Egy olvasónktól kaptuk a Cubot X20 Pro mobiltelefonról szóló tesztet, amelyből megtudhatjuk, milyen lett a gyártó, három hátlapi kamerával szerelt újdonsága. Köszönjük neki a részletes beszámolót!

A (telefon) teszteknek több válfaja van. Az egyikben mindenféle fontos adatokkal illusztrálják a jól értesültek, a másikban meg tudálékosabban dagonyázzák ugyanazon technikai adatsorokat. Sajnos, megfigyelésem szerint mintha ezek a tesztek a másik tesztelőnek íródnának: még tudunk valamit írni a chipről, az AI-rendszerről, az Asphalt játék futásáról (életemben nem találkoztam olyan emberrel, aki játszana ezzel, de ez nyilván csak azt jelenti, hogy más körökben mozgok…).

Cubot X20 Pro mobiltelefon

 

Aztán a hétköznapi használhatóságra jóval kevesebb szó jut, s ezek a megállapítások meg már inkább marketing-rizsák, hogy lenyomják a torkomon a legújabb, és nagyjából senkinek sem kellő, semmire sem jó, de már mégis kívánatosnak feltüntetett 100+ megapixel felbontást, s az ezzel együtt járó magasabb árat…

Így aztán az az érdeklődő, aki az ilyen oldalakról tájékozódva próbálna 2-3-4 év elteltével új mobilhoz jutni, igazából nem mindig kap használható információt, legfeljebb információmorzsákat, s ha van elég tapasztalata, akkor tán kiszűri ezek közül az érdekteleneket, helyén kezeli a túldicsérőket, aztán vagy bejön a választása, vagy nem.

Persze a világ is elmozdult: négy éve őrültnek tartották, aki Kínából rendelt mobilt (mert az legyen csak Samsung) s engem is kiröhögött a helyi laptop- és mobilszaki, amikor egy Ulefone-t vittem volna hozzá, mi ez a sz@r? – felkiáltással. Aztán a kínai mobil is megszokott lett (ugyanez a szaki később úgy védte(!) az ilyeneket, hogy ugye az iPhone is Kínában készül) és kialakult egy hierarchia, melynek élén ott ül az egyenbálvány Xiaomi, és most mindent ahhoz kell mérni: tömegét, a B20-at, a RAM-ot, a kinézetét persze, s ebbe a körbe a szegény rokonnak kijáró visszafogott módon illeszkedhet a többi, akár tud valamit, akár nem. A futottak még kategóriája azért elég erős, ott van benne az Oppo, a Doogee, korábban sok szó esett a feltörekvőnek tartott és akkor divatos Vernee-ről, hogy csak hármat soroljak.

Ja, még van a Cubot is, és akkor mi van…? Vállrándítás, lenézés, kivárás. Láttam olyan tesztet egy sok követős akárkitől, aki lényegében kipróbálatlanul fogalmazta meg fenntartásait, meg hogy vigyázni kell, és a többi…

Márpedig a Cubot X20 Pro itt kopogtatott szeptember közepén, egyrészt remek specifikációkkal (6 GB RAM, 128 GB ROM, 2 SIM, B20, 4000 mAh akkumulátor) másrészt ehhez képest és akkori forintárfolyamokon 49 ezer forint környékén (162 dollár biztosított szállítással)  ami már-már hétköznapi vágy tárgyává tette az egyébként a képeken kitűnően kinéző mobilt. Persze a fanyalgók egyből jöttek a 3,5 mm-es jack hiányával, ami persze igaz, de egy headsetet Type-C csatlakozóval 2 dollár körül már be lehet szerezni. Az ujjlenyomat olvasó hiánya meg sokaknak (akik nem zárják le a telefont, és ez a kör elég jelentős) nem is igazi hiány, hiszen akár PIN-kóddal is lehet helyettesíteni, ha az arcfelismerőt nem szeretnék. Már csak az volt a kérdés, hogy egy olyan hétköznapi vásárló, aki valóban 2-3-4 évente vesz új telefont, kezelheti-e afféle titkos tippként a Cubot-cuccot, vagy valami ordas nagy átverés van a háttérben…?

Jómagam is kissé félve rendeltem meg a telefont a Gearbestről, hiszen a legutóbbi mobilom, a Xiaomi Redmi 5plus a maga 4 GB RAM-jával, 64 GB ROM-jával és 2 napos üzemidejével (a második év végén is!) megbízható társ volt. Egyedül a fényképeivel nem voltam elégedett, a megapixelek ellenére, hiszen a még korábbi Nokia 735-os Windows Phone a 8 megás Zeiss objektívjével és nyilván szoftveres finomhangolásával is, elkényeztetett, de ez csak mellékszál: az 5plus rendesen és hiba nélkül élt velem.

Itt az ideje, hogy néhány sorban leírjam, mire és hogy használom a mobilt. Alapvetően telefonálásra, magán és céges kártyával, több email rendszeres figyelésére. Miután naponta legkevesebb 1-1 órát vonaton töltök, informálódok híroldalakon, belenézek a Facebook-ba, s néhány Messenger-csoportnak is tagja vagyok. Kell a BKK, a MÁV, a mobilon vezetem a tankolásaimat (Drivvo) naponta ellenőrzöm a napelemek termelését, családi ünnepeken már leszoktam a fényképezőgépről, s nagyon nincs is külön FM-rádióm (illetve van ugyan, de a mobilt használom). Aztán ott a térképsegéd (nekem az offline térkép jött be) a WPS Office, az Office Lens bármikorra, szkenner helyett, van még a naptár (beépített) számológép, csupa alap.

Ezekre jött meg a Cubot X20 Pro.

Alapjaiban egy szép nagy telefon, én kéket rendeltem, nagyon elegáns. Nagy a tömege is: 234 gramm, a Xiaomi Note 5 191 gramm, lehet sopánkodni, de ez van. Nagy piros pont azonnal kiosztva, mert a mobilhoz adtak egy átlátszó tokot, és van rajta képernyővédő is. Ez utóbbi helyett azért érdemes rendelni egy jobbat, mert ez tapad, viszont addig, míg a rendelt megérkezik, biztosan kibírja.

A baloldalon a SIM-tű (tartozék) benyomásával hozzáférhető a tálca, 1 nano (a belső) és vagy 1 nano illetve microSIM, vagy egy microSD-kártya, mint tárhelybővítő rakható bele. Ez utóbbinak nem látom értelmét a 128 GB-os alap mellett, a korábbi 64 gigát sem laktam tele, sőt, valójában a 32 GB-os is átlag használatra bőven sok, de mivel ki van fizetve, örüljünk a 128-nak. A jobb oldalon a szokásos hangerő- és bekapcsológomb van.

A beállítások egyszerűek és pontosak (egy kivétellel, de nem is nagyon néztem utána: az kijelzőn megjelenő dátum formátuma nemzetközi, de amúgy nyilván ez legyen a legnagyobb bajunk). A magyar nyelvvel semmi problémát nem találtam.

A kijelző fényereje alapból –nekem – sok volt. Beállítottam, egyrészt automatikus fényerőre, másrészt a fényszűréssel is foglalkoztam kicsit, amire azonnal válaszolt is rendszer, hogy emelkedett a rendelkezésre álló üzemidó (és hogy egy kicsit lelőjem a poént, a magam használati szokásaival 3 napot simán visz.)

A mások által szidott kamerarendszerben komolyabb hibát nem találtam, egyrészt az alapbeállításokat használtam. Másrészt,nem kapcsoltam ki a Cubot által a fényképezéshez készített-fejlesztett AI-alkalmazást. Lehet persze, hogy huzamosabb használatkor és művészibb vagy hatáskeltőbb fotókon akad, de mivel ilyeneket nem csinálok, nem is futhattam bele hibába. A GPS-vevője nagyon pontos. Mivel a Type-C füles már megvolt, azzal is kipróbáltam, nem egy high-end hifi, de pl. vonaton úgysem lehet ilyen élményre vágyni, tehát nekem teljesen elfogadható.

A Cubot X20 Pro Android 9-cel érkezik. Semmi csicsa, átalakítás, vagy ami van, az az átlagfelhasználót nem érinti. Mivel korábban az Evie launchert használtam, persze ezt is felraktam, de igazából nincs rá szükség. A Cubot szerintem jó munkát végzett a hangolással, a mobil nem akad, és alapjárati fogyasztása kifejezetten alacsony és optimalizált (más teszt ezt kifejezetten ki is emeli). Az appok telepítése gördülékeny, s telepítés után akadás nélkül futnak. Ha jól számolom, állandóan úgy 20 nemalap-alkalmazást használok, ezekből néhányat írtam föntebb. Természetesen, ha olvasok valami újabb, nekem tetsző appról, azokat kipróbálom, de ha nem tetszenek vagy mégsem kellenek, akkor nem marad fenn egy sem. Most egyikkel sem volt problémám.

Ami a gyöngém, az a böngésző. Korábban a Dolphint használtam, a Xiaomin meg a saját böngészőjét. Ezen van Chrome, mellé letöltöttem az Operát (mióta megjelent, azóta használom). Nekem az Opera barátibb, de a Chrome is hasonlóan gyors volt. A híroldalakat appjaikon keresztül érem el, az Index nem egy optimalizált valami, soha nem is volt az, de azért meglátszik a 6 GB RAM, lényegesen gyorsabban töltődik, mint a korábbi 4 gigáson.

Összességében a Cubot X20 Pro a károgásokkal ellentétben, egyszerűbb, hétköznapi használatra nekem tökéletesen alkalmas. Nagyon jó, hogy az alap Androiddal működik, aki csicsára vágyik, majd öltöztet rajta valamit. Az alkalmazások akadás nélkül futnak, a telefon nem melegszik. Mivel soha nem játszom, ilyenről nem tudok és nem is akarok írni. A mások által komolytalannak tartott fényképezőrészlege nálam megfelelően-jól működött, igazából hibát nem találtam. Az üzemidő kicsit takarékos használattal akár 3 nap is lehet, ehhez célszerű a képernyőt a gyárinál alacsonyabb fényerőre beállítani, nem mellesleg, ez a szemünknek is jót tesz.

Ezért a pénzért (50 ezer alatt van még most is) nagyon jó készüléket kapunk, magas műszaki tartalommal és gyakorlatilag elenyésző kompromisszummal (zseb- illetve táskalehúzós tömege miatt a telefon).

Ballai Ottó

A Cubot X20 Pro mobitlelefon a Gearbest EU priority Line(DPD) szállításával áfa és vámmentesen rendelhető meg

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Megosztás

2 hozzászólás

  1. Jó teló ez a cubot on

    abszolút osztom a véleményed. Faternak (61) vettem és bőven elégedett vele, főleg az akkuidővel😎 még online játékok mellett is.

  2. Sándor Gyenes on

    Szerintem is jó telefon! Kimondottan élvezem a súlyát, és azt, hogy gyors és az akku idő igen tekintélyes. Szerintem a fotók, a hangminőség is megfelelő. De ne felejtsük el az elsődleges feladatát, mégpedig azt, hogy telefonálni is lehet vele egészen jól. Összefoglalva, JÓ!

Hozzászólás