Az AXAGON ADSA-ST DUAL HDD dokkolója merevlemezt és SSD meghajtót is képes klónozni, de ebben nem merül ki a tudása. Segítségével USB porton keresztül egy PC-hez csatlakoztatva egyszerre két darab 2.5 vagy 3.5 colos SSD, illetve HDD meghajtót is kezelhetünk.

AXAGON ADSA-ST DUAL HDD teszt (1 of 12)

Az AXAGON HDD dokkolója mellé a gyártó egy 70 centiméter hosszúságú USB 3.0 kábelt és tápegységet is csomagolt. Utóbbi 30 wattot képes leadni, a 1.5 méteres kábele kellően hosszú, hogy az asztalon elhelyezett dokkoló vezetéke ne feszüljön meg túlságosan, ha az adaptert a hálózati elosztóba csatlakoztatjuk.

AXAGON ADSA-ST DUAL HDD teszt (5 of 12)Az AXAGON ADSA-ST műanyag háza szálcsiszolt alumínium borítással rendelkezik ami, ahogyan a gyártó is állítja, nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Megjelenésében nem találunk sok újdonságot, aki már látott merevlemez klónozót, az szinte látta mindet. Felül a 2.5 és 3.5 hüvelyk méretű meghajtókat befogadó, rugós mechanizmussal ellátott ajtó látható, amelyen belül a SATA csatlakozókat találjuk meg.

A front részen a működésről és a csatlakoztatott meghajtók elérhetőségéről szóló állapotjelző világítást, alatta a klónozás folyamatjelzőjét találjuk, ami 25%-os lépésenként növekvő kiosztást kapott.

A hátsó részén a tápcsatlakozó mellett az USB port és a bekapcsoló gomb található.

AXAGON ADSA-ST DUAL HDD teszt (8 of 12)

Összeszerelése, beállítása nem kíván szakértelmet. A Plug and Play funkciónak köszönhetően nincs szükség telepítésre, így a táp és USB kábel csatlakozását követően már használhatjuk is Windows, Linux és Mac rendszereken egyaránt. A merevlemez(eke)t behelyezve bekapcsolható és máris megjelenik az operációs rendszerben az új meghajtó.

A gyártói adatok szerint maximum 40TB összkapacitást támogat és a legnagyobb adatátviteli sebesség 5Gbps lehet. A teszt során három merevlemezzel próbáltam ki, egy 1TB kapacitású 3.5 colos és két darab 2.5 colos 500GB és 1TB kapacitású, 2.5 colos SSHD példánnyal. A sebességi adatokat nézve a maximumot nyújtja, amit a merevlemezből ki lehetett hozni. A CrystalDiskMark 140.41MB/s olvasási és 140.20MB/s írási sebességet mutatott egy 1GB méretű fájl mozgatása esetében.

A klónozáshoz a forrás (A) 2.5 colos 500GB-os, a cél (B) pedig a 2.5 colos 1TB kapacitású HDD volt. Direkt különböző tárhelykapacitású meghajtókat választottam, mert kíváncsi voltam, ha hagyok még adatot a cél meghajtón, az AXAGON dokkolója képes-e így is ugyanazt a partíciót létrehozni a forrás fájljaival egyetemben, amire szükségem van.

A dokkoló elején található gombot pár másodperc erejéig kell csak nyomva tartani, míg a százalékot jelző sáv el nem kezd világítani. A klónozás folyamatáról a 4 leosztású kijelzés lesz segítségünkre. A leírás szerint SSD meghajtókat akár 300MB/s sebességgel is képes klónozni. A teszthez 20GB adattal töltöttem meg a merevlemezt, ehhez 4 könyvtárat hoztam létre, könyvtáranként más-más méretű fájlokkal. A másolási folyamat lassú volt, 1 órába telt, de befejezve, a cél meghajtón található fájlrendszer ugyanúgy nézett ki, mint a forrásmeghajtón. Valószínűleg a cél HDD partícionálása és formázása vett igénybe több időt, mert a másolás folyamatjelzője a vége felé gyorsult fel.

Az AXAGON egy ugyanakkora méretű partíciót hozott létre a klónozott HDD-n, mint amekkora az “A” jelű meghajtón volt, a fennmaradó terület nem került kiosztásra. A dokkoló leírásában megtalálható, hogy amennyiben klónozáskor mind a két meghajtó adataira kíváncsiak lennénk, a Windows, mivel ugyan azt a meghajtót látja, ezért a második merevlemez a lemezkezelőben tiltva szerepel. Ez így is volt és amint engedélyeztem a klónozott meghajtót is a rendszeren, láthatóvá vált, hogy minden fájlt és partíciót átmásolt a “B” eszközre.

Kattints a képre a nagyításhoz

AXAGON ADSA-ST DUAL HDD 2

AXAGON ADSA-ST DUAL HDD 3Ezzel a funkciójával nem csak az adatmentés oldható meg PC segítsége nélkül (hiszen a klónozáshoz ki is kell húznunk az USB kábelt, hogy az operációs rendszer ne férjen addig hozzá a meghajtókhoz), hanem egy teljes operációs rendszert is könnyű szerrel lemásolhatunk, hogy azt duplikálhassuk és egy másik számítógépben használhassuk, legyen az akár merevlemez vagy SSD meghajtó. Nem utolsó sorban, könnyen csatlakoztathatunk akár két merevlemezt vagy SSD-t is a gépünkhöz, így az USB portnak köszönhetően még egy laptopon vagy mini PC-n is hozzáférhetünk a fájljainkhoz.

Az AXAGON ADSA-ST rendben tette a dolgát, működésében nem találtam kivetnivalót, így teljes mértékben megéri a 14 ezer forintos árát

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás