Ismét újabb Tenda eszközöket sikerült szereznünk. A mesh WiFi router után gigabites PoE switch-et kaptunk, most pedig két AP érkezett hozzánk tesztre.

A Tenda i6 és i12 modell csak pár apróságban tér el egymástól, de ezek a különbségek épp elegendőek ahhoz, hogy eldöntsük, melyik modellre lenne szükség. Mind a két verzió egyforma csomagban érkezett, amelyeken belül a tartozékok is hasonlóak voltak. A csomagban mindegyikhez mellékelnek adaptert is, ami pozitív dolog, hiszen nem minden gyártó tesz tápegységet a PoE kompatibilis AP-je mellé.

Balra Tenda i6, jobbra Tenda i12 Access Point

Tenda i6 teszt 3

Csavarok, ethernet kábel, tartó konzol és maga a kör alakú 144.2×144.2×40.12 milliméterekkel rendelkező acces point kapott helyet a dobozokban. Külsőre a hasonlóság nagyon megtévesztő, egedül az i12 modell szürke alja és a színben passzoló tartó konzol különbözteti meg őket. Felül a gyártó logója, állapotjelző LED, alul körben a szellőzőnyílások találhatók. A konzolba kapaszkodó lábak között a LAN és tápcsatlakozót találjuk.

Tenda i6 teszt 4 Tenda i6 teszt 3 (1)A beüzemelés egyszerű és a külön tápegységre sem volt szükség, hiszen épp kéznél volt a Tenda TEG1009P-EI switch, ami a LAN kábelen keresztül képes ellátni energiával az AP-ket. A használatukhoz elég volt csak egyetlen ethernet kábel, hogy az egységek alján található IP címen keresztül konfiguráljuk őket. Először egy szoftverfrissítéssel kezdtem, utána pedig jöhettek a beállítások.

Zöld színű LED jelzi, hogy az AP nem csak adatot cserél a switch-el, de áramot is kap a működéséhez

Tenda TEG1009P-EI Switch -12

A WiFi csatornák alapesetben automatikusra vannak állítva, ezeket lehetőség van manuálisan is megadni. A két eszköz szoftvere teljesen egyforma, de az AP-k tulajdonságait tekintve mégis vannak eltérések közöttük:

Tenda i6 Wireless N300 Access Point Tenda i12 Wireless N300 Access Point
Méret: 144.2×144.2×40.12 milliméter 144.2×144.2×40.12 milliméter
Frekvencia: 2.4GHz 2.4GHz
Interfész: 1x 100Mbps port 1x 1000Mbps port
Tápegység: 802.3af PoE/DC 9V=0.6A 802.3at PoE/DC 12V=1A
Maximum fogyasztás: 6W 11W
Működési mód: AP/Client+AP/Repeater AP/Client+AP/Repeater
Biztonság: 64/128 WEP,WPA-PSK,WPA2-PSK,WPA&WPA2-PSK,WPA,WPA2 64/128 WEP,WPA-PSK,WPA2-PSK,WPA&WPA2-PSK,WPA,WPA2
Maximum wireless sebesség: 300Mbps 300Mbps
Maximum felhasználó egyidejűleg: 20 40

 

Az utóbbi pár évben annyira elterjedt az 5GHz-es hálózat, hogy már nagyon kevés eszközzel találkozhatunk, ami nem támogatja ezt a kapcsolat típust. Ezzel szemben a Tenda két AP-je még b/g/n kapcsolati típust ismer, tehát a 2.4GHz-es frekvenciát használja. Ezáltal nem lehet akkora sávszélességünk, mint egy 5GHz-es hálózat esetében, cserébe a lefedettségünk nagyobb lehet az alacsonyabb frekvenciatartományt használva.

Tenda i6 teszt 1

Tenda i6 teszt 2A sebességi teszteket nézve azt tapasztaltam, hogy mind a két AP hasonló, 80Mbps körüli letöltési sebességet tudott kipréselni magából. A hatótáv és sebesség tesztben manuálisra állítottam a csatornákat, hogy ne legyen zavarás a router által kibocsájtott és az AP-k által használt csatorna között. A lakás túlsó feléből mérve azt tapasztaltam, hogy az AP-k kisebb lefedettséget biztosítottak ugyanolyan távolságból mérve, mint amit a szolgáltatói router tud adni. Ez nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen az AP-k úgy működnek, hogy megosztják egymás között a felcsatlakozott felhasználókat. Így, ha elképzelünk egy nagyon hosszú folyosót, amelynek két végébe helyezünk el egy-egy ilyen AP egységet, akkor a folyosó elején lévő felhasználó a hozzá közelebb lévő AP-ra fog kapcsolódni, míg tovább haladva a folyosó vége felé, ahogy gyengül az első AP által kibocsájtott jel, úgy veszi át a helyét a hálózaton a másik, folyosó végén lévő AP.

A felhasználók kiszolgálásban nagy különbség van a két Tenda modell között. Míg az i6 kisebb vezetékes sávszélességet kezel (100Mbps), addig az i12 már gigabites (1000Mbps) kapcsolaton keresztül képes jelen lenni. A 2.4 Ghz-es frekvencián keresztüli felhasználó kihasználtság a kisebb modell esetében 20, míg a nagyobb modellnél 40 felhasználóban maximalizálódik. Így nem csak többen lehetnek egyszerre ezen az AP-n, de a nagyobb sávszélesség miatt a többi csatlakozott eszköznek is nagyobb sávszélesség juthat.

A Tenda acces point nem csak egy irodában elegendő a mobiltelefont használók adatfolyamának kielégítésére, de olyan helyekre is elegendő egy AP-t kihelyezni, ahová a router hatósugara már nem ér el. Példaként talán jó lehet egy több szintes ház, ahol a pincétől a padlásig WiFi hozzáférést szeretnénk, de a pince beton födém miatt ez már nem megoldható a routerrel. Ebben az esetben elegendő egy LAN kábelt levezetni a pincébe, csatlakoztatni rá az AP-t és máris szórja a WiFi jelet. A Tenda acces point előnye, hogy egyszerűen beüzemelhető, ahogyan a korábban tesztelt switch is, ami képes ellátni energiával ezeket az eszközöket. A gyártó számos terméket kínál vezetékes és vezeték nélküli hálózat fronton, így router-től az IP kameráig, mindent megtalálunk a kínálatukban.

Tenda hálózati eszközök

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás