maxresdefault.jpg

Úgy hozta a kötelezőket a Vernee M5, hogy nem is értettük, miért nem kapott nagyobb hype-ot a Vernee különc kis mobilja! Hogy milyen ötlettől vezérelve pattant ki a gyártó fejéből, hogy az eddig megszokott szériái mellett (Thor, Apollo, Mars) valami újba kezd, azt sajnos nem tudjuk. És még azt is homály fedi egyelőre, hogy a névben található “M”, esetleg az “M5” egy új szériát takar vagy csak egy próbálkozás volt, valami új felé?

Hazudnék, ha azt mondanám sokat vártam az M5-től. De sokat gondolkodtam, hogy hogyan lehetne azt átadni, hogy ez mégis csak több, egy szokásos átlag telefonnál. Az ára, valami hihetetlen alacsony és valószínűleg ez okozhatja az emberben azt az érzést, hogy csodálkozva néz a készülékre, hogy mégis hogyan lehetett kihozni ilyen kevés összegből egy ennyire használható telefont? Először a Xiaomi ugrott be, ők voltak azok, amikor bemutatták az első telefonjaikat, hogy “tessék, kérem szépen, jót is ki lehet hozni alacsony áron”, nem kell azért 80-100 ezer forintokat kiadni egy készülékért, ha valaki egy használható telefont szeretne magának.

Kicsomagolás

Nem kellett sokat fáradozniuk a csomagolási dizájnért felelős munkatársaknak. Hasonló egyszerűségre törekedtek, mint a Vernee Thor E esetében is. Nem zsúfolták tele a dobozt felesleges dolgokkal, a lényeg itt is a költséghatékonyság volt. Nem szórták tele extrákkal, így tartva alacsonyan a készülék árát.

dsc05684.JPG

A doboz a Vernee-től megszokott fehér, keménypapírból készült. Megmaradtak a sima letisztult egyszerű dizájnnál. Elöl csak a gyártó neve szerepel, oldalt láthatjuk a benne található modell nevét. A kis szelence hátulján láthatjuk a készülék főbb paramétereit és elégedettek lehetünk, hogy nem valami kis “vacakkal” van dolgunk, hanem szerencsére gondoltak a jövőre, jövőnkre is és 4GB memóriával látták el a készüléket a jobb időtállóság érdekében.

dsc05685.JPG

A fedelet leemelve egy kis műanyag tasakban pihen a telefon, a papír tálcája alatt pedig egy fehér színű MicroUSB kábelt és egy 1.5A teljesítményű európai szabványú töltőfejet találtunk. Az “extra” tartozékok felsorolását a SIM tű ki is meríti egy rövid angol nyelvű leírás társaságában.

dsc05712.JPG

dsc05713.JPG

A telefon 5.2″ colos kijelzőt kapott. Furcsa ez a méret, rég nem volt a kezemben ilyen szokatlan kijelző mérettel ellátott telefon. Utoljára abból az időből van emlékem, amikor még nem volt divat a phablet kategória és a gyártók csak nagyon finoman növelték a kijelző méreteket. Körülbelül akkor láttam utoljára ekkora mérettel bíró készüléket. A  14.73 x 7.26 x 0.69 centiméteres dimenziókkal bíró M5 nagyon jól kézre áll. Nekem nincs az a nagy péklapát kezem, hogy azt mondjam a 6 col épp, hogy jó. Valószínűleg ezért szerettem sokáig az Iphone 4s, majd a méreteivel szinte óriási változást hozó Iphone 5 készülékemet is. Igen, nekem ez az 5.2 colos kijelzővel ellátott telefon nagyon megtetszett, a méreteivel egyből levett a lábamról. Csak, hogy még pár másodpercig a méreteknél maradjunk, a most nyúzott Xiaomi Mi 5X-hez képest majdnem egy centiméterrel alacsonyabb és 3 milliméterrel keskenyebb. Egy hajszálnyival vékonyabb is nála, egészen pontosan 0.4 milliméterrel. Ezáltal már várható volt, hogy súlyra is könnyebb, 145 grammot nyom a mérlegen. A fémbe öltöztetett készülék oldalai íveltek, nincs semmi hivalkodó, sőt, akár teljesen átlagosnak is mondhatnánk. Viszont kézbe fogva a mérete számomra szinte tökéletes. Az alsó és felső sávban egyszerűen nem tudtuk eldönteni, hogy fémmel vagy egy nagyon jó minőségű masszív műanyaggal van-e dolgunk. De mivel itt találhatóak az antennák, valószínű, hogy az utóbbi a nyerő.

dsc05710.JPG

Az 5.2 colos kijelző HD, azaz 1280 x 720 pixel felbontású IPS LCD-vel van dolgunk. 282ppi értéket kapunk, így aki nem nagyon szereti, ha 40 centiméterről már láthatóvá válnak a pixelek, akkor ez nem az ő választottja lesz. (Én talán még sosem használtam a telefonomat 40 centiméternél közelebbről). A színek rendben vannak, nincsenek túlszaturálva, a betekintési szögek is teljesen jók.

“Végre nem ég ki a szemem éjszaka!”

Lehet, hogy ezzel teljesen egyedül vagyok, de éjszaka szeretem levenni a telefonom fényerejét a minimumra. Az M5-ben végre lehetőségünk van rá, még ha nem is olyan alacsony fényerőn használni, mint  a Xiaomi-m, de végre nem vakít el a kijelző. Végre nem ég ki a szemem éjszaka, ha sötétben szeretnék olvasni. A Xiaomi-k ebben nagyon jók, ezért szeretem az 5X-emet is.

dsc05686.JPG

dsc05687.JPG

A telefon nem kapott a kijelző alatt sem fizikai, sem kapacitív gombokat. Ezt a Vernee szoftveresen oldotta meg. A kijelző felett találjuk a fény és közelség érzékelő szenzort, a hangszórót és a 8 megapixeles előlapi kamerát. Nem spórolták le az értesítési LED-et sem, ami szabad szemmel nem látható, csak akkor ha működésbe lép. A telefon felső szélére került a fülhallgató kimenet, mellette pedig egy zajszűrő mikrofon kapott helyet, ami nagyon jó hír, hiszen ezt le szokták spórolni az “olcsó” telefonokról. Baloldalon csak a SIM tálcát találjuk, ami két NANO SIM kártyát fogad, vagy egy NANO SIM és egy MicroSD kártya helyezhető el rajta.

dsc05689.JPG

dsc05690.JPG

Jobb oldalon találjuk a fém hangerőszabályzó és ki/be kapcsoló gombokat, amik stabilak, nem lötyögnek, nem zörögnek, jól teszik a dolgukat. Alulra került a beszélgetési mikrofon a MicroUSB port és a hangszóró. A hátlap matt fém borítása szerencsére nem gyűjti annyira az ujjlenyomatokat. A hátlap felső részén található a 13 megapixeles kamera és a LED villanó, alatta pedig a az ujjlenyomat olvasó. Lassan már nem lehet belekötni a feloldás sikerességébe, a szenzorok már eljutottak arra pontra, hogy nem nagyon találunk bennük kivetni valót. Így van ez itt is, (a gyártó szerint 0.1 másodperc alatt képes feloldani) nem nagyon tud tévedni a szenzor, ami 360 fokban képes érzékelni az ujjunkat.

 A nagy próba

Az első bekapcsolást követően a szokásos beállítás és Google fiók megadással kezdtünk. Utána kerestünk rá, hogy van-e a telefonhoz frissebb szoftver. Hát, volt. Nem is egy. Négy frissítést telepítettünk fel rá, így lett a 7.0-s Android biztonsági hibajavító csomag dátuma 2017.november 5-i. A készüléken a Vernee saját felületét láthatjuk (VOS), illetve nem látjuk, hiszen nem kaptak a gyári droid felület ikonjai más rajzolatot, így semmi külső pimpelést nem hoz maga a rendszer, csak a menüben találunk a megszokott stock Androidhoz képest egy-egy bővítést, mint például a szoftveres gombok sorrendjének változtatását. De találhatunk itt olyan pluszokat is, mint a zseb mód, ilyenkor nem old fel a készülék, ha a zsebünkben hozzáérnénk az ujjlenyomat szenzorhoz, bár ez a funkció nem működik 100%-osan, így ezt nem használtam. Van még itt három ujjas képernyőkép készítés és telefon némítás, ha híváskor a telefont kijelzővel lefelé fordítjuk.

1_4.jpg

A rendszer sebességével nincs gond. Persze nem egy Snapdragon 835, de a mindennapokban jól használható. Szerencsére kíméletes a rendszer a futó alkalmazásainkkal. Nem lövi ki őket a háttérben, hogy aztán újra be kelljen tölteni, ehhez természetesen hozzájárul a 4GB memória is. Az M5-ben található MediaTek MT6750-es processzor egy nyolc magos, 64 bites CPU, 4 darab ARM-A53 1.0GHz-re és szintén négy 1.5GHz-re skálázott ARM-A53-as maggal. Ilyen processzorral találkozhatunk az LG K10 (2017) és a Meizu M5-ben is. A grafikus feladatokért a ARM Mali-T860 MP2 felel. Az Antutu-t lefuttatva 40490 pontot kaptunk, ami lekörözi a Snapdragon 425-öt, de messze van a Snapdragon 625-től és a Vernee MIX 2-ben található Helio P25-től is. Ezzel a hardverrel a középkategória alján foglal helyet az M5. Összességében nincs gond a rendszer sebességgel, nem akad, nem dadog a rendszer, de természetesen egy erősebb hardverrel gyorsabban futnak, indulnak el a kívánt alkalmazások. Jó pár játékkal kipróbáltuk, köztük a jól bevált Real Racing 3 és Modern Combat 5-tel is. Hosszú használat után a fém hátlap, a kamera körüli részen kezdett el langyosodni, de a telefon sosem vált “forróvá”.

Vernee M5 Xiaomi Note 5A Xiaomi Mi 5X Vernee Thor E
MediaTek MT6750

1280 X 720

Snapdragon 425

1280 x 720

Snapdragon 625

1920 x 1080

MediaTek T6735

1280 x 720

Antutu 40490 34669 63332 31468
Geekbench Single/Multi Core 652/2520 680/1874 886/4329 601/1716
Epic Citadel

High Quality

Ultra High Quality

58.5 FPS

50.4 FPS

59.8 FPS

34.8 FPS

59.9 FPS

49.9 FPS

37 FPS
GFXBench T-Rex 22 FPS 14 FPS 18 FPS 14 FPS

A készülék jobb alján található hangszóró nem lyukacsos dizájnt kapott, hanem egy fektetett hármas furatot találunk. A hang nem recseg, nem torzít. A mélyek kicsit kevesek benne, a hangja inkább csilingelősebb a kelleténél. A mikrofon és a beszélgetési hangszóró hozza a kötelezőt, a beszélgetési hagszóró kicsit halkabb, mint amit a Xiaomi-nál megszoktam.

A GPS nagyon jól szuperál, nem sok ilyen telefon volt a kezemben, hogy miközben elkezdtem volna számolni, hány másodperc alatt talál műholdat, már 3-5 méteres pontossággal be is lőtte a helyszínt, ahol tartózkodtam. De nem egyszer jelezte, hogy 2 méteres pontosságra állt. Akkor mentem le majdnem hídba, amikor a lakásba próbáltam ki a GPS-t és ott is 3-4 méteres pontossággal mérte be a helyzetemet. Ismeri a GLONASS műholdakat is. Bluetooth-ból 4.0-t kapunk, a WiFi viszont csak b/g/n, így nem látjuk az 5GHz-es hálózatokat, de szerencsére itthon egy árnyékoltabb részen is jó volt a vezeték nélküli kapcsolat erőssége. Nagy pozitívum, hogy a dupla NANO SIM-et is fogadni képes telefon támogatja a B20-as frekvenciát, így 800MHz-es LTE is elérhető, ami sokaknak jó hír lehet.

Kamera

screenshot_20180103-173725.jpg

Személy szerint azon az állásponton vagyok, ha egy telefon 110$-ba kerül, akkor annak kamerájától sokat nem szabad várni. Az M5 előlapi kamerájával készíthető képek felbontása maximálisan 8 megapixel lehet. A hátlapi optika 13 megapixeles képeket tud készíteni. Itt lehetőség van manuálisan állítanunk az expozíciót, fehéregyensúlyt és hozzáadhatunk GPS információkat is a készített képekhez, de választhatjuk az arcszépítő módot is. Egy oldalsó suhintással pedig előhozhatjuk az előre beállított módokat, amikből választhatunk. Videót maximálisan FULL HD minőségben készíthetünk 16mbps-os bitráttal. Jó hír viszont, hogy használhatunk elektromos képstabilizátort is, így valamennyire kiküszöbölhetjük a kézremegést is.

Az elkészített képeken a fehér részek nagyon szeretnek kiégni és kromatikus aberrációval is találkozhatunk és a vonalélességen is lenne mit csiszolni. Így, ha csak magunknak fényképezünk ezt-azt, arra teljesen megfelelő. Hozza a kötelezőt, ami ettől az árkategóriától elvárható és ez a lényeg.

img_20171210_135621.JPG

img_20171210_135633.JPG

img_20171210_135645.JPG

img_20180103_132008.JPG

img_20180103_132004.JPG

A vékony készülékházban található akkumulátor kapacitása 3300mAh. Az AccuBattery alkalmazás is igazolta ezt. A mellékelt 1.5A teljesítményű töltővel kicsit több, mint 2 óra kellett, hogy 10%-ról 100%-ra töltsük az akkumulátort. Kijelzőidőben 5 – 5 és 1/2 óra az amit ki tudtunk hozni vele vegyes használattal.

Hogy milyen lett a Vernee M5 készüléke? A gyártó most nagyon jól eltalálta mindazt, amit egy felhasználó szeretne. Alacsony ár, a versenytársakhoz képest, méretes 4GB RAM mennyiség, letisztult külső, jó összeszerelési minőség, B20 támogatás. Kapunk olyan sokaknak hiányzó dolgot, mint az előlapi értesítési LED, szuper a GPS. Remek versenytársa lehet egy-két Xiaomi készüléknek. Nekünk nagyon tetszett, úgyhogy nem kizárt, hogy a telefon a családban marad, hiszen remek kis készülék lett. Végül pedig jöjjön a legfontosabb dolog, a készülék ára. Az M5 EU raktárból is megvásárolható, így nem kell áfát/vámot fizetni.

Ha megtetszett a Vernee M5, itt tekintheted meg

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy más is elolvashassa.

 Ne hagyd ki a legújabb akciókat, amiket a mai napra találtunk!

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

Megosztás

Hozzászólás