Sok időbe telt, mire megérkezett az újabb pénztárcabarát utód, de végre itt van az Amazfit Bip S okosóra. A transzfelktív kijelzőjéről és olcsóságáról híres Bip anno nagy sikert aratott, most pedig itt van az újabb modell.

Amazfit Bip S teszt – Kicsomagolás

A Bip S egy fekete, négyzet alakú dobozban érkezett. A stílus teljesen minimalista, a dobozból kibontva az óra elején egy fólia található, ami a működés közben látható kijelzőn megjelenő információkat imitálja. Tartozékokkal nem szórták tele csomagot, nincs is másra szükségünk egy okosóra esetében, mint a töltőjére, illetve esetünkben a töltő bölcsőre, ami USB végű csatlakozót kapott, így akár a laptopod portjához is csatlakoztathatod, hogy feltöltsd vele az órát.

Az óra nagyon könnyű és a kissé lekerekített négyzet alakú óramag csupán 18 gramm, ami a szíjjal együtt is csak 31 grammot nyom a mérlegen, olyan, mintha semmi nem lenne a karodon. A ház jelenleg is az érzésre erős polikarbonátból van.

Az előlapot természetesen az Amazfit logóval ellátott 1.28 colos és 176 x 176 pixeles kijelző foglalja el. A Bip S nem rendelkezik SIM kártya foglalattal, se kamerával és nem telepíthetünk fel rá kismillió alkalmazást a Play áruházból. De cserébe nem kell naponta kell töltenünk, ellátták GPS+Glonass képes helymeghatározással, sőt a gyártó szerint akár 40 napig is a társad lehet anélkül, hogy töltőre kelljen rakni.

 

Amazfit Bip S teszt

 

A Bip S transzflektív kijelzője olyan, mintha egy nagyon vékony tükör réteg helyezkedne el a kijelzőn megjelenő tartalom alatt, amely egyszerűen visszaveri a környezet fényeit, és ezt használja fel a kijelző megvilágításra. Azaz minél nagyobb a fény, annál jobban látható a kijelző is. Minél jobban süt a nap, annál jobban világítja meg a kijelzőt, annál kontrasztosabb képet kapunk, így a nyári napsütésben is minden pontja jól látható a kijelzőnek.

Az órán, jobboldalon a feloldáshoz szükséges fő gombot találjuk. A fekete óratokhoz, fekete 20 mm-es szilikon szíjat kapunk. Az óra 5ATM védettséggel rendelkezik, nem akadály neki, ha elkap minket az eső és a teszt alatt kiderült, hogy a fürdést is jól bírja A szíj szerencsére hasonlóan könnyedén eltávolítható az óratestről, mint amit az eddigi Xiaomi óráknál is megszokhattuk, tehát csak a rugós kart kell egy kicsit elhúznunk és máris kicserélhetjük egy nekünk tetsző pántra. A fekete csat a borítással harmonizál, szintén műanyagból van. A hátsó rész már ismerős lehet, itt találjuk az optikai pulzusmérő szenzort és a két, töltésre szolgáló érintkezőt.

Egy gyors bekapcsolás, az Amazfit alkalmazás letöltése Android és iOS rendszerű telefonunkra és már készen is vagyunk.

A kezdőképernyőn állva, lefelé húzva azt, láthatjuk, hogy éles-e a Bluetooth kapcsolat, megnézhetjük az akkumulátor töltöttségét, aktiválhatjuk a „ne zavarj” módot, állíthatunk a fényerősségen, beléphetünk a zenevezérlés módba és lezárhatjuk a kijelzőt. Utóbbi akkor jól, amikor például elmegyünk fürdeni, így a vízcseppeket nem fogja az érintésérzékeny kijelző vezérlésnek hinni, hanem csak az oldalsó gombot megnyomva oldhatjuk fel a kijelzőt. Lefelé suhintva az alap képernyőn, a telefonunk által küldött értesítéséket jeleníti meg, amely sajnos nem ismeri az ékezetes karaktereket.

Ha a kezdőképernyőn jobbra vagy balra húzzuk az ujjunkat, akkor a napi időjárási adatokat láthatjuk. Ha ezen a ponton a kijelzőn felfelé húzzuk az ujjunkat, akkor láthatjuk a következő négy nap időjárási adatait.  Az oldalra való lapozgatásban tovább haladva egy státusz pontot találunk, ami az adott napra mért eredményeket jelzi ki. Itt láthatjuk a megtett lépéseket, az utoljára mért pulzust, de itt tudunk azonnali mérést is indítani. Láthatjuk a megtett kilométereket, az elégetett kalóriát és, hogy mennyi időt ültünk egy helyben. A következő oldalon a PAI módot találjuk. Utána a pulzusmérést, ahol visszanézhetjük, hogy az adott napon milyen értéket mért az óra és azok százalékos arányban minek felelnek meg, például edzés, relaxáció, stb. A PAI pontokkal mérhető, hogy mennyire aktívan telnek a napjaink. Természetesen minél aktívabban élünk, annál több PAI pontot szerzhetünk.

A koronát megnyoma, a Workout résznél kiválasztható a futás, futópad, kültéri és beltéri kerékpározás, edzés, séta, nyílt vízi úszás, medencés úszás, elliptikus tréner és jóga is. A kültéri sportolási módoknál az óra bekapcsolja a GPS-t is, így követve nyomon, hogy merre futottunk, kerékpároztunk, sétáltunk.

Kapunk ébresztő funkciót, amivel be lehet állítani, hogy mikor kezdjen el rezegni az óra. A telefonos alkalmazással tudjuk beállítani, rögzíteni, hogy mikor jelezzen. Ha ez megvan, a beállított időpont bekerül az óra választható ébresztései közé, amihez így nem kell újra a telefonos alkalmazáshoz nyúlnunk, hanem csak az órán kell engedélyezni azt. Az ébresztő rezgése se nem túl gyenge, se nem erős, így nem keltjük fel az ágyban mellettünk alvót sem, hiszen nem ad ki hangjelzést, csak a csuklónkon kezd el rezegni az óra a megadott időpontban.

A kezdőképernyőn az ujjunkat hosszan nyomva tartva kiválaszthatók a számlapok, amik közül választhatunk analóg és digitális megjelenítésűt is, de az Amazfit alkalmazásból több számlap is elérhető. A számlapoknál beállíthatók egyes gyors elérésű parancsok is, egy gombnyomással elindítható a pulzusmérés, aktivitásmérés vagy kitehetjük a hőmérséklet vagy a pulzusmérés widget is.

 

Aktivizáljuk magunkat és használjuk az órát!

 

A telefonos szoftver rengeteg lehetőséget nyújt, ha sportolásra használjuk az órát, hogy kielemezhessük az elért eredményeinket az Android és iOS kompatibilis Amazfit alkalmazásnak köszönhetően. A kezdőoldalon láthatjuk a legfontosabb adatokat, az utolsó mért alvási adatainkat, napi elért eredményeinket, mért lépés, elégetett kalória mértékét illetve az utolsó tevékenységeinket, utoljára mért pulzusunkat.

Főbb menüpontok közül hármat kapunk, az első a már említett kezdőlap a főbb információkkal szolgáló Home menüpont. A második oldal Enjoy pont alatt beállítható az ébresztés, a készülék keresés, emlékeztető, a célok beállítása, számlapok hozzáadása és az alkalmazásértesítések is. A Profil oldal a tevékenységeinkre fókuszál, azaz itt nézhetjük meg és elemezhetjük ki az óra által mért sportolás közben mért adatainkat.

Nem értettem, hogy miért van az Enjoy menüpont tele beállításokkal, amikor a profilunk alatt ugyanazokat az opciókat megtaláljuk, több minden más beállítási lehetőség mellett. Az eszközeim pont alatt láthatjuk az óra akkumulátorának pillanatnyi kapacitását. Engedélyezhetjük, hogy értesítsen, ha bejövő hívásunk, SMS érkezik. Beállíthatunk külön esemény értesítéseket, ébresztést, engedélyezhetjük, hogy mely alkalmazások értesítései jelennek meg a telefonon, így minden alkalmazás által küldött értesítéseket viszontláthatjuk az órán. Viber, WhatsApp, Messenger, nem gond. Az alkalmazások által küldött értesítések ékezetes karaktereit nem jeleníti meg az óra. Lehetőség van tétlenségi figyelmeztetés beállítására is, hogy jelezze, ha már túl sokat ültünk egy helyben.

 

Egy kis mozgás

 

Az órával mért eredményeket tényleg nagy részletességgel láthatjuk. Egy tevékenység közben a pulzusunkra is odafigyel az óra és egy kis ábrán megjeleníti, hogy az adott tevékenység milyen edzésmódnak felel meg. A sebességi adatok is teljesen egyértelműek. A fő oldalon jelzi a teljes út alatti átlagsebességet, a leggyorsabban és a leglassabban megtett kilométerét is. Jó dolog ugyancsak, hogy arra is hangsúlyt fektettek, hogy kilométerenként feljegyezze az adott szakaszban a megtett sebességet, így bármekkora is volt egy túra hossza, kilométerenként monitorozhatjuk azt. Itt néha előfordult, hogy pulzusmérés közben teljesen leesett 0-ra a mért érték, de ezt nem tudom, hogy miért csinálta.

A PPG szenzoros pulzusmérés szinte ugyanazt az eredményt hozta, mint amit az Apple Watch Series 3 órám is tudott. Legtöbbször azonos, néha 1-2bpm pont eltérés volt a két óra között. Természetesen a pulzusmérési adatokat is eltárolja a szoftver. Beállítható automatikus mérés, de beállítható a legpontosabb opció is, amikor az alvásmonitorozás is pontosabb. Kiválaszthatjuk azt is, hogy 1, 5, 10 vagy 30 percenként végezzen mérést. Így egy egész napot le tudunk vele fedni még alvás közben is. Az alvás funkcióhoz nem kell lefekvés előtt az órán engedélyeznünk ezt a funkciót. Ezt az óra automatikusan elindítja, amint érzékeli, hogy nyugalmi állapotba kerültünk. Ügyesen és aránylag jól dolgozik, kijelzi, hogy mennyi időt töltöttünk ágyban, mennyit töltöttünk mély, illetve könnyű alvásban és persze, hogy mikor aludtunk el és mikor ébredtünk, amelyről természetesen diagrammot is kapunk.

 

Akkumulátor

 

Amafit Bip S 200mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, ami hihetetlen hosszú ideig képes életben tartani az órát. Papírforma szerint 40 napos üzemidőre. Ez természetesen azonnal csökken, ha használjuk a Bluetooth kapcsolatot, engedélyezzük a pulzusmérést, sőt a GPS használatával még nyomon követjük, hogy merre futottunk. De még így is simán kihozható belőle a 3-4 hetes üzemidő is (legalábbis nekem). Az akkumulátor fetöltéséhez körülbelül 2 óra kellett.

 

Amazfit Bip S teszt – Vélemény

 

Update

Miben lett más a Bip S a korábbi Bip okosórához képest? A változásokat szinte nagyítóval kell keressük, de azért van pár újítás, még ha nem is sok. A korábbi IP69 védettség helyett immár 5ATM felirattal találkozunk az órán, a 4 sportmód helyett már 10 darabot kapunk és a Bluetooth kapcsolat v4.0-ról v5.0-ra váltott, illetve kapunk zenevezérlés módot is. Ugyan nem sok újítást kapunk, de a plusz sport módok jól jönnek és lehet, hogy valaki épp emiatt fog váltani, mert egy megszokottan könnyű órát szeretne, kicsivel több funkcióval.

Ezzel együtt, úgy érzem, lassan kezd leáldozni a Bip érának. Az első generáció pár évvel ezelőtt még nagyon jó ajánlatnak tűnt, hiszen nem volt vetélytársa a piacon. Ez a szakadék azonban egyre jobban kezd csökkenni, bár még mindig tény, hogy olcsó GPS-szel szerelt óra nem sok van a piacon. De akinek nem kell a helymeghatározás, annak nem kell messzire menni, hiszen itt van a Haylou LS02, ami 12 sport módot tud és az akkumulátora is 30 napig bírja. Bár nem transzflektív kijelzővel szerelték, de ennek a technológiának egyre kisebb a rajongótábora.

A Bip S még mindig jó kis óra, hiszen könnyű, sokáig bírja, jó pár sport móddal felszerelték, ellátták GPS modullal is és még mindig csak 75$-ba, azaz 23.000 forintba kerül. A Netherlands Registered(PDM) szállítás pedig áfa és vámmentes.

Amazfit Bip S okosóra

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Megosztás

Hozzászólás