Egy hónapja használom a 2020-as MacBook Air-t, ami az Apple első, saját fejlesztésű chipjét, az M1-es processzort használja, amit laptopokba és asztali számítógépébe szánt a gyártó. Ez az ARM technológiával érkező gép váltotta le az Intel i7 processzorral szerelt laptopomat és csatlakoztam ezzel elsőként az almás gyártó laptopjait használók népes táborába.

2020 MacBook air m1 header

A 2020-ban bemutatott Apple M1 processzor a MacBook Air, MacBook Pro és Mac Mini-ben kapott helyet. Az 5 nanométeres gyártástechnológiával készülő CPU 8 magos (4 nagy teljesítményre optimalizált és 4 energia­takarékos maggal), maximálisan 3.2GHz-es órajelre képes, megtámogatva ezt egy 7 magos GPU-val. A processzor alacsony hőtermelését bizonyítja, hogy a MacBook Air ventilátor nélküli passzív hűtéssel rendelkezik. 8GB és 16GB memóriával rendelhető, ám a RAM bővítés a viszonteladói árlisták alapján 80-100 forint extra kiadást jelenthet. Így alaposan meg kell gondolni, hogy megéri-e nekünk a megemelt memória mennyiség vagy megelégszünk az alapverzió által nyújtott kapacitással.

apple m1 chip

A tárhely mérete 256GB, ami egy gyors SSD meghajtót jelent és, ha azt mondom gyors, akkor valóban szélsebes teljesítményre gondolok. Bővítésre nincs lehetőség és külön meghajtó sem szerelhető be pluszba a vékony gépházba, de vészmegoldásként még microSD memóriakártya sem használható, hogy oda másoljunk fel pár gigabájt adatot. Köszönhető ez az Apple „felesleges” csatlakozókat nélkülöző felfogásának.

Valószínűleg sokan arra kíváncsiak, hogy egy Windows rendszeren nevelkedett felhasználó milyen véleménnyel van a macOS adta kezelhetőségről. Tesztet számos weboldalon lehet már olvasni, így a részletes technikai paraméterek és benchmarkok futtatása helyett inkább arra térnék ki, hogy milyen az élet egy Apple laptoppal, hátha segítséget nyújt ez azoknak, akik szintén gép váltáson gondolkodnak. Megfűszerezve ezt azzal, hogy az eltel egy hónap után visszaváltanék-e Windows rendszerre vagy megmaradok az Apple éránál.

2020 MacBook air m1 1

Ahhoz, hogy részletes képet kapjatok a teljesítmény különbségről, amiről váltottam. Egy Intel i7-7700HQ CPU, 16GB RAM, 256GB SSD+1TB HDD és Geforce 1050Ti-vel szerelt laptopot cseréltem le egy ARM alapú platformra. Amit, ha valaki 5 évvel ezelőtt közölt volna velem, hogy ezt fogom meglépni, azonnal körbe nevettem volna Apple-östül, ARM-estül.

A 2020 MacBook Air M1 egy 13,3 hüvelykes (2560 × 1600 pixel felbontású) retina kijelzővel rendelkezik. Nem csak felbontása, de fényereje, a megjelenített feketék és színei is sokkal szebbek, mint a korábbi HP laptopom 15.6 colos kijelzőjén megjelenő tartalmak. A vékony alumínium ház erős, de mégis könnyű és, ami fontos, hogy a gép valóban könnyű és kisméretű. A dobozban csak egy 30 wattos töltőadaptert és egy Type-C kábelt kapunk a csomagban. (Később tervezem egy MacBook Air kiegészítők bemutatását is, hogy megmutassam, miket próbáltam ki vele és mennyire váltak be ezek az eszközök.)

2020 MacBook air m1 4

Csatlakozó fronton elég gyér a felhozatal, hiszen csak a gép baloldalán kapott helyet két Thunderbolt 3 USB Type-C csatlakozó, amelyről tölthető a laptop vagy bármilyen külső eszközt csatlakoztathatsz hozzá. A gépen jelenleg a macOS Big Sur 11.6-os verziója fut. A redmondi óriás rendszeréhez szokott szemeknek furcsa lehet ez a megjelenés és használat, de ez szerencsére pár nap után könnyen megszokható és egyáltalán nem zavaró. Az adatok bevitelét megkönnyíti a magic keyboard és a touchpad, előbbi állítható fényerejű háttérvilágítással, kellemes nyomásponttal, utóbbi számos gesztusával könnyíti meg a mindennapi használatot, ami később egy Windows-os géphez visszaülve sokaknak hiányozhat. A rendszert szokni kell, először furcsa a dock is, ahol középen helyezkednek el az ikonok, de már az új Windows 11 is alapesetben ezt az elrendezést ajánlja fel, ami utólag módosítható.

2020 MacBook air m1

Az ARM technológia hátránya az eddig megírt, x86-os alkalmazások futtatásának hiánya. Bár ez így nem teljesen igaz, hiszen az Apple erre találta ki a Rosetta 2.0 fordító alkalmazását, amivel a nem natív alkalmazásokat is úgy kezelhetjük, mintha egy korábbi Intel-es almás gépet használnánk. Teszi mindezt úgy, hogy a háttérben ebből semmit sem veszünk észre, minden olyan, mintha egy ARM-re írt appot használnánk. Jelenleg még így futtatom az Adobe Lightroom alkalmazását is, ami így egyelőre fordítót használ, de a legmeglepőbb az egészben az, hogy még így is gördülékenyebben fut a szoftver, mint az i7-7700HQ CPU-val és 16GB memóriával rendelkező laptopomon.

A MacBook Air vásárlását sokáig azért halogattam, mert attól tartottam, rengeteg alkalmazás, amit használnék, nem fog még működni rajta. Azóta már megjelent a Microsoft Office natív, ARM-re írt változata is, használhatunk akár Google Chrome böngészőt is, VLC media playert, amiből pedig még nincs az új platformra megjelent kiadás, azokból használhatjuk a Rosetta 2.0 által fordított verziókat is. Minden szoftverem, amit évekig használtam Windows-on, megvan MacOS-re is vagy, ha nem is teljesen ugyanaz az app (pl. TotalCommander), de létezik megfelelő alternatíva.

macbook screenshot 4

macbook screenshot 3

Az eltelt egy hónap alatt nem éreztem azt, hogy amilyen szoftvereket használok, kevés lenne a hardver ereje. Ez az M1-es SOC rettentő jól sikerült, egyedül a RAM méretét érdemes átgondolni, hiszen bármennyire is olvastam el számos nemzetközi és hazai sajtóanyagot, sok helyen teljesen elegendőnek tartják a 8GB méretű memória mennyiséget. Bár a rendszer okosan képes gazdálkodni az adott mérettel, amilyen szoftvereket minden nap használok és a háttérben futnak: qBittorrent, Word, Excel és Safari. Utóbbi minimum 15 oldallal megnyitva, alkalmanként pedig jóval több tabbal.

A CPU és a szoftverek remek összehangolását mutatja, hogy jelenleg is ezek az alkalmazások futnak és a „Tevékenységfigyelő” alapján a CPU 5-8%-os kihasználtságot mutat. A RAM mennyisége ezzel szemben, a megnyitott 15 tabbal a 8GB felhasználható RAM-ból 6.35 már betelt. Ezek mellett még nem beszéltünk arról, ha egy fotó szerkesztő alkalmazás tengernyi RAW formátumú fotóját importálnánk be szerkesztésre vagy esetleg megannyi videófájlból álló nagy felbontású és bitrátájú anyag szerkesztésére adnánk a fejünket. Ám azt is fontos elmondani, ha nem a nap 24 órájában szeretnénk képeket és videókat szerkeszteni, akkor egy átlag felhasználónak valóban elegendő az alap modell memória mennyisége is. Így tényleg már csak a felhasznált alkalmazásoktól és a pénztárcától függ az, hogy valaki 8 vagy 16 gigabájt memóriás modell vásárlására adja a fejét.

Az üzemidő pazar, hiszen a gyártó is 18 óráról beszél, ami kiemelkedő a versenytársakhoz képest. Természetesen ez az intervallum jóval kevesebb egy felhasználó vegyes használati szokásait tekintve, de nálam 14-15 órát gond nélkül képes elmenni. Ez azt jelenti, ha hétfőn reggel lehúzom a töltőről és dolgozok vele, akkor jó esetben szerda reggel kell csak újra a töltőre csatlakoztatnom, legrosszabb esetben pedig kedd délután kér energiát.

Pozitívum, hogy azokra a feladatokra, amikre nekem kellett, táblázatok szerkesztése, szövegszerkesztés és online felületek használata. Megspékelve képek szerkesztésével, ezt összegyúrva a hosszú üzemidővel, remek választás a kis MacBook Air. Mindenem, ami a nagyobb és nehezebb laptopomon megtalálható volt, most nálam van egy vastagságra és súlyra feleakkora eszközön, jóval nagyobb üzemidővel és  remek teljesítménnyel kiegészítve. Nem kell magammal vinnem a töltőjét, ha reggel elindulok valahova és csak este érek haza. Nem melegszik, nincs zavaró ventilátorzaj és még sorolhatnám a pozitívumait. Egyszóval egyáltalán nem bántam meg a vásárlást.

2020 MacBook air m1 2

Negatívumként említendő a csupán két darab Type-C csatlakozó, de legalább a 3.5 milliméteres jack megmaradt. Azonban sem HDMI kimenet, sem memóriakártya olvasó nincs benne, így ezekhez mindenféleképpen szükségünk lesz egy HUB-ra.

2020 MacBook air m1 3

Az ára nem kevés, a 399 ezer forintos összegért számos más laptopot is választhatunk, akár a gamer vonalról is, amivel a legújabb játékokkal is gond nélkül játszhatunk. Ám a MacBook Air más kategóriában játszik és hasonlóan vékony házzal, hosszú üzemidővel és ilyen remek teljesítménnyel a Windows-os laptopok is közel hasonló áron kaphatóak. Ezt nézve pedig már nem is tűnik olyan soknak ez az összeg, amit a kasszánál kell hagynunk, ha egy M1-es MacBook Air-t szeretnénk vásárolni magunknak.

MacBook Air M1

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás