A BMAX B8 Pro nem tűnik nagy ugrásnak a korábbi B7 Power modellhez képest, de az új 12. generációs Intel Core i7 CPU köröket ver az elődjére. Az 1TB kapacitású SSD most is nagyon gyors, a mellékelt 24GB memória pedig már DDR5 típusú, hogy a sebességre ne legyen panaszunk.

Míg az i5-ös BMAX B5 Pro tökéletes otthoni és irodai számítógép, addig a BMAX B7 Power már jóval több mindenre használható az erősebb processzora által. A BMAX B8 Pro az utóbbira tesz rá még egy lapáttal, ami már játékra is alkalmas, ha nem az újabb, hanem a korábbi nagyobb neveket célozzuk meg, hiszen a GTA V is tökéletesen futott a gépen magas részletesség mellett is.

Ugyanazt a formát, ugyanazt a házat használja az összes „B” szériás BMAX gép. Így a B8 Pro megjelenésben is ugyanazt hozza, mint az elődjei. Teljesítménye számos feladatra elegendő, de fizikai mérete kicsi, így a monitor mellet vagy a VESA keretnek köszönhetően akár annak hátuljára is felszerelhető.

A BMAX B8 Pro kis mérete ellenére egy alacsony fogyasztású 12. generációs Intel Core i7 processzorral lett szerelve. Tárhely fronton most is NVMe SSD-t kapunk, amely egy 1TB kapacitású, aminek helyére idővel szintén egy nagyobb méretű flash alapú tároló is beszerelhető. A ház méretei megengedik, hogy belső SATA csatlakozójának köszönhetően egy 2.5 colos méretű SSD vagy HDD is beszerelhető legyen az NVMe SSD mellett, hogy ha nagy fájlokkal dolgozunk, amely lehetőség pozitívum a gyártótól.

BMAX B8 Pro Mini PC teszt – Kicsomagolás

    BMAX B8 Pro teszt (1 of 9)

A gép csomagolása most is olyan egyszerű, mint a korábbi modelleknél is volt. Tartozékként HDMI kábelt, VESA keretet (hogy felerősítsük a PC-t a TV vagy monitor hátuljára), rövid leírást és európai szabványú adaptert kapunk, ami ugyanakkora 19V/2.5A teljesítményt képes leadni, mint a korábbi gépnél, így maximálisan 47.5 wattot fogyaszthat.

BMAX B8 Pro teszt 2BMAX B8 Pro teszt (4 of 9)

A 12.4 x 11.1 x 4.3 centiméteres gép mérete pont akkora, mint a B5 Pro és B7 Power-é volt, a mérlegen 370 grammot nyom. A korábban látott verziókhoz hasonlóan, a négyszögletes forma sarkai most is lekerekítettek, a ház borítása erős műanyagból készült és előre, illetve hátra is kerültek portok. Elöl természetesen azok az aljzatok kaptak helyet, amelyeket sűrűbben használnánk. Így ide helyezték a reset gombot, a 3.5mm-es mikrofon/fülhallgató csatlakozót, az USB-C és két USB3.0 portot is. Melléjük a kék színben világító bekapcsológomb került, hogy visszajelzést adjon a működésről. A PC hátulján találjuk a két HDMI, két USB2.0 portot, gigabites LAN-t és a tápcsatlakozót is.

A ház oldalán találhatók a szellőzőnyílások, amelyből baloldalról beszívja, jobboldalon kifújja a levegőt a ventilátor. Alul a négy kis gumitalp által nem fog csúszkálni a gép az asztalunkon. A PC alján található fedelet levehetjük, ami alatt a SATA port található, ide tehetjük a 2.5 colos merevlemezt vagy SSD-t, memória cserére/bővítésre nincsen lehetőségünk, hiszen ezek az alaplapra vannak forrasztva.

BMAX B8 Pro teszt 3

BMAX B8 Pro Mini PC teszt – A nagy próba

Bekapcsoláskor Intel logóval fogad a rendszer, (a Del gombot megnyomva beléphetünk a BIOS-ba) majd megjelenik a regisztrált Windows 11 Pro bejelentkező képernyője, hogy megkezdhessük az adataink megadását a gép használatba vételéhez. A rendszer itt is, mint minden korábbi BMAX gépnél, angol nyelvvel indul, hogy végig vezessen a beállítási folyamatokon. A WiFi hálózathoz csatlakozva elindítottam a Windows Update szolgáltatáson keresztül a magyar nyelvi fájlok letöltését.

Egy újraindítást követően már a magyar nyelvű Windows 11 Pro rendszer fogadott. Hagytam, hogy dolgozzon és, hogy letöltse a legújabb frissítéseket, így végül a legfrissebb kiadású, 64 bites Windows 11 Pro operációs rendszer fut már rajta.

Mivel a belső 1TB-os tároló egy NVMe SSD, a sebességre nem lehet panaszunk. A CrystalDiskMark alkalmazásában 2875MB/s olvasási és 1999MB/s írási sebességet kaptam, ami felülmúlja az i5-ös gépbe szerelt SSD teljesítményét. Ennek a gyors meghajtónak köszönhetően az adatainkat kellő tempóval írhatjuk és érhetjük majd el.

Az 5GHz-es WiFi-vel elérte az 625mpbs letöltési sebességet, a gigabites LAN pedig tudja azt a tempót, amit a neve is ígér. A kis gépen természetesen 3.5mm-es fülhallgató csatlakozó is helyet kapott, ha vezetékes fül vagy fejhallgatót használnánk. Mivel itt is kombinált megoldásról beszélünk, ezért ha mikrofont is szeretnék használni, akkor az akár egy telefonos headsettel is működik.

A gép fő alkatrésze a 10 nm-es csíkszélességgel készült, Intel Alder Lake-M platformot használó Intel Core i7-1255U processzor. A korábbi B7 Power 35 wattos TDP-vel szerelt 11390H CPU-val érkezett, az új modell i7-1255U processzora ennek kevesebb, mint a felét fogyasztja. Csak 15 watt a TDP értéke, de teljesítménye a legtöbb esetben nagyobb, köszönhetően a több szálon dolgozó magoknak.Az Intel i7-1255U 10 magos, amely összesen 12 szálon képes üzemelni, szemben a 11390H 4 magjával. Alap órajele 1200MHz, de turbó módban ez akár 4700MHz-ig is emelkedhet, ami mellé 12MB L3 cache tartozik. A grafikai feladatokat az Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs végzi.

A maximálisan megemelt órajelet mindaddig tartja az i7-1255U, amíg egy bizonyos hőfokot el nem ér a processzor. Ha ez megtörténik, visszaveszi az órajelet az optimális hőtermelés érdekében. Ezt ki is próbáltam, egy stressz tesztnek vetettem alá. A mérés alatt a maximális órajel 4.1GHz-ig ugrott fel, ezt tartotta a processzor 59 Celsius fokra való melegedéséig, majd visszavette a sebességet 2.29GHz-re, így tartva a processzort ezen a hőmérsékleten. Nagyon energiatakarékosra van szabva a CPU, de cserébe az AIDA stressz teszt mérést futtatva sem ment fel 61 Celsius foknál feljebb a processzor hőmérséklete.

     

A BMAX B8 Pro 24GB DDR5 memóriával rendelkezik, amely 5200MHz-en jár. Cserére és bővítésre nincs lehetőség, hiszen ezek a modulok az alaplapra vannak forrasztva, de nem gondolnám, hogy valakinek is kevés lenne ez a mennyiség.

A Geekbench 6.1 mérése alapján a Single-Core Score 2272, a Multi-Core Score-ban pedig 8215 pontot ért el. Összehasonlításképp az asztali Intel Core i5-11400F processzoros asztali gépem 2005 és 8703 pontot kapott ebben a tesztben, ám ez a processzor 65 wattos TDP-vel rendelkezik.

A PCMark10-ben is jól szerepelt a gép, hiszen 5186 ponttal jutalmazott, míg az Intel i5-ös processzorral szerelt példány 3536 pontot ért el a tesztben.

Játékok terén a korábbé gépekre is feltelepített Dirt 3-at és GTA V-öt próbáltam ki rajta. Jól látható, hogy az Intel Core i7-1255U hiába kapta ugyanazt az Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs GPU-t, mint a korábbi i7-es modell, grafikai teljesítményben kétszeres az ugrás a játékok terén, ami nem egy elhanyagolható szempont. A Dirt 3 magas felbontáson sem okozott gondot neki, 720p LOW beállításokon pedig minimum 112 FPS-t ért el. A GTA V hozta a legnagyobb meglepetést, hiszen az előző i7-es gép 720p-ben élsimítás és V-sync kikapcsolásával 32-52FPS közötti értékeket adott Normal beállítási módban. Ezzel szemben az új modell így már 47 képkocka/másodperc, de még FullHD felbontásban, magas részletesség, élsimítás mellett is 40-45FPS-t tudott kipréselni magából.

dirt 3 720p low_ Képernyőkép 2023-12-07 210812_

GTA5_2023_12_07_21_44_31_428_ GTA5_2023_12_07_21_42_01_376_

Az Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs GPU hardveresen képes dekódolni a H264, AV1, H265/HEVC (8 bit), H265/HEVC (10 bit), VP8 Decode, VP9, HDR tartalmakat is. A kis gép szépen elboldogult a 4K-s Youtube videókkal is, így akár a televízióra kötve is élvezhetjük a filmeket a HDMI kimenetnek köszönhetően. 8K YouTube videókat próbálva az i5-ös modell már döcögött és a CPU 100%-on járt, azonban a korábbi és ez az i7-es modell is akadásmentesen kezelte a tartalmakat.

Kíváncsi voltam, hogy ha már az új CPU fele annyit fogyaszt, mint elődje, milyen fogyasztási adatokat lehet kimutatni. Így benchmark közben maximumra pörgetve 44.6 wattot evett a Meross fogyasztásmérő adatai alapján. Mivel aktív hűtést kapott, a CPU által termelt hőt egy ventilátor tartja kordában. A BIOS-on belül kiválaszthatjuk a Balance és Performance módot is, utóbbinál már jobban hallható, hogy rákapcsol a cooler a termelt hő csökkentése érdekében.

 

BMAX B8 Pro vélemény

A mindennapi használat során jól jön a 24GB memória (még 16GB RAM mellett sem panaszkodtam volna) és ez nagyon sok feladatra bőven elég. Az Intel Core i7-1255U processzor bőven elegendő teljesítménnyel rendelkezik a mindennapi tevékenységek használata során. Sokkal hűvösebb, mint a 11. generációs Coire i7 volt. A teljesítménynövekedés az alkalmazásokat használva, a rendszerbetöltést nézve érződik az i5-ös gépről váltva. Ennek használatával már nem csak a több ezer soros Excel dokumentum és Lightroom képszerkesztés, de videóvágás is megoldható olyan feladatoknál, ahol nem szükséges egy erős GPU használata. Az i5-ös és az i7-es CPU-k integrált grafikus vezérlői között nincs nagy különbség, de a 12. generációs i7 jóval erősebb lett, így régebbi játékok futtatására is használható, ami óriási fegyvertény egy mini PC-t nézve.A gépen minden szükséges port és csatlakozó megtalálható, amire szükség lehet, amiben külön piros pont jár az USB-C aljzatért. Letöltőgépként is tökéletes vagy akár házi NAS szervernek, hiszen nyugalmi állapotban nagyon keveset fogyaszt. Nem utolsó sorban HDD-vel, SSD-vel is bővíthető és megannyi USB port is helyet kapott rajta. Ha pedig játszani támad kedvünk, pár régebbi játékkal, akkor a munka után egy kis kikapcsolódásban is partner lehet. Így valóban nem kell nagy kompromisszumokat kötni vele. Ha pedig elegendőnek bizonyulna egy i5-ös vagy i3-as modell, a BMAX ilyen mini gépeket is remek áron kínál. Azonban, aki a BMAX B7 Power-t vásárolná, azoknak azt ajánlanám, hogy a B8 Pro-t válasszák, hiszen ez egy sokkal jobb gép pár ezer forinttal többért.

BMAX B8 Pro Mini PC 155 ezer forintért európai raktárból

🔹Kupon:88XCM9G6

További mini PC-k

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás