POCO F3 teszt! Ez az, amire nagyon vártunk már! Kipróbáltuk a legújabb zászlóshajót, a megfizethető árú POCO F3 mobiltelefont. A 126.000 forintos csúcsmobil AMOLED kijelzőt és 5G támogatás kapott, Snapdragon 870 CPU-t rejt a gyönyörű burkolata és a tesztidőszak alatt azonnal beleszerettünk.

POCO F3 mobiltelefon európai raktárból áfa és vámmentesen

Ahogyan a POCO X3 Pro esetében is, a doboz minden kiegészítőt tartalmaz, amire szükségünk lehet az első használatba vételkor, így semmit nem kell külön beszereznünk a telefonhoz. A kijelzővédő fólia már a mobilon csücsül, de még védő tokot sem kell vásárolnunk, ez mind a csomag részét képezi a POCO-nak köszönhetően. A mellékelt adapter az az európai szabványú modell, ami a kisebb testvér dobozában is helyet kapott. Azaz 20V/1.35A leadásra ~33W teljesítményre képes, amivel kevesebb, mint egy óra alatt teljesen feltölthető az akkumulátora.

POCO F3 box

Nézzük mi változott a POCO X3 Pro-hoz képest

A 6.67 colos kijelző méret megmaradt, de itt már IPS helyett AMOLED panelt kapunk, ami rettentő jó hír felhasználói részről. Az AMOLED kijelző napsütésben is jobban látható, a színek szemnek kellemesen kontrasztosak, a feketék pedig valóban feketék. Olyannyira, mintha a kijelző nem is világítana, nincs meg az a sötétben látható oldalsó bevilágítás és szürkés háttér a sötét színeknél. Itt a fekete valóban fekete.

POCO F3 hands on

Az 1300 nites fényerő több, mint elegendő, az 5000000:1 kontrasztarány nagyon szép szám, mérni sem lehet. De higgyük el, a kijelző tényleg rendben van. Olyannyira, hogy a menüből beállítható a 120Hz-es képfrissítés, mintavételezés gyakorisága pedig 360Hz, amivel a telefon azonnal képes a kijelzőn megérintett pontokat érzékelni, hogy a gyors Qualcomm processzor azonnal feldolgozza az információkat. A nagyméretű, 2400 x 1080 pixel felbontású megjelenítő felső részének középén találjuk az előlapi kamerát, ami 20 megapixeles felbontással rendelkezik.

A mobiltelefon a kijelző méretét elnézve nem kicsi, viszont vékonyabb, mint a POCO X3 Pro. 16.37 x 7.64 x 0.78 centiméteres méretekkel rendelkezik és a súlya is kisebb, mint a kistesónak, 215 gramm helyett csak 196 grammot nyom. Kézbe fogva érezhető a különbség, könnyebb és valóban ilyenkor tapasztalható meg mennyire vékony lett.

POCO F3 -5Az összeszerelés itt példás, az anyaghasználat a felsőkategóriában megszokott minőséget hozza. A kijelzőt Gorilla Glass üveg borítja. A telefon nagyon vékonyra sikerült a 7.8 milliméteres vastagságának köszönhetően. A fekete színű modell, sötét ezüstös csillogó hátlapja mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat, így elkél az ajándékba kapott tok használata. A hátlapot is valamiféle Gorilla Glass szerű üveg boríthatja, mert érzetre sokkal hűvösebb, mintha műanyag burkolat lenne. A kidolgozás példás, igazán minőségi modellel van dolgunk, sok gyártó tanulhatna a Xiaomi ár/érték arányú termékeiről.

A hátlapi kameraszigeten egymás alatt három kamerát kapunk és különleges módon egy mikrofon is helyet kapott az optikák között, aminek a videófelvételeknél van nagy szerepe. A POCO F3 olyan funkciót is tud, hogy minden mikrofonjainak hangját kombinálja a hátlapival együtt, így egyszerre a három mikrofon, 360 fokban rögzíti a hangokat. Ennek köszönhetően, ha videózás közben ráközelítünk egy tárgyra, akkor ezeknek a mikrofonoknak köszönhetően a nagyítás mértékével megegyező módon felerősíti a kamera irányából jövő hangokat is. Ezeket leírni egy dolog, ezt látni kell, hiszen elképesztően jól működik ez a fícsör.

POCO F3 camera

A képalkotók közül a 48 megapixeles fő kameraszenzor ugyanaz, mint ami a POCO X3 Pro modellben is helyet kapott. A Sony IMX582 Exmor RS szenzort egészíti ki egy 8 megapixeles nagylátószögű (119 fokos látószögű) kamera és egy 5 megapixeles telemakró kamera, amivel a közeli felvételeket tudunk készíteni.

A telefon baloldalára semmi sem került, a SIM tálca alul, az USB Type-C port mellett foglal helyet, amibe két nano SIM kártya helyezhető, memóriakártyás bővítésre nincs lehetőség.

POCO F3 -6

A készülék jobboldalán a hangerőszabályzót és az ujjlenyomat olvasó szenzort találjuk. Utóbbi nem csak biometrikus szenzor, hanem egy fizikai gomb is, amivel be/ki kapcsolhatjuk a telefont vagy feléleszthetjük/lezárhatjuk a kijelzőt. Nyomáspontjuk jó, halkan kattannak.

POCO F3 -3

Természetesen van dupla koppos kijelző élesztés és az AMOLED panelnek köszönhetően van Always on Display funkció is, amin különböző grafikát és információt jeleníthetünk meg. A színek gyönyörűek, a maximális fényerő napfényben is elegendő és az érték minimuma is tökéletes ahhoz, hogy éjszaka is kellemes legyen rajta az olvasás.

poco f3 amoled

Az AI képmotornak köszönhetően van AI HDR javítás, amivel részletgazdagabbak lesznek a világos és sötét területek és van MEMC funkció is, aminek a videórögzítésben van nagy szerepe, aminek segítségével folyamatosabb videófelvételek készíthetők. A frissítési ráta opcióval engedélyezhető a 120Hz-es képfrissítés, amivel nagyon lágy, sima lesz a telefon kijelzőjén megjelenő vizuális tartalom.

A felső élre, mint a POCO X3 Pro esetében is, két mikrofon sor került, hogy kiszűrje a környezeti zajokat, mellettük egy infra port, így lehetőség van a televízió, klíma vagy bármilyen más eszköz vezérlésére a távirányító helyett. 3.5 milliméteres fülhallgató csatlakozót nem kapunk, bár éppen belefért volna a vékony házba.

POCO F3 -2

Így maradnak a Blueooth eszközök vagy a dobozban található Type-C/jack átalakító kábel. A POCO büszke arra, hogy készüléke hangszóróinak köszönhetően itt is sztereó hangzást kapunk, ami Dolby Atmos minősítéssel rendelkezik. A telefon alján és a kijelző felső részén található sztereó hangszórópáros nagy erővel képes megszólalni. Mélyeket ne keressünk bennük, a csillingelő magasaknak is híján van, de középtartományból mindent megold, nem torzít, nem recseg.

Ami az egyik legfontosabb alapanyag a komplett egészben, az a 7 nanométeres gyártástechnológiával készült, felsőkategóriás Qualcomm Snapdragon 870 CPU. A 8 magos processzor legerősebb Kryo 585 magja 3.2GHz-en jár, a többi kisebb fogyasztású pedig 2.4 és 1.8GHz-en képes ketyegni. A grafikus feladatokat az Adreno 650 oldja meg, ennek köszönhetően, papírforma szerint nem lesz olyan alkalmazás, ami bármennyire is megröccenne.

Ahogyan mindig, lefuttattam az AnTuTu benchmarkot, amiben a POCO F3 681414 pontot ért el, ez pedig nem semmi teljesítmény egy ilyen alacsony árú eszköztől. A hűtésről itt is a LiquidCool Technology 1.0 Plus gondoskodik, hogy kordában tartsa a processzor által termelt hőt. Melegedést nem tapasztaltam, hosszabb, nagyfelbontású játékok esetén, hosszabb távon is csak langyos volt a készülék. Nincs olyan játék, ami ne futna vagy megakadna az eszközön. A PUBG Mobile is Ultra felbontásban futott úgy, hogy maximumra állítottam a frame rate-et is. Az Asphalt 9 is HIGH beállítást kapott, ez is gyönyörűen futott és Call of Duty alatt is állta a sarat. Ebben segít a 6GB memória, ami már LPDDR5 típus, a tároló pedig egy gyors UFS3.1 modell, ami 128GB-os mérettel rendelkezik

poco f3 antutu

Az AndroBench tárhely sebességét mérő alkalmazásban még sosem láttam ennyire gyorsan lefutó tesztet. Az UFS3.1 tároló eszméletlenül gyors, 1388mb/s olvasási és 676mb/s írási sebességre képes.

POCO F3 POCO X3 Pro Mi 9T Pro
Processzor Snapdragon 870 Snapdragon 860 Snapdragon 855
Kijelző felbontása 2400 x 1080 2400 x 1080 2340 x 1080
Antutu 681414 567767 420386
GFX Bench T-rex FPS 121 FPS 60 FPS 33 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 49 FPS 41 FPS 724/2690
GFX Bench Aztec Ruins OpenGL (Hight Tier) 33 FPS
GFX Bench Aztec Ruins Vulkan (Hight Tier) 31 FPS
Geekbench 4.0 Bench Single Core/Multi Core 997/3168 776/2373
AndroBench Sequential Read 1388.11MB/s 1464.09MB/s
AndroBench Sequential Write 676.14MB/s 524.03MB/s

 

A POCO F3 az Android 11 rendszert kapta meg, amin természetesen magyar felület is választható, köszönhető a Global Version kiadásnak. Ennek hála pedig a hazai 4G hálózatokat is támogatja a készülék, de már elérhető az 5G (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n41/n77/n78) is. A telefonon a POCO launcher kapott helyet, de számos más, akár a MIUI launchere is elérhető. Kapott sötét módot is, a Xiaomi-tól megismert MIUI-nak köszönhetően részletesen testre szabható. De itt van az eye candy újdonság a szuper háttérképek is, ami az Always on Display-el karöltve animált hátteret varázsol nekünk a föld vagy mars bolygóról.

Természetesen van NFC, így az érintéses fizetés is megoldott és van infravörös csatlakozás is, aminek köszönhetően távirányítóként használhatjuk a telefont, hogy több különböző vezérlő helyett csak a telefonunkat használhassuk. Van nekünk Bluetooth 5.1 és ez a modell már támogatja a WiFi 6-ot is. A szolgáltatói routerem nem WiFi 6 képes, de a gigabites elméleti letöltési sebességből 652mbps letöltési sebességet sikerült elérnem a gigabites itthoni netemen. Helymeghatározáshoz a GPS, Glonass, Glalileo, Beidou műholdakat is képes használni, amivel tökéletesen képes navigálni.

poco f3 infra

Az első bekapcsolást követően a 128GB-os adattárolóból csak 20.1GB-ot foglalt le a rendszer, a többivel szabadon gazdálkodhatunk. A lehető legpontosabb fizikai visszajelzésről a házba épített x-tengelyű rezgőmotor felel, hogy a lehető legpontosabb, legrealisztikusabb visszajelzést adja nekünk a telefon használata közben, ami remekül működik. Ez hasonlít az Apple készülékekben található haptic feedback-re.

poco f3 haptic

Kamera

A telefon ugyanazt az optikát kapta meg, mint a POCO X3 Pro is. A Sony IMX582 Exmor RS szenzor ott sem szerepelt rosszul, de nem egy felsőkategóriás kamera. Az alapesetben 12 megapixel felbontású képek nappali fényviszonyok mellett tökéletesen vállalhatók. Szerencse, hogy kromatikus aberráció nem igazán tapasztalható és a vonalélesség is rendben van. De fura módon, a képekbe nagyítva kevésbé fordul elő szemcsésedés, mint a kis tesó esetében.

A normál felvételek alapesetben 12 megapixeles felbontásban készülnek el, a menüből választható a 48 megapixeles, 4:3 arányú felvétel. Ennek köszönhetően sokkal részletgazdagabb képet kapunk, ha bele szertetnénk nagyítani az elkészült produktumokba. Ha fontos a részletgazdagság megőrzése, akkor csakis ezzel fotózzunk. De a nagy felbontásnak megvan az ára, mert az így elkészített képek simán 18-19 megabájtos méretűek lesznek. A profi módnál van hisztogram, segédrács és RAW formátumban is rögzíthetjük a képeket.

A képek át lettek méretezve

A makró fotó és a portré fotó is egészen jól működik. A kép készítésekor észre sem vettem azt az apró kis pókot a képen.

A nagylátószögű kamera teszi a dolgát, de kicsit ez is mindent elmos, mint a POCO x3 Pro-ban. Nem csak nagylátószögű módot, de kétszeres zoom opciót is kapunk. Ám ez inkább tűnik digitális megoldásnak, mint optikai nagyításnak.

Nagylátószög/normál mód/2x zoom

Éjszaka csökken a kamera képkészítő képessége és gyenge fényviszonyok között hamar mákosodni fog. Azonban szépen tologatja záridőt és játszik az ISO-val, így kevés fény mellett meglepően jól használható. Kevés fény mellett akár még kézből is kitartható a telefon, a szoftver korrigálja az apró bemozulásokat.

Videófelvételnél is jár a pirospont, hiszen akár 4K-ban is rögzíthetünk és ennél a felbontásnál is elérhető az elektronikus képstabilizálás, amivel remegésmentes felvételeket készíthetünk. Van 1080p felbontás 60fps sebességgel és lassított felvételi mód 720p/120fps sebességgel is. De itt van a nagy újítás, a zoom videó. A hátlapra szerelt mikrofonnak köszönhetően, videós zoom használatakor a kamera felé érkező hangokat felerősíti a nagyítás értékének megfelelően. Ezzel párhuzamosan persze a háttérzaj is emelkedik, de érdekes és roppant egyszerűen használható funkció ez a Xiaomi részéről.

A hátlap alá egy 4520mAh kapacitású akkumulátor került, amit a mellékelt töltővel 33W teljesítménnyel láthatunk el energiával. Ennek köszönhetően 52 perc alatt 100%-ra tölthető az akkumulátor, de 30 perc töltéssel is közel 60%-ra pumpálhatjuk tele energiával az akksit.

Milyen lett a POCO F3?

Ezt röviden egyszerűen lehetne jellemezni. Ennyi pénzért a lehető legjobb telefont kapjuk. A piacon a legolcsóbb AMOLED kijelzős, felsőkategóriás hardverrel megáldott modell lett, ami egyszerűen ajánlott vétel. (Árban már csak az eggyel gyengébb hardverrel rendelkező POCO X3 Pro előzi meg.) A tárhely elegendő, a 6GB memória bőven elég, a kamera megállja a helyét a mindennapok során, a 120Hz-es kijelző nagy pozitívum, az akkumulátor kibír 2, de akár 3 napot is. Ha tölteni kell, akkor 1 óra sem kell hozzá és máris maxon van az akksi kapacitásunk. Remek az AMOLED kijelző is, egyszóval a jelenlegi 349€ áron megvásárolható POCO F3 minden forintját megéri, ami átszámolva 126.000 forintot jelent.

Én a Goboo webáruházából vásároltam meg, ahonnan hivatalos spanyolországi Xiaomi store-ból küldik a készüléket, van PayPal fizetés és 2 év garanciát adnak rá. A szállítási költség pedig már benne is van az árban. Nekem 5 munkanap alatt ki is szállították a készüléket. Jelenleg a Night Black, 6GB/128GB-os modell rendelhető a spanyolországi raktárból 349€ áron.

A POCO F3 mobiltelefont itt találod meg

POCO F3 Banggood

Az olcsóbb POCO X3 Pro-t pedig itt találod

Ez most 199€-ba (72000 forintba kerül)

FONTOS, HISZEN ÍGY MŰKÖDHETÜNK TOVÁBB…

Telepítsd az asztali Chrome böngésződ alá a plugit és támogass minket úgy, hogy ehhez semmi egyebet nem kell tenned, csak vásárláshoz nem a mobiltelefonodról, hanem a PC-ről vásárolsz. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat. Amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek.

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on.

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás