Technológia újításokkal telepakolva érkezett meg az antennáiról Poszeidón szigonyára emlékeztető Xiaomi AX3600.

Miért jó a WiFi 6?

Az WiFi 6 előnye a kisebb energia igény, amivel így a hordozható eszközök energiafogyasztása is kevesebb lehet. Emellett jóval több eszközt képes egyszerre kiszolgálni, ami fontos az IoT eszközök esetében és természetesen gyorsabb adatátvitel érhető el vele, mint az ac kapcsolat esetében. Ezek mellett pedig ami még egy nagyon fontos dolog, hogy a WiFi 6 szabvány jóval alacsonyabb késleltetéssel rendelkezik.

A Xiaomi AIoT Router AX3600 már a legújabb WiFi 6, azaz 802.11ax szabványt használja. Természetesen a router a 2.4 és 5GHz-es frekvencia megszokott adatkapcsolatait kezeli, ami visszafelé kompatibils. Így nem bármilyen régebbi WiFi-t használó eszközünkkel is használhatjuk a Xiaomi routerét. Az új szabvány a csatlakoztatott eszközök számának növelésére is pozitív hatással van, így akár már egyetlen eszköz is képes kiszolgálni egy kisebb iroda igényeit. Egyszerre akár 248 eszközzel csatlakozhatunk hozzá, amire az IoT világban szükségünk is lesz rá. Gondoljunk csak bele, otthon hány vezeték nélküli eszközzel rendelkezünk. Telefon, táblagép, laptop, okos TV és vegyük hozzá még az okos termosztát, hőmérséklet és páratartam figyelőt, kamerát, stb.. és a lista valószínűleg minden háztartásban folyamatosan bővülni fog.

A Xiaomi AIoT Router AX3600 a Qualcomm chipjeit használja, a 2.4GHz-es frekvenciáért a Qualcomm IPQ8071A, míg az új WiFi 6 kapcsolatért a 4x4MIMO kompatibilis QCN5024 és QCN5054 felel. 1x gigabites WAN és 3x szintén gigabites LAN porttal rendelkezik. Kezeli az IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax, IEEE802.3/3u/3ab szabványokat és WPA-PSK / WPA2-PSK / WPA3-SAE titkosítást is használhatunk.

Az elérhető maximális adatátviteli sebesség 2976Mbps lehet a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A maximális, névben is szereplő sávszélességet, a ~3600Mbps akkor jön ki, ha ehhez hozzáadjuk a külön, IoT eszközöknek fenntartottat is.

 

Xiaomi AX3600 router teszt – Kicsomagolás

 

Robosztus méretű dobozban érkezett meg a Xiaomi AX3600, benne a nem túl sok kiegészítővel és a még ennél is kevesebb leírással (ami kínai nyelvű). A szett magán a routeren kívül egy UTP kábelt és egy adaptert tartalmazott, amihez gyorsan a fiók mélyére is nyúltam az átalakítómért, hiszen a router tápja nem EU szabványú fejjel érkezik.

Méretét tekintve ez nem az az apró, filigrán kis test, amit elrejtünk a szekrény mögé. Még ránézésre is erőt sugall a hosszított háromszög forma és a vasvilla szárként álló 7 darab antenna. Ezek dőlésszögét természetesen állíthatjuk, ahogy csak szeretnénk. Szemből nézve egy internet és system feliratú visszajelző sávot kapunk, amelyek narancssárga és hűvös kék színben képesek világítani. A háromszög csúcsot egy vékony sávban végig futó szellőző töri meg, ami a visszajelző lednek megfelelően szintén narancssárga, bár inkább réz színű festést kapott. Hátul a tápcsatlakozót, reset gombot és 4 UTP csatlakozót találunk, amiből egy a WAN, a másik három pedig a LAN port, természetesen mindegyik gigabites. Sajnáltam, hogy nincs rajta USB csatlakozó, amivel merevlemezt vagy SSD meghajtót lehetne a routerhez kötni, hogy egy házi kis médiaszerverré alakítsuk az AX3600-at. Biztos majd a Xiaomitól már megszokott „S” modell majd megkapja ezt a funkciót is 😀

 

Xiaomi AX3600 router teszt – A nagy próba

 

A routert akár kábelen keresztül PC-ről vagy akár mobiltelefonon keresztül is bekonfigurálhatjuk, ha letöltjük a Mi WiFi alkalmazást Android és iOS készülékünkre. Én egy Androidos mobiltelefonnal mentem végig a beállítási folyamaton, az iOS-es app valami oknál fogva nem akart elindulni. A szoftver angol nyelvű a webes felülettel szemben, ami sajnos kínai menüt kapott, de szerencsére a Google Chrome böngésző fordítójának segítségével magyaríthatjuk vagy angolra rakhatjuk a nyelvezetet, ha felépült a net kapcsolat.

A beállítások nem annyira részletesen testreszabhatóak, de minden fontosabb dolgot beállíthatunk rajta, még a visszajelző ledeket is lekapcsolhatjuk, ha szeretnénk. A router által kínált maximális sebességet nem tudtam kipróbálni, hiszen a szolgáltató által kínált maximális 500Mbps gyorsaságú internettel rendelkezem. Azonban egy nagyon fontos dolgot ennek fényében is ki lehet próbálni, ez pedig a lefedettség. Ehhez jól jött a panelház falainak árnyékoló adottsága. Ebben a Xiaomi pedig olyat futott, hogy attól igen csak kerekedett a szemem.

Sajnos az utóbbi időben a szolgáltató feltöltési sebessége csapnivaló, így bármilyen eszközről is használom az internetet, hiába viszonylag jó letöltési sebességgel rendelkezem. A feltöltési sebességem szinte állandóan 20-25Mbps között mozog, sajnos a teszt alatt is ez volt tapasztalható (és sajnos még most is). Azonban kábelen és az 5GHz-es WiFi-n keresztük is hozta az 500Mbps sebességet, hol felette, hol alatta. A feltöltésem a rossz internet miatt maradt a már említett gyér tempó, amit nagyon sajnálok.

A lefedettség próba volt a legnagyobb meglepetés. A szolgáltatótól körülbelül fél éve kapott router jelerőssége a lakás utolsó szobájában az 5GHz-es hálózaton megszűnik létezni és a 2.4GHz-es frekvencia is érezhetően lassúvá válik. Olyannyira, hogy már a weboldalak betöltésének idején is érezhető a lassulás. Meg is mértem a jelerősséget a szolgáltatói router és a Xiaomi routere mellet. Mivel a szolgáltatói router 5GHz-es frekvenciája már nem is látható, a 2.4GHz-es jelerőssége 29% volt. 

Azonnal látható, hogy a szolgáltatói router 2.4GHz-es frekvenciájával szemben még a Xiaomi AX3600 5GHz-es frekije is erősebb volt, hát még a 2.4GHz-es hálózaté. A letöltési sebesség adatok a következőképp alakultak. A szolgáltatói router pocsék 15.3Mbps sebességet tudott az 500-ból és a kapcsolat sem volt minden esetben stabil. Mivel a Xiaomi routerének 5GHz-es hálózata is használható volt, így itt 178Mbps sebességet mértem. Ez pedig akár hogyan is nézzük, 10x gyorsabb, mint a szolgáltatói routeré, ami klasszisokkal jobb  szolgáltatói routerével szemben.

 

Xiaomi AX3600 router teszt – Vélemény

 

Nem csak sima routerként, hanem acces point-ként is működik, mind vezetéken, mind vezeték nélkül. Ennek köszönhetően pedig az otthoni internetet tovább tudjuk osztani, kvázi jelismétlőként használva a Xiaomi AX3600-at.

Megéri-e az árát a Xiaomi terméke? Van az a helyzet, amikor igen. Ám, aki arra használja az otthoni internetét, hogy a mobiltelefonján menjen otthon is a Spotify vagy az HBO Go, arra bőven elég szinte bármilyen gyártó legolcsóbb terméke is. A Xiaomi a sebességben, a jövőre felkészülve az alacsony késleltetésben, rengeteg eszköz egyidejű kiszolgálásában és nagy lefedettségben erős, de ezekben nagyon. Én csak pislogtam, mennyire erős jelet volt képes oda is eljuttatni, ahol az eddigi routerrel szenvedés volt az internetezés. Ha pedig épp ezekre a funkciókra lenne szükségünk, akkor a hazai piacot és árakat nézve bizony igenis ajánlható a Xiaomi AX3600.

A Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router 139.99$-ba kerül, amit itt találsz meg

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt

Megosztás

1 hozzászólás

Hozzászólás