20180116175606_38929_eredmeny.jpg

A mai világban már minden okos, telefon, tévé, hűtő, óra, a teljesség igénye nélkül. Lehetőségünk adódott, hogy bemutassunk nektek egy újabb Androidos TV Boxot az alsóházból, amivel felkosíthatjuk régebbi tévé készülékeinket. Egy számunkra is ismeretlen márka termékét kaparintottuk meg, ami nem feltétlen jelenti azt, hogy nem állja meg a helyét az itthon kapható termékek, vagy ismert márkák között. Z69 Pro. Igen, ennyi. A Z69-es termékcsalád gyakorlatilag TV boxokból áll. Nekünk a Pro verziót sikerült megkaparintanunk, amiben 2 GB belső memória, valamint 16GB tárhely lapul. Na, de nézzük is mivel állunk szemben.

Kicsomagolás

p1000355.JPG

A termék egy átlagos csomagolást kapott, sima kartondobozban rejtőzik, nylon zacskóba csomagolva. Alatta található egy angol nyelvű felhasználói kézikönyv. A dobozban találunk még egy EU csatlakozós adaptert, HDMI kábelt, valamint a kompakt méretű távirányítót. A bele helyezendő elemekről viszont nekünk kell gondoskodnunk.

p1000356.JPG

p1000380.JPG

A készülék nem túl nagy 10 x 10 x 1,6 cm, a 120 grammos súlya pedig egy kisebb telefonéval vetekszik. Fekete műanyag házának tetejére került a Z69 Pro logó. Első oldalán egy kis LCD panel kapott helyet, ami az időt, valamint a hálózati csatlakozási módot mutatja kék színben. Baloldalon található a microSD kártya foglalat, jobb oldalt pedig 3 db USB 2.0 csatlakozási lehetőség. A már megszokott módon, hátul kapott helyet a HDMI 2.0 kimenet, AV port, a minőségi hangzás érdekében az SPDIF optikai csatlakozó. A LAN adapter tekintetében Gigabit helyett 100Mbps sebességgel kell számolnunk. Utóbbi miatt nem kell aggódnunk szerintem, nem sok dolog van, aminek használata közben szükségünk lenne a plusz sebességre.
p1000357-2.JPG

p1000359-2.JPG

p1000360-2.JPG

A nagy próba

 p1000637.JPG

p1000649.JPG

A lejátszót csatlakoztatva a tévéhez, majd bekapcsolva azt, körülbelül fél perc elteltével már elénk is tárul a főképernyő. A főmenü rendkívül egyszerű, gyakorlatilag a főbb alkalmazások vannak gyárilag kihelyezve rá, mint például a Play áruház, YouTube, Chrome, a készülékkel érkező fájlböngésző, egy video lejátszó és az alkalmazások menüje. A képernyő jobb oldali részén felülről az óra és dátum látható, alatta egy előre telepített memória kitakarító és a beállítások.

img_3061.JPG

Az alsó sávban balra található a kikapcsoló gomb, bár én nem használtam sosem, egyszerűbbnek tűnt megnyomni a távirányítón a kikapcsoló gombot. Mellette foglal helyet a hangerő szabályozó ikon, valamint a jobb alsó sarokban a csatlakozási módok ikonjai. Lehetőségünk nyílik parancsikonok hozzáadására, igaz abból maximum tíz darabot enged a rendszer. Miközben nyomogattam a távirányítót bénázva, próbálgattam az appokat és beállításokat, itt volt az a pont, mikor megelégelve előkerestem hozzá egy egeret és egy billentyűzetet. Ugyan a távirányítóval az alap funkciók könnyedén elérhetők, de ha keresni akarunk rajta és böngésznénk a neten, kezdődik a bosszankodás.

img_3066.JPG

img_3062.JPG

Erősen ajánlott hozzá ez a kombó, hogy megkönnyítsük az életünket. Kicsit bogarászva a droid beállításaiban rá is akadtam a képernyő felbontás részre, meglepően tapasztaltam, hogy ugyan támogatja, ahogyan az eszköz írja a beállításokban a 4k és 2k felbontást, viszont csak 30Hz-en. Leteszteltem pár full HD tartalommal és szomorúan tapasztaltam, hogy sajnos igencsak rontja a mozizás élményét a dolog.

Ezen felbuzdulva gyorsan át is állítottam a felbontást 1080p 60 Hz-re így már korrekt lenne a dolog, viszont ha így használtam a készüléket sajnos a képernyőből levágásra került a tetejéből egy csík. Nem egy botrány ugyan, de ha az ember fiát olyan fából faragták, hogy szereti rendben tudni a dolgokat, érdemes megfontolni a vásárlást vagy mérlegelni, hogy együtt tudunk-e élni ezzel a „problémával”.

Tovább böngészve a kütyün még egy fontos dolog, a tárhely. Az elvileg 16 GB-os modellt kaptuk tesztre és ebből 12 GB tárhely érhető el, még szerencse, hogy kaptunk lehetőséget a bővítésre, igaz erről nem kapunk a gyártó által információt, hogy mekkora kártyát rakhatunk bele maximum. Érdekes, hogy a rácsatlakoztatott 16GB-os pendrive esetében is csak 14 GB az, amit lát.

Maga a rendszer meglepően gyors, szinte mindenre azonnal reagál. Az eszközön 7.1.2 verziószámú Android fut, amin a magyar nyelv is választható. Elvileg támogatja az OTA frissítést, amíg nálam járt a készülék nem volt példa rá, hogy frissítésért kiáltott volna.

A rendszer lelkét az Amologic S905W adja, a hardveres gyorsításért járó szerep a benne lapuló Mali-450-re került. Jött volna a következő lépés, felkutattam a szokásos benchmark programokat, de hiába, ugyanis szinte mindegyik ismert appot, amit telepíteni próbáltam, ugyanazzal a hibával végződött: „Az eszköz nem kompatibilis ezzel a verzióval”.

img_3068.JPG

A készülék adatai

Processzor Amologic S905W Cortex A53 Négy magos
GPU Mali-450
Memória 2 GB DDR3
Rendszer Android 7.1.2
Belső tárhely 16 GB ROM, bővíthető
Támogatott formátumok
Audio: ACC,AC3,APE,DDP,DTS,FLAC,HD,MP3,OGG,TrueHD,WAV,WMA
Video: ASF,AVI,DAT,FLV,ISO,MKV,MOV,MPEG,RM,RMVB,TS,VOB,WMV, Kódolás: H.265
Kép: BMP,GIF,JPEG,PNG,TIFF
Csatlakozók/Kapcsolat 2,4 G Wifi, Bluetooth, Miracast, DLNA
Portok: DC, HDMI 2.0, LAN 100Mbps, MicroSD, SPDIF, 3xUSB 2.0

Térjünk át talán a lényegre, mégis csak egy média lejátszó volna ez, hát nézzük meg, mit tudunk belőle kihozni. A felbontást visszaállítva kíváncsi voltam, hogy ha elindítok egy teszt videót YouTube-on milyen látvány fog fogadni. Már készültem a szemem kényeztetésére, a káprázatos színek kavalkádjára, de hiába. A gyártó úgy döntött nem kell ez nekünk. A legnagyobb felbontás, amit be lehet állítani az sajnos csak 720p. Kétségbe esetten kezdtem előkutatni a hálózatomon megosztott mappák között a teszt videókat, amik 1080p minőségben pompáznak, megnyugodtam. A hardver tökéletesen megbirkózik vele, igaz csak kábelen. A beépített 2,4 Ghz-es Wifi nem sikerült túl combosra, 3 méter távolságról jelentős jelveszteség van és maximum tényleg csak 720p felbontású videók streamelésének nézését teszik lehetővé.

img_3063.JPG

Kíváncsian vártam, hogy a szokásos teszt videókhoz mit szól az eszköz, és íme, a tesztalanyok:

  1. -H.264 tömörítésű 3840x2160p felbontású 60fp@45.9mbps mkv kiterjesztésű,
  2. -H.265-hevc tömörítésű 3840x2160p 120fps@12mbps ts kiterjesztésű,
  3. -VP8 3840x2160p felbontású 23fps@21mbps webm kiterjesztésű,
  4. -VP9 3840x2160p felbontású 25fps@13mbps webm kiterjesztésű video fájl.

A harmadik teszt video volt csak az egyetlen, amit nem tudtam megnézni, csak az első képkockáig jutott vele a lejátszó.  A H.264 formátumú videónál, nem élvezhetetlenül, de meg kell jegyeznem, hogy néha megakadt egy pár ezred másodperce. Maximum annyira volt zavaró mikor a 30 Hz-es képfrissítéssel próbálkoztam az UHD felbontásnál. Az élvezhetőséget szem előtt tartva, ami egy mozi estnél nem elhanyagolható, akkor inkább válasszuk a kisebb bitrátával készült videókat. Hiszen a nem magas bitrátával tömörített 4K videókat jól viszi.

img_3065.JPG

Külső HDD-ről, illetve pendriveról könnyedén megbirkózik a 1080p minőségű tartalmakkal. Külön tetszett a Miracast funkció, így akár a telefon képét tükrözhetjük a tévénkre, vagy akár játszhatunk is vele.

Záró gondolatok

 p1000640.JPG

Összességében az árához mérten a Z69 Pro nem egy rossz választás, ha tudunk számolni a kompromisszumokkal. Jó opció lehet, ha a nappaliban lévő tévénken szeretnénk elolvasni pár cikket, megírni egy dokumentumot, böngésznénk a Facebook-on, megnéznénk némi video tartalmat Youtube-on, vagy csak egy összebújós családi mozi estet szeretnénk tartani. Merevlemezről, pendrive-ról, LAN-ról nem okoznak gondot neki a FULL HD felbontású tartalmak és egy-két alacsonyabb tömörítési rátával kódolt 4K videó sem. A teszt írásakor a lejátszó ára 36.99$, ami 9.000 forintot jelent.

1516144397548862530_eredmeny.jpg

Z69 Pro médialejátszó

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla!

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Megosztás

Hozzászólás