Korábban már irtunk róla, hogy egy 4 lemezes QNAP TS-462 NAS-ra cseréltük az otthoni megoldásunkat. Akkor említettük, hogy az eszköz számos olyan funkcióval rendelkezik, ami egészen egyszerűen nem fér bele egy tesztbe, így folytatni fogjuk még a korábbi írásunkat.

Ez az újabb cikkünk a második része a QNAP tesztünknek. A NAS tesztjét itt olvashatod.

Egy NAS nem csak biztonsági mentésre használható, hanem a technológia fejlődése lehetővé tette, hogy olyan hardverelemekkel láthassák el az ilyen eszközöket, amik már alkalmasak virtuálisan Linux vagy Windows operációs rendszereket futtatni, kamerarendszerként használni vagy egy folyamatosan működő letöltőgépként alkalmazva használhassuk őket.

A QNAP operációs rendszere, azaz a Linux alapokra épülő QTS lehetővé teszi különböző programok telepítését a gyártó online alkalmazásboltjából. Ha már van egy QNAP NAS-unk, ami folyamatosan üzemel, kézenfekvő megoldás, hogy letöltőgépként is használjuk. Ennek legegyszerűbb módja a Download Station applikáció a gyártó szoftverboltjából. Ennek a szoftvernek a használatával akár torrent fájlokat is betallózhatunk a kliensnek, hogy letöltse és folyamatos seed alatt tartva feltöltse azokat.

A torrentek letöltéséhez használhatunk url-t vagy betallózhatjuk magát a fájlt is. Ezek után csupán meg kell adnunk az elérési utat, ahová a letöltésre szánt fájl kerüljön és készen is vagyunk. Külsőre a Download Station nem különbözik más hasonló fájlmegosztó szoftvertől. A betallózott fájl mellett láthatjuk a letöltési és feltöltési sebességet megabájtban megadva, illetve a megosztási arányt is. A kliensen beállítható a minden hasonló alkalmazásnál is látott letöltési, feltöltési sebesség korlátozása és annak megosztási aránya. Így akár az is beállítható, hogy hány napig tartsa seed-ben vagy hányszoros megosztási arány után állítsa inaktívvá a feltöltést. Külön pozitívum, hogy megadhatjuk, hogyan működjön kliensünk, Transmission-ként, uTorrent-ként, stb.. Az értesítések beállításakor akár email-ben is tájékoztatást küldhet nekünk a rendszer egy-egy letöltési, feltöltési feladat elvégeztekor.

qnap download station (1)

Nem csak a talán legtöbbek által használt torrent alkalmazható, hanem választhatunk http, FTP vagy RSS letöltési módokat és szabályokat is.

qnap download station 3

Természetesen egy NAS fő funkciója, hogy a fájljainkat biztonságban tudhassuk a mentéseknek köszönhetően. Ebben is roppant egyszerű a QNAP megoldása, amivel MacOS vagy Windows rendszeren keresztül is könnyedén készíthetünk automatikusan biztonsági mentést a felhasználó mappájában található fájlokról vagy akár a teljes meghajtónkról is. A teszt során Windows rendszerrel került kipróbálásra a biztonsági mentés funkció. Ennek segítségével nem csak az asztali PC-n található legfontosabb fájlokról, de egy laptop teljes meghajtójáról is mentés készült. Ennek a funkciónak a használata annyira egyszerű, hogy a NAS-on nem kell semmit sem beállítanunk. Ha Windows rendszeren belül megnyitjuk a Vezérlőpultot, akkor a Fájlelőzmények menüpont arra is lehetőséget ad, hogy visszaállítsunk egy fájlt a 10 perccel ezelőtti, tegnapi, tegnapelőtti vagy akár a legkorábbi mentés időpontjának megfelelő állapotra. Ha ezt a folyamatot automatizáljuk, akkor egy javíthatatlan rendszerösszeomlás mellett is biztonságban meglesz a NAS-on a legutóbb szerkesztett dokumentumunk is.

A Windows automatikusan szinkronizálja az asztal, Dokumentumok, Képek, Zenék, kedvencek, stb. mappa tartalmát és az ott található fájlokat. Így, ha ezzel a módszerrel szeretnénk megoldani a mentést, akkor azokat a fájljainkat, amikről mindig másolatot szeretnénk, helyezzük el ide őket. A mentési időintervallum megadható akár 10 percenként vagy úgy is, hogy naponta egyszer készítsen biztonsági másolatot. A korábbi mentéseket megőrizhetjük 1 hónapig, 2 évig vagy örökre is. Esetleg addig, amíg a mentésre használt lemez meg nem telik.

 

Ha pedig attól tartasz, hogy mi lesz a rendszereddel, ha vírusfertőzés éri vagy teljesen tönkremegy a merevlemezed és semmilyen adatot sem lehet róla lementeni? Ez esetben készíthetsz teljes partíció mentést is egy képfájlba. Ezzel a rendszer egy lemezképet készít, így ajánlott egy külön partícióra telepíteni az operációs rendszert, mert annak teljes tartalma, ami ezen a meghajtón található, mentésre kerül. Ha pedig a Windows mellett itt vannak tárolva a filmek, zenék és más, a rendszerhez szükségtelen fájlok, akkor csak feleslegesen növeljük a rendszermeghajtó mentésének méretét, mentési és visszaállítási idejét.

Biztonsági mentés QNAP módra a Qsync alkalmazással

PC-re és telefonra is elérhető a szoftver, aminek használata szintén egyszerű és jól átlátható. Csupán ki kell választanunk azt a célmappát, ahová a mentéseket szeretnénk tárolni a NAS-on és meg kell adnunk a forrást, hogy a gépünkön melyik mappa legyen az, ami folyamatosan mentésre kerüljön. Ennek előnye, hogy mivel a Qsync szoftver folyamatosan fut a háttérben, amint létrehozunk egy új fájlt a mentésre beállított mappán belül, a QNAP pár másodperces késéssel felmásolja a NAS-ra is ezt a fájlt. Így biztosan, azonnal meglesz minden adat egy véletlen PC újraindítás és tartalomvesztés esetén is.

 

Szinkronizálás vezeték nélkül a mobiltelefonon található fotókról? QuMagie

A QuMagie mobiltelefonos alkalmazás segít az Android és iOS felhasználóknak a telefonon található bármilyen fájl vagy fotó szinkronizálásában. Ennek köszönhetőn, ha kis tárhellyel rendelkezünk a mobil készülékünkön, akkor feltöltheti ezeket a fájlokat a NAS-ra, hogy törölhessük őket a telefon tárhelyéről vagy, hogy biztonság mentésként legyenek elmentve a merevlemezen.

qnap qumagie telefon

Az alkalmazásban csupán ki kell választani a telefonunk forrás mappáját, amin én a kamera által készített képeket választottam ki. Célként pedig a NAS tárhelyét és máris indulhat a szinkronizálás. Adatforgalom csökkentés esetére választhatjuk a csak WiFi-s szinkronizálást és megadhatjuk annak idejét is, hogy egy nap egy alkalommal, vagy X óránként végezze el a szinkronizációt. A szinkron lehet egy vagy kétirányú is.

Megadható az is, hogy milyen kiterjesztésű fájlokat hagyjon ki, mekkora méretkorlátú fájlokat másolhat le vagy az okos törlés funkciónak köszönhetően azt is, ha a telefonról felmásolta a képeinket, törölje azokat a mobilunk tárhelyéről, hogy helyet szabadítson fel.

A QuMagie pedig ezt a biztonsági mentési lehetőséget emeli még magasabb szintre. Hiszen ebben már a gyártó AI szolgáltatása is dolgozik, így a mentett fotókról, videókról képes felismerni az embereket és külön mappákba sorolni azokat a képeket, ahol egy-egy ismerősünk szerepel. Az AI persze még tanulhat egyet s mást, mert nem minden esetben sikerül felismerni egy-egy személyt, főleg akkor nem, ha grimaszolós szelfikkel van tele a galériánk. Egy macskáról készült fotót például hol kutyaként ismert fel, máshol pedig egérként. De felismeri a fotókon lévő tárgyakat, hogy ez is megkönnyítse a keresést a korábbi képeink között. Például, ha tudjuk, hogy a megvásárlásra várt, kiszemelt konyhabútorról csináltunk képet, akkor azt bekategorizálja a bútorok közé. Ha étteremben voltunk, akkor az ételek csoportban találjuk az ott elfogyasztott menüről készült képet és így tovább.

Távoli elérés

qnas myqnapcloud

Legyen szó felügyeletről vagy csak a háttértárakon található fájlok tallózásáról, a QNAP mindenre megoldást nyújt. A MyQnapCloud segítségével lehetőség van arra is, hogy bárhonnan bármikor hozzáférjünk a NAS-hoz. Erre külön alkalmazást is kínál a gyártó, amiket feltelepíthetünk az Android vagy iOS rendszerű telefonokra. Ezek használatával nem kell például VPN-t, SFTP-t használnunk, hanem egy alkalmazás lebonyolítja a titkosított kommunikációt a mobiltelefon és a NAS között.

A Qfile applikációval (amiből hamarosan érkezik Android-os eszközökre a Qfile Pro is, iOS-en pedig már elérhető) tallózhatjuk a NAS tartalmát, streamelhetjük, letölthetjük róla a filmeket, zenéket, fájlokat. De olyan extrát is kínál, hogy a mobiltelefon által készített fotókat automatikusan feltöltse azokat a NAS-ra (mint a Qsync Pro esetében), hogy biztonsági mentésként tárolva meglegyenek.

A telefonos Qsync Pro hasonló támogatást nyújt, mint a Qfile, viszont itt bármilyen fájl egy vagy kétirányú szinkronizációja is beállítható és készíthetünk offline mentéseket is, hogy azokat később szerkesztve felülírjuk a NAS-on található példánnyal. Beállítható, hogy csak WiFi kapcsolaton keresztül menjen végbe a folyamat, illetve az is szabályozható, hogy csak abban az esetben, ha a telefonunk a töltőhöz van csatlakoztatva. Ezen kívül lehetőség van csoportok kialakítására, amivel egyszerre többen is hozzáférhetnek a NAS-ra feltöltött fájljainkhoz, média tartalmainkhoz.

Látható tehát, hogy a QNAP mindenre gondolt. Nem csak fájlkezelői oldalról, de igazi multimédiás mindenesként, biztonsági mentésként, letöltőgépként és még sok egyéb másként is használható. A paletta igen széles a gyártó alkalmazásboltjából letölthető szoftvereinek segítségével. Az alábbi cikkünk első részét, azaz a QNAP TS-462 tesztjét itt olvashatod.

A QNAP TS-462 4 lemezes modelljét itt találod meg és az oldalon keresztül megtekinthető a gyártó összes többi típusa is

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás