Mint sokan mások, az olcsó, de megbízható mini számítógépek és médialejátszók által ismertem meg a Beelink nevet. Két GT családba tartozó médialejátszójuk is járt nálunk. Most pedig a legújabbat, a sokak által várt S922X-H processzoros Beelink GT-King Pro érkezett meg hozzánk.

 

Beelink GT-King Pro teszt – Kicsomagolás

 

A Beelinknél adtak a külsőségekre is, így nem is annyira kínai piacos terméknek tűnik a GT-King Pro doboza, mint ahogyan azt elsőre vártam. Dizájnos csomagolás, kemény, fényes felületű kartondoboz, ami bőszen hirdeti a DTS támogatást már a doboz fedelén is. A szivaccsal párnázott fedél alatt a kék színben és eszméletlen nagy súllyal ül a médialejátszó a számára kialakított trónon. Most aztán tényleg adtak a minőségre a Beelinknél, nem aprózták el a fém használatát. Ezért is sikerült annyira nehézre és masszívra, egyben hűvös érzés produkálva, amint megérintjük. Az egész ház fémből készült, rajta az erőt sugalló koponya mintával. Amit meg is értek, hogy nem egy őzikével dobták fel a külsőt, mert az nem illett volna a jelenleg legerősebb Amlogic S922X-H processzorhoz, amit a GT-King kapott.

Ahogyan a dobozon, itt is megtaláljuk a „DTS LISTEN” feliratot. Szemből nézve egy fekete műanyag lap védi a lejátszó elejét. Mivel nem egy kispályás eszközről beszélünk, ezért úgy voltak vele, hogy a lehető legtöbb USB porttal látják el azt. Így négy darab is került rá, amiből egyik portja OTG képes. MicroSD olvasót nem, helyette azonban egy SD kártyaolvasót kapunk. Hátul egy 3.5mm-es jack csatlakozón keresztül kapjuk az analóg hangot. Mellette egy 1000mbps sebességre képes LAN, HDMI 2.1 csatlakozó, RS232 port és a tápcsatlakozót találjuk. A bekapcsoló gomb is itt hátul kapott helyet, ami egy kis piros borítást is kapott.

Az Amlogic S922X-H processzor passzív hűtést kapott. Ehhez pedig a lejátszó két oldalán megtaláljuk a jobb hűtés érdekében kivágott oldalsó lamellákat. A csomagban természetesen EU szabványú adaptert kapunk, ami maximálisan 24W-ot tud kipréselni magából. Természetesen a csomag részét képezi egy HDMI kábel és egy Air Mouse vezérlésre képes távirányító, USB-s adapterrel.

 

 

Hardver

 

A hardveres alapokat adó Amlogic S922X-H processzorról nem sok infót lehet tudni. Meg kell elégednünk azzal, hogy a Santa Clara-i gyártó 6 magos processzora Cortex-A73 és Cortex-A53 magokat is használ. A 12 nanométeres gyártástechnológiával készült processzor maximális órajele 1.9GHz. GPU fronton egy Mali-G52 MP6 egységet kapunk, ami támogatja a HDMI 2.1 verziót, amellyel maximálisan 4K 75fps-re képes. Hardveresen képes dekódolni a h.265 and VP9, HDR, Dolby Vision, Advanced HDR10, HDR10 +, HLG, PRIME HDR, REC709 / BT2020 multimédiás anyagokat is. Ezekre nagyon kíváncsi voltam, hiszen a 4 pakkos teszt videó csomaggal még egyik, nálam járt médialejátszónak sem sikerült megbirkóznia.

Az ígéretes CPU és GPU mellé 4GB mennyiségű memóriát kapunk, a belső tárhelyünk mérete pedig 64GB, amiből az első bekapcsolás után 54GB használható fel. Nem valószínű, hogy ez a kapacitás kevés lenne, hiszen a letöltött alkalmazásoknak untig elég lesz. Ha pedig külső forrásból szeretnénk tartalmakat fogyasztani, arra ott van az 1000mbps LAN vagy a 2.4 és 5GHz-et támogató WiFi is. De akár még az SD kártyaolvasóba is azonnal berakhatjuk a fényképezőgépben lévő memóriakártyát, ha megszeretnénk mutatni a legújabb családi fotókat. Az USB portokra pedig pendrive vagy akár külső merevlemez vagy SSD is köthető.

 

Beelink GT-King Pro teszt – A nagy próba

 

A távirányítóhoz kapunk egy USB dongle-t, de a be és kikapcsolás az infravörös csatlakozáson keresztül történik. A működéséhez két AAA méretű elemre lesz szükségünk. Az USB-s vevő nélkül azonban nem tudunk navigálni a menüben, így erre mindenféleképpen szükségünk lesz. Viszont, ha ezt csatlakoztattuk a lejátszóhoz, akkor akár 5 méteres távolságból is képesek vagyunk vezérelni azt. Sőt, még az előszobából is sikerült vezérelnem a nappaliban lévő lejátszót. A távirányító a beépített giroszkópnak köszönhetően air mouse-ként is használható, azaz elég csak a távirányítót mozgatnunk a levegőben, hogy a virtuális kurzort vezérelni tudjuk. Szokást igényel és nem is legpontosabb fajta, de egyszerűbb így beírni például a böngésző címsorába a weboldal címeket, mint egyenként végig pötyögni a betűket a virtuális billentyűzeten a navigációs gombokkal.

Dedikált gombot kapott a hangalapú keresés is, így csak meg kell nyomnunk a távirányítón ezt a gombot és a beépített mikrofonnak köszönhetően már diktálhatunk is. Szerencsére ért magyarul is, így általa sokkal könnyebben érhetünk el akár weboldalakat is.

Bekapcsolást követően a Beelink médialejátszók jól ismert felülete fogad. A főképernyőn megtaláljuk a legfontosabb alkalmazásokat, mellette még két oldalra pakolhatjuk ki a számunkra legfontosabb appokat. Nem a legszebb Launchert választották, nagyon örültem volna, ha mondjuk Android TV futott volna rajta, de ez legyen a legkevesebb. Az Android 9 rendszer, a bekapcsolás után két frissítést is talált, amit OTA-n keresztül le is töltöttem és feltelepítettem. Az utolsó Beelink által kiadott verzió 2019 október 17-i dátummal rendelkezik.

  Beelink GT-King Pro Beelink GT1 Ultimate Beelink GT1 Mini Alfawise A8 NEO
Processzor Amlogic S922X-H Amlogic S912 Amlogic S905X2 RockChip RK3229
         
Antutu 159606 57180 60161 Nem futott le
GFX Bench T-rex FPS 32 FPS 16 FPS 13 FPS 5.9 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 8.9 FPS 2.5 FPS 2.7 FPS Nem futott le
Geekbench 4.0 Bench Single Core/Multi Core Nem futott le 4508/2495 744/2262 371/985

 

Kapunk egy AppMarket alkalmazást, amiben összeszedtek nekünk pár fontos programot. Képnézegető, zene és videólejátszó, fájlböngésző és Google Play áruház is van. Megpróbáltam letölteni a kezdő pakkot, amiket használok, lejött a KODI és még pár fontosabb program. Azonban a Geekbench-et nem listázta a Play, így maradt a többi alkalmazás.

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt

 

Az AnTuTu 8-as verziója a Vulkan api Terracotta tesztje miatt sokszor megállt. Sok helyen lehetett olvasni erről a problémáról. Egy alkalmazásfrissítés után azonban elindult, így meg is született az eredmény, ami magáért beszél. Tényleg felkötötte a gatyáját az Amlogic, hiszen a S922X-H processzor 159606 pontot gurított az AnTuTu-ban. Ami egy médialejátszóhoz viszonyítva nagyon jó eredmény. Az Amlogic S922X-H processzor már Dolby, DTS dekóderrel (DTS Listen + Dolby Audio) is rendelkezik, azonban ezt a megfelelő erősítő hiányában nem volt alkalmam kipróbálni.

Jöhettek a H.264_2160p_60fp@45.9mbps (MKV), H.265-hevc_4K_23.98fps@10Mbps (MKV), VP8 – 4K (webm) és VP9 – 4K (webm) –anyagok lejátszása. Sok nálam járt lejátszónak meggyűlt a baja a VP8 videókkal, de ez röccenés nélkül vitte, ahogyan a VP9 és H.265 fájlt is. A nagy mumus mindig a H.264 kódolású 4K, 3840×2160 felbontású 64fps, 45.9mbps videó, ami eddig szinte minden lejátszót kinyírt. Becsületére váljék a GT-King Pro-nak, hogy ugyan lejátszotta, de nem volt folyamatos a videó, hanem apró szaggatások voltak tapasztalhatók mindvégig. Ez KODI és VLC alatt is ugyanazt az eredményt hozta.

A 4K-s YouTube videóknál a 1080p felbontás volt választható maximálisan. Jó hír azonban, hogy nagyon sok lejátszóval szemben a DRM Info által L1 Security Level szinttel jutalmazta, így az olyan szolgáltatásokkal, mint a HBO Go is minimum 720 felbontásban képes lejátszani a filmeket. Ki is próbáltam a HBO Go alkalmazását, amiről képernyőképet nem tudott készíteni a szoftver, csak egy fekete háttér volt. De a filmet nézésekor nem volt semmi gond.

A Beelink GT-King Pro kellően gyors, nem kell hosszú másodperceket várnunk egy-egy feladat elvégzéséhez. Nyugodtan internetezhetünk, filmezhetünk róla legyen az online streaming, helyi hálózat vagy akár egy külső merevlemez. A 4GB/64GB-os Beelink GT-King Pro médialejátszót most 139.99$-ért vásárolhatjuk meg, természetesen EU szabványú adapterrel. A kosárba téve az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen rendelhetjük meg.

A A Beelink GT-King Pro médialejátszót itt találod meg

 

Megosztás

Hozzászólás