A Xiaomi (siker) Mi Band szériájának új tagja a Mi Band 5, ami mint eddig minden újabb modell, megint egy kicsit többet nyújt, mint az elődje. Már csak az a kérdés, hogy megéri-e a legújabb széria vagy nem érdemes lecserélni a jól bevált Mi Band 4-et?

 

A csomagban az egyetlen kiegészítő az, ami új a széria életében. Most már nem kell a szíjból kivenni a belső magot, hogy azt belecsúsztathassuk a töltőjébe. Csak egy mágneses végű kábelt kell az óra hátuljára helyeznünk és 1.5-2 óra alatt fel is tölthető az okoskarkötő.

Külsőre nem sok változás fedezhető fel az előző szériához képest. Bár a kijelző nőtt egy kicsit (már 1.1 col, 126×294 pixeles felbontással), véleményem szerint ez mégsem akkora különbség, hogy ez befolyásoló tényező lenne a vásárlásor. Az AMOLED panel jól néz ki, kontrasztos képet ad és a fényerőt megemelve ebben a szikrázó napsütésben sem rossz. A megjelenítő alatt a kör piktogrammal jelzett „home” gomb található, a navigáláshoz pedig az érintőkijelzőt használhatjuk fel-le, oldalra lapozással válthatunk a funkciók között. A szilikon szíj a jól bevált formát követi, könnyedén eltávolítható, így akinek másikhoz lenne kedve, az egy mozdulattal lecserélheti azt.

A Mi Band 5 használatához szükségünk lesz a Mi Fit alkalmazásra, amit Android, illetve iOS mobilokra is egyaránt megtalálunk. Az app felépítése átlátható, mindent megtalálunk benne, amit csak szeretnénk. A kapcsolat stabil, sosem szakadt meg az óra és a karkötő között. Az olyan alapvető dolgok, mint a lépésszámlálás, pulzusmérés, alvásfigyelés és aktivitásmérés módok mellet kapunk néhány újdonságot is. Az egyik a PAI (Personal Activity Intelligence) funkció, ami az egész napos pihenésünk, aktivitásunk, mért pulzus, stb. adatokból generál nekünk egy számot. Természetesen minél magasabb ez az érték, annál egészségesebben éljük az életünket. A tétlenségi figyelmeztetés jelez, hogy ideje lenne felkelni a székből és mozogni egy kicsit.

Az okoskarkötő képes mérni a stressz szintünket is, amit a pulzusméréshez hasonlóan lehet azonnali vagy 24 órás mérés is. Már van női cikluskövetés, ahol a megadott értékek alapján kiszámolja az app a peteérés, menstruáció időpontját. Kapunk légzés módot is, amely 1-től pár percig megmutatja, hogy milyen ütemben lélegezünk, ha nyugodt állapotba szeretnénk kerülni. Tehát egyáltalán nem mondhatjuk azt, hogy a Xiaomi nem figyel az egészségre.

Az alkalmazásból kiválaszthatjuk, hogy jelezzen az óra, ha bejövő hívásuk, üzenetünk, email, push értesítés érkezik. Így nem fogunk lemaradni a Messenger, WhatsApp üzenetekről sem. Kicsit csalódtam, hiszen az ékezetes karaktereket most sem képes megjeleníteni, ahogyan az emojikat sem. Az ébresztő a beállított időpontban megrezegteti a karunkat, így nem kell hangos ébresztőre kelnünk. Bátran testreszabhatjuk az óra megjelenését, számos számlapot találunk a Mi Fit alkalmazásban, hogy kedvünkre válogathassunk, sőt egyeseket még testre is szabhatunk, hogy milyen információk jelenjenek meg a kijelzőn. Így kipakolhatjuk az akkumulátor kapacitást, megtett lépést, pulzust, stressz szint mérést vagy bármi mást is.

Az aktivitásmérések közül választhatjuk a séta, futás, kerékpározás, elliptikus tréner, jóga, úszás, szabad edzés, ugrálókötél, evezőpad módokat.  GPS nincs a karkötőben, ha útvonalat is szeretnénk kapni a futásunk alatt, akkor a telefont is magunkkal kell vinnünk. Nem csak GPS, de NFC sincs a karkötőben, amit valószínűleg sokan hiányolni fognak, így csak a jól bevált Bluetooth 5.0 kapcsolattal rendelkezünk, hogy ennek köszönhetően kommunikáljon a karkötő a mobiltelefonunkkal. A Mi Band 5 5ATM vízállósággal rendelkezik, így nyugodtan fürödhetünk is benne. Ilyenkor jön jól a képernyőzár, amit az ujjunk felfelé húzásával oldhatunk fel. De fürdés közben még így is állandóan sikerül feloldanom a karkötőt. Kapunk zenevezérlést is, ami jó dolog, hogy a kezdőképernyőről oldalra lapozva megnyitja a karkötő egyszerű zenelejátszó menüjét, ahonnan még hangerőállításra is lehetőség van. A fényképezés módot az iPhone mobilommal próbáltam, ez is gond nélkül működött.

Az alvásmérésnek köszönhetően felhasználói beavatkozás nélkül kielemzi mikor feküdtünk le, mikor keltünk fel. Megmutatja mennyi időt töltöttünk mélyalvásban, felkeltünk-e éjszaka, hogy kimenjünk inni és a REM fázist is megmutatja.

 

A stressz szint mérés amolyan jó, hogy van dolog, de én nem igazán bízok benne. Volt amikor azt mondtam, hogy nyugalmi állapotban egész jól jelezte, hogy én most tényleg relaxban vagyok, de olyan is volt, hogy túl magas értéket mutatott ahhoz képest, mint amennyire én éreztem magamat felfokozott lelkiállapotban.

A pulzusmérésre ne gondoljunk orvosi műszerként, de persze jó támpontot adhat, hogy mennyire magas vagy alacsony a pulzusunk. A lépésszámlálás kiváló, amivel megjeleníti hány lépést tettünk meg, közben mennyi kalóriát égettünk el, hány kilométert sétáltunk és ezzel mennyi üzemanyagot spórolhattunk. Kapunk 30 napra vetített átlagot és azt is, hogy a megtett lépéseinkkel összesen hány gramm zsírt égettünk el.

A Xiaomi Mi Band 5 akkumulátora 125mAh kapacitással rendelkezik. Az üzemidő több tényezőtől függ. A gyártói adatok szerint ez 7 napos használati időre elegendő, ami kevesebb, mint a Mi Band 4 esetében. Én például minden opciót, alvás, pulzus, stressz szint mérést, mindent a legérzékenyebbre állítottam, azaz így több energiát használ a karkötő, amire fel is hívja a figyelmünket. Már 3 alkalommal tettem fel tölteni és mindig 7 nap az a vízválasztó, amikor azt mondom, ideje megetetni a kicsikét. Jelenleg a 6. napnál tartok és most van az akkumulátort 25%-on, így megint eljött az ideje, hogy megkeressem a töltőjét.

 

Mi Band 5 teszt – Vélemény

 

Mi Band 4 vagy Mi Band 5? Akinek nem fontos a sztressz szint mérés, menstruációs adatok, azok nyugodtan válasszák az előző modellt, hiszen nem csak olcsóbb, de az akkumulátora is tovább bírja. Persze kisebb a kijelzője, de a használat során egyáltalán nem tűnik fel a méret különbség. A Xiaomi a kötelezőket hozta a Mi Band 5 okoskarötővel és biztos sokan fogják ezt választani, egy tény, nem lehet vele mellé lőni, ha egy olcsó és megbízható okoskarkötőt szeretnénk magunknak. Az új Xiaomi Mi Band 5 a kedvezmény kóddal 36$-ba, azaz mintegy 11.000 forintba kerül, ami az EU Priority Line szállítást választva áfa és vámmentesen rendelhető meg.

Xiaomi Mi Band 5 okoskarkötő

Kedvezmény kód: BGM535

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás