Az OUVIS S1 különleges gyermeke a mini PC érának, amelynél igazán könnyen, egy mágneses talppal oldották meg azt, ha állítva vagy fektetett módban használnánk. Az egyszerű SSD és memória bővítéshez csupán az ugyancsak mágneses oldallapot kell leemelnünk, extraként pedig egy LCD kijelzővel is ellátták, amely minden fontos adatot megjelenít a PC-ben található főbb perifériákról.

Az OUVIS és T-Bao gépei között óriási a hasonlóság, így vagy az egyik, vagy a másik a nagyobb gyártó. Esetleg az Acemagic is lehet az az OEM gyártó vagy egy jól ismert név áll emögött a rebrandelt eszközök mögött. Számos kérdés merül fel a származását tekintve, de az biztos, hogy egyszerű, de remek újításokkal látták el az OUVIS S1 számítógépét.

A PC csomagolására nem sokat költöttek. A hófehér doboz az európai szabványú adaptert, HDMI kábelt és a mágneses talpat rejti magában a PC-n kívül. Az OUVIS S1 sokkal kisebb, mint azt a képekről gondolnánk, mérete 12.4 x 12.8 x 4.1 centiméter, tömege 380 gramm. A gép aljára felhelyezhető talp mágnesesen illeszkedik, középen bordázott belsőt kapott, ami segíti a légáramlást a PC szellőzője felé szívott levegő esetében. Természetesen nem csak állítva, hanem fektetve is használható, így a PC ház egyik oldalán vékony talpakat találunk, ami állítva sem feltűnő. Az elején található kijelző a gép kikapcsolt állapotában a pontos idő megjelenítésére alkalmas. Azonban, ha a PC be van kapcsolva, akkor a szoftveréből számos előre beállított témát választhatunk ki a fektetett és álló módhoz egyaránt.

OUVIS S1 Mini PC teszt 1Sőt, még mi magunk is beállíthatunk rá különböző, előre meghatározott adatokat. Ennek köszönhetően működés közben nem csak az időt, hanem a dátumot, a CPU fogyasztását wattban megadva, a CPU hőmérsékletét, memória kihasználtságot, a ventilátor fordulatszámát és a processzor kihasználtságát is megjeleníti. Ez alatt a megjelenítő alatt egy RGB sávot is találunk, amelynek ugyancsak beállíthatjuk a színét, színátmenetének időintervallumát vagy ha nincs rá szükség, akár ki is kapcsolhatjuk azt.

OUVIS S1 Mini PC teszt 3

OUVIS S1 Mini PC teszt 4

OUVIS S1 Mini PC teszt 8

A gépet állítva használva alulról szívja be a levegőt, emiatt is van a rácsozott talp, másrészről pedig nem a szabad nyílásba száll bele a por, ha felülről szívná a hűtéshez szükséges levegőt. Felülre a légkiáramlás lamellái, bekapcsológomb és két-két darab USB2.0 és USB3.0 portokat találunk. Hátul a tápcsatlakozó, két darab HDMI, két gigabites LAN és AUX kimenet található a Kensington zár társaságában. Sajnos memóriakártya nyílás és USB-C port nincs rajta, ez a gép egyedüli hiányossága.

OUVIS S1 Mini PC teszt 2 (1)Az oldalsó panel, amelyen a talpak találhatóak meg, egy mozdulattal eltávolítható a mágneses zárnak köszönhetően, így könnyen kicserélhetjük a 16GB-os DDR4 modult egy nagyobbra vagy az 512GB-os SATA SSD mellé egy NVM-e SSD-t is behelyezhetünk, hiszen két csatlakozót kapunk.

OUVIS S1 Mini PC teszt (4 of 14)

Az OUVIS S1 gépben a tavaly bemutatott, alacsony fogyasztású Intel N95 típusú processzor teljesít szolgálatot. A 10 nanométeres gyártástechnológiával készült 4 magos CPU 4 szálon dolgozik, maximális órajele 3.4GHz-ig emelkedhet. A processzor 2MB L2 és 6MB L3 cache-el rendelkezik, TDP-je 15W. Emiatt már nem a passzív hűtés mellett tették le a voksukat a mérnökök, hanem ventilátor szolgáltatja a hűtéshez szükséges légmennyiséget. A processzor mellé 16GB DDR4 2666MHz memóriát kapunk. A grafikus megjelenítésért a DirectX 12 kompatibilis Intel UHD Graphics felel.

Ha hosszan megnyomjuk a gépen található bekapcsoló gombot, az OUVIS logós töltőképernyő után a Windows-ban találjuk magunkat, ami alapesetben angol nyelvvel rendelkezik. A Windows Update-ből beállítható, hogy magyar lokalizációt és magyar nyelvet szeretnénk. Letöltöttem a nyelvi csomagot, a gépet újraindítottam és már meg is volt a magyar nyelvű felület. Megtalálta a legújabb Windows frissítéseket, így az eredeti licensszel rendelkező Windows 11 Pro verzió máris naprakész volt.

Az 512TB kapacitású SSD-n bőven marad helyünk. Bővítésre, ahogy már említettem van lehetőségünk. Mivel a kisméretű laptopok és mini PC-t, amelyek teszten járnak nálunk, mindig a kipróbálom őket pár régebi játékkal is, így az OUVIS S1 gépét is a DIRT 3, GTA III és GTA V játékokkal próbáltam ki. A Dirt 3 1366×768 pixeles felbontáson, LOW beállításokon átlagban 87, minimum 68FPS-t mért a program benchmarkja.

Kipróbáltam a régi, de a mai napig imádott Grand Theft Auto III játékot is, ahol 92FPS-t mértem 1366×768 pixeles felbontáson, 1920×1200 pixelen 79FPS volt a képkockaszám. A GTA V 720p-ben élsimítás és V-sync kikapcsolásával 35FPS közötti értékeket adott Normal beállításon.

Ezután jött a gép SSD meghajtójának. A CrystalDiskMark-ban 518MB/s olvasási és 484MB/s írási sebességet ért el, amin látható, hogy bizony ez valóban egy SATA SSD, amelyek nem tudnak több ezer MB/s tempót hozni, mint az NVMe-s társai. Szerencsére ez a hiányossága is pótolható, hiszen a gép NVMe meghajtót is fogad.

Ouvis S1 mini PC Ninkear N14 laptop DERE T30 Pro
CPU Intel N95 Intel N95 Intel Celeron N5095
RAM 16GB DDR4 2666MHz 12GB DDR5 4400MHz 16GB LDDR4 2933MHz
SSD 512GB SATA SSD 1TB NVMe SSD 512GB NVMe SSD
Geekbench 1209/2751 1164/2531 493/1437
PCMARK10 2976 2877 2116
Dirt 3 1366×768 LOW Minimum FPS 68 FPS 68 FPS 40 FPS
GTA III 1920×1200 79 FPS 92 FPS 50 FPS
GTA V 1280×720 35 FPS 41 FPS

 

A rendszer és az alkalmazások jól futnak a gépen, legalábbis azok az appok, amiket használnánk a mindennapokban. A Word és Excel indítása is csak pár másodperc és már használhatjuk is őket. A Chrome böngésző nem fogyasztja el a memóriát 16GB DDR4 modulnak köszönhetően és jó választás volt ez az Intel N95 processzor az energiafelhasználást tekintve. Látható a mérési adatokban azonban, hogy a Ninkear N14 laptop DDR5 memóriája által több fps-t ér el a játékokban. Elindítottam az Aida stresszteszt mérését is, amivel körülbelül 5 percig nyúztam a gépet, mert 64 Celsius foknál nem ment feljebb a CPU hőmérséklete. Throttling-olt a CPU, ami így 2693MHz-en ketyegett tovább, így az N95 CPU hűtése jobb, mint a Ninkear laptopban volt 76 Celsius fok.

A Geekbench 1209/2751 pontot adott a kis szerkezetre, a Cinebench R15 pedig 39.19FPS és 436cb értékkel jutalmazott. A PCMARK10 által 2976 pont volt a mért eredmény, amiben megint a jobb hűtés lehet a több pont magyarázata a Ninkear laptoppal szemben.

OUVIS S1 Mini PC teszt 7A gépben 2.4GHz-es és 5GHz-es WiFi-t is találunk, amivel a magasabb frekvencián 288Mbps tempót mértem, ami letöltésre, 1080p, de 4K YouTube videónézésre is elegendő. Azonban ebben a kis processzorban akkora erő lakik, hogy még a 8K YouTube videó is szaggatás nélkül ment. Természetesen a kékfogas kapcsolat sem maradt le, így Bluetooth-ból a 4.2-es kapcsolat típust ismeri.

A gép hiányossága a memóriakártya olvasó és az USB-C port hiánya, pedig, ha ezzel is felszerelte volna a gyártó a gépét, akkor más semmi mást nem kívántam volna hozzá a mini PC-hez. A 2666MHz-es DDR4 memória kicsit meglepett, hiszen nem került volna sokkal többe, ha egy gyorsabb modult tesznek a gépbe.

 

Milyen lett az OUVIS S1?

Igazi felüdülés volt egy ilyen optikai tuninggal ellátott gépet használni, amelynek olyan egyszerű a memória és SSD bővítése, mint amit egyik ilyen gépnél sem találni. A kínai gyártó jól összerakta a gépet, a hardvere az Intel N95-ös CPU-nak köszönhetően teljes mértékben elegendő irodai feladatok ellátására, a régebbi játékokkal ki is kapcsolódhatunk, a két HDMI és a két LAN miatt pedig igazi kis letöltő gépnek is beállíthatjuk, amihez egy SSD-t könnyen hozzárakhatunk vagy az USB 3.0 portjára egy nagy kapacitású merevlemezt is hozzáköthetünk.

Az OUVIS S1 mini PC európai raktárból 82 ezer forintba kerül

További mini PC-k

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás