Egyre elterjedtebbé válnak a MiniPC és az otthoni szórakozást kiváltó mindenes multimédiás számítógépek, amin keresztül akár a népszerű KODI médialejátszó vagy más szoftverekkel egy kis multimédiás mindenest varázsolhatunk régebbi számítógépünkből is.

A számítógépet alapesetben egérrel és billentyűzettel, a TV-t a távirányítójával vezéreljük. De mi van akkor, ha egy PC-t kötünk rá a TV-re? Akkor már a jól megszokott egér + billentyűzet kombó elég kényelmetlenné tud válni. Zavaróak a kábelek, sok helyet foglal a két különböző beviteli eszköz. Erre nyújt megoldást a KP – 810 vezeték nélküli billentyűzet és egér házasítása, ami akkora, mint egy kisebb kontroller, de minden fontosabb feladatot eltudunk róla végezni. iPazzPort néven találjuk meg a boltok polcain a terméket, de mivel az Alfawise-nak is ők készítik, ezért mi ezzel a logóval ellátott terméket szereztük be.

A Gearbest webáruház érdekeltségébe tartozó Alfawise, és így a KP – 810 vezérlő egy meglehetősen puritán dobozban kapott helyet, amiben egy leírást, egy akkumulátort és az akkumulátor töltésére szolgáló microUSB kábelt rejtettek el.

Alfawise KP – 810

Külsőre valóban egy minden extrával felszerelt kontrollerrel állunk szemben. Az alacsony ár jellemzi mindenhol az eszközt. Nem kapunk puha gumírozott borítást, de meglepően sokat tud az árához képest. A masszív összeszerelésre nem lehet panaszunk és a kialakításának köszönhetően jól kézreáll. Ebben segít az alsó részek ergonomikus volta, így tényleg könnyebb hosszú távon is kézben tartani, mintha valami lapos, szögletes vezérlővel lenne dolgunk.

Alfawise KP – 810-5

De amennyire kézreálló az alsó rész kialakítása, annál furcsább a felső rész elrendezése. Az eddig látott kis kontrollereknél megszokta a szemem, hogy oldalt helyezik el a négy irányú vezérlőket és a médialejátszáshoz segítséget nyújtó hangerő és szám léptető gombokat. Alapesetben, szemből nézve a billentyűzet és felette pedig az egér lenne található. Na, itt ez pont fordítva van. Bár kényelmesebbé teszi ez az elrendezés az egér használatát, de így, hogy a billentyűzet magasabbra került, a gépeléshez jobban kell nyújtóztatni az ujjainkat. Hátráltatja egy hosszabb szöveg begépelését az is, hogy a billentyűzeten nincsenek ékezetes karakterek. A Windowson belül magyar nyelvű billentyűzetre, viszont a kevés gomb miatt az „í” és „ö” betűket nem fogjuk megtalálni rajta.

A gumírozott gombok halkan kattannak, annál hangosabbak viszont a kontroller elején található, jobb és baloldali gombok. Lötyögést sehol sem tapasztaltam, a gumírozott borítás is megfelelő, csak ezekkel a fránya egérvezérlésre szolgáló hangosan kattanó párossal kezdhettek volna valamit, hogy halkabbak legyenek.

 

Minden egy helyen

Amilyen kis helyen zsúfoltak össze mindent, annyira sok mindent kapunk, hogy egy igazi kis médiavezérlővé váljon a KP – 810. Alul, kétoldalt a négyirányú vezérlők, amikkel a hangerőt tudjuk szabályozni és a zeneszámok gyors léptetését érjük el. Az ellenkező oldalon a PageUp és PageDown billentyűket helyezték itt el a Home és End gombokkal egyetemben. Kettejük között a tapipados egér, aminek jobb oldalán még egy lapozást segítő rész is elérhető. Mellette pedig gyorsgombokat találunk, amikről egy mozdulattal indíthatjuk el a böngészőnket, a levelezést, némítást és keresést.

Alfawise KP – 810-6.JPG

A billentyűzet jelen esetben német kiosztású, de nem veszítünk semmit sem az Angol verzióval szemben, hiszen ékezetes karaktereket nem kapunk. FN gombokat is találhatunk, amifel kiválthatók az F1-F12 billentyűzetek is.

A kontroller elejére is gombokat pakolta, amire az első kicsomagolás után nem tudtam rájönni mire is valók. Használat közben azonban egyből realizálódott bennem a funkciójuk, hiszen ők hivatottak a normál egerek jobb és bal gombját kiváltani. Persze a tapipadon koppinthatunk is, de ha egy jobb egérgombos műveletre lenne szükségünk Windows-os környezetben, akkor az elöl található gombbal oldhatjuk ezt meg. Ugyancsak elöl kapott helyet a ki/be kapcsoló gomb és a cserélhető akkumulátor töltésére szolgáló microUSB port is.

De a legjobbat a végére tartogattuk, méghozzá azt a gombsor jobb oldalán található utolsó gombot, amin egy kis lámpa piktogram kapott helyet. Ez hivatott ugyanis arra, hogy a billentyűzetet sötétben is használhassuk. Több színt is választhatunk, világítás lehet piros, kék és zöld színű is.

Oké, de hogyan kommunikál egy ilyen vezeték nélküli billentyűzet a médialejátszónkkal? Az akkumulátor fedélre helyezték rá az USB végű vevőegységet, amit akár Linux, Windows vagy éppen Android környezetben is használhatunk. Az Androidos médialejátszóm azonnal felismerte és már nem is a fotelból kellett ügyetlenkednem az egér vezérlésével, hanem a kontrollerrel irányíthattam a lejátszót. A tapipados egér nagy segítség, hogy a kép bármely részére mozoghatunk, nem csak az adott menüpontok végig ugrásával juthatunk el az egyik virtuális gombról a másikra. A billentyűzet gombjai pedig óriási segítséget nyújtanak, ha a YouTube-on akarok keresni. Kis méretük és kiosztásuk nem is teszik lehetővé hosszú novellák begépelését, de rövidebb szövegek, jelszavak begépelése nem akadály.

Nem csak az Android, hanem a Windows is azonnal felismerte, így máris használatba vehettem a TV-re kötött Alfawise miniPC-vel. Eddig el sem tudtam volna képzelni milyen módon lehetne megoldani a családban, a nappaliban található TV-re rákötött miniPC vezérlését. A vezérlő egy csapásra megoldotta a problémát. Az biztos, hogy egy TV-re kötött PC, de még egy Androidos médialejátszó vezérlése is sokkal könnyebbé, felhasználóbaráttá válik egy ilyen kiegészítővel. Azt tudom tanácsolni, hogy akinek Androidos médialejétszója van, gondolkozzon el egy ilyen hasonló termék beszerzésén. Nem fogja megbánni.

Annyira kapós volt a termék, hogy a több nyelvkiosztással rendelkező verzióból már egy sem maradt a GearBest raktárából, így mi is csak az utolsó darabok egyikét tudtuk megszerezni. Mivel a terméket iPazzPort néven is forgalomba hozták, így megtaláltuk ugyanezt a típust más gyártó nevével, ami 17.73$-ba kerül.

A vezeték nélküli billentyűzetet itt találod meg

Rengeteg más típus is elérhető különböző kivitelben

Megosztás

Hozzászólás