Alfawise B7 Pro okoskarkötő tesztje

Ahogyan az Alfawise fejlődik, lassan nem lesz olyan műszaki termék kategória, ami nem jelenne meg a repertoárjukban. Az olcsóságáról elhíresült gyártótól most egy okoskarkötőt próbáltunk. Amivel az Alfawise B7 Pro okoskarkötő elnyerte a bizalmamat, a mondhatni már alapfunkciónak számító pulzusmérés és lépésszámlálás mellet a hívás és üzenet értesítése mellett, az az OLED kijelző és az alacsony ár volt.

 

 p1050553.JPG

Az Alfawise B7 Pro okoskarkötő egy fehér színű téglalap alakú dobozban érkezett, amin ezüstszínű betűkkel a gyártó nevét találjuk. A dobozt megfordítva a főbb specifikációkat találjuk, és itt érhetjük el a QR kóddal letölthető Android és iOS rendszerekkel kompatibilis FlagFit 2.0 alkalmazást. A doboz belsejében egy fehér ágyban pihen az okoskartkötp, mellette egy angol nyelvű leírást találunk. Se külön pánt vagy mag, mint a Xiaomi Mi Band esetében, de még egy töltőkábelt sem kapunk, ugyanis erre nem is lesz szükségünk.

p1050555.JPG

Több színből választhatunk én a Blueberry Blue verziót választottam. Minden variáns csak a szíj színében különbözik. Az oldalirányú sávokkal tagolt textúrájú szíj olyan, mintha egy órát tartanánk a kezünkben. Anyaga műanyag, a csat fémből van. A szíj széles skálán állítható. Az óra magjának előlapja fekete színű, amin egy kis fehér színű téglalap alakú keret jelzi az érintésérzékeny gombot. Egy színes, 0.96 colos LCD megjelenítőt kapunk. Fényereje több lépésben állítható, de napfényben már kevés. Egyáltalán nincs bajom a Xiaomi Mi Band 3 okoskarkötővel, és lehet valakinek túlságosan sok lesz azután egy színes kijelző. De a több napos és most már több hetes használat után megkedveltem ezt a színes megjelenítést.

p1050549.JPG

p1050550.JPG

p1050556.JPG

Az Alfawise B7 Pro okoskarkötő súlya alig észrevehető, 81 grammot nyom. A vékony kialakításnak köszönhetően nem akad bele sem a pulóver, sem a kabát ujjába. A hátulján találjuk az optikai pulzusmérő szenzort, ami mellett egy USB jelzést találunk. Nem kapunk az okoskarkötőhöz töltőkábelt, hiszen a szíj egyik szíj alatt találjuk az USB töltőcsatlakozót. Attól nem kell félnünk, hogy ez magától leesne, vagy csúszkálna az óra végénél, olyan szorosan tartja magát az ívelt USB végű töltőcsatlakozón, hogy csak, na! A gyártói adatok szerint a karkötő vízálló, illetve IP67 védettséggel rendelkezik. A fürdés próbát jól vette, de úszni már nem vinném magammal.

p1050562.JPG

 

p1050557.JPG

A karkötő menüje jól tagolt, nem fogunk elveszni benne. Az alap képernyőn minden fontos információt megtalálunk. A megjelenített terület legnagyobb részét a pontos idő foglalja el, felette láthatjuk a dátumot és az akkumulátor töltöttséget. Az idő alatt pedig az épp aktuálisan mért pulzusunkat láthatjuk. A főképernyő fix, módosításra, témák választására nincs lehetőségünk. Az érintőgombbal lapozhatunk a funkciók között. Pulzusmérés, lépésszámlálás, távolság jelzése, elégetett kalória megjelenítése, sport módok, üzenetek/értesítések és a beállítások menüpontot találjuk. Az utóbbi három opciónál az érintőgomb hosszas lenyomása után beléphetünk az almenükbe, így több sportolási opció közül választhatunk. Ez lehet az ugrálókötél, kerékpár, tollaslabda, asztalitenisz és tenisz. Az üzeneteknél visszanézhetjük a korábbi értesítéseinket, a beállítások menüben pedig megtaláljuk az újraindítás, kikapcsolás, telefon keresése, fényerőbeállítás funkciókat. Egyszóval sok mindenen végig mehetünk az egy darab érintőgombbal.

p1050559.JPG

p1050560.JPG

 

A FlagFit 2.0 felépítése

1_107.jpg

A FlagFit2.0 szoftverhez könnyű kapcsolódni a Bluetoothnak köszönhetően. Ha a két eszközt összepárosítottuk, akkor a karkötőn megjelenik egy kis ikon is, így tudni fogjuk, hogy a telefonunk a közelben van, azaz él a vezeték nélküli kapcsolat. A szoftver egyszerű, de itt is minden fontosabb dolgok megtalálhatunk. Három fő részből áll. A kezdőoldalon láthatjuk az aznap megtett lépéseinket, az alvással töltött időt, illetve a pillanatnyi pulzusunkat. A Smart fülön találjuk a beállításokat. Itt beállíthatjuk, hogy a karkötő rezegjen, ha hívásunk, üzenetünk érkezett. Kezeli a Messenger, Twitter, Facebook, WhatsApp, Viber, Skype és a legismertebb üzenetküldő alkalmazásokat is, így semmiről sem fogunk lemaradni. A beállítások között még azt is megadhatjuk, hogy hány másodpercig világítson az okoskarkötő kijelzője, 5-10-15 másodperces időintervallumban. Megkereshetjük a telefonnal a karkötőt, állíthatunk értesítést, ha sokat ültünk egyhelyben.

2_81.jpg

Beállíthatjuk, hogy felvillanjon-e a kijelző, ha magunk felemeljük a karunkat. Képes a telefonnal képet készíteni, ha megrázzuk a karunkat, ez jól jöhet egy szelfi készítésekor, amikor a mobiltelefont letámasztottuk valahová. Beállíthatunk 24 órás pulzusmérést, van ne zavarj funkció, megannyi nyelvet állíthatunk (sajnos a magyar kimaradt) és állíthatunk ébresztőt is, ilyenkor a csuklónkon kezd el rezegni az okoskarkötő. A rezgés kellően erős, üzenetek és ébresztés jelzésekor is. A segítségével ne, verjük fel a házat, hiszen nem a telefonunk kezd el éktelen ébresztésbe.

A „Me” fül alatt pedig láthatjuk az akkumulátor kapacitást, itt találhatunk frissítéseket is. Meg kell, hogy mondjam, én nagyon dicsérem a gyártót. Egy hónapja van nálam a karkötő és már a második frissítés jön ki hozzá! És ez nem egy mobiltelefon, hanem egy olcsó okoskarkötő! Jó ezt látni, hogy foglalkoznak vele. Itt még megadhatjuk a napi célt, hogy mekkora az a lépésszám, amit minden nap elszeretnénk érni. Nagyon tetszett, hogy van kikapcsolás funkció is. Ebben az esetben lekapcsolja a Bluetooth modult és a kijelzőt is, így nagyon kevés energiát használ fel, de az érintőgomb működik. Ezt hosszan nyomva tartva visszakapcsolhatjuk az eszközt.

Természetesen nem nevezhetnénk a terméket okosakarkötőnek, ha nem lenne benne hívás, üzenet és alkalmazás értesítés. Szerencsére nem csak a gyárilag szoftverben lévő alkalmazások értesítéseit képes jelezni, hanem felvehetünk magunknak a telefonon futó alkalmazások közül bármit és bármennyit. Így akár egy játék értesítése is megjelenhet, de természetesen a fontosabbak közül felvehetjük a Messenger, Twitter, Facebook, WhatsApp, Skype, WeChat mellett a Vibert és bármilyen más alkalmazást is. Így ebben sok társával szemben kitűnik a tömegből. Híváskor kijelzi a hívófél nevét és megtudja jeleníteni az ékezetes karaktereket is. Üzenetkor szintén ez a helyzet, illetve pl. a Viber, Messenger üzeneteknél is. A karkötő Message részében megnyithatjuk az üzeneteket. A smileyként küldött karaktereket nem képes megjeleníteni, de a szöveget igen, bár nem a teljes tartalmát és van, hogy az ékezetes karakterek miatt nem tökéletes a kódolás, így van, hogy az ékezetes karakterek után a szó szétcsúszik, és egy szóközt illeszt be a helyére.

p1050558.JPG

A pulzusméréséhez a Xiaomi Amazfit Stratos órámat vettem alapul. Megközelítőleg azonos értékeket mutattak 3-4 pontos eltérésekkel. Aránylag pontos volt a lépésszámlálás is. A mért adatokat természetesen az lépésszámlálással együtt visszanézhetjük a mobiltelefonunkon. Az alvásmonitorozást ellenben nem sikerült kellőképp pontosan összehozniuk. Elég rosszul alszom, sokat forgolódom éjszaka. Így az okoskarkötő 0:29 időpontra datálta azt az időpontiot, amikor elaludtam és 4:59 percre az ébredésemet. Ezzel szemben körülbelül este 10 óra körül aludhattam el reggel 6 körül keltem. Így ebben a mérésben nem remekel az Alfawise B7 Pro.

A 90mAh kapacitású akkumulátor a gyári adatok szerint 7-10 napig bírja szuflával. Nálam ez bőven hozta a tíz napos üzemidőt, így hiába a színes kijelző, akkumulátor szempontjából jól muzsikált. Ez lehet az egyik pozitívuma is, az üzemidőn kívül az a megoldás, ahogyan a karpántot eltávolítva feltárul az USB port, így szinte bárhová csatlakoztathatjuk. Laptophoz, USB elosztóhoz, hogy feltölthessük róla és ehhez még kábelt sem kell magunkkal vinnünk.

p1050564.JPG

Tökéletesen elég nehéz alkotni. Az Alfawise B7 Pro okoskarkötő majdnem 25$-os árával jó választás lehet azoknak, akik mindenféleképp egy színes kijelzővel felszerelt aktivitásmérőt szeretnének magunknak. Meglepődtem, de párom is inkább ezt használja a Mi Band 3 helyett, neki ez jobban tetszik. Aki persze mást szeretne, az nyugodt szívvel válassza a Xiaomi Mi Band 3 okoskarkötőt, hiszen már régóta piacon van az Angol menüvel ellátott verzió is. A Mi Band 3 mellett szól a pontosabb alvásmonitorozás is, amiben az Alfawise most gyengén muzsikált.

A 25 dolláros Alfawise B7 Pro okoskarkötőt itt találod meg

 

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről!

Csatlakozz a Facebook követőink táborába!

Megosztás

Hozzászólás