Egy kis gyártó lehet a megváltója a dokkolójában tölthető bluetooth fülhalgatók piacának? Az Alfawise A1 vezeték nélküli fülhallgatójának erre minden esélye meg is van!

Azt már talán megszoktuk, hogy amit az Apple kitalál, előbb vagy utóbb, úgyis lesz egy olyan gyártó, aki a saját maga képére alakítva, csúnyán szólva, de lemásolja az almás gyártót. Legyen az a MacBook Air laptop design, az iPhone-ok notch szigete vagy éppen a vezeték nélküli AirPods headset. Utóbbit érezte úgy a sokféle termékkel foglalkozó Alfawise, hogy ők is tudnak ilyet.

Alfawise A1

 

Így jött létre az Alfawise A1, amivel egy fülhallgató zsinórját levágták, a driverek mögé bluetooth chipet tettek, beleszereltek egy akkumulátort, hogy a fülesek kis doboza ne csak tárolóként szolgáljon, hanem a benne található akkumulátorral fel is tölthessük azokat. Jól hangzik, igaz?

 

Alfawise A1  kicsomagolás

alfawise a1

Akár könnyedén el is ronthatta volna az Alfawise, de az alacsony árnál maradva egész kis tetszetős töltő és hordozó dobozkát raktak össze. De ne szaladjunk ennyire előre. A kisméretű fekete papírdoboz felnyíló teteje alatt már tetten érhető a „low cost” tudat, amivel a csomagolást készítették. Szerencsére nem ezt kell használnunk minden nap. A kemény, fekete színű műanyag bölcsőben helyezkedik el a két Bluetooth fülhallgató és kettejük doboza. A kicsit csúnyácska műanyag tálca alatt egy angol nyelvű leírást, két pár gumiharangot és egy a dokkoló töltésére szolgáló microUSB végű kábelt találunk.

A kapszula formájú, az alsó részén fekete, a felnyíló tető szürke színben pompázó kis dobozunk 6.7 x 3.3 x 3.3 centiméter méretű. Az elején találjuk a rugós zárat, amivel fellöki a fedelet a rugós mechanizmus. Hátul csak egy microUSB portot fedezhetünk fel.

Kinyitva a dobozt sokkal érdekesebb dolgokat fedezhetünk fel. Ide helyezhetjük be a fülhallgatónk mindkét darabját, aminek bölcsőjében látható a kis arany színű töltőcsatlakozó, amin keresztül látja el energiával a füleseket. Középen a négy kis LED, ami a tartónk töltöttségét jelzi, alatta pedig a belső térrel harmonizáló szürke gomb, amivel a töltést indíthatjuk el. Szerencsére még arra is figyeltek, hogy ha behelyezzük a fülhallgatókat a helyükre, akkor egy kis mágnes beszippantja őket. Ezáltal nem lötyögnek és nem is tudnak kiesni a tartóból. Egész korrekten megcsinálták, egy szavunk sem lehet. Ez a megoldás még egy nevesebb gyártó márkajelzése alatt is megállná a helyét.

 

Alfawise A1 nagy próba

Bár a Bluetooth forradalom már jó pár éve tart. A 4.1-es verziószámot ismerő Alfawise A1 használata még mindig furának tűnt nekem. Azt, hogy egy kábel vagy pánt nélküli párost helyezzek a fülembe, még mindig meglepetéssel tölt el. Nem hiába hallhattuk az Apple vezetékkel nélküli fülhallgatóját pártoló ellentábort is, hogy folyamatosan tölteni kell és, hogy egy erőteljesebb mozdulatkor kiesik a fülünkből.

Ezek után biztosan az anatómiailag azonos fülszerkezettel rendelkezők táborába tartozom, de alaposan próbára tettem az Alfawise megoldását, hogy bizonyítsa rátermettségét. Kipróbáltam a városban, hallgattam zenét vele a budapesti forgalomban és ugráltam, futottam vele, hogy megnézzem, tényleg tart.

alfawise a1

A hangokat jól kizárja, a külső zajok nem fognak zavarni minket zenehallgatás közben még a buszon ülve sem. Jól bírta az ugrálós kiképzést is, tényleg jól tart, de szerencsére úgy, hogy nem fájdul meg a fülünk sem a gumiharangoktól, amik a fülünkbe illeszkednek. Apropó gumiharang. Összesen három párat kapunk, természetesen kicsi, közepes és nagy méretben. Nekem a fülesekre előre felhelyezett, középső méret vált be.

Érkezéskor beraktam őket a tartójukba és elindítottam a töltést. A telefonhoz való csatlakozás könnyen ment, szinte azonnal felismerte „A1” néven a fülhallgatót a telefonom. Jó hír, hogy a kijelzőre pillantva azonnal láthatjuk a fülhallgató akkumulátorának kapacitását is, illetve ki is írja a telefonom azt a Bluetooth menüjében.

Bekapcsolni a mindkét fülesen megtalálható gyártói lógóval ellátott részen lehet, ami egyben gombként is funkcionál, így csak nyomva kell tartani pár másodpercig. Fel is villan egy kis kék színű LED és folyamatos villogással jelzi, hogy készen áll a telefonnal való párosításra. A jobb oldali füles felel a telefonos Bluetooth csatlakozásért, a jelet már ő osztja meg a bal oldali párral. Zenehallgatás közben az alaphangjuk nem kiemelkedő, így kicsit belenyúltam a Poweramp hangszínszabályzójába. Majd beállítottam azt, amit a Xiaomi fülhallgatónál is használok. Egy csapásra kitisztultak a hangok, megjöttek a magasak, előjöttek a mélyek, és igencsak meglepődtem, hogy a konfigurálás után milyen kis korrekten szólt. Ugyanazt a hangot produkálta, mint a szintén vezeték nélküli Xiaomi headsetem. Persze nem szabad tőle elvárni a felsőkategória csodás minőségét, de azért az elismerő hümmögés megvolt, miközben váltogattam a lejátszási listám zeneszámai között.

Nem lenne hadset egy headset, ha nem tudnánk róla lebonyolítani a telefonhívásainkat. A hívások a jobb oldali fülhallgatón szólalnak meg, ebben található a mikrofon is. A baloldal nem működik közre a hívások lebonyolításában. Ez nekem azért jó, mert szeretem, ha hívás közben a külvilág zaját is hallom és nem csak a hívó fél hangja tölti be az egész teret körülöttem. Tehát olyan, mintha telefonról beszélnénk, ott is csak az egyik fülünkre tesszük a kagylót. Viszont ez azért is jó, mert ha beszállunk az autóba, akkor elég csak a jobboldalit a fülünkbe tenni, így tudunk vezetés közben is telefonálni. A hangminőséggel nincs probléma, viszont a vonal másik végén lévő fél nem mindig hallott tisztán. Ez a távoli mikrofonnak köszönhető, hiszen ez is beépítve található meg az A1-ben, ennek köszönhetően a mikrofon a fülünkhöz került.

Xiaomi Bluetooth Headset & Alfawise A1

Természetesen különböző funkciókat is elérünk a fülhallgatón található gombokkal. Zenehallgatás közben, szüneteltethetjük vagy megállíthatjuk a lejátszást a gomb egyszeri megnyomásával. Ha egymás után háromszor megnyomjuk a gombot, akkor a következő számra ugrik. Négy gyors gombnyomásra pedig az előző számot indítja el. Ezt természetesen mindkét oldali fülhallgatóról megtehetjük. Jól megoldották viszont azt, hogy ha kétszer megnyomjuk a baloldalin található gombot, akkor nem történik semmi sem. Ez csak a jobboldali funkcióját indítja el, azaz az utolsó hívást újratárcsázza. Könnyebbség, mivel úgyis csak a jobboldalival tudunk telefonálni, még véletlenül se indíthassunk hívást a másik oldal vezérlésével.

A kis felpattintható tetejű dobozkánk hatszor képes feltölteni a fülhallgatókat. Egy feltöltéssel 3-4 órán át használhatjuk őket, a töltési idő pedig egy órát vesz igénybe. Így ami nagyon szerethető benne a szokásos headsetekkel ellentétben, hogy ha lemerült, nem kell keresnünk egy kábelt, egy USB portot, hogy valahonnan feltöltsük azt. Így pedig a zsebben könnyen elférő dobozából vehetjük elő a füleseinket teljesen feltöltve, ami nagy könnyebbséget jelent a mindennapokban.

Hozzá kell szokni, hogy nem lóg a nyakunkban egy kábel, de szerethetővé válik, hogy pont emiatt nem kell bajlódni a vezetékkel. A zenehallgatáshoz nekem kellett az equalizer, alapjáraton túl tompának éreztem minden hangszínt. A túl zsúfolt és hangos helyeken már elfogy a mikrofon ereje, de az, hogy zenében is megállja a helyét egy kis hangolás után, nem rossz az A1-től. A töltéssel sincs gondunk, ha a kis dobozt is magunknál tartjuk, azt hiszem, sok embernek könnyítheti meg az életét. Így nekünk nagyon tetszett az Alfawise A1, ami a kínai gyártó remek árazásával 23$-ba kerül, ami a konkurenciát tekintve, mindenképp egy megfontolandó ajánlat.

Alfawise A1 vezeték nélküli fülhallgató 

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről

Megosztás

Hozzászólás