Kipróbáltuk a jelenleg legígéretesebb kisméretű laptopot, a Chuwi AeroBook Pro modellt. Amit 13.3 colos méretének köszönhetően bármikor magunkkal vihetünk, a 8GB memória sok mindenre elegendő, a 256GB-os SSD kellően gyors, a Core m3-8100Y pedig, eddig a legutolsó alacsony fogyasztású Core M3 CPU a szériában, ami akár 3.4GHz-en is képes ketyegni.

A Teclast F6 Pro laptopom idén lesz 3 éves és a mai napig szeretem használni. Azóta nem is volt ultrabook tesztünk, de a család egyik tagjának sürgősen kellett egy hordozható laptop, amire a legjobb választás volt az F6 Pro. Így, szükségessé vált számomra egy másik gép beszerzése, ami megfelel az igényeimnek. Most végre beszereztünk egy olyan kicsi és vékony laptopot, amibe nem egy lassú Intel Atom vagy Intel N szériás CPU került. Hanem egy Intel Core M3-8100Y típusú kis méregzsák, ami papíron az Intel Intel Core i3 3., 4. generációs „U” szériás, alacsony fogyasztású processzorait is megelőzi. A kis processzor mellé már 8GB DDR3 memória társul és a tárhelye sem a lassúcska eMMC, hanem itt valóban egy SSD-t kapunk, ami 256GB-os mérettel rendelkezik és ha szeretnénk, bármikor nagyobbra cserélhetjük.

Amikor az új laptop beszerzésén gondolkodtam, elsődleges szempont volt a hordozhatóság miatt a kis méret. Mivel nekem teljesen megfelelt a Teclast 13.3-as kijelzője, így nem volt kérdés, hogy a jelenlegi is ekkora legyen. A lehetséges modellek közül a Bmax Y13, Bmax Y13 Pro a Chuwi CoreBook Pro és a Chuwi AeroBook Pro modellt vettem számításba.

A Bmax Y13 előnye a teljesen hátra hajtható érintőkijelző. Azonban nem szerettem volna Intel N4120 CPU-t használni, bár a többi hardverelem teljesen megegyezik a Chuwi-éval. A Bmax Y13 Pro már jónak, házon belül a Chuwi CoreBook Pro pedig sokkal gyorsabb, mint amit választottam, a kijelzője 13 colos, de már 2K felbontású. Az Intel Core i3-6157U processzor gyors, de a hűtéséhez már ventilátorra is szükség van, amit nem szerettem volna. Így esett a választás a Chuwi AeroBook Pro modellre.

Kicsomagolás

A hosszú bevezető után jöjjön a kicsomagolás. A csomag egyszerű, újrahasznosított papírból készült doboz, amiben kellő védelemmel, szivacsos belsővel megtámogatva érkezett meg a laptopom. Egy kivehető tálca alatt máris a rövid leírást és a tartozékokat találjuk. Iilletve csak egyet, a 12V/2A teljesítményű európai szabványú töltőt, így szerencsére nem kell semmilyen átalakítóval bajlódnunk, csak bedugjuk és használjuk.

BlitzWolf BW-SH1-18

Puritán, egyszerű, kicsit Apple MacBook Air szerű megjelenés a maga fém külsejű sötétszürke színével. Könnyű, mindemellett jó üzemidővel rendelkezik, tehát mindene adott, hogy egy igazi hurcibáló laptopom legyen a következő pár évre. Igen, mert ez az a kis gép, ami üzemidő, hardveres szempontok alapján is jó pár évig a társam lesz.

BlitzWolf BW-SH1-2

Az AeroBook Pro mérete 30.85 x 20.9 x 1.52 centiméter, a mérlegen pedig 1.26 kilogrammot nyom. A gép alja és fedele alumínium, így a prémium érzés kipipálva. A belsőt nézve sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mivel állok szemben, de végül rájöttem, hogy itt bizony a külsővel megegyező színű műanyagot kapunk.

BlitzWolf BW-SH1-7

Ha oldalról nézzük meg, a gép baloldalán egy USB Type-C portot, egy mini HDMI-t egy apró töltés visszajelző LED-et, a töltőcsatlakozót és egy USB 3.0 szabványú portot találunk. Utóbbi kiemelten fontos, mert sok általam nézett ultrabook-ban csak Type-C port volt. De szeretem, ha a külső merevlemezemhez és más eszközömnek van szabványos USB csatlakozó is. Jobbján egy 3.5mm-es fülhallgató kimenetet, még egy USB 3.0 portot és microSD kártyahelyet találunk.

BlitzWolf BW-SH1-4

BlitzWolf BW-SH1-3

A gép fedelén találjuk a Chuwi feliratot. Az alumínium alsó részre négy kerek gumitalp és a csavarral rögzített SSD-t rejtő ablak került, amiben egy Morebeck gyártmányú M.2 256GB-os SSD-t pakoltak.

A fedél erősen záródik, egy kézzel lehetetlen kinyitni a gépet. A kijelző fekete peremet kapott, a 13.3 colos 1920 x 1080 pixeles IPS panel felett egy 2 megapixeles kamerát kapott.

BlitzWolf BW-SH1-8

A gép billentyűzete szigetes elrendezést kapott. A kis méret miatt nem találunk numerikus billentyűket, de ennek a pozitív hozadéka, hogy a gombok teljes értékűek, illetve méretűek. Pont akkorák, mint az asztali billentyűzetemen található gombok és normál méretűek a kurzormozgató gombok is. A klaviatúra angol kiosztású, a hosszú „í” betű így csak billentyűkombinációval érhető el vagy azzal a programmal, amit én is használok. Így csak egy általam nem sűrűn használt gombot neveztem át és máris megvan az „í” betű a billentyűzeten. Nagyon tudom ajánlani ezt a kis programot, hiszen remek dolog, hogy szinte bármilyen gombot át lehet vele neveztetni és már működik is (itt tudod letölteni).

A gombok 2 mm-es úton járnak. Nem lötyögnek, nem ragadnak be és nem akadnak meg, illetve nem süllyed be a klaviatúra sem, ha erőnk teljében püfölni szeretnénk. Jobb is lett, mint ami a Teclast F6 Pro-ban helyet kapott. Pozitívuma a háttérvilágítás, amit két fokozatban is állíthatunk. Az F1-F12 gombokon kaptak helyet a hangerő, kijelző fényerő, stb. és az említett billentyűzet is, amin bekapcsolható egy gyengébb és egy erősebb billentyűzet világítás is. Ha nem használjuk a gépet, akkor ezt a fényerőt automatikusan, 1 percen belül lekapcsolja, hogy energiát takarítson meg. Azonban ha bármelyik gombot megnyomjuk, azonnal visszakapcsol.

BlitzWolf BW-SH1-2-2 A gépbe épített hasszórókat nem is látjuk, hiszen ezek ügyesen el lettek rejtve, amik a gép kijelző felöli oldalába lettek beépítve, így ezt védi a zsanér is. Ezek sztereóban szólnak, egyáltalán nem kiemelkedő minőségűek, de filmezésre, Skype csevegésre, munka közben zenehallgatásra tökéletesen elegendő. Minden másra ott van a fülhallgató csatlakozó.

A nagy próba

A kis gépben egy Intel Core M3-8100Y típusú processzor teljesít szolgálatot. Ne tessék lebecsülni a teljesítményét, hiszen az ultrabook kategóriát nézve igenis van/lenne helye a piacon. Bár az Intel már egy ideje sajnos nem készített belőle újabb generációt, az alacsony fogyasztása miatt remek választás. Ne tévesszük össze az Intel Atom és az újabb Intel Celeron N szériás processzoraival, mert a kettő egyáltalán nincs pariban egymással. Ezek a kis M3-as CPU-k aztán nagyon ott vannak, ha a fogyasztás és teljesítmény kettősét nézzük. A 8100Y az Amber Lake-Y architektúrára épül, 14nm-es csíkszélességgel készül, ezáltal kevesebbet fogyaszt és kevesebb hőt is termel. A www.notebookcheck.com oldalán található adatbázis alapján ez a kis mobil CPU megelőzi még az Intel Core i3-7100U processzort is, és cserébe ezért nem 15 wattot fogyaszt, hanem csak 5W-ot!

A 8100Y egy 64 bites, 2 magos, 4 szálon működő processzor, amiben 4MB L3 cache található. Alap órajele 1.1GHz, de viszont turbóban az egebe szökik és maximálisan 3.4GHz-re képes ebben a gépben, amíg el nem kezd annyira melegedni, hogy visszavenné a teljesítményt. Emellé a kis mobil, pörgős processzor mellé egészen pontosan 8GB DDR3 memóriát kapunk, így azt hiszem ezzel senkinek sem lesz gondja. A grafikus megjelenítésért pedig az Intel UHD Graphics 615 felel.

Kapcsoljuk be!

Ha hosszan megnyomjuk a billentyűzet jobboldalán található piros sávval körbe ölelt bekapcsoló gombot, akkor az AeroBook Pro feléled és a Chuwi logó után máris a Windows-ban találjuk magunkat, ami természetesen angol nyelvvel rendelkezik. Semmi gond, a Windows Update-ből beállítottam, hogy magyar lokalizációt és magyar nyelvet szeretnék. Letöltötte, a gépet újraindítottam és már meg is volt a magyar nyelvű felület. Megtalálta a legújabb Windows frissítést, így az eredeti lincensszel rendelkező Windows 10 Home verzió máris az elérhető legutolsó verzióra update-elt.

BlitzWolf BW-SH1-11

A gépnek nem kell sok idő, hogy a bekapcsolástól számítva már dolgozhassunk is. 10 másodperc kellett, hogy a Windows üdvözlő képernyőjét láthassam.

A Windows Update után 200GB szabad helyem maradt, de most, hogy már „belaktam” a gépet és jó néhány programom fent van, kép, szövegszerkesztő és játék, így 150GB szabad területtel rendelkezem. Ha nagyon megszorulnék, akkor a legjobb megoldás egy 64 vagy 128GB-os microSD kártya beszerzése lenne. Hiszen így a saját tárhely méretének megfelelő mérettel toldhatjuk meg a képeknek, videóknak, dokumentumoknak fenntartott helyet. A gép alján található SSD-t természetesen nagyobbra is cserélhetjük, de mivel csak ez az egy slot található a gépben, így a cserét egy Windows telepítéssel kell kezdenünk.

Ezek után természetesen arra is kíváncsi voltam, hogy ha már ekkora erő lapul a kis gépben, akkor mit tudna játék közben. Mivel a YEPO gépét is a DIRT 3 programmal próbáltam ki, így ez jó referenciának tűnt. 1280 x 720 LOW beállításokon volt játszható a játék.

Ezután jött a gép SSD meghajtójának mérése, hiszen ha egy fürge gépet akarunk, akkor ahhoz az kell, hogy az adatok olvasása és írása gyorsan történjen. A CrystalDiskMark-ban 542.44MB/s olvasási és 457.87MB/s írási sebességet ért el.

SSD olvasás/írás sebesség

chuwi aerobook pro crystal disk mark 2

Kipróbáltam a memóriakártya olvasó sebességét is. Ebből nem a legjobbat kapta, hiszen az olvasás 29MB/s, az írás 30MB/s tempóval fejeződött be. Az USB portjának sebességét a BlitzWolf USB3.1-el kompatibilis külső SSD meghajtójával tesztelte, aminél 456MB/s olvasási és 448MB/s írási sebességet tudott. Ez majdnem megegyezik azzal, amit a HP Omen laptopommal mértem. Megmértem a külső SSD tempóját a laptop USB Type-C portján keresztül is, de ott is ezt az értéket kaptam, ami szerintem bőven elegendő. Főleg, hogy a belső SSD sem tud sokkal többet. Sokan azt gondolhatnák, hogy a beépített SSD meghajtója messze van a jelenleg kapható akár 3000MB/s sebességű modellekhez képest. De mivel ez nem egy high-tech gamer gép, az 500MB/s sebesség is bőven elegendő, mint amennyit egyidejűleg fel tudna dolgozni a CPU. Másoláskor pedig még ez a tempó is tökéletesen elegendő arra, hogy több gigabájt adatot másodpercek alatt átmozgassunk egyik meghajtóról a másikra.

Külső SSD olvasás/írás sebesség

A gépben található dual band WiFi jól teszi a dolgát és mivel a Chuwi AeroBook Pro mindkét frekvenciát támogatja. Ezért a gyors 5GHz-es hálózatot is használhatjuk, ami külön jó dolog, mert sokkal nagyobb sávszélességet biztosít. A gigabites internetemmel lemérve a speedtest.net oldal 340Mbps letöltési sebességgel jutalmazott. A feltöltésem a szolgáltató miatt 25Mbps-re van korlátozva, így ezt tudtam csak kimaxolni. Természetesen a kékfogas kapcsolat sem maradt le, így Bluetooth-ból a 4.2-es kapcsolat típust ismeri.

Akkumulátor

Egy kisméretű laptopnak, aminek a fő funkciója, hogy utazás közben tudjunk rajta dolgozni, szinte elengedhetetlen alapeleme az üzemidő. A gyári adat szerint az akkumulátort 3 óra alatt lehet feltölteni. Nekem 10%-os kapacitásnál valóban 3 óra kellett ahhoz, hogy az akkumulátort teljesen feltöltsem, ebben benne volt egy kis szövegszerkesztés is. Ha nem nyúlunk hozzá töltés közben, akkor ezen az időn belül is telepumpálja az akkumulátorát energiával. Természetesen arra is kíváncsi voltam, hogy ez a kapacitás mire elegendő. Első körben 100-ról 10%-ra merítettem 4K-s YouTube videó lejátszással, amit maximális fényerőn végeztem, így 5 órára volt elegendő az akkumulátor. Amikor „csak” dolgoztam rajta, azaz szöveget írtam és az interneten böngésztem, nem egyszer 7 óra is kijött.

Milyen lett a Chuwi AeroBook Pro?

Azt szeretem benne, hogy ha rákötöm a BlitzWolf HUB-omat, amin HDMI kimenet is van, akkor még asztali gépként is használható. Az i7-es laptopommal nem veszi fel a versenyt, de irodai alkalmazások használatára, hogy azután a szerkesztett dokumentumokat a vonaton is folytatni tudjuk, tökéletes!

chuwi aerobook pro header

Fürge és energiatakarékos processzort kapott, amit 8 gigabájt memória támogat meg, ami nem kevés. Nagyon jó dolog, hogy SSD-t szereltek a gépbe, így a rendszer minden helyzetben gyors tud lenni. Az anyaghasználat jó, a kijelző szintén jól sikerült, bár örültem volna, ha nem tükröződő, hanem matt felületet kapunk.

A cikk írásának pillanatában sajnos már nem kapható a Chuwi AeroBook Pro, de a Bmax kínál hasonló tulajdonságokkal rendelkező, szintén ekkora méretű és kisebb, teljesen hátra hajtható, érintőkijelzővel ellátott modellt is.

BMAX Y11 Laptop 11.6 inch touchscreen, Intel N4120, 8GB/256GB SSD 324.99$

🔹Kupon: BGBXY11TD

BaNGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

Telepítsd az asztali Chrome böngésződ alá a plugit és támogass minket úgy, hogy ehhez semmi egyebet nem kell tenned, csak vásárláshoz nem a mobiltelefonodról, hanem a PC-ről vásárolsz. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat. Amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek.

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on.

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás