A kategóriájában remek Wanbo TT után megjelent a Wanbo X5 modell, amely már közel háromszor akkora fényerősségre képes, mint kisebb társa és a FullHD felbontás mellett trapézkorrekciót, automata fókuszt, HDR10 opciót is kapott.

Wanbo X5 projector teszt (1 of 11)

Külsejében visszafogott, ám a fehér alapon arany színű színezéssel borított háza egyáltalán nem kelt bazári érzetet, jól áll neki ez a kombináció. A téglalap alakú hófehér műanyag háza mind anyaghasználat és összeszerelési minőség szempontjából is megfelelő. A hátsó részen található a tápcsatlakozó, két darab USB2.0 port, 3.5 milliméteres fülhallgató csatlakozó, AV és HDMI bemenet. Oldalán szinte teljes hosszában rácsozott borítás fedi, amely alatt a hangszórók találhatók, de ez a kidolgozás egyben segíti az optimális légáramlást is.

Wanbo X5 projector teszt (3 of 11)

 wanbo x5 projektor teszt 2

Manuális fókuszgyűrű nincs és trapézkorrekció kapcsolóval sem találkozunk, amelyekre nincs is szükség, mert a projektorban nagyon ügyesen és a jóval drágább társaihoz hasonlóan ezek szoftveresen állíthatók. Az automatikus fókusz opcióval magától állítja be a fókuszpontot, bárhová is tennénk a projektort.A legoptimálisabb, vászontól vagy faltól lévő távolság 1.3-4 méter lehet, amivel 40, illetve maximum 120 colos, azaz maximum 304.8 centiméter átmérőjű képet kaphatunk. Az alján egy felhajtható kitámasztót kapunk, ha az asztalon használnánk. Azonban a projektorról (a 2.6 kilogrammos súlya miatt) az ¼-es menet lemaradt, hiszen ez már nem tudná azt biztonságosan megtartani. Helyette négy felfogatási pontot kapunk, hogy tartókonzolra szereljük fel azt.

wanbo x5 projektor teszt 1

Az eszközzel maximálisan 1920 x 1080 pixeles képet tudunk kivetíteni, természetesen a bemenet lehet akár 4K HDR is. Amint az optikai automatika beállította a képélességet, már használható is a projektor, de a távirányítóval lehetőség nyílik ezt a fókuszt manuálisan korrigálni. A trapézkorrekció remekül működik, be tudunk állítani különböző pontokat, hogy ha nem teljesen a vászonnal szemben helyezzük el a projektort, akkor is kihúzható legyen a látott kép kerete a nekünk megfelelő függőleges és vízszintes pozícióra.

A gyári adatok szerinti fényerőssége 1100 ANSI Lumen, ami nappali fényviszonyok mellett sajnos kicsit még mindig kevésnek bizonyul, de már “látható”. Azonban szürkületkor már sokkal jobban használható, mint más, hasonló kategóriájú termék. Este jön el igazán az ideje, hogy élvezhető legyen a látott tartalom. A beépített hangszóróból előtörő hangok elegendőek, ha nem egy moziteremben szeretnénk érezni magunkat. A hűtésre szolgáló ventilátor hangja nem túl zavaró, de meg kell szokni, ha közel ülünk az X5-höz. A fülhallgató kimenetet használhatjuk fej vagy fülhallgatóhoz vagy ezen keresztül egy erősítőbe is átvihetjük a jelet.

Wanbo X5 projector teszt (8 of 11)-2

A projektor filmnézésre jól használható, a képélesség tökéletes az autófókusszal is, a FullHD felbontás pedig sokkal élesebb, mint az olcsóbb kategóriájú társainál, bár ebben már a Wanbo TT is jól szerepelt. A feketék jobbak (köszönhető ez a 3000:1 kontrasztaránynak), mint például a BlitzWolf BW-V5Max termékénél, ahol nem feketét, hanem szürke színeket láttunk. A színek élénkek, a megjelenés rendben van, ez a projektor már valóban alkalmas a hosszú esti filmnézésekhez és nem fogunk rossz szájízzel tekinteni a látott képre.

Jó minőségben képes megjeleníteni a Netflix tartalmakat. 1080p-s éles képet képes ad, hogy egy kisméretű moziteremben érezhessük magunkat. Ha van egy méretes falfelületünk vagy már vászonnal is rendelkezünk, akkor biztos, hogy sokkal nagyobb élményben lesz részünk egy filmet nézve.

A szoftvere szinte teljesen megegyezik a Wanbo TT modellen látottéval, ami most is dedikált Netflix, Disney+ és Amazon Prime lejátszóval rendelkezik és megkapta a Widevine L1 támogatást is, ami azt jelenti, hogy ha streaming szolgáltatót használunk, annak képe biztosan FullHD-ben fog megjelenni. Az alkalmazások közül most is kipróbáltam a YouTube appját is, ahol maximálisan 1080p volt kiválasztható. A szoftvere könnyen kezelhető felületet kapott és mivel egy okos eszközről van szó, ezért a saját áruházából 200 alkalmazás tölthető le, amik teljesen ingyenesek. Az USB porton keresztül csak firmware frissítésre van lehetőség, ha filmet néznék, kössünk rá egy TV boxot, laptopot vagy valamilyen lejátszót, ha nem elegendő számunkra a streaming szolgáltatók kínálata. Szerencsére ez a modell a képmegosztást is vezeték nélkül tudja, amivel az Android vagy iOS rendszerű eszközökkel csatlakozhatunk hozzá és vetíthetjük ki róla a telefonon látott tartalmat.

wanbo x5 projektor teszt 3

Pendrive-ról képes lejátszani az mkv, avi, mp4 és az ismertebb audió formátumokat is. Azonban, ha így szeretnénk használni, akkor az USB csatlakozó lassú sebessége miatt egy nagyfelbontású film megtekintése szaggathat. Én mindig külső forrást használok, akár PC-t, akár egy egyszerű médialejátszót, hogy csak a kép legyen megjelenítve a projektoron, de a hardvere ne dolgozzon a háttérben. Ha közvetlenül a projektorról néznénk filmeket, akkor fontos azt tudni, hogy nem rendelkezik AC3 és Dolby hangformátumok támogatásával. Azonban szerencsére az általam lejátszott mkv kiterjesztésű filmek és a kipróbált Netflix tartalmak között nem vettem észre ennek hiányát.A megfelelő hardvernek köszönhetően, a rendszer nem akad, bár nem túl gyors, de teszi a dolgát. Az 1GB rendszermemória mellé 16GB tárhelyet kapunk az alkalmazások telepítéséhez és jó hír, hogy Android 9 rendszer adja az alapokat. A Wanbo X5 a gyártó legjobb projektora, ami felülmúlja a nagy kedvenc, TT modell képivilágát. Így, amennyiben 100 ezer forint körül keresel projektort, akkor egyedüli befutóként a Wanbo X5 ajánlott vétel. A cikk írásának pillanatában 94 ezer forintba kerül a projektor.

Wanbo X5 projektor

További projektorok

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás