A Mestek elektromágneses sugárzás és elektromos térerősség mérővel megtudhatjuk egyes eszközünk által kibocsájtott mágneses teret és az általa keltett elektroszomogot. Ez nem csak egyes laboratóriumi mérések alkalmával tesz jó használatot, hanem akkor is, ha az ingatlant, ahol élünk, szeretnénk mentesíteni minden káros elektromos hatástól.

MESTEK Electromagnetic Radiation Tester_

  MESTEK Electromagnetic Radiation Tester_-2

Elsőkörben fontos azt elmondani, hogy a Mestek teszter általi mérések mellett nem volt hitelesített kontroll eszköz, amivel 100%-os hatékonysággal meg lehetne mondani az eszköz pontosságát. De amennyiben a mért értékek nem is teljesen lennének megegyezőek egy jóval drágább, hitelesített eszközhöz képet, mégis jó támpontot adhat abban, hogy kell-e tartanunk bármiféle sugárzástól a lakóhelyünkön vagy sem. Le kell szögeznem, hogy nem vagyok a szakmában járatos, így amennyiben építő jellegű hozzászólást teszel közzé, azt nem csak a többi olvasó, hanem én is megköszönöm.

A fekete színű mérőműszer egy plüss tasakban kapott helyet, ami megkönnyíti annak tárolását. Kiegészítőként egy leírást, illetve csavarhúzót mellékeltek a hátlapi elemtartó panel leszereléséhez. Emögött három darab AAA méretű elemre lesz majd szükség a mérőműszer működéséhez.Az eszközt mágneses és elektromágneses tér, illetve hőmérséklet kijelzéssel látták el. Ennek köszönhetően a színes LCD kijelzőn Celsius, uT, mG és V/m értékeket mérhetünk. A csúcsos érzékelő x,y,z tengelyen is érzékel, alatta a már említett kijelző, amiről leolvashatók a mért adatok. Az eszközben előre beállított riasztási küszöbök láthatók a mért számok tükrében, amik így zöld, sárga és piros skálában végződnek. Értékhatártól függően nem csak a mért számadatokat jelzi ki, de az elfogadható zöld, a figyelmeztető sárga és a riasztáson belüli piros színben tünteti fel az értékeket erősségük és káros sugárzási szintjük szerint.

MESTEK Electromagnetic Radiation Tester_-4

A gombok közül a HOLD a Celsius, Fahrenheit közötti váltására és a mért érték megjegyzésére használható. A SEL gombbal tudjuk kiválasztani a mérési tartományokat. Az AVG/MAX gombokkal fixálható egy mérés, hogy AVG, azaz mindig mutassa meg a mérést, vagy MAX, amiben csak mindig a legmagasabb érték jelenjen meg. A harang jelzéssel ellátott gomb hangjelzésre szolgál, így hallható riasztással is tud figyelmeztetni az eszköz.

Érdekes volt látni, hogy a BlitzWolf 75 wattos asztali töltőállomás tetejéhez érintve 712V/m, a hátuljához érintve pedig már 1087V/m értéket kaptam. Az interneten kutatva azt találtam, hogy az UNIO által meghatározott maximális elketroszmog mértéke 28V/m, amely értéket kis hazánk is elfogadott. Ezt nem úgy kell érteni, hogy bármilyen eszköz, ami efölött az érték fölött üzemel az rossz lenne, hanem abban a lakókörnyezetben, ahol például életvitelszerűen tartózkodsz, ne legyen ez a határ efölött az érték fölött, ha a kanapén ülsz, ha alszol, stb. Szerencsére a BlitzWolf töltőn mért érték csak a töltőre helyezve bocsájt ki ekkora V/m sugárzást. Körülbelül 10-15 centiméteres távolságból ez az érték 0V/m-ra csökkent. Ez azt jelenti, ha fekszel a kanapén és a hasadra van téve az elektromos töltőadapter, akkor valószínűleg Te is a sugárzás hatósugarában vagy. De ha az íróasztalodon töltöd a telefont, ami töltőállomás jelenleg is körülbelül 1 méterre található tőlem, akkor ez az érték már a távolság egy tized része után megszűnik.

mestek teszt

Érdekes egy USB töltőkábelen átvitt energia sugárzása, ami nincs úgy árnyékolva, mint a 230V-os elosztóm vezetéke. Így az USB-C töltőkábel burkolatához hozzátéve a mérőeszközt, magasabb sugárzást mértem, mint a 230V-os hosszabbítóm vezetékén. Ezért is fontos az, hogy árnyékolt eszközöket használjunk a lakásban. Amivel nem csak az esetleges elektromos/mágneses sugárzás csökkenthető, de az interferencia is.

Kíváncsi voltam a Samsung órámra is, hogy ha minden nap, a nap 24 órájában rajtam van, milyen elektromos sugárzást bocsájt ki. A Mestek tesztere semmilyen értéket nem mutatott ki, még az óra bekapcsolt kijelzője mellett sem. Ezek szerint a Samsung órám nem csak kevés sugárzást bocsájt ki, hanem a fém/műanyag burkolat is jól szigetel.A másik mérési egységünk az elektromágnesesség, amiben használhatjuk a Mikrotesla uT és Milligauss mG értékeket is. Ezt igazából simán át tudjuk váltani, így szinte felesleges volt mind a két értéket kijeleznie. A Proscenic légtisztítómhoz érintve az elektromágnesesség mérőt 0.35 uT értéket mutatott. Amit, ha átváltunk akkor 3.5 Milligauss értéket kapunk. Ez a mérési egység az eszköz szerint határértéken belül van.

MESTEK Electromagnetic Radiation Tester_-12

Jól látható tehát, hogy a Mestek képes megmondani egy-egy eszközről, hogy milyen sugárzást bocsájt ki. Ez nem csak akkor jöhet jól, amikor szeretnénk az életterünket mentesíteni a káros behatásoktól, de akkor is segíthet, ha ingatlant vásárolunk és meg szeretnénk bizonyosodni róla, hogy nincs a ház alatt nagy áramerősségű földkábel, amelynek esetleges sugárzása kihathat az életünkre. A Mestek terméke szerencsére nem drága, hiszen jelenleg csak 18$-ba, azaz körülbelül 6300 forintba kerül.

Mestek elektromágneses sugárzás és elektromos térerősség mérő

További hasonló eszközök

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás