A BlitzWolf UV sterilizáló lámpa kis mérete miatt leginkább a szekrényben, autóban, a levegő sterilizálására és fertőtlenítésére használható, mint nagyobb helyiségekben. Az UV fény a levegőben szálló por sterilizálásra hivatott, az ózonos tisztítás pedig kiegészíti az UV fényes fertőtlenítést és segít megszüntetni a kellemetlen szagokat. (Annak ellenére, hogy a gyártó csupán 2nm alapterületű helyiséghez ajánlja, én azért kipróbáltam az autóban és a lakásban is.)

A csomagban egy microUSB kábel érkezett az UV lámpához. Az akkumulátoros kivitelnek köszönhetően olyan helyeken is használhatjuk, ahol más esetben nem lenne lehetőségünk. Emiatt a gyártó kimondottan ajánlja az autóban való használatra is.

Meglepően kis mérete (13.8×5.2×5 centiméter) esztétikus kialakítással párosul. Nekem azonnal egy asztali mikrofon jutott róla eszembe. A felső rácsozott rész teljes egészében fémből van, így masszív külsejének köszönhetően bármilyen ütődéstől, véletlen leeséstől megóvja a fényforrást. Az alsó rész és a kihajtható lábak már műanyagból vannak. Az elülső részen találjuk a be/ki kapcsoló gombot, ami töltés közben piros színnel, működés közben pedig kékkel jelez. Hátul a microUSB port kapott helyet, amin keresztül feltölthető az UV lámpa 700mAh kapacitású akkumulátora.

Kis mérete miatt a gyártó 2 négyzetméter alapterületű helyiségbe ajánlja, amit egy autó belső felülete teljes mértékben lefed. De kipróbáltam egy kisebb, 8nm alapterületű szobában is. A gyártói adatok szerint a lámpa két hullámhosszt használ (85 nm és 245 nm) ezáltal UV-B és UV-C sugárzást generál, amellyel kismértékű ózont képes termelni.

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi, amit a telítődött szűrőanyagról időszakos visszamosatással lehet eltávolítani. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat.

Forrás: Wikipédia

Ennek a fertőtlenítő hatásnak köszönhetően a szoba levegőjét is képes valamelyest sterilizálni. Mivel alapesetben egy mérgező gázról beszélünk, ezért a folyamat alatt ne tartózkodjunk a helyiségben. Ha pedig végeztünk az UV lámpa használatával, szellőztessük át az adott helyiséget.

A BlitzWolf BW-FUN4 UV sterilizáló lámpa használata pofonegyszerű. Csak tartsuk nyomva a bekapcsoló gombot, míg el nem kezd kék színben villogni. Ezután pedig 30 másodperccel később működésbe lép a kéken világító fénycső. A sterilizálás 30 percig tart, dolga végeztével a kis lámpa automatikusan lekapcsol. A szobában is érezhető volt az a fura szag, ami a lámpa használata után keletkezett. Egy kissé valóban szúrós, az ózonra emlékeztető, de igazából szinte semmihez sem hasonlítható szag volt a helyiségben.

A leírás szerint egy feltöltéssel 4-5 alkalommal használhatjuk, de szerintem ez inkább egy stabil 3 alkalomra elég. Negyedik használatra már nem dolgozta végig a 30 percet, mert időközben lemerült.

Az autóban, lakásban is bátran használható. Akkumulátoros kivitelének köszönhetően bárhol bevethető, de azért arra figyeljünk, hogy használata alatt ne tartózkodjunk a helyiségben és utána figyeljünk a szellőztetésre is. Az pedig külön pozitívum, hogy az UV fénynek és az apró légmozgásnak köszönhetően képes valamennyire (elméletileg) sterilizálni a szálló port is. A BlitzWolf BW-FUN4 UV lámpája 18.99$-ba, azaz körülbelül 5700 forintba kerül.

A BlitzWolf BW-FUN4 UV sterilizáló lámpát itt találod meg

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Megosztás

Hozzászólás