Kipróbáltuk a DERE R14 laptopot, ami a fiatal gyártó egyik belépőszintű modellje. A csak és kizárólag alacsony fogyasztású processzorokkal szerelt laptopokat és táblagépeket készítő gyártó bőkezűen bánik a tartozékokkal és számos olyan kis ajándékot kapnak a vásárlók a jelen tesztben szereplő modell mellé, hogy le a kalappal a DERE előtt.

DERE R14 laptop 85 ezer forintos áron

🔹Kupon:NNNMDDR14

További laptopok

DERE R14 laptop review-1180663

A DERE R14 előnye a mérete, hiszen a 14 hüvelykes kijelző az a kategória, amellyel szerelt laptop még gond nélkül elfér egy kisebb hátizsákban is. Ennek köszönhetően teljes méretű angol gombkiosztású billentyűzetet és normál méretű touchpad-ot kapunk.

 

Kicsomagolás

A csomag egyszerű fehér kinézetű, de a dobozon látható kép nem a laptopról készült, hiszen ezen a modellen nincsenek numerikus gombok. Belül kellő védelemmel, szivacsos belsővel megtámogatva érkezett meg a gép. A fedelet kinyitva egy leírást és a gyártó által mellékelt kis ajándékokat kapjuk, hogy a lehető legkönnyebb legyen a gép első használatba vétele. Az angol gombkiosztás miatt öt darab matricát is mellékeltek orosz, spanyol, francia, német és olasz cimkékkel ellátva. Ezen kívül egy Intel logós egérpadot, vezetékes optikai egeret és egy három USB aljzatos elosztót is kaptunk a dobozban, amiben a három csere fejjel rendelkező 36 wattos töltő érkezett. A töltőadapteren szerencsére van európai szabványú feltét is és 100-240V között használható, így ha külföldre utazunk, akkor is könnyedén használhatjuk az adaptert. Csak a fejet kell kicserélni rajta.

DERE R14 laptop review-1180664

A laptop puritán és egyszerű megjelenésű, nem sok vizuális ingert hordoz magán. Mindenhol műanyagot kapunk, ami egyáltalán nem ad prémium érzetet. Az összeszereléssel nincs gond, a műanyag illesztések között nincsenek nagy hézagok, azonban a plasztik külső meg-meg nyekken. Üzemidejét tekintve a gyártói adatok szerint 6 órát is kibír, így minden adott ahhoz, hogy otthon vagy utazás közben használatba vegyük azt. A DERE R14 mérete 31.5×22×2.5 centiméter, de ez a magasság csak azért ekkora, mert az alsó részen egy széles gumi talp kapott helyet, hogy a gépet az asztalra téve, kényelmesebb legyen a használata.

  DERE R14 laptop review-1180679

Ha oldalról megnézzük, a gép baloldalán a töltőcsatlakozót és mellette az töltésvisszajelző ledet, USB-C csatlakozót, teljes értékű HDMI portot (tehát nem kell átalakítókkal bajlódnunk), USB 3.0 portot és Kensington zárat kapunk. Jobboldalra került a fülhallgató csatlakozó, két darab USB 3.0 és a microSD memóriakártya olvasó.

DERE R14 laptop review-1180672

DERE R14 laptop review-1180675A gép fedelén találjuk a DERE feliratot, amely felső részt teljes egészében fólia takar. Az alsó részre a széles gumi láb és két talp került. Mellette a sztereó hangszóró rácsa, felül pedig a passzív hűtés miatt a lyukacsos borítás folytatódig. A csavarral rögzített hátlap eltávolítható, így szabadon cserélhető benne az SSD meghajtó.

DERE R14 laptop review-1180677

A fedél kellően erősen záródik, egy kézzel nem könnyű felnyitni a gépet. A DERE R14 előnye, hogy a 14 colos kijelző 180 fokban hátra hajtható. A 16:10-es képarányú megjelenítő 1920 x 1200 pixeles IPS panelt használ, amely jó betekintési szögekkel rendelkezik. Felette a 0.3 megapixeles kamera kapott helyet, ennek előnye, hogy egy retesszel is ellátták így, ha nincs használatban, fizikailag takarhatjuk el a kamerát.

DERE R14 laptop review-1180666 DERE R14 laptop review-1180669

A gép billentyűzete szigetes elrendezést kapott. A laptop kis mérete miatt nem találunk numerikus billentyűket, de a gombok teljes méretűek és jó a nyomáspontjuk. A klaviatúra angol kiosztású, a hosszú „í” betű így csak billentyűkombinációval (Alt+J) érhető el vagy egy külső programmal beállítható bármely CTRL vagy SHIFT gombra. A gombok 2 mm-es úton járnak. Nem lötyögnek, nem ragadnak be és nem akadnak meg, illetve nem süllyed be a klaviatúra sem, ha erőnk teljében püfölni szeretnénk. Háttérvilágítás nincs, az F1-F12 gombokon kaptak helyet a hangerő, kijelző fényerő stb. állítása is. A touchpad jól használható, ismeri a két és háromujjas gesztusokat is, a jobb és bal klikk határozottan kattan.

A hangszórók, amik alulra kerültek, sztereóban szólnak. Nem kiemelkedő minőségűek, de filmezésre, Skype csevegésre, munka közbeni zenehallgatásra tökéletesen elegendőek. Minden másra ott van a fülhallgató csatlakozó vagy használhatunk bluetooth füleseket is.

DERE R14 laptop review-1180678

 

A nagy próba

A kis gépben egy Intel Celeron N4500 típusú processzor teljesít szolgálatot. A két magos CPU alap órajele 1.1GHz-től 2.8GHz-ig emelkedhet. Ez volt az Intel első, olcsó laptopokba szánt CPU-ja, ami 10mm-es csíkszélességgel készült. A processzor 4MB cache-el rendelkezik és TDP-je csak 6W. Ez teszi lehetővé az energiatakarékos használatot és a ventilátor mentes passzív hűtéses működést. Emellé a kis processzor mellé 12GB LDDR4 2933MHz memóriát kapunk, ami több mint elegendő. RAM bővítésre nincs lehetőségünk, hiszen ez az alaplapra van forrasztva, de a 12GB egy ilyen kis gép esetén sosem fog betelni. A grafikus megjelenítésért pedig a DirectX 12 kompatibilis Intel UHD Graphics felel.

Ha hosszan megnyomjuk a billentyűzet jobboldalán található bekapcsoló gombot, akkor az Intel logós töltőképernyő után nem sokkal később a Windows-ban találjuk magunkat, ami angol nyelvvel rendelkezik. Semmi gond, a Windows Update-ből beállítottam, hogy magyar lokalizációt és magyar nyelvet szeretnék. Letöltöttem a nyelvi csomagot, a gépet újraindítottam és már meg is volt a magyar nyelvű felület. Megtalálta a legújabb Windows frissítést, így az eredeti lincensszel rendelkező Windows 11 Pro verzió máris az elérhető legutolsó verzióra frissítette magát.

Az első bekapcsolást követően 450GB hely maradt szabadon az SSD-n. Ha nagyon megszorulnánk, akkor a legjobb megoldás egy 128GB-os microSD kártya beszerzése lenne. Így, ha nem akarunk nagyobb SSD-re költeni, a saját tárhely méretének megfelelő mérettel toldhatjuk meg a képeknek, videóknak, dokumentumoknak fenntartott helyet. A gép alján található SSD-t természetesen nagyobbra is cserélhetjük, de mivel csak ez az egy slot található a gépben, így a cserét egy Windows telepítéssel kell kezdenünk.

Ezek után természetesen arra is kíváncsi voltam, hogy ha már ekkora erő lapul a kis gépben, akkor mit tudna játék közben. Mivel a YEPO és Chuwi gépét is a DIRT 3 programmal próbáltam ki, így ez jó referenciának tűnt egy hasonlóan kis teljesítményű gép esetében. 1366×768 pixeles felbontáson, LOW beállításokon volt játszható a játék, amiben átlagban 27, maximum 37FPS-t mért a program benchmarkja.Kipróbáltam a régi, de a mai napig imádott Grand Theft Auto III játékot is, ahol már minimum 68FPS-t mértem 1366×768 pixeles felbontáson, 1920×1200 pixelen 37FPS volt a képkockaszám.

A Half Life 2 pedig maximális részletesség mellet is játszható volt 1280×720-ra állítva, átlagban 45FPS-el, de itt már néhol találkoztam szaggatással is.

Ezután jött a gép SSD meghajtójának mérése hiszen, ha egy fürge gépet akarunk, akkor ahhoz az kell, hogy az adatok olvasása és írása is gyorsan történjen. A CrystalDiskMark-ban 558.60MB/s olvasási és 474.14MB/s írási sebességet ért el, ami jó tempó egy ilyen gépet tekintve.

A rendszer egész jól megy a kis gépen, legalábbis azok az alkalmazások, amiket amúgy is használnánk. A Word és Excel is 3 másodperc az indításuktól és már használhatjuk is. A Chrome böngésző nem fogyasztja el a memóriát 12GB-nak köszönhetően, de a CPU-t eléggé tudja pörgetni még akkor is, ha a háttérben futtatjuk és más alkalmazással dolgozunk.

Ráküldtem az Aida stresszteszt mérését is, amivel körülbelül 5 percig nyúztam, mert már nem ment feljebb a CPU hőmérséklete. Az órajel a kezdeti 2.8GHz-ről, a throttling miatt beállt 2400-2500Mhz-re, a hőfok pedig 70 Celsius körül volt. A laptop alja már meleg volt, de nem túl zavaró módon, tekintve, hogy teljesen csendes, hiszen nincs benne ventilátor, ami elvezetné a keletkezett hőt. Jól jön a szellőzőnyílás, hogy nincs teljesen elzárva a hátlap a processzor felöli oldalon, mert a Chuwi 80 fok fölé is felment a telejsen burkolt hátlapja miatt.. A Geekbench 470/670 pontot adott a kis szerkezetre, a Cinebench pedig 17.86FPS és 148cb értékkel jutalmazott.

Kipróbáltam a memóriakártya olvasó sebességét is. Ebből nem a legjobbat kapta, hiszen az olvasás 21.17MB/s, az írás 19.91MB/s tempóval fejeződött be. Az USB portjának sebességét a BlitzWolf BW-UP3 USB3.1-el kompatibilis külső SSD meghajtójával teszteltem, aminél 447.99MB/s olvasási és 229.87MB/s írási sebességet tudott hozni. Ez körülbelül az USB csatlakozó limitációja, így a tempója megfelelő.

A gépben nagy meglepetésemre 2.4GHz-es és 5GHz-es WiFi-t is találunk, amivel 168.85Mbps tempót mértem, ami letöltésre, 1080p, de 4K YouTube videónézésre is elegendő, hiszen ezeket a nagyfelbontású YouTube videókat is viszi a kis gép, bár a kis kijelzőn teljesen felesleges a 4K tartalom megjelenítése. A feltöltésem a szolgáltató limitációja miatt 25Mbps-re van korlátozva, így ezt tudtam csak kimaxolni. Természetesen a kékfogas kapcsolat sem maradt le, így Bluetooth-ból a 4.2-es kapcsolat típust ismeri.

 

Akkumulátor

Egy kisméretű laptopnak, aminek a fő funkciója, hogy utazás közben tudjunk rajta dolgozni, szinte elengedhetetlen alapeleme az üzemidő. A gyári adat szerint az akkumulátort 3 óra alatt lehet feltölteni. Nekem 20%-os kapacitásnál valóban 3 óra kellett ahhoz, hogy az akkumulátort teljesen feltöltsem.  Természetesen arra is kíváncsi voltam, hogy ez a kapacitás mire elegendő. Első körben 100-ról 10%-ra merítettem 1080p YouTube videó lejátszással, amit maximális fényerőn végeztem, így 4-5 órára volt elegendő az akkumulátor.

 

Milyen lett a DERE R14?

Egy szállodában is tökéletes, hiszen filmnézésre is használhatjuk, akár a HDMI kimenetén keresztül a TV-re is ráköthetjük. Dolgozni is lehet rajta, ha nem komplex folyamatokat végzünk.

A processzor nem túl erős, a 12GB memória sosem fog betelni, jó dolog, hogy SSD-t szereltek a gépbe, így a rendszer sem dadog. Az anyaghasználat kopogós műanyag, a kijelző átlagos IPS, az akku idő vállalható, így hurcibálásra ideális és pozitívumként nem nagy, ami utazáshoz tökéletes. A laptop áfa/vámmentes európai raktárból rendelhető, amivel így 85 ezer forintbe kerül.

DERE R14 laptop

🔹Kupon:NNNMDDR14

További laptopok

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás