A T-BAO R1 az Intel N100-as processzorával felvértezett mini PC, amit nem csak számítógépként, hanem dupla merevlemezes rekeszeivel NAS-ként is kiválóan használható.

T-Bao R1 mini PC teszt (10 of 10)

Egy kis felüdülés az unalmassá vált mini számítógépek piacán a T-BAO R1, amely mind külsőben, mind belsőben újat tud mutatni. A hófehér dobozban, megfelelő béleléssel ellátva kapjuk meg a PC-t, amihez leírást és adaptert mellékel a gyártó, amely természetesen idehaza is használható az európai piacra tervezett csatlakozónak köszönhetően.

Az alján kiszélesedő és az ovális formát majdnem teljesen szögletesre cserélő felső rész is szellőzőrácsokat kapott. Alulról szív, felfelé fúj a ventilátor, hogy mind a processzor, mind pedig a beszerelt merevlemezek is hűtve legyenek.Szemből nézve a kék színben világító bekapcsológombot, hátul a számos csatlakozót találjuk amelyek a következők:

 • 2xUSB3.0,
 • 2xUSB2.0,
 • 1xDP1.4 (4K 144Hz),
 • 1xHDMI,
 • 2xLAN (2.5Gbit),
 • 1×3.5mm audio,
 • 1xUSB-C,
 • 1xmicroSD

T-Bao R1 mini PC teszt (8 of 10)

A szellőzőrács felső részét egy sárga szalaggal látták el, amit megfogva könnyedén távolíthatjuk el a fedelet, amelyet mágnesek szorítják a felső részhez. Belül találjuk a két darab 2.5/3.5 colos SSD/HDD rekeszeket, amelyekhez SATA csatlakozófelületű meghajtókat használhatunk.

t-bao r1 mini pc 24 (1)

Az üres rekeszeken át belátunk a gép belsejébe, így elénk tárul az 1 darab 16GB-os DDR4 3200MHz memória, az 512GB-os SSD, illetve az Intel Alder Lake-N N100 processzor hűtőbordája és annak ventilátora is. Küllemre és összeszerelési minőségre nincs panasz, egyedül a rack fiókok készültek a kelleténél gyengébb műanyagból. A 2.5 és 3.5 colos meghajtók felfogatásához csavarokat is mellékeltek.

A gépben szolgálatot teljesítő Intel Alder Lake-N N100 CPU 4 maggal és 4 szállal rendelkezik 6MB L3 cache társaságában, amely CPU akár 3,4 GHz-es órajelen is működhet, de ennél energiatakarékosabbra faragta a T-Bao, hiszen az alacsony hőmérséklet megtartásáért nem engedik túlhajtani a processzort. De még így is elegendő teljesítményt nyújt a hétköznapi feladatokhoz amellett, hogy a CPU TDP értéke csak 6 watt.A gépre előre feltelepített és regisztrált Windows 11 Pro rendszer van, ami alapesetben angol nyelvvel rendelkezik. A Windows Update-ből beállítható, hogy magyar lokalizációt és magyar nyelvet szeretnénk. Az 512GB kapacitású SSD-n pedig bőven marad helyünk a rendszer mellett.

t-bao r1 mini pc 14

Mivel a kisméretű laptopok és mini PC-t, amelyek teszten járnak nálunk, mindig kipróbáltam őket pár régebi játékkal is a szokásos benchmark alkalmazásk mellett, így az T-Bao gépét is a DIRT 3, GTA III és GTA V játékokkal teszteltem. A Dirt 3 1366×768 pixeles felbontáson, LOW beállításokon átlagban 86, minimum 68FPS-t mért a program benchmarkja.

Kipróbáltam a régi, de a mai napig imádott Grand Theft Auto III játékot is, ahol 92FPS-t mértem 1366×768 pixeles felbontáson, 1920×1200 pixelen 79FPS volt a képkockaszám. A GTA V 720p-ben élsimítás és V-sync kikapcsolásával 35FPS közötti értékeket adott Normal beállításon.

Ezután jött a gép SSD meghajtójának tesztelése, ami egy ASint AS806 névre hallgató modell, ami PCIe 3.0 típusú darab. A CrystalDiskMark-ban 1626MB/s olvasási és 1199MB/s írási sebességet ért el, így a sebességével egyáltalán nem lesz gondunk, ahogyan a hőfokra sem, hiszen ez nem nagyon melegedett fel.

t-bao r1 mini pc 3

A Windows 11 Pro rendszer és az alkalmazások jól futnak a gépen, legalábbis azok a szoftverek, amiket használnánk a mindennapokban. A Word és Excel indítása is csak pár másodperc és már használhatjuk is őket. A Chrome böngésző nem fogyasztja el a memóriát a 3200Mhz-es 16GB DDR4 modulnak köszönhetően és az Intel N100 processzor is jól muzsikál.

t-bao r1 mini pc 22

Elindítottam az Aida stresszteszt mérését is, amivel körülbelül 5 percig nyúztam a gépet, de 48 Celsius foknál nem ment feljebb a CPU hőmérséklete. A CPU nem throttling-olt, az alacsonyra kalibrált megemelt órajel miatt nem lesz sose forró, ami így a teszt alatt 2000-2100MHz-en ketyegett tovább.

t-bao r1 mini pc 13A Geekbench 1214/2620 pontot adott a kis szerkezetre, a Cinebench R15 pedig 38.63FPS és 372cb értékkel jutalmazott. A PCMARK10 által 2976 pont volt a mért eredmény, amiben megint a jobb hűtés lehet a több pont magyarázata a Ninkear laptoppal szemben.

t-bao r1 mini pc 20

A gépben 2.4GHz-es és 5GHz-es WiFi-t is találunk, amivel a magasabb frekvencián 615Mbps tempót mértem, ami letöltésre, 1080p, de 4K YouTube videónézésre is bőven elegendő. Azonban ebben a kis processzorban akkora erő lakik, hogy még a 8K YouTube videó is szaggatás nélkül ment. Vezetékes hálózati csatlakozást nézve két darab 2.5 gigabites portot kapunk, így akár egyszerre két külön hálózaton is rajta lehetünk, a gigabites netemen 801Mbps maximális letöltési sebességet mértem. Természetesen a kékfogas kapcsolat sem maradt le, így Bluetooth-ból a 4.2-es kapcsolat típust ismeri és a gépről nem hiányzik a memóriakártya olvasó és az USB-C port sem.

Sokkal olcsóbb, mint egy NAS

Mivel két merevlemezzel is kibővíthető a gépház, így akár Windows alatt is készíthetünk fájlszervert, letöltő gépet, torrent klienst és médialejátszót egyszerre. De akár Linux-ot is feltehetünk rá és az OpenMediaVault vagy a TrueNAS rendszerekkel egy csapásra egy kis NAS-t alakíthatunk ki belőle vagy készíthetünk belőle Plex szervert is.

t-bao r1 truenas

A dupla LAN csatlakozónak köszönhetően két hálózatot is használhatunk, így ha az egyik kiesik, a helyét átveheti a másik hálózat.

Milyen lett az T-BAO R1?

A két LAN csatlakozós lehetőséget valószínűleg nem sokan használják ki. Azonban a dupla háttértár opciót már annál inkább. Mivel a gép processzora teljesen elegendő egy átlagos felhasználásra és nem sokat fogyaszt, így irodai feladatokra vagy NAS-ként is kiváló lehet, amiben nagy segítség, hogy a TrueNAS percek alatt feltelepíthető és máris mindent megoldhatunk róla, ha egy hálózati adattárolót szeretnénk otthonra, ami még mindig olcsóbb, mintha egy neves gyártó NAS rendszerét használnánk. Ha szétnézünk a kétlemezes NAS-ok piacán, akkor ugyan lehetséges, hogy találhatunk ennél olcsóbb megoldást. Azonban, ha a hardveres felhozatalt is figyelembe vesszük, akkor biztosan nem lesz olyan modell, amit 16GB memóriával, 512GB-os SSD-vel, dual LAN csatlakozóval és N100-as processzorral szerelnek. Hiszen ebben a kategóriában általában 1, de maximum 2GB memóriát kaphatunk, gyengébb CPU-val megtámogatva. Akinek pedig fontos például a 4K streaming, akkor az N100-as CPU-nál nem nagyon találni jobb választást ezen az áron.

A T-BAO R1 mini PC európai raktárból 103 ezer forintba kerül

🔹Kupon:8UXBFISD

További mini PC-k

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

4 hozzászólás

 1. Az elején még 2.5G-s lan csatikat említettél, utána meg már csak gigásat, illetve az ssd sem 512TB ha jól tévedek, csak GB.

  • Nagyon köszönöm, hogy szóltál. Javítottam is, 2.5 gigabitesek a csatik, a TB érték igen sok lenne. Köszönöm a jelzést.

   • Kicsit kibővítettem a cikket, hogy mire is gondoltam. Ha a hardveres felhozatalt is figyelembe vesszük, akkor biztosan nem lesz olyan modell, amit 16GB memóriával, 512GB-os SSD-vel, dual LAN csatlakozóval és N100-as processzorral szerelnek. Hiszen ebben a kategóriában általában 1, de maximum 2GB memóriát kaphatunk, gyengébb CPU-val megtámogatva. Akinek pedig fontos például a 4K streaming, akkor az N100-as CPU-nál nem nagyon találni jobb választást ezen az áron.

Hozzászólás