A Xiaomi Mi Box S egy jó alternatíva a névtelen kínai gyártók mellett, hogy egy jól összerakott TV okosítót használjunk a televíziónk mellé. Semmi extra, semmi sallang, ahogy azt a gyártótól már megszoktuk, egyszerűen csak jól működik és korrektül teszi a dolgát, ezért szeretjük.

mi box s teszt A korosodó 43 colos televízióm annó még nem kapott semmilyen okos funkciót, de a már 10 éves modell, generációja csúcsát jelentette akkoriban. Így a mai napig úgy vagyok vele, hogy amíg működik, nem kerül leváltásra csak azért, hogy egy kiegészítő nélkül tudjak HBO GO vagy Netflix sorozatokat, illetve FullHD vagy 1080p-s videókat lejátszani rajta.

A Mi Box S szinte parányi méretének köszönhetően észrevétlenül bújhat meg a TV mellett, köszönhető ez a 9.52 x 9.52 x 1.68 centiméteres méretének. Az egyszerű, aprócska fekete dobozon a már-már kevésnek számító USB2.0, HDMI2.0 (kábelt is kapunk a csomagban) és kombinált 3.5 milliméteres jack/optikai kimenet kapott helyet. A csomagban egy európai szabványú adapter és egy távirányító kapott helyet.

mi box s teszt

A vezeték nélküli vezérlő nem infravörös, hanem bluetooth-on keresztül kapcsolódik, így szinte nincs irány béli megkötés (még a takaró alól is működik). Már dedikált Netflix és Amazon Prime gyorsgombokkal is ellátták, így ez elsőre elkönyvelhető, hogy ezen alkalmazások gond nélkül futnak a lejátszón. Ahogyan az HBO Go is, amit így a menüből indítva érhetünk el.

A kezdeti beállításokon végig futva, az Android rendszer TV boxokra és okostévékre készített Android TV rendszere köszönt minket. Az Android TV-nek hála nem egy kiherélt Android OS-t hegesztettek rá a lejátszóra, mint szinte minden más kínai gyártó, hanem egy letisztult és kiforrott szoftvert futtat, ami áttekinthető és könnyen használható.

A Xiaomi Mi Box S 2GB memóriával rendelkezik, a tárhely mérete 8GB, ami elsőre kevésnek tűnhet, de mivel játékra úgysem fogjuk használni, a KODI, YouTube, Netflix, HBO Go alkalmazások mellett még így is marad pár gigabájt szabad tárhelyem. 2.4 és 5GHz-es WiFi-vel is ellátták, aminek köszönhetően a 4K YouTube videókkal is elboldogul. Bár LAN csatlakozót nem kapott, egy USB-s dongle segítségével ez orvosolható, akinek szüksége lenne rá. Egy elosztóval ráköthetünk egeret és billentyűzetet is a pendrive, merevlemez/SSD mellett.

Xiaomi Mi Box S

Én most a hipergyors 64GB-os BlitzWolf pendrive-omról nézek filmeket, ha valami olyat szeretnénk nézni, amik nem találhatók meg a streaming szolgáltatók kínálatában. Erre a legjobb megoldás a KODI, amivel könnyedén megbirkózik még a 4K-s mkv kiterjesztésű videókkal is. HDMI2.0 kimenetén akár 4K@60fps videót is kiküldhetünk, audio fronton támogatja a DTS-HD-t és 5.1 hangmegjelenítésre is képes.

Kellemesen csalódtam benne, hogy a 4K mkv videókat gond nélkül lejátszotta és még azokkal a tesztfájlokkal is úgy, ahogy elboldogult (óriási bitrátánál 4K felbontás mellett már meg-megakadt), amikkel a kétszer drágább Beelink GT-Pro játszott le legelőször majdnem hibamentesen (bár az körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a Xiaomi lejátszója).

mi box s teszt

A beépített Miracast funkciónak köszönhetően nem kell külön kiegészítőt vásárolnunk és egyéb szoftverekkel trükköznünk, ez egyből egy szempillantás alatt működik, így simán kiküldhetünk a telefonról egy YouTube videót a TV-re.

A magyar nyelvű kezelőfelülettel is rendelkező Android rendszer már három frissítést is kapott a pár hónap alatt, mióta a Mi Box S nálam van. Így a Xiaomi részéről a szoftveres ellátottsággal sincs gond, friss biztonsági update-ek érkeznek a lejátszóhoz.

Szót kell ejteni a távirányítóról, ami a bluetooth kapcsolatnak köszönhetően szinte bárhol, bármilyen irányból használható a technológia 10 méteres hatósugarán belül. Mikrofont is szereltek bele, így kereséskor nem kell a gombokkal kiválasztani a beírandó karaktereket, hanem fel is mondhatjuk a keresni kívánt szöveg vagy film címét.

Véleményem szerint a Xiaomi Mi Box S remek kis eszköz lett. Bár már nem egy friss modell, de azt hiszem, az sokat elárul arról, mennyire bevált, hogy a Beelink-emet nyugdíjaztam miatta, pedig az még most is drágább és papíron erősebb modell. Két helyről is beszerezhető. Az egyik a Banggood webáruház, ahol a kóddal 59$-ba kerül, az EU Priority Line szállítás áfa és vámmentes. Vagy a goboo-com, ahonnan európai raktárból küldik (én is innen vettem), itt 55€-ba kerül.

Banggood link

Kupon: BG65fa9f

Goboo EU raktáras link

A BlitzWolf szélsebes pendrive európai (CZ) raktárból

 

Telepítsd az asztali Chrome böngésződ alá a plugit és támogass minket úgy, hogy ehhez semmi egyebet nem kell tenned, csak vásárláshoz nem a mobiltelefonodról, hanem a PC-ről vásárolsz. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat. Amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek.

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on.

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

3 hozzászólás

  1. Az a nagy baja, hogy az Auto Frame Rate (AFR) funkció nem működik. Sem kodi-ban sem youtube-on, chromecast-ként jobbára rendben van. Minden alkalommal, ha változik a videó képkocka sebessége (24, 25, 30 stb fps) kézzel át kell állítani a beállításokban a hdmi kimenetet, hogy ne akadozzon a videó. Próbálkoztam “netes trükkökkel”, de egyik sem vált be.

    • Nem vagyok nagy videóguru, de ilyennel még nem találkoztam, bármilyen videót néztem akár YouTube-on, akár KODI-n 23.97 vagy 60fps-es, semmi rendellenességet nem vettem észre.

      • Nem folytonos, hanem szaggatott a lejátszás (nem kadenciahelyes). Tény, hogy sokaknak fel sem tűnik. Pl 25 vagy 50Hz-es európai forrású műsort nézve 60Hz-es kimenettel vagy fordítva látványos a hiba. Nem csak nálam jelentkezik, sok fórumban írják, nincs rá megoldás mert a xiaomi elvette a beállítás lehetőségét, a kodi fejlesztői sem tudnak mit kezdeni vele. (Esélyes, hogy régebbi szoftverrel még jó volt. 2019-ben állítólag működött, nálam 2020-ban nem.) Természetesen 60Hz-es kimenettel és 30/60Hz-es videóval nincs probléma.
        Igazából AFR-re se lenne szükség, mert PC is szépen meg tudja jeleníteni 60 Hz-es monitoron akár a 24, 25,30, 50, 60Hz-es videót, de itt valamit nagyon elszúrtak. Sajnos más tv boxoknál is előfordul.
        Más: DD, DTS közvetlen kiküldése sem működött elsőre, de némi szívás után elkezdett működni.
        Ha “air mouse” jellegű távirányítót adnának hozzá, sokat javított volna a használhatóságon.
        Az optikai kimenet nagyon hasznos, de kicsit jobb lett volna, ha nem a jack csatiba integrálják.

Hozzászólás