Ha azt gondoljuk magunkról, hogy minket eddig elkerült az okostechnológia és vele együtt az IoT (Internet of Thing), akkor nézzünk körül a lakásban és számoljuk össze, hány okos eszközzel is rendelkezünk. Mobiltelefon, táblagép, és még egy okostévé is ott csücsül a nappaliban? Médialejátszó, kamera, ami ha mozgást észlel már küldi is nekünk  a telefonunkra a látott képet, és hűtőszekrényünk is már képes arra, hogy felhívja a figyelmünket, hogy elfogyott a párizsi? Esetleg használunk Xiaomi okos légtisztítót vagy okos izzót? Netán nem is mentünk messzire és az IKEA-ból vásároltuk be a WiFi-s villanykörtét?

Ezek mellett a dolgok mellett már nem hangzik újdonságnak egy okoskonnektor megjelenése sem. De mire is lehet jó egy okoskonnektor? Tehetnénk fel a kérdést, hiszen egy először feleslegesnek tűnő újabb kütyünek gondolhatjuk, amit sehol sem tudnánk használni. Ha te is ezt gondolod, akkor olvasd tovább ezt a kis írást, hiszen kipróbáltuk és megnéztük melyek azok a helyzetek, amikor valóban jól jön egy ilyen kiegészítő a házban.

 

Alfawise okoskonnektor – Kicsomagolás

 p1050209.JPG

Egy kisméretű kocka alakú dobozban érkezett az Alfawise olcsó otthoni kiegészítője. A dobozon belül egy apró leírást találunk és magát az eszközt. A 61 x 61 x 75 milliméteres eszköz megjelenése letisztult, egyszerű designt kapott. Mégis, minőségi termék érzetét kelti, nagyon masszív burkolatot kapott, ugyancsak a minőség érzetét kelti az elsőre szokatlan, véltnél gondolt nagyobb súly is.

p1050211.JPG

p1050212.JPG

A hófehér külsőt csak az egyik oldalon megjelenő gyártói logó, és a szintén fehér gomb töri meg, amely mellet egy apró, piros és zöld színben jelezni képes LED található. Az európai piacra tervezték az eszközt, így maximum 250V feszültségig használható. A csatlakozó természetesen földelt és a legmagasabb fogyasztó, amit ráköthetünk, 10A teljesítményű lehet.

p1050215.JPG

p1050216.JPG

p1050217.JPG

 

Alfawise okoskonnektor – A nagy próba

 20181022183013_74234.jpg

Mit sem ér egy okos eszköz vezérlő nélkül. Ez lehet egy okostelefon vagy egy táblagép is, az Android és iOS fajtából. Sőt, még az Amazon Alexa és Google Home eszközökkel is kompatibilis. A vezérlés WiFi-n keresztül történik, azaz a 2.4GHz-es frekvencián. De nem csak akkor használhatjuk ki az okoskonnektor előnyét, ha az otthoni vezeték nélküli hálózatunk hatósugarában tartózkodunk. Az alkalmazást feltelepítve és szinkronizálva az eszközt az otthoni hálózatunkkal és a telefonunkkal, lehetőségünk lesz távolról, akár a föld másik pontjáról hozzáférni az Alfawise okoskonnektorához, ami számtalan lehetőséget vetít előre, de ne szaladjunk ennyire a dolgok elébe.

Miután a kiegészítőt áram alá helyeztük, le kell töltsük a Smart Life alkalmazást Android vagy iOS rendszerű készülékünkre. Az alkalmazást elindítva regisztrálunk kell magunknak egy fiókot. Ezután adjuk meg, hogy hol fogjuk használni az okoskonnektort, nappali, hálószoba, konyha, stb… Itt tűnt fel először, hogy az alkalmazás nyomokban magyar nyelvet is tartalmaz, ami időnként még elő-elő bukkant az alkalmazást használva. Az alkalmazáson belül látható, hogy a gyártó, akitől az eszköz származik, nem kis pályás az okos piacon. Az Alfawise ebben az esetben csak a forgalmazója a terméknek. De reméljük, megtartják a jó szokásukat, hiszen, ha ilyen alacsony áron tudják forgalomba hozni az okoseszköz kiegészítőiket, akkor egy új szereplővel bővülhet az otthoni, elérhető árú okoseszközök piaca. Igény pedig lenne rá az olyan ár érzékeny piacokon is, mint amilyen a hazai.

screenshot_20181115-152654_1.jpg

Ezek után a menüből csak az „Electrical Outlet” pontot kell kiválasztani, majd párosítani az eszközt. Az egész művelet gyorsabban lezajlott, mint mire leírtam ezt a pár sort.

2_78.jpg

Az alkalmazás roppant egyszerű. Egy méretes virtuális be/ki kapcsoló gombot kapunk, alatta egy „Switch” gombot, ami végül is ugyanazt teszi, mintha a főkapcsolóval váltanánk a ki és be mód között. Mellette találunk egy időzítőt, ami a beállított idő letelte után lép életbe. Azaz, ha be van kapcsolva az eszköz, akkor a visszaszámláló letelte után lekapcsol. Illetve, ha ki van kapcsolva, akkor a lejárt idő után bekapcsol az eszköz. De emellett persze beállíthatunk sémákat is, hogy könnyebb legyen az életünk. Itt megadhatunk napokat is, hétfőtől vasárnapig. Illetve beállthatjuk az időt percre pontosan. Így minden napra megadhatjuk, hogy például este 6-kor kapcsoljon be és reggel 7 órakor kapcsoljon le. Vagy akár kombinálhatjuk ezt különböző időpontokra is, akár egy nap többször is. Az alkalmazás egyszerű, átlátható, ennek köszönhetően könnyen beállítható és remekül működik.

3_61.jpg

p1050092.JPG

Ahogyan azt már korábban írtam, lehetőség van akár a munkahelyünkről vagy még jobb, akár egy nyaralás alkalmával is, az otthontól távol belépni az alkalmazásba és onnan irányítani a konnektorunkat. Így akár azt is megtehetjük, hogy egy lámpát csatlakoztatva a konnektorhoz felkapcsoljuk azt például este 8 órakor, majd beállítjuk, hogy reggel kapcsoljon le. Ha például régebb fajta kávéfőzőnk van, és nem olyan, amin több gombot kell megnyomni, hogy lefolyjon az ébresztő kávé, akkor bekapcsolva a kávéfőzőt a konnektorhoz csatlakoztatva megadhatjuk, hogy mikor adjon le áramot a konnektor a kávéfőzőnek, hogy lefőzze a kávét, majd mikor kapcsoljon le. Így akár a lefőtt kávé illatára is ébredhetünk.

20181022183035_57903.jpg

Egy szóval egy ilyen okos kiegészítő viszonylag korlátozott funkciókkal rendelkezik, de mint egy okostelefon által is a feltelepített szoftver határozza meg a funkcióját, így itt is, különböző időzítés, távolról való hozzáférhetősége és a csatlakoztatott eszközök határozzák meg, hogy mire használható. Az időzített kávéfőzés és a csatlakoztatható lámpa a foglalatba csak a mi példánk, természetesen mindenkinek a saját képzeletére van bízva, hogy milyen funkciókat tudna még hozzárendelni az Alfawise okos konnektorhoz.

Az Alfawise terméke szerencsére nem kerül sokba, 9 dollárt kérnek érte, ami körülbelül 2.500 forint. Ha megtetszett a termék, itt megtalálod

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről

Csatlakozz a Facebook követőink táborába!

Megosztás

Hozzászólás