Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz az Alfawise LS02 autós menetrögzítő kamera, ami minőségben egy szempillantás alatt lealázta a 70mai Lite DVR-t. De nem csak ebben domborít az LS02, hanem azzal, hogy az utastérben is rögzít, a GPS koordináták által még a sebességünket is rögzíteni tudja

Az Alfawise gyártó rengeteg termékkel rendelkezik. Memóriakártya, okos égő, FM transzmitter, 3D nyomtató, robotporszívó, hogy csak párat említsek a sok közül. Nagyjából azt mondhatjuk, hogy a kötelezőket nyújtja és egyes termékei ár/érték szempontjából megállják a helyüket a nagyok között is. Az Alfawise LS02 autós menetrögzítő kamerájuk is épp ilyen. Tesztre jött, hogy megnézzem, mit tud a 70Mai Lite mellett, aminek a vége az lett, hogy a 70Mai ment, az Alfawise pedig maradt az autómban.

A kamera doboza tartozékok szempontjából a kötelezőket hozza, ami áll természetesen magából a kamerából, két darab kétoldalú ragasztóból, két szélvédőre felhelyezhető átlátszó fóliából a rögzítéshez, és egy microUSB végű szivargyújtós adapterből. Sajnos a szivargyújtós fejről a kábel nem szedhető le, ebben jobban tetszett a 70Mai megoldás, ahol egy hosszú kábelt kaptunk a kamerához. Így a szivargyújtóba betehettem az FM transzmitteremet, aminek az USB portjára ráköthettem a kamerát. Itt pedig csak a saját szivargyújtós adapterét használhatjuk vagy más megoldást keresve, rendelünk magunknak egy jó hosszú, microUSB végű kábelt.

Az Alfawise LS02 nem az a filigrán fajta, úgy néz ki a 70Mai Lite mellett, mintha valami szterodion nevelkedett nagytesó lenne. Elöl a függőlegesen állítható, 150 fokos látószögre képes FullHD felbontású kamera és hangszóró található, ami felett a koordinátánkat és a sebességünket rögzítő GPS foglal helyet. A velünk szemben lévő oldal sokkal érdekesebb, itt találjuk a 3 colos, IPS technológiát használó, 800×480 pixeles felbontással rendelkező érintésérzékeny (!) kijelzőt. Mellette pedig az a szintén 150 fokos, függőlegesen pozícióját módosítható FullHD felbontású kamera található, amivel az egész utasteret szemmel tarthatjuk az utunk során. A két kamerás megoldásnak köszönhetően így egyszerre képes az utat és az autó belső terében történteket rögzíteni, méghozzá hanggal együtt (erre nem sok kamera képes). Sőt, a beltéri kamerának és a nagy látószögnek köszönhetően az ablakokon „kilátva” még az autó mellett történt eseményeket is felveszi nekünk.

Az első beállítások elvégzése pofonegyszerű. Ez köszönhető a jól felépített menürendszernek és az érintésérzékeny vezérlésnek. Így a mobiltelefonokhoz hasonló felületet kapunk.

A rögzítéshez, ha már Alfawise termékről van szó, házon belülről az Alfawise 128GB-os memóriakártyáját választottam, ami a fixen tartható 50MB/s írási sebességével kiváló párosításnak tűnt. Itt már nem csak egy videófelvétel készül, hanem egyszerre két fájlt kapunk egy időpont rögzítéssel. Ezeket dátum-időpont nevekkel látja el a jobb kereshetőség érdekében. Az előlapi és hátlapi kamera felvételét pedig A és B jelzésekkel jelöli. A kamera maximális felbontása 1920×1080 pixel, de ez módosítható alacsonyabb felbontásra is.

Az Alfawise LS02 DVR kamera a Sony IMX307 STARVIS szenzorát használja, amit kifejezetten olyan helyzetekhez fejlesztett ki a gyártó, ahol nem rendelkezünk majd elegendő fénnyel. Így az új STARVIS szenzornak köszönhetően, egy átlagos CMOS lapkához képest sokkal több részletet képes rögzíteni, ezáltal a naplemente utáni szürkületben sem vesznek el a részletek. A jelfeldolgozást a NOVATEK 96660 processzora végzi, ami akár 4K képfeldolgozásra is képes. Bár itt nem kapunk ekkora felbontást, de kellett az erő ahhoz, hogy egyszerre két 1080p jelet küldő kamerát kezeljen a processzor.

Beállíthatunk 1, 2, 3 és 5 perces videó rögzítés szeleteket. A három perces rögzítés alapján 224MB méretű fájlokat készít. Ekkora méretekkel egy 128GB-os memóriakártyára 26 órányi videót rögzíthetünk. Ám, mivel nem egy, hanem két kamera is rögzít, így ez az idő feleződik. Tehát 13 órányi elő és hátlapi videó készíthető hanggal együtt. Ha betelt a memóriakártya, a régebbi felvételeteket automatikusan felülírja.

A beállítások között találunk vészhelyzeti rögzítést is, így a kamerába épített giroszkópnak köszönhetően nagyobb irányváltoztatás vagy fékezés esetén bekapcsol a vészhelyzeti mód. Ilyenkor egy külön készített fájlba menti az eseményeket, amiket automatikusan nem ír felül, így ezek biztonságban lesznek a memóriakártyán. Az érzékenység annyira erősre is állítható, hogy amikor az asztalon próbálgattam a kamerát az első ismerkedésünk alatt, ha feleltem az asztalról, máris bekapcsolt a képrögzítés. Jól teszi a dolgát a beépített giroszkóp.

Az Alfawise LS02 DVR kamera rögzítése pofonegyszerű. Csak fel kell helyeznünk a fóliát a szélvédőre, amire felragasztjuk a tartókonzolt, amibe azután behelyezhetjük a kamerát. Az ügyesebbek pár perc munkával eltűntethetik a hosszú vezetéket az autó belterében. Ha ráadjuk a gyújtást, a kamera bekapcsol és automatikusan elkezdi a rögzítést. Ahogy az összes DVR-ben, itt is ez a legjobb dolog az egészben, hogy nem kell semmivel sem foglalkoznunk. Ha leállítjuk az autót a felvétel pár másodperccel később megáll és a kamera lekapcsol.

 

 

A kamera képminősége ver mindent, amivel eddig találkoztam a DVR piacon. Biztosan van ennél jobb szenzor, nagyobb felbontásban rögzíteni képes kamera, de a 70Mai Lite kamerához képest ég és föld a különbség. A képstabilizálás kiválóan működik, még macskaköves úton haladva sem válik remegőssé a kép. A képrészletesség a kategóriában szerintem bőven elegendő. Ami a legfontosabb, még éjszaka sem válik egy nagy világító pacává az utcai lámpák fénye és kevés éjszakai világítás mellett is sokkal részletgazdagabb képet kapunk, mint a 70Mai Lite esetében. Ami meglepő és egyben üdvözítő volt, hogy ugyanolyan minőséget kapunk az első és hátsókamera esetében is. A 150 fokos nagy látószögnek köszönhetően az egész utasteret belátja. Sőt, egy esetleges baleset bekövetkeztekor, amikor esetleg nem frontálisan találkozunk a velünk szembe jövővel, a beltéri kamera képe is segítséget nyújthat igazunkban. (Öröm az ürömben, hogy éjszaka nem sok mindent látunk az utastérből.)

A legjobb minőséghez válaszd ki a 1080p felbontást

A kamera pozíciója direkt ilyen a tesztvideóban. Nem vagyok szégyenlős, de nem én vagyok a fontos, hanem a kamera 🙂 Amivel kiemelkedik a társai közül az az, amit már a hosszú sorok után sokan kerestek, a GPS pozíció rögzítés. A rögzített videón megkapjuk a GPS koordinátákat és ez alapján ráilleszti a videóra a pillanatnyi sebességünket is. A kamerának kell egy jó perc, mire megtalálja a pozícionáláshoz szükséges műholdakat, de utána végig stabilan tartja a jelet. A kamerához természetesen PC-s alkalmazást is kapunk, aminek a segítségével lehetőségünk van a rögzített GPS koordináták alapján arra is, hogy kirajzolja az útvonalunkat. Az alkalmazás valami miatt nem akart menni a Google Maps implementációval, így a másik, Baidu térképet kellett választanom. Ezek alapján, ha megnyitunk egy videót, akkor a térképen kirajzolja az útvonalat, az irányt, amerre haladunk és a sebességünket is. Ez akár jól jöhet a munkáltatóknak is, hogy ha utólag vissza akarják nézni az autó mozgását. Sőt, még a gyorsulási erők kjielzésére is képes az alkalmazás a rögzített adatok alapján.

 

Alfawise LS02 vélemény

 

A kamera nem a legolcsóbb modell a piacon, de olyan dolgokat tud, amit mások nem. Képminősége alapján sokak felett áll, a dual kamera, hogy az utasteret is rögzíthetjük, ezt nem sok gyártó terméke mondhatja el magáról. Kiválóan működik a vészhelyzet érzékelés, a képpel együtt hangot is rögzít. A GPS által pedig visszanézhető az is, hogy merre jártunk. A kedvezmény kóddal 74.99$-ba kerül, ami nem olcsó, de sokkal többet is nyújt, mint más menetrögzítők.

Az Alfawise LS02 autós kamerát itt találod meg

Kedvezmény kód: ILALFA1014 Az EU Priority Line szállítás áfa és vámmentes  

Az EU Priority Line szállítást a terméket kosárba téve választhatod ki: 

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Megosztás

Hozzászólás