A Tenda Nova MW6 rendszere az olcsóbb mesh routerek közé tartozik, amely megfizethető áron kínál egyszerű hozzáférést és nagy hálózati lefedettséget akár több száz négyzetméteren is.

Tenda WM6 Mesh WiFi teszt3

A Tenda-tól kapott két egységes kiszerelés dobozában a 10x10x10 centiméteres Nova hófehér kockái mellett, hálózati adaptert és lapos kivitelű, a hálózati egységgel megegyező fehér színű LAN kábelt találunk. A beüzemelés egyszerű, míg az első eszközt a tápcsatlakozást követően, LAN kábelen összekötjük a routerrel, addig a másikhoz csak hálózati adaptert kell csatlakoztatnunk. A konfigurálás gyorsan végbemegy, csak egy iOS vagy Android rendszerű eszközre van szükségünk a beállításhoz, böngészőből sajnos nem érhető el a konfigurációs kliens.

Tenda WM6 Mesh WiFi teszt

Tenda WM6 Mesh WiFi teszt2

Az alkalmazás használata pofonegyszerű, ha nem szeretnénk, még Tenda fiók regisztrálásra sincs szükség. Párosíthatjuk vele a Google vagy Facebook fiókunkat is, hogy távolról is elérhető legyen az eszközök felügyelete. De akár ez a lépés is elhagyható, ha csak odahaza szeretnénk módosítani a beállításait. A kábelek csatlakoztatása után a mesh routeren felvillan az állapotjelző LED és felcsatlakozhatunk az általa sugárzott hálózatra. Ha ezzel az egyszerű lépéssel megvagyunk, akkor a “Tenda WiFi” nevű mobiltelefonos alkalmazásában már láthatóvá is válik az eszköz. A szoftver megjeleníti a használt adatforgalom sebességét, a beállítások között létrehozhatunk vendég hálózatot, de elláthatjuk szülői felügyelettel is a profilok megadása között. Újabb firmware frissítés nem érkezett az eszközhöz, így a teszt alatt a V1.0.0.32 futott rajtuk. A hófehér kocka sarkán az állapotjelző LED tájékoztatást ad a kapcsolat állapotáról, amivel zöld, piros és sárga színekkel képes jelezni. Azonban, ha nincs rá szükségünk, ez a jelzés teljesen ki is kapcsolható.

Tenda MW6 Mesh WiFi teszt -1180542

Tenda WM6 Mesh WiFi teszt5

A másik Nova mesh router hálózatba illesztése is másodpercek kérdése. Csak ki kell választanunk az újabb eszköz hozzáadása opciót és a rendszer megkeresi a másik egységet. A leírás szerint 10 méteren belül ajánlott tartani a kiegészítő routert, hogy megfelelő legyen a kapcsolat minősége. A Tenda Nova MW6 kockáinak előnye, hogy nem csak WiFi jelet képesek továbbítani, hogy ahhoz csatlakozhassunk, hanem a másodlagos mesh-hez LAN kábelt is igénybe vehetünk. Ennek köszönhetően a lakás másik pontján egy asztali gépet is hozzáköthetünk. Így míg a két Nova vezeték nélkül továbbítja az adatokat egymás között, addig a második kockánkhoz a WiFi jelet kábelre alakíthatjuk, hogy egy vezeték nélkül kapcsolatot nélkülöző asztali számítógéppel is a hálózatra tudjunk csatlakozni.

Tenda WM6 Mesh WiFi teszt6

A 2.4 és 5Ghz-es frekvencia csatornaválasztásának módosítására nincsen lehetőségünk, a rendszerem a 42-es csatornára állt rá az 5GHz-et használva. A Tenda Nova MW6 AC1200 névleges teljesítménye 867 Mbps 5GHz-en és 300Mbps 2.4Ghz-es hálózaton. Egyenként maximálisan 165 négyzetmétert tudnak lefedni, így a két eszköz akár ennek duplájára is képes.

Először a WiFi6-ot támogató asztali PC-vel próbáltam ki a vezeték nélküli kapcsolatot, ahol 300-350Mbps sebességet kaptam. A gigabites netemmel az alaplap WiFi vevőjén keresztül, közvetlenül a szolgáltatótól kapott router 593Mbps tempót volt képes elérni. Így a Tenda névleges 867Mbps sebességéből nem tudtam kihasználni a maximális sávszélességet, hiába volt az a gyorsabb, 5GHz-es frekvencián.

Jól látható az adatátviteli sebesség szűk keresztmetszetén, hogy hasonló sebességet mértem akkor is, amikor nem a Tenda router által megosztott vezeték nélküli kapcsolaton, hanem a második Nova egységhez kábelen keresztül csatlakoztam. A sebesség itt sem érte el névleges maximális tempót. Itt 397Mbps körüli tempót tudtam mérni.

Jöhetett a távolság teszt, ahol a lakás egyik végében a routerhez kötött egyik Tenda Nova volt, a lakás másik végében pedig a második egység. A hálózati sebesség ugyan nem csökkent le, de ugyanakkor hiába volt a szolgáltatói router a lakás túlsó felén, a Tenda sebessége, ami közelebb volt a mérésre használt laptophoz, a szolgáltatói routertől kapott hálózaton volt gyorsabb a letöltési sebesség. Azonban a hálózati lefedettség mérésén látható volt, hogy a Tenda megoldása valóban jobb lefedettséget biztosít, hiszen erősebb jelet sugároz a kiterjesztett másodlagos routernek köszönhetően.

Nagyobb jelerősség: Tenda vs. szolgáltatói router

Tenda WM6 Mesh WiFi teszt4

Tenda MW6 Mesh WiFi teszt -1180538

Tenda WM6 Mesh WiFi teszt7

Ennek megfelelően a Tenda Nova MW6 jó választás arra, ha nagy területen kell kiterjesztenünk a vezeték nélküli hálózat jelét. Abban az esetben különösen jó megoldás, ha egy nagyobb alapterületű, esetleg két szintes házban lakunk. A WiFi-n keresztüli csatlakozás egyszerűen átáll egyik AP-ról a másikra, így nincs szükség külön manuális állításra, ha az egyik router a ház fölszintjén, a másik például az emeleten található. Így a WiFi jel mindig megfelelő erősségű lehet, de az MW6 esetében meg kell elégednünk a 300Mbps körüli sebességgel. Előnyére válik még, hogy a mesh rendszeren keresztül egy weboldal pingelése is gyorsabb. Míg többszöri ping parancs küldés mellett a Tenda Nova MW6 10ms körüli választ, addig a szolgáltatói routeren keresztül ez az elérési sebesség 15-24ms között alakult. Látható tehát, hogy van előnye a mesh rendszereknek, de az elérhető sebesség azonban lehetne nagyobb is.

Tenda Nova MW6 mesh rendszert itt találod meg

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás