htb1ens5qhsybunjsspjq6x73vxaw.jpg

Egy olyan Xiaomi kamerát szereztem be, ami különleges a maga nemében. Már nem nagyon látni kis kompakt fényképezőgéppel kattogtató embereket. Sokaknak elég egy mobiltelefon, esetleg MILC vagy DSLR gépet használnak. Pont emiatt lettem annyira kíváncsi a Xiaomi kamerájára, mert a gyártó megint egy új dolgot alkotott a boszorkánykonyhájában.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy van-e valakinek szüksége egy ilyen kis eszközre, ha már mindenki zsebében ott lapul egy mobiltelefon? A Xiaomi kamerája azért különleges, mert ha fotózni szeretnénk vele, akkor a talpának köszönhetően szinte bárhol felállíthatjuk, de még fém felületekre is felhelyezhetjük, szinte bármilyen szögben. Szemből, oldalra, fejjel lefelé, teljesen mindegy. Ezért feltettem magamnak a kérdést, hogy van-e létjogosultsága a kis kamerának, ki váltja-e a mobiltelefonokat?

Kicsomagolás

p1010683.JPG

A doboz Xiaomi szerűen fehér, rajta a termék képe, oldalain pedig a főbb tulajdonságok, apró ikonok formájában. A tető belső felében egy szivacs réteget helyeztek el, hiszen a kamera egyből velünk néz farkasszemet, ha leemeljük a fedelet. Így ezzel a vékony puha réteggel óvják az optikát. A kamera méretéhez képest nehéz. Kicsit úgy néz ki, mintha valami dundi mályvacukor lenne. Alatta egy dobozban találjuk a töltéshez szükséges microUSB kábelt, leírást és egy felragasztható gumitalpat.

p1010688.JPG

p1010689.JPG

p1010692.JPG

A kamera mérete 4.4 x 4.4 x 2.6 centiméter, a mérlegen 66 grammot nyom. Szemből a 13 megapixeles f2.2-es rekeszértékű, autofókusszal ellátott optika néz velünk farkasszemet. A kamera részt egy majdnem teljes kör alakú LED sáv öleli körbe. Ez a fénycsík ad nekünk visszajelzést a kamera használatakor, hiszen több ponton képes felvillanni. A kamera felett az állítható fényerősségű LED villanó kapott helyet.

p1010690.JPG

A kamera hátulján egy kis eltávolítható fedél található, ennek több funkciója van. A hátlap mágnesesen záródik. Ha eltávolítjuk, akkor egy fekete korongot pillantunk meg rajta. Ez a felragasztható talpa a kamerának, amely korongból egy tartalékot is melléketek nekünk. Először azt gondoltam, hogy ennyi, nem lesz itt semmi más. de a fényképezőgép hátuljánál egy kis ajtó mögött találjuk a microSD kártyahelyet, a microUSB csatlakozót, amin keresztül a kamera 700mAh kapacitású akkumulátorát tölthetjük fel, és itt találjuk a reset gombot is, ha bármilyen gond miatt használnunk kellene.

p1010691.JPG

p1010697.JPG

p1010699.JPG

p1010693.JPG

A Xiaomo tetején egy fizikai gombot kapunk. Szerencsére többfunkciós, így ezzel lehet ki és bekapcsolni az eszközt, de ez hivatott exponálni is. Hátsó ajtó visszapattint, majd azon tűnődtem, hogyan lehet a kis kamerát különböző pozíciókba állítani?

img_1.jpg

p1020492.JPG

p1020474.JPG

p1020478.JPG

p1020482.JPG

A mágneses hátsó rész egy mozdulattal eltávolítható, így például felállíthatjuk az asztalra. A hátsó részen egy kis mélyedés található, erre a részre kell helyeznünk a kamera alját. Egyből összepattantak, ahogyan közelítettem egyikkel a másik felé. Egy jó erős mágnes tartja össze a két részt.

p1020513.JPG

Mivel ez az erős mágnes tartja össze a talpad és a kamera részt, ez teszi lehetővé azt is, hogy akár egy fém oszlopra is felhelyezhessük, akár 90 fokkal eldöntve, akár fejjel lefelé lógatva. Ezzel nem csak a szobában az asztalra helyezhetjük le, hanem segítségével sokkal szabadabban tudunk fotókat készíteni, hiszen pont ez a termék lényege, hogy szabadon, egy kattintással elkészíthessük a képeinket.

p1020493.JPG

p1020494.JPG

p1020495.JPG

p1020496.JPG

A nagy próba

screenshot_20180705-164830.jpg

Meglepő módon nem a megszokott Xiaomi féle Mi Home apphoz kell nyúlnunk, ahogyan a gyártó többi termékénél is, amelyeket egy alkalmazáson belül elérhetünk és vezérelhetünk. Igen, a Xiaomi most is egy olyan terméket készített, amely kiegészítő funkcióihoz igénybe kell vegyük a mellékelt alkalmazást. Ez egyrészt lehet hátrány, de ugyanakkor előny is, hiszen így sokkal kisebbre, egyszerűbbre lehet tervezni egy eszközt, ugyanis nem kell különböző funkciógombokkal ellátni, nem kell érintőkijelzővel felszerelni. A főbb funkciókat elérjük az eszközről, de a kiegészítő funkciókhoz a telefonunkhoz, táblagépünkhöz kell nyúlni.  Az Android és iOS rendszerű telefonokra és táblagépekre elérhető Shanghai MeetVR Tech.Co.,LTD alkalmazását kell letöltsük a két támogatott platform áruházból. Érthetetlen módon, a program nem kapott angol nevet, így nehéz lenne rákeresni az alkalmazásboltban. Ebben a dobozon és a leíráson is megtalálható QR kód nyújt segítséget, amely a gyártó honlapjára irányít, ahonnan elérhető mindkét platformra a program. Meglepődve tapasztaltam, hogy az iOS rendszer hiába jelzi, hogy angol és kínai nyelven érhető el az alkalmazás, meglepődve tapasztaltam, hogy csak kínai nyelven kommunikál.

3_51.jpg

A kamerában egy négy magos Cortex A53 magokkal ellátott 1.35GHz-es processzor dolgozik, 8GB beépített memóriával, de a belső tárhelyet microSD kártyával 32GB-ig bővíthetjük. A legelső dolgunk, hogy a kamerát és telefonunkat összepárosítsuk, hogy a kamera gombját 3 másodpercig nyomva tartva bekapcsoljuk, amit az optika körüli LED sáv közepén, gyors villanással jelez, hogy készen áll a csatlakozásra. Ezután meg kell keresnünk a készülékünk által talált WiFi hálózatok közül a mo_002037 nevű kapcsolatot és megadni a kamera alapértelmezett kódját, ami az én esetemben csupa 0 számjegyből állt. Ezáltal, ha ezt a jelszót átállítjuk, akkor nem csatlakozhat hozzá, senki más, csak aki tudja a kamerához tartozó Wi-Fi jelszót. Ha a csatlakozás sikeres, akkor az elülső LED középső részének két oldala lassan pulzálni kezd, ekkor már el is indíthatjuk az alkalmazást.

Nem a gyakorlottságomat és a kínai nyelvismeretemet dicséri, de viszonylag könnyen megismerhető, illetve kiismerhető az alkalmazás. Ebben nagy segítséget nyújt az a rengeteg mozgóképpel és vizuális segédlettel ellátott rendszer, amivel még így a nyelvet nem ismerve is tájékozódhatunk a programban.

4_41.jpg

Nagyon szerethetővé tették az alkalmazást azzal, hogy a felső menüsávban négy lapozható oldalon gyors ajánlást és segédletet találunk a kamera használatához, elhelyezéséhez, hogy a lehető legjobb pozíciót, témát találjuk meg a képeink elkészítéséhez. Ami viszont különösen tetszett, hogy ezen lapozható segédletek alatt pedig rengeteg, ezzel a kamerával készített képeket nézhetünk meg.

7_10.jpg

Ezáltal látszik, hogy a Xiaomi nagyon is épít a közösségre és egyúttal arra is, hogy milyen módokon, milyen képeket készíthetünk.

Ha rákattintunk a piros körben található kamera ikonra, akkor csatlakozhatunk a kamerához és irány a képek készítése. Ehhez a már a Wi-Fi-hez csatlakoztatott eszközre kell kattintanunk és máris láthatjuk a kamera által látott élő képet.

5_21.jpg

A kamera által látott kép melletti ikonok már ismerősek lehetnek a telefonok fényképezőgép alkalmazásából. Itt is hasonló funkciókat kapunk. A felső menüsávban található X gomb a kilépést szolgálja, mellette közvetlenül egy arc piktogram található. Ez az arcszépítő módot kapcsolja be. Kissé kivilágosítja és elmossa a képet a bőrfelületeken így “varázsolja” simábbá az arcomat. Óriási technikai robbanás lenne, ha ez a valós életben is így működne, és nem csak egy kijelzőn keresztül látnánk a változást, de ez még várat magára. Még csak a képeinken tehetjük magunkat „szebbé”. A mód mellett egy kis lámpa ikonja található, amit ha kiválasztunk, a kis kamera objektív feletti előlapi LED-je bekapcsol és a szoftveren belül 7 fényerősség között választhatunk, illetve kapcsolhatjuk ki. Mellette a vaku vezérlőgombja található, ami lehet bekapcsolt, automatikus, ami a környezeti fényviszonyoknak megfelelően használ a kamera vagy lehet kikapcsolt állapotban.

A felső ikonsor utolsó tagja egy piros színű „M” betű. Itt léphetünk a beállítások közé. Itt kijelzi a szoftver a kamera töltöttségét és azt is, hogy a belső 8GB memóriájából mekkora területet használtunk már fel. Az alatta lévő két menüpont pedig rengeteg segítséget nyújt, olyan részletesen végigvezet minden beállításon, hogy le a kalappal. 11 gyorstalpaló módot kapunk, tényleg mindenre kitértek. A be/ki kapcsoláson keresztül a gesztusvezérléses képkészítésen át, a memóriakártya behelyezésén túl minden képekkel gazdagítva. A kamera elülső LED-jének jelzése animált leírásokkal tarkítva, tehát tényleg mindenre kitér a programban található user manual. Itt is egyetlen egy gondom támadt, hogy ezt sem tudták lefordítani angolra, de mivel mindent képeken keresztül mutatnak be, annyira azért nem bosszankodtam, csak jobban tetszett volna, ha látom, hogy törődnek a ázsiai piacon túli felhasználókkal is.

A kamera által megjelenített kép alatt a már elkészített képek, videók galériáját nyithatjuk meg. Középen található az exponáló gomb, amivel a 13 megapixeles képeket és 720 x 1280 pixel felbontású 3gp videókat készíthetünk, álló módban. Mellette a visszaszámláló időzítője, ami 0, 3 és 6 másodpercre állítható be. Az exponáló gomb alatt található opciók közül a középső alapértelmezetten a képek készítésére szolgál. A bal oldali egy sorozat mód, aminél 1, illetve 3 másodpercig folyamatosan exponál a kamera, így egy gyorsan mozgó tárgyat többször is lefényképezhetünk, hogy azután kiválasszuk a nekünk legmegfelelőbb képet. Ha a jobb oldali lehetőséget választjuk, akkor pedig 20 és 60 másodperces videókat készíthetünk. Sajnos nem enged hosszabb időt rögzíteni az alkalmazás.
image_20180625173229_1529919149931_27455.JPG

A képeket alapértelmezetten álló helyzetben készíti el a kamera, ami a szelfi rajongóknak lehet jó hír. Ha normál, vízszintes irányú képeket szeretnénk, akkor csak el kell forgatnunk a kamerát 90 fokkal. Azért ezt nem gondolták át teljesen a készítők. Ha egy vízszintes irányú képet szeretnénk készíteni, ami kitölti az egész látható részt, akkor a telefonunk képernyőjén ajánlott nézni a kamera által látott képet, nehogy annyira elforgassuk a kamerát ebben a helyzetben, hogy attól az elkészített kép élvezhetetlen legyen. Viszont így azt a pozitív tulajdonságát veszíti el a kis Xiaomo, hogy telefon nélkül is használhassuk.

A kamera gesztusvezérlésre is képes. Csak kitartom a kezemet tenyérrel fölfelé, a kamera értesítő LED-jének alsó fele elkezd világítani, ha felismerte a gesztust. Ha pedig ökölbe szorítom a kezem, akkor elkészíti a képet.

ezgif_com-resize_2.gif

Az időzítőt 3 és 6 másodpercre állíthatjuk be. A felvételt indíthatjuk gesztusvezérléssel, de akár a telefonról is, ha megnyomjuk az exponáló gombot. Ilyenkor az értesítési LED jelzi a hátralévő időt, mintha csak egy óra lenne, majd elkészül a kép.

ezgif_com-video-to-gif_2_1.gif

A Xiaomo autofókusszal szerelt kamerája nappali fényben jól teljesít. Ha WiFi-n keresztül kapcsolódunk a telefonunkhoz, hogy lássuk a kamera által látott képet, akkor lehetőségünk van manuális fókusz beállítására is, ha a kijelzőn egy adott pontra kattintunk. A képek elkészítéséhez körülbelül 1 másodpercre van szüksége, és ha a telefonunkkal együtt használjuk, akkor további 1-2 másodperc kell ahhoz, hogy láthassuk is az elkészített képet a telefonunk, illetve táblagépünk kijelzőjén. Az elkészített képek mérete 4-6 MB. Ha a galériára kattintunk, akkor láthatjuk a felvett videókat és elkészített képeket. Lehetőség van egy gyors utómunkára is, de ez kimerül az előre beállított effektekben, illetve egy gombnyomással törölhetjük a tartalmakat a kameráról vagy másolhatjuk át a telefonunkra őket.

6_21.jpg

 Csináltunk egy rövid kis videót a kameráról

Az elkészített képek 4608 x 2592 pixel felbontásúak. Szerencsére jobb minőséget kapunk, mint egy olcsó kínai okostelefon által készített képek esetében. Meglepődtem és jó volt látni, hogy mikor kevesebb felhő volt az égen, akkor előtűnt az ég kékje. Jó volt a dinamika, nem égtek ki a fehérek, jó a vonalélesség.

image_20180625173257_1529919177835_54410.JPG

image_20180625173614_1529919374791_96974.JPG

image_20180625173321_1529919201633_54669.JPG

Viszont, ha több, egybefüggő szürke felhő jelent meg akkor az egész egy nagyobb pacává változott, ami az egybefüggő világos színeknek köszönhetően hajalmos kiégni.
image_20180707011251_1530897171992_13522.JPG

image_20180707011357_1530897237051_30893.JPG

image_20180707012217_1530897737298_20675.JPG

Kíváncsi voltam, hogy milyen egy telefonnal összehasonlítani, így a OnePlus 5T-hez nyúltam, hogy kipróbáljam milyen különbségek ütköznek ki a két készülék között.

OnePlus 5T

oneplus.JPG

Xiaomi Xiaomo

image_20180710214603_1531230363364_73597.JPG

Arra is kíváncsi voltam, hogy mit tud a kamera este. Bár, ahogyan az várható volt, a kamera nem brillírozott e tekintetben.

image_20180711035517_1531252517204_35381.JPG

Vaku módban

image_20180711035452_1531252492906_91483.JPG

A kamerát microUSB porton tölthetjük fel. A gyári adat szerint 3 óra szükséges a teljes feltöltéshez, de én inkább  2 órát mondanék rá. Természetesen itt is kapunk visszajelzést az előlapi LED sávnak köszönhetően, amely alulról felfelé kezd el pulzálni töltés közben, jelezve, hogy körülbelül hol lehet az eszköz töltöttsége. Két órán keresztül használhatjuk egy feltöltéssel. A folyamatos WiFi kapcsolat sokkal jobban meríti az eszközt, így ha nem használjuk mellé a telefont, akkor 3 órás üzemidőt hozhatunk ki belőle. Huzamosabb használat után az elülső rész melegszik át, így valószínűleg ott kapott helyet a processzor. Előre furcsa volt, hiszen nem gondoltam volna, hogy ekkora hőt képes termelni a kamera.

ezgif_com-video-to-gif_3.gif

Nem lett rossz a Xiaomo, de nem is annyira jó. Aki nem szeretne magával telefont vinni egy kirándulásra, de valamivel mégis megszeretné örökíteni a tájat, akkor nem rossz a Xiaomo. De valljuk be, ilyen helyzet nem sokszor adódik, hogy ne vigyük magunkkal a mobilunkat. Inkább egy lehetséges plusz, amit használhatunk, de én továbbra is megmaradok a fényképezőgépemnél vagy, ha olyan helyzetben vagyok, akkor a telefonomnál. A kis kamera azoknak lehet még jó választás, akiknek a telefonjuk nem diadalmaskodik kamera fronton, de a táblagéppel fotózók is fellélegezhetnek, hiszen ha nagyon szeretnék, természetesen magukkal vihetik a 8, 10 colos masinájukat is, hogy annak a kijelzőjén láthassák az elkészült képeket. Jó dolog, hogy szinte bárhová letehetjük vagy a mágneses talpnak köszönhetően felhelyezhetjük. A videófelvétel hosszát megnövelhették volna, hogy ne korlátozzon le 60 másodpercre. Azt hittem, hogy használhatom a PC-hez kötve külső kameraként, de sajnos kihagyták ezt a ziccert. Ez a termék valóban, inkább a fiatalok számára készült és nem arra, hogy a lehető legjobb, legszebb felvételeket készítsük vele a családi fotóalbumba. Nem készít rossz képeket, a napsütötte természeten szép képeket lehet készíteni vele, de egy közép, felsőkategóriás telefon kiváltja a tudását, így pedig már megkérdőjelezhető az eszköz létjogosultsága.

A Xiaomi kamerájáért 80.41$-t kérnek. Ha jóval lejjebb tudnák szorítani az árakat, akkor lenne benne potenciál. De ezért az összegért valószínűleg sokan inkább maradnak a mobiltelefonuk mellett, de azért jó ötletnek tűnt a Xiaomo. Természetesen választható az EU Express szállítás is, ha a terméket már beraktad a virtuális bevásárlókosaradba, így áfa és vámmentesen rendelhető meg.

20180316151037_14094_eredmeny.jpg

A Xiaomi Xiaomo CG010 kamerát itt találod

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla!

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Megosztás

Hozzászólás