A belépő szinten versenyez a Doogee X95, ami az Android 10 Go rendszerével, 13 megapixeles hátlapi kamerájával, méretes kijelzőjével és alacsony árával hívja fel magára a figyelmet.

Doogee X95 – Kicsomagolás

 

Bár a Doogee X95 nem rakéta sebességű, de a legfontosabb dolgokat tudja, hogy második telefonnak vagy a gyereknek, nagyszülőnek beszerezzük, hogy bárhol, bármikor elérhessük őket. Egy 59.99$-os mobiltelefonnál az ember mindig elkezd gondolkodni, hogy mivel kap kevesebbet, egy átlagos árú telefonhoz képest. Szerencsére a Doogee-nál nem lehet panasz a csomagolást tekintve. A kiegészítőket nézve kapunk egy microUSB kábelt, 5V/2A teljesítményű töltőadaptert, SIM tűt és még egy szilikon tokot is.

Papíron is méretesnek tűnik a 6.52 colos kijelző, de kézbefogva lepődik meg az ember igazán, hogy mekkora lett a telefon. A kijelző körüli kávák nem papír vékonyak, de azért láttunk már sokkal rosszabbat is ennél. Azt hiszem, egy 18.000 forintos mobiltelefon esetében pedig kár lenne bármibe is belekötni. Természetesen előlapi kijelzővédő fóliával érkezik a Doogee X95, így azt sem kell beszereznünk hozzá. A hátlap polikarbonátból van, hogy ne legyen annyira csúszós, leheletnyi átlós textúrával látták el. Alul a microUSB portot, felül a 3.5 milliméteres fülhallgató csatlakozót, baloldalon a hangerőszabályzót találjuk. Jobboldalra került a be/kikapcsoló gomb és a két SIM, illetve egy SIM+microSD kártya fogadására szolgáló tálca.

A kijelző felbontása 1200×540 pixel, az IPS technológiának köszönhetően jók a betekintési szögek, a színek rendben vannak, a maximális fényerő talán egy kicsit kevesebb, mint megszokhattunk a drágább készülékeknél. A kijelző felső részében nem egy noccs szigetet, hanem egy csepp benyúlást találunk, ahol az előlapi 5 megapixeles kamera, a fény és a közelségérzékelő szenzor kapott helyet. Azt gondoltam, hogy egy ilyen olcsó készülékből kispórolják a fényérzékelőt, de kellemesen csalódtam a Doogee-ban.

Az összeszerelési minőségre meglepő módon nem lehet panaszunk. Nincs recsegés, ropogás, a méretéhez képest meglepően könnyű és vékony a telefon a maga 16.7×77.4×8.9 milliméteres méretével és 189 grammos súlyával.

A költségcsökkentés a hardveres beltartalmat érte. Ennek megfelelően a Doogee, mint ahogyan az Oukitel és az Ulefone is a hasonlóan alacsony árú készülékeinél is, a MediaTek MT6737 modellre esett a választásuk, ami nem egy mai chip. Ez a CPU már jó ideje a piacon van és már több, mint 200 különbőző modell kapta ezt a jól bevált, ám nem a túl acélos processzort. Az MT6737 négy maggal rendelkezik, maximális órajele 1.25Ghz, a grafikus feladatokért az ARM Mali-T720 MP2 felel. Memóriából 2GB-ot kapunk, a belső tárhely mérete 16GB. Ez első hallásra nem tűnik soknak, de ki kell emelnem, hogy egy 18.000 forintos modellről beszélünk. A nem túl acélos hardver alá a gyártó az Android átdolgozott és erőforráshatékony Android 10 Go rendszerét tette, amin természetesen megtalálható a magyar nyelvű kezelőfelület is.

 

Doogee X95 – A nagy próba

 

Az elő bekapcsolást követően 11.72GB szabad tárhelyünk maradt. Mire belaktam a telefont, készítettem pár fotót és videót, feltelepítettem a kedvenc benchmark alkalmazásaimat és pár játékot, 3.65GB szabad helyem maradt. Ez nem sok, de ha memóriakártyát használunk, akkor már oda rögzíthetjük a videókat, fotókat, azon tárolhatjuk a zenéket, így az alkalmazásoknak marad a belső tárhely. Az Android 10 Go rendszer alatt szinte minden elérhető a Google Play áruházból. WhatsApp, Viber, Messenger, PUBG Mobile, HBO Go, Netflix, stb.. Azért szinte, mert akadtak olyan szoftverek is, amelyeket nem találtam, mint például az Asphalt 9 vagy az AnTuTu. Így az AnTuTu Lite alkalmazást töltöttem le alternatív forrásból. Várható volt, hogy ez a hardver nem lesz túl erős, így az AnTuTu Lite V8.1.9 alkalmazás 42933 ponttal jutalmazott. A gyengécske teljesítmény megérződik a készülék használata közben is.

Nincs meg az a folyamatos lágyság a menüben való barangolás vagy alkalmazások használata közben. Kicsit darabos, kicsit akadós, érezhetően lassabb, mint egy mai középkategóriás mobiltelefon. A 2GB memória nem elég arra, hogy egy játékot, YouTube videót a háttérben tartson. Így, ha több, nagyobb memóriaigényű alkalmazást használunk, a szoftver hajlamos bezárni őket a háttérben. Ha nagyon muszáj még játékra is foghatjuk. Én megpróbálkoztam a már előbb említett PUBG Mobile játékkal, amit LOW grafikai beállításon volt csak játszható. Az Asphalt 8 pedig HIGH beállításon beszaggatott, de alacsonyabb grafikai beállítást nem tudtam beállítani rajta, állandóan visszaállt a legjobb minőségű beállításra az alkalmazás. De egy Candy Crush vagy egy Temple Run stílusú játék elfut rajta.

YouTube videókat maximum 480p beállításon nézhetünk, magasabb felbontás nem enged. Itt már észrevehető, hogy nem egy gyors chip ez a MediaTek processzor, hiszen a videó akadozva indul el és, ha elforgatjuk a képet, utána is még érezhetően dadog a rendszer, de utána már nincs vele gond. Az alul található hangszóró hangosan képes szólni, de doboz hangja van. Semmi magas, semmi közép, ne várjunk tőle hi-fi minőséget.

  Doogee X95 HOMTOM S99 HOMTOM HT70 LEAGOO KIICA MIX
Processzor MediaTek MT6737 MediaTek MT6750T MediaTek MT6750T MediaTek MT6750T
Kijelző felbontása 1200 x 540 1440 x 720 1440 x 720 1920×1080
         
Antutu 42933 53478 59529 54968
3D Mark Slingshot Extreme Nem futott le Nem futott le 387 376
GFX Bench T-rex FPS 12 FPS 19 FPS 26 FPS 17 FPS
GFX Bench Car Chase FPS Nem futott le 4.1 FPS 4.9 FPS 2.7 FPS
         

 

A Doogee X95 Bluetooth 4.2 modult kapott, kezeli a 2.4 és 5GHz-es WiFi hálózatokat, a helymeghatározásnál GPS és A-GPS segítségünk van, Glonass, Beidou támogatás kimaradt. Viszonylag gyorsan, 2-3 méteres pontossággal lövi be a helyzetünket. A két SIM kártyát támogató foglalat kezeli az idehaza is használt B20-as LTE hálózatot, így elérhető vele a 4G kapcsolat. A telefonhívások minőségével nem volt gond.

 

Doogee X95 – Kamera

 

A hátlapon a kabátgomb megjelenésű kör alakú kamera sziget található, amiben három kamera és egy LED villanó kapott helyet. A fő szenzor az OmniVision műhelyéből került ki és 13 megapixeles felbontással rendelkezik. Ezt egészíti ki két darab 2 megapixeles kamera a makró és bokeh effekttel ellátott fotókhoz. A bokeh effekt szoftveres körgyűrűje nem túl szép, cserébe közelről egész jó makró fotókat készíthetünk. A mobiltelefon árát nézve meglepően jó választás a 13 megapixeles OmniVision optika. Persze nem egy csúcs kamera, de én sokkal-sokkal rosszabbra számítottam ezen a téren.

Ha belenagyítunk a képekbe, akkor kiderül, hogy nem kapunk teljesen tű éles képet. A fehér részek hajlamosak kiégni és itt-ott van kromatikus aberráció is, de ennyiért, ezekkel együttvéve szerintem ez teljesen rendben van. Videót csak 1280×720 pixeles felbontásban tudunk rögzíteni, aminek minősége nem a legjobb. Olyan, mintha sosem találná a kamera fókuszt és az élesség egyfolytában elmászna. A választható EIS nem sokat ér, inkább csak hullámos lesz tőle a felvétel, amivel nem igazán leszünk elégedettek.

A vékony ház alá szerelt 4350mAh kapacitású akkumulátor pozitív hír, és az is, hogy a gyártó egy 5V/2A teljesítményű EU szabványú adaptert mellékel, amivel 20-ról 100%-ra 2 óra alatt feltölthető. A tesztidőszak alatt játékkal, benchmarkok futtatásával, nyomkodással, videó nézéssel 5 és fél óra kijelzőidőt tudtam kihozni belőle, míg 20%-ra nem merült.

 

Doogee X95 – Vélemény

 

Valljuk be, 18.000 forintért nem sok mindent kapunk. Azonban, ha hajlandóak vagyunk kompromisszumokra, akkor a használható kategóriába sorolható a Doogee X95. Aki a nagyszülőknek vásárolna egy ilyen mobiltelefont, nekik nem hiszem, hogy számítana, milyen jól futnak rajta a játékok, ők csak használni fogják a mobiltelefont. Ha nem akarunk több, nagyobb memória igényű alkalmazást párhuzamosan futtatni és óriási Excel dokumentumokat szerkeszteni csak böngészni, csevegő alkalmazásokat használni, telefonálni és nem érezzük magunkat kellemetlenül, ha itt-ott megakad a rendszer, akkor élhető ez az olcsó mobiltelefon, amely 59.99$-ba, azaz 18.000 forintba kerül. A három színben kapható készülék az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentesen vásárolható meg.

 

A Doogee X95 mobiltelefont itt találod meg

Hasonló áron kapható az Ulefone és Oukitel mobiltelefonja is

 

BANGGOOD REGISZTRÁCIÓ ÉS RENDELÉS MENETE

 

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Megosztás

Hozzászólás