Azt hiszem, hogy talán nem kell bemutatnom, mire is jó egy mini tripod állvány. Kicsi, de mégis stabilan tarthatjuk vele a kameránkat, de a PULUZ PU365 tripod kiegészítőjét akár még a mobiltelefonunkhoz is használhatjuk.

Azért nagyvonalakban mégis fussunk neki a kérdésnek. Nem csak azért jó, mert vele lerakhatod a földre állítva a fényképezőgépedet, hanem leteheted egy asztalra, egy székre, hogy közös csoportképet csináljatok. A megfelelő helyre lehelyezve, remegés mentes, hosszú záridővel készített képeket is készíthetünk vagy fix pontból videózhatunk. Ha már a videózásnál tartunk, így még hosszabb távon is könnyebb a kezünkben tartani a kamerát, főleg ha vlogolnánk, mintha magát a fényképezőgépet tartanánk a kezünkben.

Túl sok karaktert kár is fecsérelni, hogy bemutassam a csomagolást, amiben a tripod érkezett, mert csak egy újrahasznosított kartondobozt kaptunk, amiben egy kis nylonba burkolva érkezett meg a PULUZ PU365, mellékelve minden nemű leírást. Azonban egy kiegészítőről szót kell, hogy ejtsek, amit a Manfrotto nem mellékel a saját Pixijéhez. Ez pedig a mobiltelefonos fej, ami valljjuk be, egy ilyen kis eszköznél nem is egy hátrány. Egy nagy tripoddal nem hiszem, hogy sok telefonfelhasználó szívesen fotózna. De egy ilyen kis állvánnyal már nagyon jól kihasználható egy mobiltelefon mérete és tulajdonsága, legyen az egy családi fotózás, egy road trip fotózás vagy akkor is, ha csak a gusztustalanul csengő food porn élményt szeretnénk átélni és visszanézni, ahogy time lapse sebességgel fogynak el a falatok a tányérról. Igen, a PULUZ PU365 tripoddal, még akár ilyen videókat is rögzíthetünk a telefonunk által.

 

PULUZ PU365 tripod teszt – Külsőségek

 

Méretét tekintve ugyanazt kapjuk, mint a Manfrotto Pixi esetében. Teljesen lemásolták, egy az egyben, még méretre is azonos. Súlyra a Puluz kicsit könnyebb (150 gramm), a Pixi egy kicsit masszívabb súlyérzettel rendelkezik (közel 200 gramm). Ha az olasz gyártó logója lenne a Puluz állványon, simán elhinném, hogy az is az ő kezeik közül került ki, annyira megegyezik a két termék. Ugyanaz a három láb, még formára és méretre is, bár a Puluz talpait kinyitva, 2-3 milliméterrel kisebb sugarú kört írnak le, de ez semmit sem jelent. Még a lábak belső részei is teljesen egyformák, még a csavarok típusai is megegyeznek.

Feljebb haladva a gömb alakú testen, itt találjuk a dőlésszög állító gombot, amit ugyanolyan erősen kell megnyomni mindkét versenyző esetében. A dönthető belső „golyó” is ugyanazt a bordázott felületet kapta és mozgatni is pont ugyanolyan érzés mindkettőt. Mint ahogyan a dőlésszögük is szögre pontosan ugyanolyan mértékben állíthatóak.

Két dologban különböznek. Ha a kioldó gomb megnyomása nélkül akarnánk nem túl szabályosan beállítani a dőlésszöget, a Puluz nagy erő hatására enged, de ez akkora erő, amit egy ráhelyezett kamera sosem fog kihozni belőle. Ugyanis a gyári adatok szerint is maximálisan 1 kilogrammig terhelhető. A másik különbség, hogy az ¼-es menet alatti gumi korongot menettel látták el, így azt lecsavarhatjuk. A Manfrotto nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Bár valószínű, hogy ezt sosem fogom eltávolítani róla.

Amiben különleges a PULUZ PU365 tripod, az pedig a mellékelt telefontartó. Igazi minőségi darab, az egészet fémből készítették el és ¼-es menettel rendelkezik. A tekerője segítségével összeszárhatjuk a gumiborítású karmokat, amik csillapítják a szorítást és tapadásuk miatt nehezebben is csúszhat így ki a mobiltelefonunk. Egy kis pluszként, még a telefontartón is állíthatunk a dőlésszögön, ha úgy tartja kedvünk, ami jó hír lehet makro fotók készítésekor.

 

PULUZ PU365 tripod teszt – A nagy próba

 

A két állvány közül a Puluz lábai nem zárnak össze annyira szimmetrikusan, mint a Manfrottoé, így ha összecsukva a kezünkbe fogjuk, akkor érezzük, hogy a lábak képesek kicsit oldalra csúszkálni, csukott állapotban. Nyitott állapotban észrevehető a stabilitási különbség. A Pixire támaszkodva alig nyílnak tovább a kinyitott lábak. A Puluz esetében viszont képesek 1-2 millimétert is mozogni. Bár nem nagyon hiszem, hogy felvétel közben ez sokat számítana nekünk, de ez észrevehető különbség a szinte 99%-ban megegyező termékek között.

 

PULUZ PU365 tripod teszt – Vélemény

 

A Panasonic fényképezőgépem súlya, a 25mm-es objektívvel 650 gramm körül alakul. Ezt a súlyt simán elbírja a PULUZ PU365, nem hajlik le a gömb fej. Simán tartja, betonstabilan, ahogy azt kell. Miért is ne tenné, hiszen 1 kilogrammig terhelhetjük, úgyhogy még egy nagyobb objektívvel is jó lesz még. Előnyre nem igazán tehet szert a Manfrotto ellen, hiszen szinte teljesen egyforma a két termék. Azonban akik szeretnek vagy szeretnének mobiltelefonnal egy kicsit profibban fotózni és kihasználnák a jelen telefonokban már megtalálható manuális záridő használatát is, azoknak jó befektetés a Puluz állványa. Hiszen a Manfrotto Pixivel ellentétben ehhez jár a mobiltelefonos tartó, ami ilyenkor nagyon jó társunk lehet. Ha pedig nincs rá szükségünk, lecsavarjuk és mehet rá a fényképező, akciókamera, vaku vagy amit csak szeretnénk.

A PULUZ PU365 tripod jelenleg 14.99$-ba, azaz 4.500 forintba kerül a telefonos kiegészítővel. Ezzel szemben a Manfrotto Pixi a legolcsóbb hazai áron 5.710 forintért találtam. Az 1.200 forintos árkülönbség nem olyan sok egy ilyen termék esetében. Mivel nekem mindkét termék itt csücsül az asztalomon, igazából nem is tudnék dönteni. Aki szeretne egy mobilos kiegészítőt is használni, azok válasszák a PULUZ PU365 állványát. Akik pedig inkább a Manfrotto termékét szeretnék, azok úgyis amellett fogják letenni a voksukat. A Pixi stabilabb fogású, a Puluz olcsóbb, de nem rossz termék. Úgyhogy én örülök, hogy most már két kis tripod állvánnyal rendelkezem. Így ha mennem kell valahová vagy kölcsön kell adnom az egyiket, akkor tudom, hogy még van egy tartalékom, ami akár a kocsiban is lehet, ha megyek valahova, akkor nálam legyen. Már ezért megérte a PULUZ PU365.

A PULUZ PU365 Pocket Mini tripod állványt itt találod meg

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt

Megosztás

Hozzászólás