A Tenda RX3 AX1800 routere a már a gyors WiFi 6 kapcsolatot is támogatja, amely nagy sebesség kihasználásához a Tenda U18a AX1800 típusú USB adaptert is igénybe vettük, hogy megnézzük, mit is tud a gyártó ezen a szélsebes adatkapcsolati fronton.

Tenda RX3 WiFi 6 router teszt (1 of 12)

A méretes dobozban a fehér színű, négy antennával felszerelt router, mellette egy LAN kábelt és az áramellátásához szükséges adaptert találjuk a csomagban, ami maximum 12 wattot képes leadni. Így a router a nagy teljesítményű adatkapcsolatokat kihasználva is energiatakarékosnak mondható 12V/1A maximális áramfelvételével.

Tenda RX3 WiFi 6 router teszt (3 of 12)

A letisztult, lapos, ívelt előlappal rendelkező RX3 elején egyetlen állapotjelző LED ad tájékoztatást a működéséről. A Poszeidón szigonyára hasonlító 4x6DdBi antennák nem cserélhetők, ellenben 180 fokos szögben mozgathatók, így könnyen beállíthatók legyenek a kívánt pozícióba. A Tenda RX3 a vezeték nélküli adatokra van kihegyezve, így a hátsó paneli tápcsatlakozó mellett, 10/100/1000Mbps WAN és három darab, szintén 10/100/1000Mbps sebességű LAN csatlakozó található a WPS és reset gomb társaságában.

Tenda RX3 WiFi 6 router teszt (6 of 12)

Tenda RX3 WiFi 6 router teszt (4 of 12)Négy magos, magonkénti maximum 1.5GHz-es frekvenciájú processzora támogatja a MU-MIMO+OFDMA technológiát, biztonságunkról a következő titkosítási módok gondoskodnak:

  • WPA-PSK,
  • WPA2-PSK,
  • WPA/WPA2-PSK
  • WPA3-SAE/WPA2-PSK

Adatkapcsolati fronton az IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4GHz és IEEE 802.11ac/a/n/ax 5GHz is támogatott. Ezeken a frekvenciákon a 2.4GHz-es hálózaton maximálisan 574Mbps, az 5GHz-es WiFi 6 csatornákat használva pedig 1201Mbps sebességet érhetünk el.

WiFi 5 802.11ac 866Mbps és WiFi 6 802.11ax 1200Mbps

A LAN kábelen keresztüli konfigurálás percek alatt megvan, hiszen a router kezelőfelülete könnyen átlátható és a beállításhoz szükséges menüpontok jól vannak tagolva, ami pozitívum, hogy nem fogunk elveszni a menüben a különböző opciók után kutatva.

A beállítások részben, többek között találunk hálózati módot, csatorna választást, sávszélesség beállítást. WiFi 6 kiterjesztést mind a két hálózatot használva, vendég hálózat létrehozását vagy szülői felügyelet konfigurálást, hogy könnyedén beállítható legyen, gyermekünk hány órát használhatja az internetet és milyen oldalakat látogathat.

Kattints a képre a nagyításhoz

tenda rx3 wifi 6 router beállítás

A fekete színű, USB3.0 csatlakozóval szerelt és két antennával rendelkező Tenda U18a modul lett a PC-hez kötve, hogy ki lehessen használni az AX1800-as kapcsolat előnyét. Ehhez az USB portos WiFi 6 adapterhez semmi külön beállításra nincs szükség. Ha az USB portot csatlakoztatjuk a számítógéphez, akkor egy virtuális meghajtót csatol fel a rendszerhez, amivel feltelepíthető az adapter illesztőprogramja.

Tenda RX3 WiFi 6 router teszt (12 of 12)

Tenda U18a WiFi6 USB adapter teszt (2 of 4)A sebesség mérések így a Tenda (router és USB adapter) eszköz között PC-vel, illetve egy WiFi 6 kapcsolatot támogató mobiltelefon között lett mérve. Az internetszolgáltatóm által nyújtott sávszélesség 1000Mbps le és 25Mbps feltöltéssel bír, így a következő eredmények születtek.

Tenda U18a WiFi6 USB adapter teszt (4 of 4)

A PC-s kapcsolat először a 2.4 és 5GHz-es frekvencián lett kipróbálva, amelyen ezek után engedélyezve lett a WiFi 6 mód is mind a két frekvencián, hogy kiderüljön mekkora előnyre tehetünk szert a nagyobb sebeséggel rendelkező kapcsolat által.

Mind a két esetben látható, hogy a WiFi 6 előnye egyértelmű. A 2.4GHz-es frekvencián a WiFi 6 előnye majdnem kétszeres, az 5GHz-et használva pedig 1.33 szorosa a sima 5GHz-es kapcsolattal szemben.

A telefonos mérések a 2.4 és 5GHz-es frekvencián a routerrel azonos helyiségben és a routertől távol is ki lettek próbálva. A mobiltelefonos mérés még nagyobb különbséget hozott, hiszen a sima 5GHz és szintén 5GHz-es WiFi 6 tempó között már 2.5x gyorsabb volt a sebesség, ami elképesztő ugrás, ha nagyméretű fájlokat szeretnénk letölteni az internetről.

Látható, hogy mekkora sebesség béli különbségekre képes a WiFi 6, így akik egy ilyen router mellett döntenek, egyáltalán nem fogják megbánni. Ha most még nem rendelkezel WiFi 6 képes eszközökkel, akkor is jobban megéri egy ilyen kapcsolatot támogató router vagy USB adapter beszerzése, hiszen ez időtállóság szempontjából is sokkal jobb befektetésnek bizonyul. A Tenda szerencsére nem méri drágán sem az RX3 router sem az U18a WiFi adapter eszközeit, így bármelyikre is lenne szükséged, ár/érték arányban nem fogod megbánni a választást.

Tenda RX3 AX1800 WiFi 6 router

Tenda U18a AX1800 WiFi 6 adapter

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás