Kipróbáltuk a 11.6 colos Chuwi HeroBook Air modellt, ami nagyon könnyű, ezáltal utazáshoz száz százalékig tökéletes és minden egyszerűbb irodai feladatot megoldhatunk vele.

CHUWI HeroBook Air

A Teclast F6 Pro, CHUWI AeroBook Pro és még sorolhatnám a tesztelt ultrakönnyű laptopokat, amikhez most egy új modell is csatlakozott. A kis CHUWI előnye a mérete, hiszen ekkora laptoppal valószínűleg nem sok olvasónk találkozott, ami csupán hangyányival nagyobb, mint egy táblagép, de billentyűzetének és egerének köszönhetően tökéletesen használható. Köszönhető ez többek között a kisméretű, 11.6 colos kijelzőjének. Ezzel pedig a hordozhatóság és használat koronázatlan királya a mini laptop kategóriában.

 

Kicsomagolás

Chuwi HeroBook Air_

A csomag egyszerű, újrahasznosított papírból készült doboz, amit már az AeroBook Pro modellnél is láttunk. Belül kellő védelemmel, szivacsos belsővel megtámogatva érkezett meg a gép. Egy kivehető tálca alatt a rövid leírást és a tartozékokat találjuk. Illetve csak egyet, a 12V/2A teljesítményű európai szabványú töltőt, így szerencsére nem kell semmilyen átalakítóval bajlódnunk, csak bedugjuk és használjuk. Arra sem lesz gondunk, ha nem idehaza használnánk, hiszen az EU csatlakozó alatt egy kihajtható US szabványú fej is ott lapul, ami remek ötlet volt a gyártótól.

Chuwi HeroBook Air_-2

Puritán és egyszerű megjelenésű, nem sok vizuális ingert hoz magával. Mindenhol műanyagot kapunk, ami egyáltalán nem ad prémium érzetet. Meg kell barátkoznunk a ténnyel, hogy ez nem műremeknek, hanem használati tárgynak készült. Az összeszereléssel nincs gond, azonban a plasztik külsőből itt-ott ki lehet hozni egy-egy nyikorgó hangot. Üzemidejét tekintve a gyártói adatok szerint 8 órát is kibír, így minden adott, hogy egy igazi hurcibáló laptop legyen a következő pár évre. A HeroBook Air mérete 27.7×18.9×17.2 centiméter, a mérlegen pedig csak 0.91 kilogrammot nyom, ami valóban pehelykönnyű.

Chuwi HeroBook Air_-5

Ha oldalról nézzük meg, a gép baloldalán egy USB 3.0, mini HDMI és töltő csatlakozót találunk a töltés visszajelző LED mellett. Jobboldalra fülhallgató csatlakozót, USB 2.0 és mircoSD memóriakártya olvasót tettek.

Chuwi HeroBook Air_-3

Chuwi HeroBook Air_-4

A gép fedelén találjuk a Chuwi feliratot. Az alsó részre négy széles gumitalp és a csavarral rögzített SSD-t rejtő ablak került, amiben egy Netac gyártmányú M.2 128GB-os SSD-t pakoltak. Szerencsére így adott a lehetőség, hogy a gép házának megbontása nélkül egy nagyobb kapacitású meghajtót is beépítsünk.

Chuwi HeroBook Air_-14

A fedél erősen záródik, egy kézzel lehetetlen kinyitni a gépet. A kijelző a már említett 11.6 colos 1136 x 768 pixeles IPS panel, ami felett egy 0.3 megapixeles kamerát kapott. A megjelenítő felbontása a sztenderdnek számító FullHD, 2K, netán 4K mellett kevésnek tűnhet, de ekkora méretű kijelzőn tökéletesen elegendő.

10.6 vs 13.3 col

Chuwi HeroBook Air_-9

A gép billentyűzete szigetes elrendezést kapott. A kis méret miatt nem találunk numerikus billentyűket, és a gombok is kisebbek, mint egy átlagos méretű laptopnál. Használata nem kellemetlen, de szokást igényel azoknál, akik megszokták a vakon gépelést. A klaviatúra angol kiosztású, a hosszú „í” betű így csak billentyűkombinációval (Alt+J) érhető el vagy azzal a programmal, amit én is használok. Így csak egy általam nem sűrűn használt gombot neveztem át és máris megvan az „í” betű a billentyűzeten. Nagyon tudom ajánlani ezt a kis programot, hiszen remek dolog, hogy szinte bármilyen gombot át lehet vele neveztetni és már működik is (itt tudod letölteni).

Chuwi HeroBook Air_-11

A gombok 2 mm-es úton járnak. Nem lötyögnek, nem ragadnak be és nem akadnak meg, illetve nem süllyed be a klaviatúra sem, ha erőnk teljében püfölni szeretnénk. Háttérvilágítás nincs, az F1-F12 gombokon kaptak helyet a hangerő, kijelző fényerő stb. állítása is. A touchpad a kis laptop méret miatt nem óriási, de használható, a jobb és bal klikk határozottan kattan.

A hangszórók alulra kerültek és sztereóban szólnak, nem kiemelkedő minőségűek, de filmezésre, Skype csevegésre, munka közben zenehallgatásra tökéletesen elegendő. Minden másra ott van a fülhallgató csatlakozó vagy használhatunk bluetooth modelleket is.

 

A nagy próba

 

A kis gépben egy Intel Celeron N4020 típusú processzor teljesít szolgálatot. A két magos CPU alap órajele 1.1GHz-től 2.8GHz-ig emelkedhet.  A 14mm-es csíkszélességgel készült egység 4MB cache-el rendelkezik és fogyasztása 6W. Ez teszi lehetővé az energiatakarékos használatot és a ventilátor mentes passzív hűtéses működést. Emellé a kis processzor mellé 4GB LDDR4 2400MHz memóriát kapunk, a grafikus megjelenítésért pedig a DirectX 12 kompatibilis Intel UHD Graphics 600 felel.

 

Kapcsoljuk be!

Chuwi HeroBook Air_-13

Ha hosszan megnyomjuk a billentyűzet jobboldalán található bekapcsoló gombot, akkor az HeroBook feléled és a Chuwi logó után nem sokkal a Windows-ban találjuk magunkat, ami természetesen angol nyelvvel rendelkezik. Semmi gond, a Windows Update-ből beállítottam, hogy magyar lokalizációt és magyar nyelvet szeretnék. Letöltöttem a csomagot, a gépet újraindítottam és már meg is volt a magyar nyelvű felület. Megtalálta a legújabb Windows frissítést, így az eredeti lincensszel rendelkező Windows 10 Home verzió máris az elérhető legutolsó verzióra update-elt. A gépről lehet nem gondolnánk, de a CHUWI állítása szerint hamarosan frissíthetjük majd a Windows 11 rendszerre is. Ezt a Windows Update is jelzi, hiszen a rendszerfrissítést ellenőrző alkalmazás is alkalmasnak találta a gépet az új operációs rendszer használatára.

Windows 11 kompatibilitás

Bekapcsolást követően a gépnek 10 másodperc kellett, hogy a Windows 10 üdvözlő képernyőjét láthassam és újabb 5 másodperc, hogy bejelentkezzen a rendszerbe.

aida

A Windows Update után 94.7GB szabad helyem maradt, de most, hogy már „belaktam” a gépet és jó néhány programom fent van, kép, szövegszerkesztő és játék, így 78GB szabad területtel rendelkezem. Ha nagyon megszorulnék, akkor a legjobb megoldás egy 128GB-os microSD kártya beszerzése lenne. így, ha nem akarunk nagyobb SSD-re költeni, a saját tárhely méretének megfelelő mérettel toldhatjuk meg a képeknek, videóknak, dokumentumoknak fenntartott helyet. A gép alján található SSD-t természetesen nagyobbra is cserélhetjük, de mivel csak ez az egy slot található a gépben, így a cserét egy Windows telepítéssel kell kezdenünk.

Ezek után természetesen arra is kíváncsi voltam, hogy ha már ekkora erő lapul a kis gépben, akkor mit tudna játék közben. Mivel a YEPO gépét is a DIRT 3 programmal próbáltam ki, így ez jó referenciának tűnt. 1366 x 768 pixeles felbontáson, LOW beállításokon volt játszható a játék, amiben átlagban 23, maximum 29FPS-t mért a program benchmarkja.

Kipróbáltam a régi, de imádott Grand Theft Auto III játékot is, ahol 60FPS volt a képkockaszám az előző felbontáson.

A Half Life 2 pedig maximális részletesség mellet, élsimítás nélkül is játszható volt, de itt már találkoztam szaggatással. Ezzel pedig meglepetésemre jobban teljesített, mint a papíron gyorsabb Chuwi AeroBook Pro.

Ezután jött a gép SSD meghajtójának mérése hiszen, ha egy fürge gépet akarunk, akkor ahhoz az kell, hogy az adatok olvasása és írása gyorsan történjen. A CrystalDiskMark-ban 524.76MB/s olvasási és 427.17MB/s írási sebességet ért el, ami jó tempó egy ilyen gépet tekintve.

A rendszer egész jól megy a kis gépen, legalábbis azok az alkalmazások, amiket amúgy is használnánk. A Word és Excel is 3 másodperc az indításuktól és már használhatjuk is. A Chrome böngésző pedig ennél hamarabb tölt be, de jó pár megnyitott tab után már azért gondolkodási időt kér, ami főként a 4GB RAM számlájára írható. A gép nem egy erőmű, amolyan nagypapa gépnek mondanám. Szinte minden általános alkalmazás elfut rajta, de nem szabad tőle villám sebeséget várni. De amire én használtam főként, a szövegszerkesztés amúgy sem kér erős vasat.

Ráküldtem az Aida stresszteszt mérését is, amivel körülbelül 6 percig nyúztam, mert már nem ment feljebb a CPU hőmérséklete. Az órajel beállt 2500-2600Mhz-re a hőfok pedig 88 Celsius körül volt. A laptop alja már elég meleg volt, tekintve, hogy teljesen csendes, hiszen nincs benne ventilátor, ami elvezetné a keletkezett hőt. A Geekbench 447/821 pontot adott a kis szerkezetre, a Cinebench pedig 17.62fps és 109cb értékkel jutalmazott.

Belső SSD olvasás/írás sebesség

Kipróbáltam a memóriakártya olvasó sebességét is. Ebből nem a legjobbat kapta, hiszen az olvasás 29MB/s, az írás 30MB/s tempóval fejeződött be. Az USB portjának sebességét a BlitzWolf USB3.1-el kompatibilis külső SSD meghajtójával teszteltem, aminél 452MB/s olvasási és 229MB/s írási sebességet tudott. Ez körülbelül az USB csatlakozó limitációja.

Külső SSD olvasás/írás sebesség

A gépben nagy meglepetésemre csak 2.4GHz-es WiFi-t találunk, amivel 94MB/s tempót mértem. Nem egy 5Ghz sebesség, de letöltésre, 1080p, de a 4K YouTube videónézésre is elég, mert ezt is vitte. Bár a kis kijelzőn teljesen felesleges a 4K tartalom. A feltöltésem a szolgáltató miatt 25Mbps-re van korlátozva, így ezt tudtam csak kimaxolni. Természetesen a kékfogas kapcsolat sem maradt le, így Bluetooth-ból a 4.2-es kapcsolat típust ismeri.

Akkumulátor

 

Egy kisméretű laptopnak, aminek a fő funkciója, hogy utazás közben tudjunk rajta dolgozni, szinte elengedhetetlen alapeleme az üzemidő. A gyári adat szerint az akkumulátort 3 óra alatt lehet feltölteni. Nekem 10%-os kapacitásnál valóban 3 óra kellett ahhoz, hogy az akkumulátort teljesen feltöltsem, ebben benne volt egy kis szövegszerkesztés is. Ha nem nyúlunk hozzá töltés közben, akkor ezen az időn belül is telepumpálja az akkumulátorát energiával. Természetesen arra is kíváncsi voltam, hogy ez a kapacitás mire elegendő. Első körben 100-ról 10%-ra merítettem 4K-s YouTube videó lejátszással, amit maximális fényerőn végeztem, így 4-5 órára volt elegendő az akkumulátor. Amikor „csak” dolgoztam rajta, azaz szöveget írtam és az interneten böngésztem, nem egyszer 7 óra is kijött, akár csak az AeroBook Pro esetében is.

Milyen lett a CHUWI HeroBook Air?

A jó benne, hogy ha rákötöm a BlitzWolf HUB-omat, akkor még asztali gépként is használható. Utazásra kiváló, hogy a vonaton ülve is dolgozhasson az ember. A szállodában is tökéletes, hiszen filmnézésre is használhatjuk, akár a HDMI kimenetén keresztül a TV-re is ráköthetjük.

Fürge és energiatakarékos processzort kapott, amit 4 gigabájt LPDDR4 memória támogat meg. Remek jó dolog, hogy SSD-t szereltek a gépbe, így a rendszer sem dadog. Az anyaghasználat kopogós műanyag, a kijelző átlagos IPS, az akku idő vállalható, így hurcibálásra ideális és pozitívumként nem nagy, ami utazáshoz tökéletes.

CHUWI HeroBook Air laptop

A HU10 kóddal 10$-t spórolhatsz a végösszegből és nekem nem kellett áfát/vámot fizetnem a termék után

 

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

GEEKBUYING REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás