftver által, nem csak a hotswap lemezeket, de a NAS USB portjához csatlakoztatott merevlemezt, SSD-t, pendrive-ot is elérhetjük. Ez könnyű és biztonságos fájlmegosztást tesz lehetővé, hiszen nem kell bizalmas fájlokat mozgatnunk különböző felhőszolgáltatásokon keresztül, hanem ha az irodában lévő NAS-on tárolt adatokra van szükség, azokat elérhetjük ezzel a mobiltelefonos alkalmazás segítségével is.

AiData 2

Az AiData a már említett fájlkezelőként is funkcionál. Segítségével nem csak tallózhatjuk a könyvtár szerkezetet, hanem az adott fájlokat is megnyithatjuk, amelyeket a telefonunk kezel. Ennek megfelelően akár a NAS-on tárolt képek között is tallózhatunk vagy videófájlokat indíthatunk el a segítségével, amelyeket a mobiltelefonon vagy a táblagépen tekintünk meg. De az AiData funkciója nem merül ki ebben, hiszen a meghajtón tárolt fájlokat lementhetjük a készülékeinkre vagy biztonsági mentésként a telefonon, táblagépen tárolt fájlokat is feltölthetjük a NAS meghajtójára. A fájlátvitelről egy feltöltést és letöltést jelző státuszt is kapunk, hogy tájékoztasson bennünket az adatok mozgásáról. Az AiData képes futni a háttérben is, így egy hosszabb fel vagy letöltés közben is használhatjuk a mobiltelefonunkat. A biztonságot növeli, hogy külön jelkód is védheti az alkalmazást, így hiába oldjuk fel a telefont, az applikáció használatához külön jelszót állíthatunk be, hogy csak mi férhessünk hozzá.

 

AiVideos

AiVideos 1

Az AiVideos a fájlelérést egészíti ki és egy médiacenter szerű felületet varázsol a mobiltelefonunkra, amivel előnézeti képet is kapunk az adott videófájlokról. A szoftver az összes, NAS-on tárolt videó fájlt képes összegyűjteni, aminek köszönhetően az AiVideos használatával a legutolsó mappába rejtett videóinkat is megtalálhatjuk. Természetesen külön könyvtárak létrehozására is van lehetőség, hogy így külön kategorizálhassuk a fájlokat. A szoftver használatához telepítenünk kell a NAS-on található áruházból a LooksGood szoftvert.

AiVideos 2

A telefonos appból kiválasztva egy videófájlt, a szoftver megjeleníti a média felbontását, majd a lejátszás gombra kattintva az el is indítható. Ha feliratos filmet néznénk, a szoftverben kiválasztható a felirat nyelvezete, illetve az alkalmazásból állítható a videó fényereje is. A NAS-on tárolt videókat lehetőség van egy gombnyomással megosztani másokkal is, hogy ők is megtekinthessék a link birtokában a meghajtón talált videófájlt. A beállítások között használhatunk átkódolást is, hogy 240, 320, 480, 720 vagy 1080p felbontásban szeretnénk-e megtekinteni az adott videót. Így lehetőség van a sávszélesség csökkentésének érdekében alacsonyabb felbontást választani. Ez a funkció a gyártó által megadott kompatibilitási listán szereplő HDD-kel és SSD-kel működik. Ezért, amennyiben ez a funkció fontos a számunkra, érdemes a NAS vásárlásakor megnézni, milyen meghajtókat szerezzünk be hozzá, hogy a NAS minden funkcióját maximálisan kihasználhassuk.AiMusic

AiMusic 1

Az AiMusic hasonlóképp működik, mint az AiVideos csak ebben az esetben audio fájlokat játszhatunk le a hordozható eszközünkön. A zene könyvtárba feltöltött mp3 kiterjesztésű fájlokat a mobilos appal tallózhatjuk is. Lehetőség van a háttérben történő lejátszásra, így az értesítési sávon megtaláljuk a lejátszó kezelőgombjait is.

AiMusic 2

 

AiMaster

AiMaster 1

Az AiMaster egy igazán remek felügyeleti szoftver, ahol számos információt és beállítási lehetőséget kapunk a NAS távoli testreszabásához. A Rendszerinformáció menüben megnézhetjük, hogy mióta aktív a NAS, megtekinthető a merevlemezek és processzor hőmérséklete, illetve a NAS házában található ventilátor fordulatszáma is. Az Aktivitásmonitor valós idejű adatokat szolgáltat a CPU és memória kihasználtságáról, a hálózati adatforgalomról, a lemezhasználatról és az épp futó folyamatokról is.

AiMaster 2

A Belépés menüben Rendszernapló, fájlhozzáférés kérések és csatlakozás napló is lekérdezhető, hogy ha több felhasználóval rendelkezünk, megnézhessük, hogy ki, mikor használta a NAS-t. Ezt bővíti ki az Online felhasználó pont, ahol a jelenlegi usereket listázhatjuk, illetve beállítható fektelista is, IP cím alapján.

A Mentés egy gombnyomással lehetőséget ad arra, hogy ha egy USB-s meghajtót csatlakoztattunk, akkor egy megadott mappát mentsen le a külső tárolóra vagy a külső tárolóról másoljon fel megadott elérés alapján fájlokat vagy mappákat a NAS meghajtójára. A Backup visszaállítás arra nyújt lehetőséget, hogy biztonsági mentést állítsunk vissza a NAS-ra akkor is, ha fizikailag nem tudunk a NAS közelében lenni.

AiMaster 3

Az App Central megegyezik a PC-ről is használt alkalmazásáruházzal, amivel a telefonról telepíthetünk vagy frissíthetünk olyan appokat, amiket a NAS-on használunk. A Belépés ellenőrzéssel megtekinthetők a felhasználók, csoportok, alkalmazás és felhasználói jogosultságok is. A Beállítások menüpontban a telefonon keresztül frissíthető a NAS firmware-e, beállítható a ventilátor fordulatszáma, a lemezek energiaszabályzása, hogy ha nincsenek használatban, mennyi idő után álljanak le. Illetve beállítható még a NAS előlapján található LED-ek fényereje, jelzésének hangja is. A Web center lehetőséget ad a NAS-ról futtatott weboldalak kezeléséhez, amelyhez használhatunk PHP, Apache és Nginx implementációkat is. A Tároló kezelés a lemezeinket listázza, megjeleníti a foglalt és szabad helyet és a meghajtók állapotát is.

 

AiFoto 3

AiFoto 3 1

Az AiFoto 3 hasonlóképp működik, mint az AiVideos vagy AiMusic, csak ebben az esetben a fotókat tallózhatjuk, tölthetjük le őket a telefonról vagy feltölthetjük az elkészített képeket a NAS-ra is. Ehhez bekapcsolható a szinkronizálás, ahol az is beállítható, hogy csak WiFi-n keresztül történhet az adatok mozgása vagy csak a telefon töltése közben induljon el a szinkronizáció. Így a telefonnal, a nyaraláson készített képeket WiFi kapcsolatot találva azonnal feltölthetjük a hálózati meghajtónkra, hogy azokat utána törölhessük a mobiltelefon tárhelyéről az újabb képek készítéséhez.

AiFoto 3 2AiSecure

AiSecure 1

A kamerákhoz készített alkalmazással a hálózati adattároló lehet a mentésünk helye. Az AiSecure támogatja a kétirányú kommunikációt, mozgás érzékelésekor képes értesítést küldeni a telefonos alkalmazásra, illetve, ha mozgatható kamerával rendelkezünk, beállíthatjuk annak irányát is. Ám ennek kipróbálása kamera hiányában nem valósult meg.

 

AiDownload

AiDownload 1

Ezt a szoftvert csak Android-os eszközökre adta ki a gyártó, iOS-en nem érhető el. A segítségével nem csak különféle fájlokat tölthetünk fel a NAS-ra a mobiltelefonról, hanem a hálózati meghajtóra letöltéseket is elindíthatunk. URL címet megadva http oldalon található fájlokat, de torrent elérést is megadhatunk neki. Torrentek esetében a telefonon láthatjuk a le és feltöltés sebességét, elindíthatjuk vagy megállíthatjuk azokat.

AiDownload 2

Jól látható, hogy az ASUSTOR sok mindenre gondolt, hogy a NAS tudását egy mobiltelefonnal vagy táblagéppel is kiaknázhassuk. Ennek köszönhetően számos olyan funkciót érhetünk el, amihez nem szükséges az otthoni PC-t használatba vennünk, hiszen sok mindent megoldhatunk csupán egy mobiltelefon használatával is. Ezt a rengeteg tudást mind magában foglalja az ASUSTOR Drivestor 4 Pro, így amennyiben egy alacsony energiafogyasztású NAS eszközre lenne szükség, kiválóan megoldja majd a rábízott feladatokat.

Korábbi tesztjeink az ASUSTOR Drivestor 4 Pro modellről:

 

Az ASUSTOR Drivestor 4 Pro NAS-t itt találod meg

ASUSTOR Drivestor 4 Pro termékoldal

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás