A Redmi 7A röviden szólva a legjobb belépőszintű mobiltelefon! A Redmi 7A, a legolcsóbb Redmi! A Redmi 7A-t sok jelzővel lehetne még illetni, de ez az a kis mobiltelefon, ami mosolyt csalt az arcomra az együtt töltött időnk alatt.

Valószínűleg a következő pár sort mindenki szemöldököt felhúzva fogja végigolvasni, de számomra az utóbbi idők egyik legjobban várt mobiltelefonja a Redmi 7A volt. Mobiltelefont könnyű vásárolni, csak bemegyünk egy bevásárlóközpontba vagy felnézünk a kedvenc webáruházunk honlapjára. Kevés pénzmaggal, azonban az ember már nehezebb helyzetben van. Hiszen itt, mint egy használt autó vásárlásánál is, mérlegelni kell. Mennyi pénzünk van, milyen márkát válasszunk, milyen felszereltséggel legyen, ezek nem könnyű dolgok és sokszor okoznak fejtörést vásárláskor.

 

A legolcsóbb Redmi 7A a kóddal csak 74.99$-ba (~22.500 forintba) kerül

Kedvezmény kód: BG7A13

 

Egy olcsó, azonban jól működő és megbízható mobiltelefont ugyanilyen körültekintéssel szoktunk vásárolni. Az alsókategóriában a 2GB alap, a 16GB tárhely nem sok, hiszen feltesszük a Facebook, Snapchat, játékként például a Gardenscapes alkalmazásokat és hopp, tele is van a tárhely. Tehát jöhet a következő lépcső, hogy legyen a tárhely 32GB. Ez már nem rossz, a fotóknak ott lesz a microSD. A kamera elfogadható a kategóriában, akkumulátor 4.000mAh, kijelző 5.45 col és kész is van egy korrekt belépőszintű okostelefon. Amivel nem diafilm lassúságú az élet és nem fogunk minden napot bosszankodással tölteni, hogy a böngésző már megint csap tölt-tölt, és még sehol sincs a kedvenc honlapunk. Én ezért vártam annyira a Redmi 7A mobiltelefont, mert egy ismerősöm pont egy Redmi Note 5A leváltására keresett egy hasonló tudású modellt, de az elődnél a kornak megfelelően frissebb hardverelemekkel.

 

Redmi 7A teszt – Kicsomagolás

 

A Xiaomi, azaz a gyártó által terelgetett Redmi telefonok is a Xiaomi-nál már megszokott csomagolást hozták magukkal. A fehér doboz, amiben minden millimétert kihasználva helyezték el a mobiltelefont védő papírtálcát, amiben a Global Version (európai piacra szánt modell, amiben B20 és magyar nyelvű menü is található) modell mellé csomagolt angol nyelvet is tartalmazó leírást és a SIM tűt találjuk. Ezalatt a mobiltelefon egy átlátszó tasakban pihent, aminek a kijelzőjén a főbb specifikációkat tartalmazó védőfólia lett felhelyezve. Sajnos ezúttal nem kapunk szilikontokot, mint a Redmi 7 esetében és itt sem helyeztek fel nekünk a gyárban előre egy kijelzővédő fóliát, pedig jól esett volna. Na, nem baj, sejtettem, hogy belépőszintűként nem halmoz majd el a Redmi megannyi extrával, így a telefon rendelésével egyidőben vásároltam hozzá egy tokot és egy merev kijelzővédőt is.

A telefon alá még befért a feltekert hófehér színű microUSB végű kábel és, hogy ne legyen szükségünk átalakítóra, ha már a telefont az európai piacra szánták, egy EU szabványú töltő. Szerencsére ez utóbbi már 5V/2A teljesítményre képes, ellentétben még a Redmi Note 5A modellhez kapott 5V/1A adapterrel, amivel végeláthatatlannak tűnt a telefon akkumulátorának feltöltése.

A Redmi 7A modellt matt fekete, fényes kék-zöld és piros-fekete színekben lehet megvásárolni. Hozzám a kék-zöld variáns érkezett a maga fényes felületéve. Nem kell üvegborítású csillogásra gondolni, így a hátlap nem is használható sminkelésre, annyira azért szerencsére nem csillog. Viszont az összeszerelés megint példásra sikeredett a Xiaominak, akarom mondani Redminek. Nem recseg, nem ropog a hátlap, de nem is érezzük azt, hogy kongana a borítás az ürességtől. Minden négyzetmillimétert kitöltöttek, így egy kis masszív telefon benyomását kelti a 14.6 x 7.04 x 0.95 milliméterrel és 165 grammos súllyal rendelkező ház. Az „A” széria sosem a nagy méreteiről volt híres, bár a 7A is már-már a phablet kategóriában versenyez. Mégis, manapság az 5.45 colos kijelző már kicsinek mondható.

Az IPS technológiát használó panel 1440 x 720 pixeles felbontással rendelkezik, így 295ppi értéket kapunk. A 18:9 képaránnyal rendelkező FHD+ felbontással rendelkező megjelenítő betekintési szögei az IPS technológiának köszönhetően jónak mondhatók. Ami mellett egyszerűen nem tudok elmenni szó nélkül az a kijelzők fényereje. Szerencsére itt a Xiaomi hozta azt, amit minden telefonjában megismétel. Mégpedig azt, hogy a minimum fényerő itt tényleg minimális. Annyira kevés, hogy a szobában nappali fénynél már nem is látható. Ez éjszaka nagyon jól jön, amikor segédfény hiányában nem szeretnénk fejfájást kapni a sugárvetőként világító kijelzőtől. Így ezért máris kapott tőlem a Redmi 7A egy képzeletbeli pirospontot. Szerencsére a maximum fényerő is rendben van, bár ebben a nyári napsütésben azért nem mindig elégséges.

Jó hír, hogy a Redmi 7A nem a notch vonalon mozog, így nincs szenzorsziget. A megjelenítő fölött található a közelség és fényérzékelő, a beszélgetési hangszóró, az 5 megapixeles AI előlapi kamera és baloldalra került az apró, fehér színben jelezni képes értesítő LED. A kijelző alatt nem találunk kapacitív érintőgombokat, bár maradt volna hely nekik, ide csak a Redmi logó került, hogy a metrón nyomogatva a telefont, mindenki láthassa, hogy mi is ez a szuper kis „apróság”!

A fényes hátlap igazán fiatalos ebben a színátmenetes, fényes kék-zöld variációban. Ujjlenyomat olvasó nem jár az alsókategóriában (van viszont arcfelismerő funkció), így a hátlap baloldalán csak a 12 megapixeles kamera kapott helyet a LED villanó társaságában. No meg persze az AI Camera és a Redmi felirat.

A telefon baloldalára került a SIM tálca, ami három hellyel rendelkezik, akárcsak a Redmi 7-nél is. Így két SIM kártyát és még egy microSD kártyát is behelyezhetünk a telefonba. Jobb oldalon a be/ki kapcsoló és a hangerőszabályzó gomb található, amik a Xiaomitól megszokott módon határozott nyomsásponttal rendelkeznek, nem lötyögnek, szóval szinte tökéletesek.

A telefon aljára került a mikrofon és hangszóró rács, ami között a sokaknak talán már ósdi microUSB csatlakozó található, amin keresztül feltölthetjük a 4000mAh kapacitású akkumulátort. A telefon felső élére került az elmaradhatatlan 3.5mm-es jack fülhallgató csatlakozó. Viszont infra port nincs, így elmaradt annak a lehetősége, hogy otthon vagy a bevásárlóközpontokban kapcsolgassuk a televíziókat. (Ne tegyünk ilyet, nem szép dolog)

 

Redmi 7A teszt – A nagy próba

 

Bekapcsolást követően a megszokott metóduson kell végig mennünk, Google fiók bejelentkezés, MIUI fiók, ha szeretnénk a korábbi Xiaomi telefonunkról minden személyes adatunk az új készülékre kerüljön át. A kezdőképernyő amolyan Xiaomi-s. Nincs alkalmazásmenü, minden ikon a kezdőoldalon található. A készülék egyből jelezte, hogy elérhető egy frissítés hozzá, így azt telepítve 2019.07.01. dátumra ugrott az Android biztonsági hibajavító csomag dátuma.

Azért, hogy ne legyen annyira szűkös a belső tárhely, ezért a 32GB-os modellt választottam, amin a bekapcsolás után 23.5GB szabad tárterületünk maradt. A legfontosabb alkalmazásokat, mint a Chrome böngésző, YouTube, és a Xiaomi által készített Mi Video, Biztonság és is megtalálható a telefonon. A beállítások között megtaláljuk a virtuális gombsor és a gesztusalapú vezérlést is és lehetőség van dupla koppos kijelző ébresztésre is.

 

Redmi 7A teszt – Hardver

 

A telefon meghajtásáért ugyancsak egy Qualcomm megoldás, pontosan a Snapdragon 439 felel. Az Adreno 505 grafikus gyorsítóval rendelkező processzor 12 nanométeres gyártástechnológiával készült. A 8 darab Cortex A53 mag maximálisan 2GHz-re képes. Belépőszinthez képest papíron nem mutat ez olyan rosszul, hiszen nem annyira régi fejlesztés. Így le is futtattuk a szokásos benchmark alkalmazásainkat, amikből az első az AnTuTu volt. A belső memória mérete a belépőszintnek megfelelően 2GB, a tárhely pedig lehet 16 vagy 32GB. Aki nem csak telefonálásra használja a mobiltelefonját, hanem szereti, ha minden alkalmazást feltelepít, amit csak szeretne, akkor nekik a 32GB-os modell ajánlott.

A kis Qualcomm Snapdragon processzor nem a felsőkategória nagyágyúja, de a modernebb felépítésének köszönhetően, ha csak az AnTuTu benchmark pontszámait nézzük, akkor a Xiaomi Mi A2 Lite modellben is megtalálható Snapdragon 625 szintjét hozza. Kipróbáltam a PUBG és az Asphalt 9 játékokat is. A PUBG közepes beállítások mellett itt-ott volt, hogy beakadt egy tizedmásodpercre, az Asphalt 9 HIGH beállítások mellett akadt meg itt-ott.

  Redmi 7A Xiaomi Mi A2 Lite Redmi 7 VERNEE V2 PRO VERNEE MIX 2
Processzor Snapdragon 439 Snapdragon 625 Snapdragon 632 MediaTek Helio P23 MediaTek Helio P25
Kijelző felbontása 1440 x 720 2280 x 1080 1520 x 720 2160 x 1080 2160 x 1080
           
Antutu 7.0.4 75741 78280 102680 82783 75917
3D Mark Slingshot Extreme 447/498 480/425 514/542 441/413 695
GFX Bench T-rex FPS 35 FPS 21 FPS 37 FPS 21 FPS 20  FPS
GFX Bench Car Chase FPS 7.3 FPS 3.4 FPS 7.8 FPS 3,8 FPS 3.6 FPS
Geekbench 4.0 Bench Single/Multi Core 858/2994 796/4262 1236/4309 794/3678 868/3149

 

A 2GB memória mellett a multitasking is használható volt a játékok és más alkalmazások egyidejű futtatásával. Azonban volt alkalom, amikor a gyári képernyőrögzítő alkalmazást használtam, az a kelleténél több memóriát fogyasztott volna a videófelvétel rögzítésekor, mint amennyi fennmaradt a háttérben futó alkalmazások mellett. Így volt olyan applikáció, amit bezárt a háttérben. Ez van, 2GB memória nem sok, de szerencsére a hátköznapi feladatok során, amikor a böngészés mellett az egyik csevegő alkalmazást is használjuk, és mellette esetleg fotóznunk is, ezekkel a párhuzamos feladatokkal gond nélkül megbirkózik Redmi 7A.

Bár ujjlenyomat olvasó szenzort nem kapott ez a belépőszintű modell, azért nem maradt ki az arc alapú azonosítás, ami meglepően jól működik még 90, de 180 fokkal elfordítva a készüléket is.

 

Redmi 7A teszt – Adatkapcsolat

 

Vezeték nélküli kapcsolatokból 4.2 verziószámú Bluetooth és b/g/n WiFi-t ismeri, azaz az 5GHz támogatás kimaradt, tehát meg kell elégednünk a 2.4GHz adta lehetőséggel. A pozícionálást azonban a GPS, AGPS, GLONASS, BEIDOU műholdak segítik. Természetesen a telefon az európai piacra készült, így van nekünk 4G is.

A hangminőséggel meg voltam elégedve, a kis hangszórók jól szolnak. A telefonbeszélgetések alkalmával is a kötelezőket hozza a Xiaomi, még egy másodlagos zajszűrő mikrofon is került a telefon tetejére. Én is jól hallottam a hívó felet és a vonal másik végén lévő felek sem panaszkodtak.

 

Redmi 7A teszt – Kamera

 

Az előlapon egy 5 megapixeles kamerát kapunk a szelfik készítéséhez. Videót FullHD felbontásban tudunk vele rögzíteni. A hátlapi AI kamera felbontása 12 megapixel, f/2.2 rekeszértékkel, PDAF autofókusszal rendelkezik, ami mellett egy LED villanó kapott helyet. A beállítások között választhatjuk a manuális módot is, így állíthatunk az ISO, fehéregyensúly és fókusz értékeken is. A fotók gyorsan elkészülnek. A korábbi Redmi Note 5A telefonhoz képes fényévekkel jobbak az elkészült produktumok. Ha elegendő mennyiségű fényt kap a szenzor, akkor nem is lehet panaszunk ebben a kategóriában. Az AI kamera alkalmazás képes felismerni a fotózott témát, így akár egy zöld lombos fánál sokkal jobban kiemeli a levelek zöld színét. Azonban vannak esetek, amikor miatta sokkal eldósodottabb képet kapunk, így én inkább nem használtam ezt a funkciót.

A képek át lettek méretezve

 

Videót maximálisan FullHD felbontásban rögzíthetünk, és szerencsére van elektronikus képstabilizálás is. Nem szűr ki minden remegést, de a nagyon apró rázkódásokat kellően kiegyensúlyozza. Az éjszakai fotózást nem igazán szereti, itt már előjönnek a kis szenzor hibái és nagyon könnyű bemozdult, élvezehetetlen képeket lőni vele.

 

Redmi 7A teszt – Akkumulátor

 

Üdvözítő, hogy a kis Redmi 7A is egy 4.000mAh kapacitású telepet kapott. A MicroUSB porton keresztül két óra alatt tölthetjük fel az akkumulátorát a mellékelt 5V/2A, azaz 10W teljesítményű adapterrel. Teljesen vegyes használattal, egy SIM kártyával, amiben átlagosan benne volt 30 perc GPS használat, egy kis játék és böngészés, a telefonnal 5-6 óra körüli kijelzőidőt mértünk, ami nem rossz eredmény. Ha szűkösen beosztjuk, akkor kihúzhatjuk két napig is, de az a biztos, ha este töltőre tesszük a telefont, akkor nem érhet minket meglepetés.

 

Redmi 7A teszt – Vélemény

 

Milyen lett a Redmi 7A? Erre egy rövid válaszként azonnal rávágnám, hogy jó! Aki a belépőszintű modellek között keresgél, szinte teljesen felesleges a Doogee, HomTom és társaik modelljeit választani, ha akciósan 80$ körüli áron ki lehet fogni egy Redmi 7A mobiltelefont, mert akkor egyértelműen ez a legjobb választás.

A kis Redmi 7A 2GB/16GB a kedvezmény kóddal nagyon olcsón beszerezhető. A kóddal 74.99$-ba (~22.500 forintba) kerül, amit az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen rendelhetünk meg

Kedvezmény kód: BG7A13

 

A Redmi 7A 2GB/32GB-os modell pedig 85.79$-ba (~26.000 forintba) kerül, amit az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen rendelhetünk meg

Kedvezmény kód: BG7A3200

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat. Amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás