Lenovo Watch 9 teszt

A számítógép gyártóként ismert Lenovo az elmúlt időszakban a hordható okos eszközök piacát is célba vette. De nem a kijelzővel szerelt okosórák között jelentette meg a saját termékeit, hanem a „Watch” szérián belül az analóg szerkezetű órák tudását egészítette ki okosfunkciókkal, ezáltal megszületett a Lenovo Watch 9. Így a letisztult megjelenésű darabok iránt érdeklődőknek is elhozta ezt a hibrid megoldást, azaz nem kell mindenféleképp egy kijelzővel szerelt órát hordanunk, ha lépésszámlálás, alvásmonitorozás vagy a hívásértesítésre lenne szükségünk. Ezzel a hibrid megoldással és persze a szemtelenül alacsony árával került bele az óra a virtuális bevásárlókosaramba.

 

Kicsomagolás

Lenovo Watch 9 teszt

Egy ilyen alacsony árú óránál nem vártam drágán kivitelezett csomagolást, de nem is kaptam. Inkább legyen az olcsó termék egy egyszerű pakkban tárolva, minthogy a külső miatt a fejlesztésre fordított költségek nagy része a dobozra menjen el, amit miután a terméket kivettük belőle, többet nagyon úgysem fogunk látni. Így valószínűleg nem is kértek fel egy külsős design céget, hogy álmodja meg, milyen tálalásban fog a vásárlókhoz jutni az óra. Egy egyszerű fehér színű papírdobozt kaptam, aminek az elején csak a gyártó logója és a szériába tartozó „WATCH 9” név látható. A hátlapon csak egy kínai szöveg, némi vonalkód és a gyártás dátuma, ami az én esetemben 2018.05.30. volt látható.

A doboz belsejében a szemnek szokatlan és a finom anyagokhoz szokottfelhasználónak idegen, hajlékony műanyag ágy valóban nem egy grandiózus megkomponálása a belső térnek, de a funkcióját ellátja. Az órán kívül csak egy kis kínai nyelvű leírást találunk (itt megtalálható az angol nyelvű verzió), amin a QR kóddal ellátott Android és iOS alapú rendszerekkel kompatibilis telefonos alkalmazást tölthetjük le.

Lenovo Watch 9 teszt

Az óra a méretéhez képest elsőre nehéznek tűnik, pedig csak 55 grammot nyom. Ez a 316L típusú, fekete színre fújt rozsdamentes acélház miatt van. A pontrács mintázatú szilikon szíj kellően merev, belső fele recézett, így a nyári melegben nem lesz annyira az a cuppogós érzésünk, mint egy sima felületű kivitelnél. A csat rész fémből készült, viszont sem a szíj bújtatóját, sem a csat fejét nem látták el gyártói logóval, úgy látszik valóban egy egyszerű, lecsupaszított terméket szerettek volna megalkotni.

Lenovo Watch 9 teszt

Az óra hátlapján egy fém kupak található, amin a gyártói adatok szerinti 5ATM vízállóság olvasható. Az oldalánál található perem segítségével lehet eltávolítani, ami alatt a CR2023 típusú 3V-os elemet találjuk, ami az óra működéséért felel. Nem bírtam ki, úgyhogy lepattintottam a hátlapot, tényleg csak ez az elem szolgáltatja a működéshez szükséges energiát. Ha nem akarunk sokat költeni egy ilyen típusú elemre, akkor megszokott módon választhatjuk valamelyik külföldi webáruházat, ahol 10 darab elemet adnak 2-3 dollárért. Mivel 5ATM vízállóságú és mint tudjuk, ez nem azt jelenti, hogy 50 méter mélyre merülhetünk vele, de fröccsenés ellen védett és inkább hétköznapi viseléshez ajánlott, mint úszáshoz. De természetesen egy eső vagy egy véletlen vízbeejtés nem fog gondot okozni neki.

Lenovo Watch 9 teszt

Az óra számlapja 25mm átmérőjű, így viszonylag kicsinek mondható. Nem hiába készítettek belőle fehér színű verziót is a hölgy vásárlók részére. Az óralap nem kapott számkiosztást. Viszont 12 óránál egy apró piros színű LED is helyet kapott a számlapon a gyártói logó fölött.

Lenovo Watch 9 teszt

 

Egyszerű, de nagyon ötletes

Lenovo Watch 9 teszt

Az óra jobb oldalán csak egyetlen gomb található, de ez nem a jól megszokott idő beállítására hivatott. Nem hiába okosóra a Lenowo Watch 9, hiszen telefonos alkalmazás is jár hozzá, ami természetesen kompatibilis az Android és iOS rendszerekkel is. Az alkalmazás Lenovo Watch névre hallgat, amit a telefonhoz kapott leíráson szereplő QR kód beolvasásával tölthetünk le. Én inkább ezeket a linkeket javaslom, ahonnan elérjük a Play áruházból és az AppStore-ból, mert először nem azt az alkalmazást sikerült letöltenem a QR kód által.

_1_eredmeny12018_09_13_8-16-02.jpg

A telefonos alkalmazás sikeres telepítése után jöhetett a csatlakozás a telefon és az óra között. Mivel nem kapunk leírást, így kissé tovább tartott rájönni, hogyan kell a két eszköz között kapcsolatot létesíteni. Az alkalmazás jobb felső részét található óra ikonra bökve csatlakozhatunk hozzá. Előtte azonban kapcsoljuk be a Bluetooth-t, figyeljünk rá, hogy legyen látható a telefonunk, és kapcsoljuk be a GPS-t is. Igen, erre is szüksége van, anélkül nem tudtam az eszközt párosítani a telefonnal. Ezután már csak rá kell keresnünk és már meg is találta a Watch 9 elnevezésű órát.

Lenovo Watch 9 teszt

A telefonos alkalmazás szerencsére jól áttekinthető. A felső sávban kaptak helyet a beállítások. Baloldalt a profilunkhoz tartozó konfigurációkat végezhetjük el, megadhatjuk a napi célt, hogy hány lépést szeretnénk megtenni, illetve mivel alvásmonitorozásra is képes az óra, megadhatjuk neki, hogy pontosan mennyi ideig, azaz hány órán keresztül szeretnénk aludni. Az alul található beállítások közül a fiókunkat módosíthatjuk, és itt találunk egy kis segédletet az órához és az alkalmazás használatához. A fent található jobb oldali kis óra ikon, természetesen a Watch 9 beállításait nyitja meg. Itt láthatjuk, hogy csatlakoztatva van az óra, át is nevezhetjük „Watch 9”-ről, ha úgy tartja kedvünk és itt nézhetjük meg az órában található elem töltöttségét és az éppen futó firmware verziót is.

Lenovo Watch 9 teszt

Mi is lenne a legfontosabb funkció egy órán, mit a pontos idő beállítása. Ezt nem az eddig jól megszokott módon kell megtennünk, hogy az óra oldalán található gombot elkezdjük tekergetni. Itt ennek nincs semmi értelme, illetve van, de csak azt fogjuk észrevenni és keresni a hibát, hogy valami baj lehet, mert meg se moccannak a mutatók. Ez egy hibrid óra, azaz analóg is, de okos is.

Az óra beállítására a telefonunkra lesz szükségünk. A Calibration gombra kattintva egy analóg óra számlapja tűnik fel és fölötte pedig a pontos időnek megfelelő adatokat írhatjuk be (óra, perc, másodperc). Ekkor tűnt fel, hogy ha megnyitom ezt az opciót, az óra mechanikája megáll, és nem jár az óra. Ekkor nagyon gyanúsnak tűnt a dolog. Itt vétettem el az első hibát, hiszen nem a telefonunk kijelzőjén is található időt kell beírni a megadott helyre, hanem az óra azért állt meg, hogy leolvasva róla a pontos időt, megadjuk azt az alkalmazásban, és a telefon belső órája szerinti időpontra bekalibrálja magát. Tehát eszeveszett gyorsasággal kezd el pörögni a mutató, majd beáll a pontos időre. Sok mindent láttam már életem során, de ha nem a saját szememmel látom ezt a kalibrálási funkciót, nem hiszem el.

A „Health Data” menüpont alatt találjuk a megtett lépéseinket, az alvási adatokat és a pulzusmérés eredményeit is. Az óra nem kapott optikai szenzort, így ezt a szoftver a telefonunk hátlapi kamerájával és vakujával oldja meg több kevesebb sikerrel.

Lenovo Watch 9 teszt

Alatta a sporttevékenységek mérését indíthatjuk el. Az óra képes mérni a futást, mászást, kerékpározást, de az úszás adatainál már megkér minket, hogy erre a komolyabb, Watch X plus óránkat használjuk. Használnám is, de Watch 9-et vásároltam, nem X-et. Itt látható, hogy mindkét óra ugyanazt a szoftvert használja, csak az úszás funkció nincs engedélyezve a Watch 9 esetében. Eggyel lejjebb, a mért adatok alapján rangsorol minket a többi felhasználó által feltöltött adatok alapján. A My plan, pedig amolyan tennivalók lista, itt emlékeztetőt állíthatunk be különböző eseményekhez.

Lenovo Watch 9 hibrid okosóra teszt

A számlap alsó része úgy lett kialakítva, hogy félkörívben balról jobbra haladva 0-100 közötti 20 értékenkénti beosztást kapunk, ahol a 0-nál a CALL (hívás) felirat, a 100-as értéknél pedig az MSG (üzenet) felirat olvasható. Ezeknek azért van nagy jelentőségük, mert a számok képesek kijelezni az előre beállított kívánt napi lépésszámot. Tehát, ha az alkalmazásban megadom, hogy a napi limit legyen 6.000 lépés, akkor az jelenti a teljes napi mennyiséget, azaz a 100-at, ami a mi esetünkben 100%. Ezt az óra a számlapon ki is jelzi, mégpedig úgy, hogy ha megnyomjuk az oldalán található gombot, akkor a másodpercmutató az addig eltelt lépések százalékához ugrik, így tudni fogjuk, hogy a napi lépésünk hány százalékát tettük meg. 10 másodperc elteltével a másodpercmutató tovább pörög és folytatja az idő kijelzését.

Lenovo Watch 9 teszt

Az alvásmonitorozás és a lépésszámlálás is jól működik. Kicsit túllőttem a saját célomon és gyalogoltam egy kicsit, majd 8 kilométer kerekedett ki belőle. Így ki is jelezte, hogy az előre beállított 6.000 lépés 165%-át sikerült elérnem, így 9947 lépést tettem meg aznap. Az alvás része is pontos. Azt figyeli az óra, hogy mikor kerülünk nyugalmi állapotba, mikor jön el az az időszak, amikor kevesebbet mozgunk, így figyeli a karunk mozgását is. A hosszú séta után rám fért a pihenés, így korán lefeküdtem.

Narancssárga színnel mutatja a mélyalvást, amikor nagyon keveset mozogtunk, sárgával pedig azt, amikor sokat forgolódtam. A diagram sajnos nem hibás, tényleg ilyen rosszul alszom, ezért is látszik váltakozva a narancs és sárga színek kombinációja. Viszont egész jól belövi a fekvés és ébredés idejét. Lefekvéskor, kicsit később aludhattam el pár perccel, mint amit ő 21:19-re kijelez, de ez azért van, mert akkor már nem mozgott a karom, így szépen lassan átváltott „figyelő” üzemmódra. Az ébredés viszont majdnem percre pontos, így az alvásmonitorozás figyelést is jól sikerült megoldaniuk a Lenovo mérnökeinek.

Lenovo Watch 9 teszt

A hívások és üzenetek kijelzése hasonló módon történik, azaz, ha hívnak minket és telefonunk le van némítva, hogy ne zavarjon bennünket egy fontos beszélgetés alatt, akkor az óránk elkezd rezegni, értesítve minket a bejövő hívásról és a számlapon a kismutató a „0” részhez, azaz a hívás jelzéséhez ugrik. Ugyanez megy végbe, ha üzenetünk érkezik, csak ebben az esetben a másodpercmutató az „MSG” részhez ugrik automatikusa, úgy, ahogyan az fentebb is látható, de ez automatikusan történik. Szerintem nagyon ötletesen oldották meg ezt a funkciókijelzést a Lenovo-nál. Beállítható az ébresztés is, így hangtalanul, a telefonunk csörgése nélkül kelt fel minket azzal, hogy megrezegteti a karunkat.

Az órát szerencsére nem kell pár naponta tölteni. A benne található elemmel 8 hónapon keresztül képes üzemelni és akár házilag is kicserélhetjük azt. Mivel pár dollárért 10 darab ilyen kis méretű elemet be lehet szerezni külfölfről, én maradok az otthoni megoldásnál.

Mióta nálam van az óra, a telefonos alkalmazás már háromszor frissült és az óra szoftvere is már kétszer kapott update-et, tehát nem mondhatjuk el a Lenovo-ról, hogy nem törődne a felhasználóival, csak tartsa meg ezt a szokását még jó sokáig. Mivel nem egy magas összegről beszélünk, ezért a jelenlegi 22.99$-os ár az a kategória, amiért egy sokkal gynegébb kínai analóg órát kapunk a belvárosi piacokon. Cserébe a Lenovo ezért a 6.200 forintos árért egy letisztult megjelenésű, Bluetooth kapcsolattal felvértezett analóg okosórát rakott össze, ami alacsony ára miatt minden forintját megéri.

A Lenowo Watch 9 hibrid okosórát itt tudod megvásárolni és szerencsére még a szállításért sem kell fizetnünk:

_1_eredmeny12018_09_13_10-00-48_1.jpg

Azonos áron kapható a fekete, és a nőiesebb fehér verzió is

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről!

Megosztás

Hozzászólás