Az otthoni hálózati adattárolók, köztük a QNAP TS-462 nevű modell is óriási fejlődésen ment keresztül. A fájltárolási módok mellett már olyan extrákat is kínál, mint a TV-re kötött webböngészés, közösségi alkalmazás, médiaszerver és számos más funkció használata. A QNAP megoldása sikeresen váltotta le a házilag készített Linux alapú fájlmegosztó szerverünket.

A QNAP TS-462 4 lemezes változata egy műanyag házas modell, ami biztonságos, megfelelő béleléssel ellátva érkezett meg, hogy a szállítás közben még véletlenül se sérüljön meg. A csomagban egy 90 wattos töltőadapter, csavarok a meghajtók felfogatásához és LAN kábel volt megtalálható a NAS mellett.

QNAP TS-462 4 lemezes NAS

Egy QNAP NAS mindenre: letöltő gép, biztonsági mentés készítő és sok más extra – 4 lemezes QNAP TS-462 teszt II.

QNAP TS-462 NAS teszt (1 of 17)

QNAP TS-462 NAS teszt (2 of 17)

QNAP TS-462 NAS teszt (3 of 17)

A TS-462 hátsó részén a 12 centiméteres ventilátor szellőzőnyílásai találhatók, amely cooler az automatikus fordulatszabályozásával tartja hűvösen a házban lévő komponenseseket.

A ventilátor mellett a csatlakozókat találjuk meg, amiből a következőket kapjuk:
  • 2 darab USB2.0 port,
  • 1 darab USB USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) port,
  • 1 darab HDMI 2.0 (4096 x 2160 @ 60Hz) port,
  • 1 darab 2.5 Gigabit Ethernet port (2.5Gbit/1Gbit/100Mbit).

 

QNAP TS-462 NAS teszt (8 of 17)

A fehér-arany színeket használó előlapon, az állapotjelző ledek mellett egy másik USB USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) port is felkerült. Az oldalt található biztonsági reteszt kioldva, a front panelt leemelve nyílik lehetőségünk a beépítőkeretekbe helyezni a meghajtókat. Ennek köszönhetően azok szükség esetén, egy egyszerű mozdulattal cserélhetők. Külön pozitívum a QNAP részéről, hogy nem csak 3.5 hüvelykes SATA, hanem az univerzális beépítőkeretnek köszönhetően 2.5 hüvelykes meghajtókat is használhatunk. Ez az opció pedig sok lehetőséget nyit meg előttünk, hiszen aki stabil, hosszú távon megbízható adattárolást szeretne, azok választhatják a külön NAS rendszerekhez ajánlott merevlemezeket. Akik a halk működést preferálják, akár 2.5 hüvelykes, laptopokba szánt HDD-ket is használhatnak vagy lehetőség nyílik SATA csatolófelülettel ellátott SSD-k beszerelésére is.

QNAP TS-462 NAS teszt (4 of 17)

QNAP TS-462 NAS teszt (5 of 17)

Az Intel alapokon nyugvó alaplapon két M.2 PCIe 3.0 x1 foglalat is található, amelyeket gyorsítótárként használhatunk NVMe SSD-k bővítésével. Ezen felül 190 x 68.9x 18.76 milliméteres dimenziókkal rendelkező PCIe Gen 3×2 aljzatot használva akár plusz hálózati kártyát építhetünk be.

QNAP TS-462 NAS teszt

QNAP TS-462 hálózati kártya

A QNAP a 4MB cache-el ellátott Intel Celeron N4505 processzora mellett tette le a voksát, ami két magos, két szálas megoldás. Alap órajele 2.0Ghz, de ez akár 2.9GHz-ig emelkedhet, amihez 10 wattos TDP társul. A rendszer 2 GB SO-DIMM 2666Mhz DDR4 memóriával érkezik az egyik RAM slotot használva. Azonban maximálisan 16GB-os méretig van lehetőségünk ezt bővíteni, amihez igénybevehetjük a két memóriafoglalatot.

QNAP TS-462 NAS teszt 3

A rendszer összeállítása nagyon egyszerű, csak ki kell oldani a fülekkel rendelkező HDD foglalatot, hogy behelyezzük a meghajtókat. Csatlakoztatni kell a LAN, illetve tápkábeleket és megkezdődhet a konfigurálás. A QNAP előnyére válik, hogy Magyar nyelvű felülettel rendelkezik és számos részletes leírást tartalmaz a funkciók gyors beállításának elvégzéséhez. Mobiltelefonról, PC-ről a Qfinder Pro alkalmazással, IP cím ismeretében böngészőből vagy TV-re kötve is elindítható a konfigurációs folyamat. Utóbbi esetében a rendszergazda és admin fiók létrehozása után IP cím alapján folytathatjuk a beállításokat.

QNAP TS-462 NAS teszt 4

A Linux alapokra épülő QTS rendszerben minden részletesen testreszabható és számos olyan alkalmazás található meg benne, amivel a kisvállalati felhasználás mellett egyértelműen az otthoni felhasználóknak kedvez a QNAP. Az alap képernyőn látható nagyméretű ikonok a mobiltelefonos operációs rendszerekből lehet ismerős a felső, gyorselérésű menüsávval egyetemben.

Az első üzembehelyezéskor egy 2TB méretű HDD került beszerelésre, amire fel lettek telepítve az alapvető alkalmazások és be lettek állítva a kötetek. Ha csak egyetlen HDD-vel használjuk, akkor fel kell rá készülnünk, hogy ezt fogja használni gyorsítótárazáshoz is, így elég sokat fog swapolni a meghajtó. Ebben az esetben ajánlott manuálisra állítani a víruskeresést és kikapcsolni a pillanatképek készítését is. Szerencsére az ideális használathoz több lehetőség is választható. A NAS két merevlemezzel vagy egy HDD mellett plusz  SSD-vel éri el az ideális sebességét, illetve használhatjuk az egyik NVMe slotot is. Normál esetben FTP, Samba kapcsolaton keresztül tökéletesen használható, de ha egy merevlemezzel használnánk közvetlenül médiafogyasztásra a beépített lejátszójával, az egy merevlemezes kiépítéssel visszafogja a rendszert a fej folyamatos írása/olvasása. A NAS-om időközben már SSD és memóriabővítésen is átesett, de erről majd egy későbbi cikkben írunk részletesen.

QNAP TS-462 NAS teszt 2 (1)

A menüben barangolva a Control Panel számos információt ad a rendszerről, amit kibővít az erőforrásfigyelő, ahol valós időben monitorozható a memória, merevlemezek, és CPU kihasználtsága, illetve utóbbi kettő hőmérsékletének monitorozása is.

A rendszerbeállítást követően a NAS az értesítési üzenetekben jelezte, hogy lehetőség van a legfrissebb szoftver telepítésére, így ezt is lefuttattam a rendszeren. Beállításra került a tűzfal, feltettem a QNAP malware és víruskeresőjét is. Létrehoztam a myQNAPcloud fiókot is, amivel távolról is elérhetők a rendszerfelület beállításai is. Az első szoftverek közül a Download Station is telepítésre is került, ami http, FTP, RSS és Bittorrrent klienst is kapott. Így közvetlenül a NAS lehet a torrent letöltő gépünk és folyamatosan, a nap 24 órájában seedelheti vissza az adatainkat.

qnas firewall

qnas myqnapcloud

A szoftverek közül olyanokat is találhatunk, mint a biztonsági mentési megoldások, amivel Windows, Mac gépekről lehet mentést készíteni. De említhetjük a mobiltelefonnal készített képek automatikus hálózaton keresztül történő átmentését a NAS-ra. Illetve elvégezhetjük a Google Drive vagy a WordPress oldalak biztonsági mentésének elkészítését is. Arra is lehetőség van, hogy szerverként használva WordPress-t telepítsünk fel rá, hogy erről futtathassuk a weboldalunkat. A virtualizációnak köszönhetően pedig akár Windows, Linux és UNIX operációs rendszer is futtatható, ami szinte a végletekig bővíti ki a lehetőségeinket.

QNAP TS-462 biztonsági mentés

A NAS a routeremhez elsőként gigabites LAN kábelen keresztül és onnan a laptopomhoz, majd másodjára Wi-Fi kapcsolaton keresztül lett összekötve a laptopommal. Vezetéken keresztül a NAS-ról való másolás 80MB/s sebességgel, míg az 5GHz-es vezeték nélküli kapcsolaton keresztül 50-55MB/s körül alakult. Míg az elsőnél a merevlemez limitációi által mértem azt a sebességet, addig a WiFi kapcsolaton keresztül a NAS melletti, másik szobából került sor a mérésre. Szerencsére filmnézéshez, letöltések átmásolásához ez az 50-55MB/s tempó is elég. Azonban, ha folyamatosan nagyméretű adatokkal dolgozunk, akkor érdemes gigabitre kapcsolni vagy olyan átjárót beszerezni, ami teljes mértékben ki tudja használni a NAS által nyújtott 2.5Gbps-os sebességet. Gyors fejszámolást követően, ha SSD meghajtókat használunk és az imént említett gyorsabb, vezetékes kapcsolat mellett döntünk, akkor az adatok másolásakor közel 300MB/s sebességgel is folyhat a fájlok kicserélése.

QNAP TS-462 NAS teszt 5

A médialejátszás funkcióknak köszönhetően elegendő egy HDMI kábel, hogy a zenéinket, képeinket és videóinkat közvetlenül a NAS-ról a TV-n játszhassuk le. De feltelepíthetjük rá a Plex-et is és akár Apple vagy Android TV-re is streamelhetők a filmek, zenék. A Samba megosztással pedig szinte bármilyen eszközünkkel elérhetjük a rajta tárolt médiatartalmakat. Akár kamerarendszert is készíthetünk belőle, hogy rögzítse és valós időben válthassunk a megfigyelésre alkalmas eszközök képei között. Egeret és billentyűzetet csatlakoztatva hozzá egy TV előtti PC-vé alakítható és feltelepíthető a Google Chrome vagy Firefox böngésző, Facebook alkalmazás, Libre Office, Skype, TeamViewer és Spotify is. De ezek a szoftverek csak egy szelete azoknak, amiket használhatunk közvetlenül a QNAP NAS-ról.

QNAP TS-462

Mobiltelefonos alkalmazásokból is szép számmal készített szoftvereket a QNAP, amiket Android és iOS rendszerű készülékekre tölthetünk le. A két legfontosabbat kiemelve, a Qmanager valós időben monitorozza a mobiltelefonon keresztül a NAS erőforrásait. A Qget pedig mobiltelefonról elérhető letöltőközpont, hogy akár a telefonról betallózva töltse le a NAS a kiválasztott torrenteket.

A CPU terhelési adatok jól alakultak, hiszen egy internetről letöltött 45GB-os fájl fogadása mellett, a belső hálózaton 4K felbontású videót játszottam le rajta Samba-t használva és a CPU terhelés 13-15% között ingadozott. A memóriaterhelés a sok háttérfolyamat mellett, amiket futtattam 1.88GB-on állt.

A 90 wattos táp jó biztosíték a jövőre nézve, a fogyasztásmérőmmel nyugalmi állapotban 18, míg terhelve 25 wattot kért egy SSD és egy HDD meghajtóval. Tehát elmondható, hogy igazán energiatakarékos, ami fontos szempont a jelenlegi energiaárakat tekintve. Funkcionalitását nézve csak a felszínt kapargatja mindaz, amit ebben a cikkben összefoglaltunk. A QNAP TS-462 számtalan olyan funkcióval rendelkezik, amelyek önálló cikket kívánnak. Így várható tőlünk még újabb írás a termékkel kapcsolatban, hogy mélyebben ki tudjuk vesézni a funkcionalitásait. Azonban az eltelt pár hét ismeretében elmondható, hogy tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket és sikeresen váltotta le a korábban házilag összeállított, Linux alapokra épült megoldásunkat.

A QNAP TS-462 4 lemezes modelljét itt találod meg és az oldalon keresztül megtekinthető a gyártó összes többi típusa is

Egy QNAP NAS mindenre: letöltő gép, biztonsági mentés készítő és sok más extra – 4 lemezes QNAP TS-462 teszt II.

 

Tedd a könyvjelzők közé az oldalunkat, hogy mindig megtaláld a friss híreket és a legjobb akciókat

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Megosztás

Hozzászólás