A SharkGaming 8G17-70 visszafogott megjelenésű, melyen egyáltalán nem látni, hogy mi lakik a burkolata alatt. Nincs híján az erőnek, hiszen a 32 szálon működő Intel Core i9-13900HX processzor és Nvidia GeForce RTX 4070 GPU kombó nagyon sok asztali gépet is leköröz.

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (1 of 18)

A laptop minden egyes eleme a feladatok gyors elvégzésére és a teljesítmény maximalizálására van kihegyezve. Legyen szó CPU-ról vagy GPU-ról, a gyors adatfeldolgozást a DDR5 memóriák segítik, a nagysebességű fájlműveletekhez pedig a Kingston által készített 2000GB kapacitású NVMe SSD lesz a segítségünkre.

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (8 of 18)

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (2 of 18)

A már említett visszafogott megjelenésű laptop ház mellőz minden féle extra, figyelemfelkeltő színt. A fekete ház tetején csak az egyszerű, dombornyomású SharkGaming logó található. Egyedül a számos szellőzőnyílás és az azok mögött található réz hűtőborda sejteti, hogy nem egy átlagos laptoppal van dolgunk.

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (6 of 18)A SharkGaming 17.3 colos kijelzővel rendelkező laptopja remek összeszerelési minőségről ad tanúbizonyságot. A 8G17-70 kódjelű példány mérete 39.6 × 26.2 × 2.82 milliméter, súlya 2.85 kilogramm. A 17.3 colos kijelzőjével ez egy méretes laptop, ami VA panelt használ, így jók a panel betekintési szögei, felbontása 2560 x 1440 pixel, a képfrissítés pedig akár 240Hz is lehet. A kijelző felett található a FullHD webkamera és a mikrofonok. A 2×2 wattos hangszórók számomra kicsit tompán szólnak, kevés bennük a magas hang. Teljesítményüknek köszönhetően hangosan és zavaró recsegés nélkül üzemelnek még maximális hangerőn is.

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (1 of 1)

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (18 of 18)

Nagy pirospont, hogy nem csak a gép kétoldalára, de hátulra is kerültek csatlakozók. Hátulra köthetjük be a 280 wattos tápot, amely így nem fog zavarni a munkában, de mellette mini DisplayPort, HDMI és USB-C is helyet kapott. Baloldalt USB 3.2 Gen 1, USB 2.0, 3.5 milliméteres mikrofon és fülhallgató csatlakozó kapott helyet. Jobboldalán microSD kártyaolvasó, USB-C és 2.5Gbps LAN található.

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (12 of 18)

SharkGaming 8G17-70 232HU 1

A gép billentyűzete szigetes elrendezést kapott. A laptop nagy méretének előnye, hogy teljesértékű klaviatúrát kapunk, ami magyar kiosztású és megtalálhatók rajta a numerikus gombok is. A billentyűzet RGB-s háttérvilágítással rendelkezik, amelyet a laptop szoftveréből szabhatunk testre. Külön tetszett, ha elalszik a billentyűzetvilágítás és megnyomunk egy gombot, nem villan fel azonnal a világítása, hanem lassan növeli meg a fényerejét a beállított értékre. A gombok nem lötyögnek, nagyon kényelmes rajtuk gépelni. A méretes touchpad jól használható, ismeri a két és háromujjas gesztusokat is, nincsen rá külön fizikai gomb, de a jobb és bal klikk is határozottan kattan.

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (9 of 18)

 

A nagy próba

Az első bekapcsolást követően 70GB-ot foglal el a rendszer a 2TB kapacitású Kingston NV2 2000GB M.2 2280 NVMe SSD-n, így bőven marad hely a programoknak és a játékoknak is. Az SSD gyorsan képes írni és olvasni az adatokat, a CrystalDiskMark-ban 3700.45MB/s olvasási és 2907.36MB/s írási sebességet ért el.

Képernyőkép 2023-12-02 160318_result

A gépben egy Intel Core i9-13900HX típusú processzor teljesít szolgálatot. A 10 nanométeres gyártástechnológiával készült CPU összesen 24 maggal rendelkezik, amelyből 16 darab hatékony magot és 8 darab teljesítményre hangolt processzormagot kapunk, ami 32 szálon képes üzemelni.

Látni is óriási meglepetés volt a Windows eszközkezelőjében található szálak felsorolását. A CPU alap órajele 3.9GHz-től 5.4GHz-ig emelkedhet. A processzor 32MB L2 és 36MB L3 cache-el rendelkezik, TDP-je 55 watt, de minden magot egyszerre hajtva, papíron ez akár a 157 wattot is elérheti. Emiatt már dupla hőcsöves megoldást használnak a CPU és GPU hőtermelésének kordában tartására, hogy a gép aljáról beszívott friss levegőt hátulra és oldalra fújja ki. Ez a brutális teljesítmény nagy hőtermeléssel jár, így szinte átlagosnak mondható a processzor 90 és 98 Celsius fok közötti tartománya, ha egy nagy erőforrásigényű játékkal játszunk. Ha felpörögnek a ventilátorai, olyan hangerőt generálnak, mintha felvennénk a split klíma befújási teljesítményét maximumra és alá állva hallgatnánk azt. Ha nem hangosítjuk fel a hangerőt játék közben minium 25%-ig, akkor szinte semmit sem hallunk majd belőle, olyan erős hangja van a laptopnak.

Képernyőkép 2023-12-02 155955_result

A processzor mellé 32GB DDR5 4800MHz memóriát kapunk, ami több mint elegendő. A grafikus megjelenítésért az Nvidia GeForce RTX 4070 8GB felel, ami nem egy kispályás modell és még ez a laptopokba szánt verzió is rengeteg FPS-t képes hozni minden egyes idei játékban is.Ha hosszan megnyomjuk a billentyűzet jobboldalán található bekapcsoló gombot, a cápa logós töltőképernyő után nem sokkal később a Windows-ban találjuk magunkat, amelyen 11 Home verzió fut.

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (10 of 18)

SHARKGAMING 8G17-70 gamer laptop teszt (17 of 18)

Control Center 3.0 névre hallgatva kapjuk meg a laptop vezérlőközpontját, ahol számos funkció beállítására van lehetőség. Az alapképernyőn találjuk a processzor és a GPU órajelét és hőmérsékletét, előbbit vizuális megjelenítéssel folyamatosan monitorozva láthatunk. A teljesítmény beállítások közül a maximumra járatott Performance, Entertainment, Power Saving és Quiet beállításokat használhatjuk, amely utóbbi három csökkentik a hardverek órajeleit, így teszik halkabbá a gépet, hiszen így nem kell maximumon pörögniük a hardvereknek és kevesebb lesz a hőtermelés is. Jobboldalt a CPU és GPU ventilátorok fordulatszáma látható, amelyhez saját magunk is beállíthatunk profilokat.

A CC második fülén a billentyűzet világítását állíthatjuk be az RGB ledeknek köszönhetően, ahol a háttérvilágítás fényerősségének mértéke is megadható. A billentyűzetre és a hozzácsatlakoztatott egérhez különböző kombinációkat adhatunk, makrózhatunk, ha azt tartja kedvünk. Az energiaellátásnál pedig testreszabhatjuk a töltési sémákat, így megadható az is, hogy milyen töltöttségi szint között tartsa a szoftver az akkumulátort, annak kímélése érdekében.

SharkGaming 8G17-70 232HU 3

Egy gamer laptop esetében természetesen a játékok játszák a főszerepet, így kipróbáltam a nagy kedvenc Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2 és Alan Wake 2 címeket is. A 17.3 hüvelykes, 2K felbontású panel  2560×1440 pixellel rendelkezik, ezen a felbontáson futtattam a játékokat is.

A Cyberpunk 2077 beállításai a következők voltak:

SharkGaming cyberpunk 2077

Mind vizuális élményben, mind pedig teljesítményben is remekel a SharkGaming laptopja, a játékszoftver benchmarkjával mérve átlagosan 55.75 FPS-t kapunk.

A Red Dead Redemption 2 a következő beállításokon futott, amivel átlagosan 69FPS-t kaptunk:

SharkGaming red dead redemption 2

Az Alan Wake 2 a következő beállításokon futott, amivel átlagosan 80FPS-t kaptunk:

SharkGaming Alan Wake 2

Elindítottam az Aida stresszteszt mérését is, amivel körülbelül 5 percig nyúztam a gépet, mert 98 Celsius foknál nem ment feljebb a CPU hőmérséklete. Ha töltőről használjuk a gépet a throttling már a teszt elindítása után pár másodperccel később érezteti hatását és 3990MHz-re maximalizálja a CPU órajelét.A Geekbench 1766/4954 pontot adott a kis szerkezetre, a Cinebench R23 10 perces CPU Multi Core tesztben 25643, a single CPU Single Core mérésben pedig 2008 pontot adott. A PCMARK10 által 5167 pont volt a mért eredmény.

SharkGaming benchmark

A Heaven benchmark 284.7 FPS értékkel és 7172 ponttal jutalmazott:

SharkGaming heaven benchmark

A gépben 2.4GHz-es és 5GHz-es WiFi-t is találunk, ami természetesen már WiFi6E kompatibilis az Intel Dual Band Wi-Fi 6E AX211 2×2 AX modulnak köszönhetően. A gigabites WiFi-n így 652Mbps tempót mértem, ami letöltésre, de 4K és 8K YouTube vagy streaming tartalmak nézésre is bőven elegendő.

 

Akkumulátor

Ha akkumulátoros üzemmódban használjuk, akkor a teljesítmény hiába van Performance módra állítva és az energiagazdálkodásnál a CPU 100%-on pörgetve, jóval kisebb számítást végez mind a GPU, mind pedig a CPU is. Így az akkumulátorról játszani is lehet és meglepett, hogy a CPU és GPU hiába csak 45-50 Celsius fok között volt, mindegyik játék játszható maradt, de az FPS érték már csak 25-30 között mozgott. 30 perc játék után, közepes kijelző fényerővel az akkumulátor 30%-ot merült. Ha töltőre tesszük az eszközt, akkor nyugalmi állapotban 10 perc alatt 10%-ot képes beletölteni az akku pakkba.

 

Milyen lett a SharkGaming 8G17-70?

Teljesítményét tekintve nem túlzó szó a brutális kifejezés, hiszen az Intel/Nvidia páros ereje tagadhatatlan. A laptop nagyon gyors, ha játékról vagy, ha munkáról lenne szó. Az erejéhez képest, a vékony ház miatt borítékolható volt a ventilátorok nagy hangereje, de ha Entertainment vagy Power Saving módban használjuk, akkor nem sok vizet fog zavarni, játékra pedig csúcsra járathatjuk a Performance módban, hogy minél több FPS-t csikarhassunk ki belőle. Ha nem rendelkeznék asztali számítógéppel, szívesen használnám napi szinten munkára és szórakozásra egyaránt a SharkGaming teljesítménybajnok laptopját.

A SharkGaming 8G17-70 laptopot itt találod meg

 

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás