Megjelenésekor megtetszett a KROAK SP-01 20W USB-s napelem, amivel szinte bárhol elláthatjuk energiával a telefonunkat, táblagépünket vagy bármilyen más eszközünket. Az autó napellenzőjére akasztva pedig az autóban is képes tölteni a telefonunkat.

KROAK SP-01 20W napelem

KROAK SP-01 20W USB napelem

Az újrahasznosított kartondobozban érkező KROAK SP-01-hez egy szivargyújtós és egy krokodilcsipesszel ellátott vezetéket is mellékelnek. A jó összeszerelési minőségű napelem varrott, strapabíró szélekkel és hátsó résszel rendelkezik, aminek hátulsó részén két gumi pánt is található. Ez akkor jön jól, ha elmegyünk piknikezni vagy csak épp úton vagyunk valahová és a napelemet a az autó napellenzőjére felhelyezve tölthetjük a telefont a napból érkező energiával.

KROAK SP-01 20W napelem-11

KROAK SP-01 20W napelem-4

A 22.4%-os konverziós ráta nem hangzik túlságosan soknak, de ez nem egy rossz arány a technológiát tekintve, így nagyon kíváncsi voltam, hogy mire képes valójában a KROAK napeleme. A csupán 2.5 milliméter vékony lapon találunk egy USB, DC csatlakozót és egy piros színben világító ledet, ami jelzi, ha a napsütés által energiát állít elő a napelemünk. A 19 centiméter magas és 42 centiméter széles KROAK SP-01 csak 0.3 kilogrammot nyom. A leírása szerint 20W teljesítményű, de ez csak elméleti maximum, hiszen DC kimenetén, 17.6/0.85A, USB portján pedig 5V/3A lehet a maximum, ami akárhogy is számolva, de „csak” 15 wattot jelent. Ez a teljesítmény nem alkalmas a telefon villámtöltésére, de legalább teljesen ingyen, csak a nap energiáját használva tölthető fel a telefon, táblagép, hangszóró vagy bármilyen más USB porttal szerelt eszköz.

KROAK SP-01 20W napelem-2

A hátsó rész felépítése erős, vízálló műszálas borítást kapott, ami egy kitámasztóval is rendelkezik, így sokkal könnyebb a nap felé fordítani az eszközt. De ez nem csak erre alkalmas, hanem arra is, hogy az épp tölteni kívánt telefonunkat berakjuk alá, így töltés közben nem süti a nap a telefont és nem fog túlmelegedni, hanem végig árnyékban lehet.

Az USB feszültségmérőmet kötöttem rá, amihez microUSB kábelen keresztül a BlitzWolf BW-P10 power bankot tettem fel, ami akár 18 wattot is fel képes venni, nem csak 5, hanem akár 9V feszültséggel is. Meglepetésemre nem 5V, hanem 8.8V-ot adott le a napelem, amihez az akkori napsütés mellett, ahol pár felhő is megjelent az égen, tehát nem volt teljesen tiszta 0.61V-ot adott le. Ez kiszámolva 5.368W, ami messze van az elméleti 20W-hoz képest, de még a leírásban szereplő 18W-hoz is. Ezzel a módszerrel körülbelül 6 órán át töltöttem a power bankot, ami még az alatt az idő alatt sem tudta teljesen, 100%-os kapacitásig feltölteni, körülbelül 70% energia ment bele.

KROAK SP-01 20W napelem-14

KROAK SP-01 20W napelem-10

A következő mérésnél egy korábban tesztelt Doogee X95 mobiltelefont vetettem be, amit 20%-ra merítettem. Ez maximum 5V/2A-t képes felvenni, tehát maximum 10 wattal tölthető a 4350mAh kapacitású akkumulátora. Ez már egy kezelhetőbb élethelyzet, így kíváncsi voltam, hogy ehhez mit képes nyújtani a KROAK napeleme. A töltés indulásánál 5V mellett 0.6V a kimeneti feszültség, ám sajnos a tűző nap miatt a napelem, ahogy minden ilyen típus felmelegszik és ha ez túl van az adott optimális hőmérsékleten, akkor a feszültség leadása csökken.

Szomorúan tapasztaltam azt, hogy 21%-ról 56%-ra is 2 óra 24 perc kellett, ami nagyon sok idő. Az volt az érzésem, hogy mivel mind a két esetben 0.6A volt az áramerősség, csak a feszültséget képes növelni. Ám ez sajnos nagyon lassú töltést eredményez, ha csak 5V-on maradunk. Kicsit szomorúak lehetünk a 20 wattal fémjelzett töltésnek, de lehetséges, hogy mivel 22.4 százalékos rátával bír, a 20 watt teljesítmény ötöd része az, amit valóban ki tud préselni magából. Ez pedig nagyjából az a teljesítmény, amit mind a power bank, mind pedig a mobiltelefon töltésével el tudtam érni.

KROAK SP-01 20W napelem-6

A KROAK napeleme még ha nem is tudja azt nyújtani, mint a névleges teljesítménye, még így is egy hiánypótló eszköz lehet azoknak, akik sokat töltenek a szabad ég alatt, esetleg szeretnek több napot is a természetben tölteni. Nekik tökéletesen alkalmas arra, hogy ha már reggel kitesszük a mobiltelefont, elemlápát, akkor azt feltölthessük a nap végéig. A 22.99$-os ár nem sok érte európai raktárból (ES). De szerencsére már vannak nagyon teljesítményű hordozható napelemek is, így valószínűleg érdemesebb egyel nagyobb modellt választani.

KROAK SP-01 20W USB napelem

Napelemek

 

Nézzétek meg az online kupontáblázatunkat is a legfrissebb akciókért

BaNGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás