Korábban már irtunk a 4 lemezes ASUSTOR Drivestor 4 Pro NAS-ról. Ebben a cikkben említettük, hogy az eszköz számos olyan funkcióval rendelkezik, ami egészen egyszerűen nem fér bele egy tesztbe, így folytatjuk a korábban elkezdett írásunkat.

Ez az újabb cikkünk, a második része az ASUSTOR tesztünknek. Egy NAS nem csak biztonsági mentésre használható, hanem a technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy olyan dolgokra is igénybe vehessük, amelyeket sokszor egy másik hardveren futtattunk. Képes kamerákat kezelni, hogy az otthoni megfigyelőrendszerként üzemeljen és folyamatosan rögzítse a kameráink által látott képet. Letöltőgépként használhatjuk, multimédiás mindenest varázsolhatunk belőle vagy a számos meghajtó rekeszeinek köszönhetően a családi fotóalbum, videók vagy azok a nagy fájlok is elérhetők róla, amikkel dolgozunk. Így nem csak az asztali PC vagy laptop tárhelyének kihasználtságát foghatjuk vissza, de a felügyeleti beállításokkal ezeket az adatokat másokkal is megoszthatjuk. Ezeket a funkciókat egészíti ki a MyArchive, amely biztonsági mentést készít bizonyos rendszerességgel vagy akár azonnal, amint egy fájllal dolgozunk a saját számítógépünkön. De használhatjuk a NAS mobiltelefonos alkalmazásait is távoli felügyelethez, fotók mentéséhez, hogy ne teljen be a mobiltelefonunk tárhelye vagy itt van a Docker, amellyel konténert is futtathatunk az ASUSTOR NAS-on.

 

ASUSTOR MyArchive

 

Az ASUSTOR MyArchive funkcióval biztonságban tudhatjuk az adatainkat. A 4 lemezes megoldásnak köszönhetően, melyből jelenleg 2 merevlemeznek való hely van lefoglalva, egy harmadik slotba tehettem bele a biztonsági mentésre alkalmas merevlemezt. Az ADM felületen keresztül könnyen beállítható a MyArchive meghajtó, amelyet elláthatunk titkosítással is, hogy más ne férjen hozzá. A meghajtó beállítása után a File Explorer-ből manuálisan is lehetőségünk nyíliik biztonsági másolatot készíteni azokról az adatokról, amelyeket duplikálni szeretnénk.

Az ADM szerencsére több lehetőséget is ad nekünk. Azon kívül, hogy SMB, FTP biztonsági mentést is kínál, lehetőség nyílik arra is, hogy belső vagy külső mentést alakítsunk ki a rendszerben. Ennek megfelelően, a belső mentés a beépítőkeretbe épített meghajtóra, a külső mentés pedig akár egy pendrive vagy USB csatlakozóval ellátott HDD vagy SSD is lehet. Ez azért fontos, mert egy MyArchive mentés után a fájlkezelővel a NAS működése közben is leválasztható a mentésre szolgáló meghajtó, hogy azt magunkkal tudjuk vinni, legyen az egy hot swap meghajtó vagy USB adattároló.

A mentéseket elkészíthetjük a Backup & Helyreállítás alkalmazással, ahol ki kell választanunk, hogy milyen könyvtárat vagy melyik teljes meghajtót szeretnénk lementeni, majd hozzá kell adni a cél meghajtót, ahová a mentés készül. Ez lehet manuális, de beállíthatunk akár időzített mentést is. Beállítható, hogy naponta, mely időpontban legyen a mentés elkészítve, vagy megadhatjuk a hét valamely napját, illetve kiválasztható az is, hogy havonta melyik napon, hány órakor készítsen backupot a rendszer.

ASUSTOR NAS 2. cikk 3A Backup & Helyreállítás lehetőséget ad a NAS előlapján található fizikai, biztonsági gyorsgomb használatára is. Ez a gomb alapesetben inaktív, de az ADM-ből beállítható, hogy amennyiben egy USB portos meghajtót csatlakoztatnunk a NAS-ra, akkor a biztonsági mentés gomb megnyomásával a NAS-ról készüljön mentés a külső meghajtóra. Vagy akár épp ellenkezőleg, a külső meghajtóról másoljon fel adott mappákat és fájlokat a hálózati tárolóra. A szoftverből beállítható, hogy mely mappákat szinkronizálja, így egy ilyen mentéskor nem kell bejelentkezni a NAS felületére, csak csatlakoztatni kell a külső meghajtót, megnyomni a mentés gombot és a korábban beállított mappáról másolatot készít. Ez akkor fontos, ha különböző alkalmakkor fizikai adathordozón kell továbbítani fájlokat, hiszen ilyenkor ez az egy gombos módszer nagy könnyebbséget ad az adatok elkészítéséhez.

Az ASUSTOR operációs rendszere lehetővé teszi, hogy a NAS-t távolól is elérjük és böngésszük a rajta tárolt fájljainkat vagy a feltöltött képeket, videókat nézhetjük vissza. Ebben az EZSync szolgáltatás segít, amely egyaránt elérhető PC-re és mobiltelefonra is. A PC-re telepíthető app segítségével folyamatos szinkronizáció alatt tarthatjuk az adatainkat. Ha például képet vagy videót szerkesztünk, esetleg szöveget írunk. Ha megadjuk a szoftvernek, hogy a mentésre használt mappánkat folyamatosan szinkronizálja a NAS-sal, akkor amint elmentjük egy szöveges vagy multimédiás sablonunkat vagy kész projektünket, akkor az biztonsági mentésként megjelenik a NAS-on is. Így, ha a számítógép esetleg meghibásodna, a biztonsági mentés megtalálható lesz a hálózati adattárolón. De ez a szinkronizáció fordítva is lehetséges, így ha egy megosztott fájlt más szerkeszt, akkor az a gépünkön mindig naprakész lesz.

ASUUSTOR NAS 2. cikk 4

Persze nem csak ilyen funkciója van az EZSync alkalmazásnak, hanem készült belőle mobiltelefonos verzió is. Az ADM-en belül, az EZ Sync Manager-t kiválasztva érhető el a már említett PC és telefonos alkalmazás. Ez a mobiltelefonokra készített app AiData néven található meg. Segítségével a telefonon tallózhatjuk a NAS-on tárolt fájlokat, letölthetünk és feltölthetünk oda adatokat, illetve a PC-ről szinkronizált fájlokhoz is hozzáférhetünk. Ez a megoldás számos lehetőséget tartogat, például, ha fontos email csatolmányt kaptunk, feltölthetjük azt a NAS-ra a telefonos applikációval.

ASUSTOR NAS 2. cikk 5Ezt bővíti ki a mobiltelefon által készített képek és videók kezelésére szolgáló AiFoto 3, amely vezeték nélkül képes szinkronizálni a NAS-ra. Az AiFoto 3 mobiltelefonos alkalmazás egyaránt segít az Android és iOS felhasználóknak a telefonon található bármilyen fotó vagy videó, NAS-ról való elérésében. Ennek köszönhetőn, ha kis tárhellyel rendelkezünk a mobil készülékünkön, akkor a telefon képes automatikusan is feltölteni ezeket a fájlokat a NAS-ra, hogy törölhessük őket a mobiltelefon tárhelyéről vagy, hogy biztonság mentésként legyenek elmentve a merevlemezen.

asustor nas ezsync

 

Docker

 

A Docker operációs rendszer szintű virtualizálást használ, szemben például a VirtualBox környezetével, ami a hardvereden fut. Ennek köszönhetően távolról is elérhetők a Docker-ben készített projektek, amelyeken dolgozni szeretnél. Ennek használatához le kell töltened az ASUSTOR App Central áruházból a Portainer CE alkalmazást.

ASUSTOR NAS 2. cikk docker2

Indítsd el és készíts magadnak egy profilt. Az Add Template-en belül máris kiválasztható, hogy mit szeretnénk használni. A beállítások, NAS-on való jogosultságok megadása után lokálisan futtathatóvá válik a NAS-on keresztül például a WordPress is, amivel kipróbáltam a Docker működését. Persze ez nem csak az otthoni gépen futtatható, hanem az EZ-Connect használatával távolról is hozzáférünk a projektekhez. Akár Ubuntu, MariaDB, Nginx vagy NodeJS is futtatható általa. Fontos, hogy nyissunk egy portot a NAS tűzfalán, hogy elérhető legyen a kiválasztott konténer. Ezek után pedig máris használhatom a WordPress grafikus felületét is.

ASUSTOR NAS 2. cikk dockerA Portainer felületén létre kell hozni Stack-et a kívánt adatokkal, hogy elérjük a létrehozott adatbázist és a képfájt kiválasztva el is indul a létrehozott image.

Látható tehát, hogy ahogyan az összes többi gyártó is, az ASUSTOR is sok mindenre gondolt. Nem csak fájlkezelői oldalról, de igazi multimédiás mindenesként, biztonsági mentésként is használható. A paletta igen széles a gyártó alkalmazásboltjából letölthető szoftvereinek segítségével.

Az ASUSTOR Drivestor 4 Pro NAS-t itt találod meg

ASUSTOR Drivestor 4 Pro termékoldal

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás