Az ASUSTOR Drivestor 4 Pro energiatakarékos működésével, gyors vezetékes csatlakozásával és négy meghajtó kezelésével kiváló adattároló kisvállalkozások számára vagy az otthoni felhasználói igények kielégítésére.

ASUSTOR AS3304T-910D teszt (2 of 12)

Az ASUSTOR Drivestor 4 Pro egy fekete színű, műanyag házas modell, amely biztonságos, megfelelő béleléssel ellátva érkezett meg. A csomagban egy 90 wattos töltőadapter, csavarok a 2.5 hüvelykes meghajtók felfogatásához és LAN kábel található meg a NAS mellett.

ASUSTOR AS3304T-910D teszt (11 of 12)

Az uralkodó fekete színt az ASUSTOR rózsaarany árnyalatú logója töri meg az előlapon. Bekapcsolt állapotban az állapotjelző ledek vizuális tájékoztatást adnak a NAS, illetve a hálózati kapcsolat és a meghajtók működéséről. A front rész alsó felén található USB 3.2 Gen 1 porthoz csatlakoztatott külső meghajtókra biztonsági mentés készíthető a NAS-ról vagy optikai meghajtót csatlakoztathatunk hozzá.

Az előlapot a mágneses talpaknak köszönhetően könnyedén eltávolíthatjuk, hogy a panelt leemelve lehetőségünk nyíljon a beépítőkeretekbe helyezni a meghajtókat. Ennek a mágneses megoldásnak és a hot swap funkciónak köszönhetően, a meghajtók egyszerűen, szinte egy mozdulattal cserélhetők. A keretek pozitívuma, hogy nem csak 3.5 hüvelykes SATA, hanem a beépítőkerettel 2.5 hüvelykes meghajtókat is használhatunk. Ez az opció több lehetőséget is megnyit előttünk, hiszen akik stabil, hosszú távon is megbízható adattárolást szeretnének, azok választhatják a külön NAS rendszerekhez ajánlott merevlemezeket. Akik a halk működést preferálják, akár 2.5 hüvelykes, laptopokba szánt HDD-ket is használhatnak vagy lehetőség nyílik SATA csatolófelülettel ellátott SSD-k beszerelésére is.

ASUSTOR AS3304T-910D teszt (6 of 12)ASUSTOR AS3304T-910D teszt (6 of 12)A Drivestor 4 Pro hátsó részén a 12 centiméteres ventilátor szellőzőnyílása található, két darab USB 3.2 Gen 1 USB és 2.5 Gigabit Ethernet port társaságában (2.5Gbit/1Gbit/100Mbit) a nagy sávszélességű adatkapcsolathoz.

ASUSTOR AS3304T-910D teszt (5 of 12)

Az ASUSTOR az 1MB cache-el ellátott, ARM alapokra épülő Realtek RTD1296 processzora mellett tette le a voksát, amely számos más NAS-ban is helyet kapott. Előnye az x86 platformra épülő modellekkel szemben a passzív hűtés és az alacsony fogyasztás. A négy magos, négy szálas működésre alkalmas CPU órajele 1.4GHz. A Drivestor 4 Pro 2GB DDR4 típusú memóriával érkezik, amely nem bővíthető.

ASUSTOR AS3304T-910D teszt (8 of 12)

A rendszer összeállítása könnyű, az előlap leemelése után ki kell oldani a fülekkel rendelkező HDD foglalatot, hogy behelyezzük a meghajtó(ka)t. Csatlakoztatni kell a LAN, illetve tápkábelt és megkezdődhet a konfigurálás. A webes felületen elérhető a magyar nyelv is, ami számos részletes leírást tartalmaz a funkciók gyors beállításának elvégzéséhez. A Linux alapokra épülő ADM 4.0 rendszerben minden részletesen testreszabható és számos olyan alkalmazás található meg benne, amivel a kisvállalati felhasználás mellett az otthoni felhasználóknak is kedvez az ASUSTOR. A rendszer felépítése könnyen áttekinthető, használata nem igényel gyakorlatot. A kezdeti beállításokat és ellenőrzéseket végignézve az ember szeme könnyen rááll a menü struktúrájára.

Az alapképernyőn látható ikonok a hasonló NAS rendszerekből, illetve mobiltelefonos operációs rendszerekből lehet ismerős a felső, gyorselérési menüsávval egyetemben. Itt információt kapunk a rendszerről, amit kibővít az erőforrásfigyelő, ahol valós időben monitorozható a memória, merevlemezek, és CPU kihasználtsága. Illetve elérhető a gyorskeresés és a felhasználói profil beállítása is.

ASUSTOR Drivestor 4 aktivitás monitor ASUSTOR Drivestor 4 Pro hdd ASUSTOR Drivestor 4 Pro menu 3

Az első üzembehelyezéskor egy darab 500GB-os, 2.5 hüvelykes HDD került beszerelésre, amire fel lettek telepítve az alapvető alkalmazások és be lettek állítva a kötetek. Majd ez lett kibővítve még egy 500GB-os merevlemezzel RAID0-ba fűzve. Szerencsére a rendszer jól van optimalizálva, nem találkozni olyan hibával, hogy ha egy HDD a beállításokat és alkalmazásokat futtató meghajtó, akkor dadogna a rendszer. Minden parancsunkra azonnal reagál, nem találkoztam belassulással vagy lassan megnyíló, vánszorgó appokkal.

A rendszerbeállítást követően a frissítő szoftver nem talált újabb csomagot, így a 2023.09.12 kiadású ADM 4.2.4.RL82 verziója fut a NAS-on. Beállításra került a helyettesítő rendszergazdai fiók, a tűzfal, illetve minden IP cím blokkolásra került és megtörtént a kivételek felvétele a különböző eszközökön történő Samba médialejátszáshoz. Az első szoftverek közül a Download Center is telepítésre is került, amivel url alapján fájlokat tölthetünk le, de torrent klienst is kapott. Így közvetlenül a NAS lehet a torrent letöltő gépünk és folyamatosan, a nap 24 órájában seedelheti vissza az adatainkat.

ASUSTOR Drivestor 4 Pro torrent 2

Az App Central áruházban olyan szoftvereket is találhatunk, mint a biztonsági mentési megoldások a DropBox, Google Drive felhőtárhelyekből. Windows, Mac gépekről könnyedén, a hálózatot használva készíthetünk biztonsági mentést. De említhetjük a mobiltelefonnal készített képek automatikus hálózaton keresztül történő átmentését a NAS-ra a Photo Gallery 3 segítségével. Arra is lehetőség van, hogy szerverként használva WordPress-t telepítsünk fel rá, hogy erről futtathassuk a weboldalunkat, de a Web Center segítségével akár saját weboldalt is létrehozhatunk.

ASUSTOR Drivestor 4 Pro menu 4

A beállítások között testreszabható az értesítési LED-ek fényerőssége és a ventilátor fordulatszabályzása is. Jelenleg automatikus módban működik a hűtés szabályzás, a középső állásban már hallható a ventilátor hangja, magas fokozaton pedig igencsak hangos és ekkor már a NAS fogyasztása is megnő. Szerencsére teljesen felesleges 100%-on járatni a hűtést, mert az alap, halk beállítás is teljesen elegendő.

A NAS a routeremhez LAN kábelen keresztül lett csatlakoztatva, majd a router szintén LAN kábelen a PC-hez lett kötve. Számomra fontos a nagyméretű adatok mozgatása, így egy 10 gigabájt méretű fájl átmásolása a NAS merevlemezére 108.000-113.000kbyte/s, azaz körülbelül 110Mb/s sebességgel történt. Ezt a tempót ugyanúgy tartotta a PC-ről és a PC-re való másoláskor is. Egy ekkora fájlhoz körülbelül 90 másodpercre volt szükség ahhoz, hogy az biztonsági mentésként a NAS-on is meglegyen.

Ha a PC-t WiFi kapcsolaton keresztül használjuk, akkor a router, illetve a PC WiFi kártyája lehet a szűk keresztmetszet sebesség terén. Az 5GHz-es vezeték nélküli kapcsolaton keresztül 50-55MB/s körül alakult a másolási tempó. Ha gigabites routerrel rendelkezünk, akkor is elég lesz ez a sávszélesség ahhoz, hogy a NAS-on keresztül a TV-n filmet nézzünk a vezeték nélküli kapcsolatot használva. Azonban, ha folyamatosan nagyméretű adatokkal dolgozunk, akkor érdemes olyan átjárót beszerezni, ami teljes mértékben ki tudja használni a NAS által nyújtott 2.5Gbps-os LAN sebességet. Az ASUSTOR ajánlását áttekintve, ha HDD helyett SSD kerül beépítésre, akkor a legnagyobb elérhető másolási sebesség 220/295MB/s körül alakulhat.

Az ASUSTOR Drivestor 4 Pro modellre telepíthetünk Plex-et is és így akár Apple vagy Android TV-re is streamelhetők a filmek, zenék. A Samba megosztással lokálisan bármilyen eszközünkkel elérhetjük a rajta tárolt médiatartalmakat. Így a NAS erőforrásainak határát sem fogjuk feszegetni, hiszen a streamingelés alatti dekódolást nem az ARM CPU fogja végezni.

A letölthető alkalmazásoknak köszönhetően akár kamerarendszert is készíthetünk belőle, hogy rögzítse és valós időben válthassunk a megfigyelésre alkalmas eszközök képei között. Ehhez 4 licenc mentes csatornát használhatunk, ha több kamerát szeretnénk felügyelni, akkor előfizetést kell választanunk az ASUSTOR Surveillance Center-en belül.

Látható, hogy számos alkalmazást használhatunk, olyat is, amivel VPN kapcsolatot alakíthatunk ki, hogy biztonságos kapcsolaton keresztül érhessük el a fájljainkat. De ezek a szoftverek csak egy szelete azoknak, amiket használhatunk közvetlenül az ASUSTOR NAS-ról.

Mobiltelefonos alkalmazásokból is szép számmal készített szoftvereket a gyártó. A két legfontosabbat kiemelve az AiMaster az, amivel valós időben monitorozhatjuk a mobiltelefonon keresztül a NAS erőforrásait, indíthatunk el vagy kapcsolhatunk ki szolgáltatásokat (FTP szerver, SSH szerver stb.) Az AiData segítségével a mobiltelefonról elérhető a NAS fájlrendszere, hogy a telefonról fel vagy letölthessünk onnan adatokat. Egy hiányossága azonban van a gyártónak, amit pótolhatna, ez pedig az AiDownload, ami csak Android-ra érhető el.Az ARM processzor teljesítménye nem fogyott el használat közben, alapesetben 15-20% körüli értéken áll a kihasználtsága. Ha alkalmazásokat telepítünk, akkor ez felugorhat 90%-ra is. A 2GB memória már inkább lehet szűkös a jövőre nézve, hiszen bár a beállítások között található egy Media Mode opció, ami 512MB memóriát lefoglal a médiatartalmak lejátszásának gyorsításához, ha ezt kikapcsoltam, akkor a rendszer azonnal betölti a számára szükséges appokat, hogy azokat ne kelljen meghívni akkor, amikor valóban szükség lenne rájuk. Szerencsére jó a memóriamenedzsment, így egyelőre nem találkoztam olyan problémával, hogy elfogyott volna a RAM és emiatt lelassult volna a NAS. Azonban, ha Plex szervert futtatunk, a 1080p feletti videók lejátszásához már kevés lesz ez a memória mennyiség és ilyenkor már a CPU is izzadni kezd.

A csomagban mellékelt 90 wattos táp egy stabil biztosíték a jövőre nézve, ha több meghajtót használnánk. A teszt alatt a CPU terhelési adatok jól alakultak, a Realtek chip maximális TDP értéke hiába 13 watt, két darab 2.5 hüvelykes merevlemezzel 9 wattot fogyaszt a rendszer folyamatos torrent leech és seed mellett. Ha a processzor pörgött, mert alkalmazásokat telepítettem, akkor ez az összfogyasztás felment 14 wattra. Tehát az ASUSTOR Drivestor 4 Pro igen energiahatékony, ami jót tesz a villanyszámlának.

Arra, amire ez a NAS képes, még csak érintőlegesen tértünk ki, így várható tőlünk még több írás a termékkel kapcsolatban, hogy mélyebben ki tudjuk vesézni az előnyeit. A teszt időszak alatt eltöltött idő alapján elmondható, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket és stabilan, energiahatékonyan szolgálja ki az adattárolással és Samba megosztással fellépő igényeket.

ASUSTOR Drivestor 4 Pro

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás