Az ADATA LEGEND 800 2TB NVMe SSD meghajtója az egyik legjobb ebben a méretkategóriában, hiszen 1200TBW értékével egy igazi igásló, ha fontos szempont számunkra, hogy a meghajtó kibírja a nagy fájlok mozgatását.

ADATA LEGEND 800 2TB NVMe SSD teszt-1-2

Azért esett a választásom az ADATA által gyártott 2TB-os NVMe SSD-re, hogy leváltsam a számítógépben található 2TB-os merevlemezt. Ennek köszönhetően a legújabb játékoknak, amelyek akár 100GB-nál is nagyobbak, a lehető legrövidebb betöltési időre legyen szükségük. A HDD átköltözhetett a NAS-ba, így bővítve ki a hálózati adattároló kapacitását.

ADATA LEGEND 800 2TB NVMe SSD teszt-

Az M.2 NVMe SSD-k előnye, hogy kisméretűek, így nem csak a számítógép, laptop erre kialakított foglalatában maradnak szinte észrevétlenek, de egy külső házat vásárolva hozzájuk, akár egy pendrive-ot is képesek leváltani, megtartva a gyors tempójukat.

ADATA LEGEND 800 2TB NVMe SSD teszt-6Rendszermeghajtónak is tökéletesen elegendő ez a kapacitás, hogy az operációs rendszerünk mellett minden fontos alkalmazásunknak és játékunknak is legyen helye. Az ADATA LEGEND 800 PCIe 4.0 4x NVMe SSD meghajtójának a névleges 3500MB/s olvasási és 2800MB/s írási sebességével nem lőhetünk mellé. A 3D NAND chipek 1200TBW élettartamot biztosítanak, azaz 1200 terabájt adat írását garantálja a gyártó. Ennél természetesen vannak sokkal kisebb és nagyobb, drágább TBW értékkel rendelkező meghajtók is, így nekünk kell azt eldönteni, hogy mire fogjuk használni. Ennek megfelelően döntsünk a nekünk megfelelő modell beszerzéséről.

A fekete nyák felső részén találhatóak meg a vezérlő és a memória chipek. Erre helyezhetjük fel a thermal paddal ellátott ADATA logós hővezető lapot. Ez a fém fedlap nagyon vékony, így kíváncsi voltam, hogy a PC-be építve milyen hőtermelési adatokat kapok. Ahogyan az várható volt, a gépem szűk keresztmetszete miatt nincs sok szellőzési lehetősége az SSD-nek, így a 30 perces másolási folyamat alatt 74 Celsius fokra is felugrott a meghajtó hőmérséklete, ami már túlságosan soknak tűnt.

ADATA LEGEND 800 2TB NVMe SSD teszt 1

ADATA LEGEND 800 2TB NVMe SSD teszt-11

Szerencsére maradt még a fiókomban egy korábban, az AliExpress-ről rendelt hűtőborda, hővezető lappal megtámogatva. Ezt felhelyezve, a hőmérséklet máris sokkal alacsonyabb lett, 45 Celsius fokot mértem a hosszú másolási folyamatok alatt. Megérte korábban ez a kis befektetés, hiszen a 3$-os összegért vásárolt hűtőborda jól teszi a dolgát.

A CrystalDiskMark benchmark alkalmazást lefuttatva látható, hogy valóban majdnem azt a sebességet tudja az SSD egy 1GB-os adat felírásával, mint ami a sajtóanyagban is szerepel. Kisebb fájlok másolása esetén ez a tempó csökken, de nagyobb adatok írásakor szélsebesen mozgathatóak rajta a fájlok. Hiába a jól hangzó PCIe 4.0 4x mód, ha a vezérlő és a nyákon található flash chipek nem tudják kihasználni a PCIe 4.0 adta tempót. Azonban nem kell szomorúnak lennünk, a 3115MB/s olvasási és 2581MB/s írási tempó is bőven elegendő arra, hogy gyorsan mozgassunk át nagyméretű fájlokat.Az ADATA LEGEND 800 2TB NVMe SSD meghajtója jól vizsgázott, de ehhez az kellett, hogy egy másik hővezető bordát helyezzek fel rá. A számítógépemben rendszermeghajtóként egy Samsung gyártmányú 980 SSD található, ami remekül működik a közel egy éves használati ideje óta, az ADATA pedig megkapta a fájlok és játékok tárolásának funkcióját. A LEGEND 800 az egyik legjobb ár/érték arányú modell 1200TBW értékkel, így bátran tudom ajánlani azoknak, akik egy nagy kapacitású, de megfizethető árú meghajtót keresnek.

Az ADATA LEGEND 800 2TB NVMe SSD meghajtót itt találod meg

További SATA és M.2 SSD meghajtók

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás