A Proscenic X1 a gyártó legújabb robotporszívója, amely már a jelenlegi trendeknek akar megfelelni. Hiszen nem csak lézeres letapogató szenzorral, szőnyeg kefével, felmosás funkcióval és mobiltelefonos vezérléssel látták el. Egy méretes porgyűjtő tartályt is adnak hozzá, aminek köszönhetően elég havonta kiüríteni a tartályát.

A robotporszívó méretes doboza mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet, sőt még többet is. A csomag részét képezi a 240 milliliter kapacitású por és 250 milliliteres víztartály, ami mellé felmosó fejet is kapunk. Ennek köszönhetően a porszívó nem csak a piszkot gyűjti össze, hanem fel is töröl. Teszi mindezt úgy, hogy a Roborock S7 robotporszívóhoz hasonlóan rezegteti a felmosó fejet. Az európai szabványú aljzatú portartályas dokkolóra képes visszatalálni a porszívó, ha végzett a takarítással, ezzel egyidejűleg automatikusan bekapcsol az átszívás funkció is a robotból a tartályba.

Proscenic X1 teszt 3

A csomagban kapunk egy tartalék HEPA szűrőt, porzsákot és felmosó részre feltehető szövetet is. Nagy meglepetésre egy távirányítót is mellékelt a gyártó, így nem kötelező a mobiltelefonos alkalmazást használni. Ezzel pedig az idősekre is gondoltak, akik vagy nem rendelkeznek okostelefonnal vagy nem szeretnének egy alkalmazást használni a porszívójuk vezérlésére. Nekik ott van az egyszerűbb vezérlésre alkalmas távirányító.

Takarító robotokat ismerők kereshetik a LiDAR szenzort, ami nem a porszívó tetején kapott helyet, hanem a robot elején helyezkedik el a NeuVis LiDAR érzékelő. Pozitívuma, hogy ezáltal sokkal alacsonyabb robotporszívó készíthető, aminek köszönhetően a Proscenic X1 is csak 7.4 centiméter magas

Proscenic X1 teszt 4Negatívuma, hogy a porszívók tetején lévő forgó LiDAR szkenner helyett, így a robotnak kell időnként megfordulnia takarítás közben a tengelye körül, hogy feltérképezze a környezetét.

Ezt a felismert akadályokról kirajzolt térképet a telefonos alkalmazásban meg is nézhetjük, ahogy lépésről lépésre kirajzolja nekünk a szoba vagy lakásunk képét. A robot hátsó részét kiemelve találjuk a HEPA filteres szűrővel ellátott portartályt, ami 240 milliliteres kapacitással rendelkezik. Körülötte pedig a 250 milliliter folyadék tartályt, amire felhelyezhető a felmosó fej.

Proscenic X1 teszt 1

Proscenic X1 teszt 2

Elöl, oldalt és alul is szenzorokkal látták el, amivel felismeri, ha egy tárgy felé közelít, így nem megy neki, az akadályoknak. Ez segít abban is, hogy ha a ház felső szintjén takarítanánk, a porszívó alján lévő PathPro szenzor érzékeli, ha a lépcső szélére ér és automatikusan leáll a mozgása, hogy elkerülje a véletlen leesést.

Az alsó részen a modernebb porszívóknál megszokott egy darab oldalsó seprű kefe található, ami a szívónyílás előtti gumi lapátos és sörtés forgó keféhez söpri a szennyeződéseket. Ez jól jön, ha szőnyeggel is rendelkezünk, hiszen azt egy apró motor forgatja használat közben. Így nem csak felszívja a port, de a szőnyeg szálai közül is jobban képes eltávolítani a szennyeződést, mint a normál szívófejes társai.

Proscenic X1 teszt (12 of 16)

Az első használat előtt teljesen feltöltöttem az akkumulátorát, ami 3200mAh kapacitással rendelkezik. A bekapcsolást követően letöltöttem a telefonos alkalmazását, ami elérhető Android és iOS rendszerekre is. A mobil applikáción keresztül minden részletesen testre szabható. Az alapképernyőn azonnal láthatjuk a porszívó által takarítás közben feltérképezett helyiségeket. Innen egy gombnyomással indíthatunk teljes takarítást, megadhatunk a térképen egy pontot vagy beállítható a zóna takarítás is, amin a porszívó által feltérképezett képen kijelölhetünk egy területet. Ezzel az is megoldható, hogy ha egybe nyílik két szobánk, akkor csak az egyiket takarítsa ki.

 Proscenic X1 teszt 6

A telefonos app képernyőjén kiválasztható az azonnali dokkolás, hogy visszaálljon a porszívó a töltőre. Aktiválhatjuk a szőnyeg módot is, hogy a szívóerőt automatikusan megemelve jobb tisztítás legyen elérhető. Természetesen, okos robotporszívó lévén, megadhatunk neki külön tervet is, hogy mikor indítsa el a takarítást. Például beállíthatjuk, hogy minden reggel 9:00-kor induljon el. Így, míg nem vagyunk otthon, a robotporszívó addig kitakarítja a lakást.

Proscenic X1 teszt 5

A takarítás a telefonos appból, de a porszívóról is elindítható. A telefonon nyomon követve, folyamatosan rajzolja ki a lézeres radar által látott képet. Az első pár takarítás tovább tart, mint az utána következők. Minél többször jár be egy útvonalat, annál jobban felismeri az akadályokat, így egyre gyorsabban képes végezni a lakás felporszívózásával.

Szerencsére nem csak kóvályog, mint a LiDAR szenzor nélküli társai, hanem minél nagyobb terepet jár be és járja körbe a bútorokat, később annál ügyesebben kerüli ki őket. Ezzel nem csak időt, hanem energiát is spórolunk. Hiszen amiatt, mert tudja, hogy merre vannak az akadályok, nem kezd felesleges irányokba mozogni, hanem egyszerűen kikerüli őket. Ezáltal pedig kevesebb energiát használ, hogy a legoptimálisabb útvonalon halad. Azonban! Mivel nem egy állandóan, a robot mozgásától függetlenül forgó lézeres szenzort kapunk, ezért a helyiség felismerés lassabb, hiszen mozgás közben pásztázza a környezetet. Illetve sokszor megáll, hogy körbe forogjon, ezáltal befrissíti és felismeri a még nem letapogatott helyeket.

Proscenic X1 teszt 7

A leírás szerint 15 milliméteres küszöbmagasságon képes áthaladni, ha fent van a felmosó fej, akkor ez 12 milliméterre csökken. Ha küszöb vagy szőnyeg előtt forgolódik, akkor ez a 12 milliméter kevés lehet és elképzelhető, hogy forgás közben feltolja a fenekét a küszöbre vagy szőnyegre. A lakásomban csak egy burkolatváltó található, de azon simán átment a porszívó. A gyártó 165 perces működési időt adott meg, de tervezzük alacsonyabbra az értéket, körülbelül a megadott érték 75%-ával, ami még így sem rossz ajánlat.

Ha porszívózás közben a padlót is fel szeretnénk törölni vele, akkor a porszívó hátuljára mosószeres vízzel feltöltött víztartályt kell felszerelnünk, ami a már említett 250 milliliteres kapacitással rendelkezik. Az aljára tegyük fel a szövet felmosót és máris indulhat a takarítás. A padlóra ragadt makacs szennyeződésekkel nem képes elbánni, hiába kapcsolható be a szoftverből a rezgés funkció, de tény, hogy jobb annál, mint a többi porszívónál ismert koszt elkenő felmosás. Szerencsére a felmosó fej mosható, így bármikor kitisztíthatjuk azt. Az alkalmazásban beállíthatók a “no go zone” funkció, amivel például sosem fog felmenni a szőnyegre. A helyiségeknél pedig külön megadható, hogy melyik szobát takarítsa ki.A robotporszívó dolga végeztével automatikusan visszaáll a töltőre, hogy feltöltse magát. Ekkor a portartályának ürítése céljából bekapcsol a dokkoló, hogy magába szívja át a felszívott hajszálakat, port és egyéb, más szennyeződéseket. A dokkoló kijelzőjén látható, hogy működésbe lép az UV fertőtlenítés, ám ez amolyan „ezt is tudja” dolog. Hiszen ez csak a porzsák egyik felét világítja meg, a túlsó oldalt nem és a szövet annyira sűrű szövésű, hogy minden apró porszemet magában tartson, hogy szerintem át sem képes világítani az UV lámpa a zsák közepén lévő dolgokat.

 

Proscenic X1 teszt – Vélemény

A Proscenic X1 nem takarít rosszabbul, mint egy torony LiDAR szenzoros társa, de lassabb annál. A szőnyegemet felporszívózta, de az alacsony hasmagaság miatt néhány háztartásban lehet alaposan meg kell mérni a küszöböket, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket az első használatkor.

Az útvonal tervezés teljesen más, mint például a Roborock S50-nél. Sokszor nem értettem, miért pont arra navigál, amerre. De a térképet ellenőrizve viszont bejárja a lakás szinte minden zugát, csak más tervezést használ. Azért voltak olyan pár négyzetcentiméteres részek, amiket itt-ott kihagyott. A hosszabb szálú szőnyegek gondot okozhatnak neki, de az IKEA-s Shaggy típussal nem volt gondja. Azt vettem észre, hogy minél többet van használva, annál jobban és gyorsabban járja be a lakást, mintha megtanulná merre kell mennie.

Összességében nem lett rossz a Proscenic X1. Persze, ahogy említettem, nem egy Roborock S50 szintű minőség, amit még mindig használok, de ezért az árért itt is megkapjuk mindazt, amit az S50-ben is szerettünk. Hosszú üzemidőt, alsó forgó kefét, amivel a szőnyeget is tisztántarthatjuk, mobiltelefonos vezérlést, LiDAR szenzort és felmosási képességet. Bár a szoftver máshogy dolgozik, mint a Roborock S50, sokszor tűnt úgy, mintha többet gondolkodna és időben is lassabb volt vele a takarítás. A Proscenic X1 robotporszívót szerencsére megrendelhető az áfa és vámmentes európai raktárból.

Proscenic X1 robotporszívó

🔹Kupon: BGAUGUST8

További robotporszívók

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás