Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha a Xiaomi a Mi Band 4 okoskarkötőből egy okosórát csinálna? Megnövelt kijelző, ami persze megmaradna a dicséretes AMOLED technológiánál. A nagyobb fizikai méret miatt nőhetne az akkumulátor kapacitása is, így a megnövelt kijelző miatt nem csökkenne az akkumulátor idő. Felvértezhetnék mindazzal, amit a Mi Band 4 is tud és máris egy olyan órát kapunk, aminek nem nagyon lenne konkurenciája a piacon. Nos, a Haylou LS01 nem teljesen, de majdnem ilyen.

Sajnos a Xiaomi sem hülye, és nem fog egyhamar saját magának konkurenciát állítani, hiszen akkor kinyírná a Mi Band vonalat. De ennek köszönhetően lehetőség nyílik olyan termékek készítésére is, amit a pár évvel ezelőtt Xiaomi tulajdonba került Haylou is megcsinált. Az olcsó bluetooth fülhallgatóját már próbáltuk és hiába olcsó, ez nem járt együtt azzal, hogy rossz lenne. Kellemesen meglepődtem a hangján, így egyáltalán nem rossz választás a Haylou TWS fülhallgató, aki egy olcsó, vezeték nélküli fülest szeretne magának.

A Haylou LS01 a low budget okosórák piacán kíván újat mutatni. És tény, hogy az olcsók között nagyon is van létjogosultsága a piacon, mert nem sok óra képes ilyen minőséget nyújtani 10.000 forint alatt. A Xiaomi-ról és az ökoszisztémáján belül található termékekről mindig egy dolog jut az eszembe. Az, hogy ha más gyártók képesek drágábban is adni rosszabb termékeket, akkor a Xiaomi, hogy képes arra, hogy egy kis minőségi életérzést csempésszen be mindenki életébe, alacsony ár mellett? De ez valahogy mindig sikerül nekik.

 

Xiaomi Haylou LS01 okosóra teszt – Kicsomagolás

 

A Haylou LS01 dobozának színvilága már ismerős volt a fülhallgatójukról is. Most is a sötét ezüst és kék szín az uralkodó. A belső, fekete dobozban pihen az óra, amire egy kijelzőt védő matrica került, amin a telefonos alkalmazás QR kódja található. A mellette lévő dobozban egy mágneses töltőkábelt és egy leírást kapunk.

A Xiaomi Haylou LS01 sokkal könnyebb és kisebb, mint azt elsőre gondoltam. Maga az óratok 4.09 x 3.57 x 1.16 centiméter méretű, hossza a mellékelt szilikon szíjjal együtt 25.38 centiméter. Az óra két színben válaszható, ezüstszínű óratokkal és fehér szíjjal, illetve fekete óratokkal és egyaránt fekete szíjjal. Míg a fekete férfiasabb, addig a fehéret nem mondanám kimondottan nőies modellnek, inkább az unisex jelző lenne rá a megfelelő. A bevezetőben felvezetett házon belüli konkurenciára való utalás valószínűleg itt már érthetővé válik. Az okosóra egy 1.3 colos szögletes, 240 x 240 pixeles TFT panellel rendelkezik. Így az AMOLED panel megmaradt a gyártó húzóneveinek, mint a Mi Band 4, GTR, GTR Lite óráknak.

Az ezüstszínű óratokról sok helyen lehet olvasni, hogy alumíniumból készült. Hát én ennyire 100%-ban műanyagnak tűnő alumíniumot még nem láttam. Gondoljunk csak bele, miért lenne jó a gyártónak, hogy az alumínium háza, ami egy kicsit prémiumibb érzést kelt, úgy nézne ki mint a műanyag. Miért álcázná azt műanyagnak és miért ne lenne büszke arra, hogy „igen barátaim, ez fém!”. Se tapintásra, sem megjelenésre, sem az illesztéseknél nem tűnik alumíniumnak. A csat találkozásánál látható, hogy ez biza műanyag. Sőt, mondok még egy példát. A fém hűvös tapintású, ami igaz a csat és az óra gombjának esetében is. Ezek tehát tényleg fémek, de a ház sajnos nem. Most, hogy ez alaposan kivesézésre került, ami egyáltalán nem hátrány, mert legalább így az óra könnyű marad és az árát sem növeli meg a fém használata. Elsőre pedig meg nem mondja az ember, hogy ez nem fémből készült, így térjünk is vissza a fontosabb dolgokhoz. Az IP68-as védettségnek köszönhetően fürdés közben sem vettem le, így a teszt időszaka alatt végig kapott hideg és meleg vizet is, amit gond nélkül tűrt.

A kijelzőre egyáltalán nem lehet panaszunk. Olyannyira, hogy nem is TFT panelnek, hanem IPS-nek mondanám. A betekintési szögek mind a négy oldalirányból tökéletesek. Természetesen nem annyira kontrasztos a megjelenített kép, mint egy AMOLED panel esetében és sötétben a fekete háttér sem tűnik annyire feketének, mint az AMOLED esetében. De egy sima, átlagos felhasználó tökéletesen meg lesz elégedve a kijelző által megjelenített képpel. Már csak azért is, mert az 1.3 colon a 240 x 240 pixeles felbontásnak köszönhetően még a pixeleket is nehéz lesz észrevenni. Nekem személy szerint az is jobban tetszett, hogy a megjelenítő nem kerek, hanem szögletes kivitelt kapott.

Xiaomi Haylou LS01 & Apple Watch Series 3

Az óra hátulján az optikai pulzusmérő szenzort, felette pedig a mágneses töltőcsatlakozót találjuk. Ha más szíjra cserélnénk le a gyári példányt, azt is könnyen megtehetjük, hiszen a Xiaomi itt is egy kis rugós mechanizmust alkalmazott, hogy könnyebb legyen a szíj eltávolítása. Az érintésérzékeny vezérlésnek köszönhetően csak egy fizikai gombot kapunk. Ezzel oldhatjuk fel vagy zárhatjuk le a kijelzőt (természetesen csuklómozdulatra is képes feléledni a kijelző, amit meglepően jól sikerült megoldani a gyártónak), de ezt a gombot használhatjuk az opciók közül a fő menübe való ugráshoz.

Számlapok közül 5 darabot válaszhatunk. A menü egyszerű, nem igényel tanulást. Az alap képernyőről felfelé suhintva megtaláljuk a napi lépésszámunkat, megtett kilométereket, elégetett kalóriát. Ha lefelé húzzuk az ujjunkat a kijelzőn, akkor az üzenetekhez jutunk, ahol az utolsó 10 üzenetet olvashatjuk. Az óra megjeleníti az ékezetes karaktereket is, bár ezeket valamiért félkövér formátumban jelzi ki, de annyi baj legyen.

Oldalról elérhetjük folyamatos pulzusmérés ki/be kapcsoló virtuális gombját, a csukló fordításra aktiválódó kijelző ébresztést, a ne zavarj módot és a telefon keresés funkciót. A sport módok közül 8 módot képes megjelenteni, de a telefonos alkalmazásban 9 kapcsolható be, de ilyenkor egy lehetőségről le kell mondanunk az órán. Sportok közül választhatjuk a:

  • futás,
  • kerékpározás,
  • séta,
  • edzés,
  • futópad,
  • túrázás,
  • hegymászás,
  • spinning,
  • jóga módokat is.

Van relaxációs mód is, ez az Apple Watch appjához nagyon hasonlóan, légzésgyakorlatokkal segít. Kapunk pulzusmérés indítás és ébresztőt is. A pulzusmérés egy Apple Watch 3 okosórával lett összehasonlítva és meg kell, hogy mondjam, a Haylou LS01 98%-ban azonos értéket mutatott az almás gyártó órájával szemben, így ebben az összehasonlításban dicséretet érdemel.

Az alvásfigyelés is jól működik, nem kell külön elindítanunk, hogy figyeljen. Magától vált át alvásfigyelő módba, amikor érzékeli, hogy nyugalmi állapotba kerültünk. Viszont itt szerintem tévedett a pulzusmérő, mert nem tartom valószínűnek, hogy alvás közben ennyire megemelkedne a pulzusom. Összevetettem a lépésszámlálást is egy Apple Watch 3 órával.

Az ébresztő mód a karunkat rezegteti, hogy keljünk fel, a zenelejátszó a zenéinket képes vezérelni a mobiltelefonunkon. De kapunk stoppert és természetesen beálltások menüt is ahol kiválaszthatjuk a nekünk tetsző témát. 3 lépésben állthatjuk a kijelző háttérvilágítását, amit én a legkisebbre állítottam. A beállítások menüből kapcsolhatjuk ki vagy indíthatjuk újra az órát is.

 

Xiaomi Haylou LS01 okosóra teszt – Vélemény

 

A szoftver nem túl gördülékeny, így itt azért látszik, hogy nem egy erős hardver lapul az órában. Cserébe viszont akár minden napm 1-2 órás edzésprogram beállítással is simán tudtam hozni a 10 napos üzemidőt. Az óra egy 210mAh kapacitású akkumulátort kapott, amit a mellékelt mágnesesen csatlakozó kábelével 90-120 perc alatt feltölthetünk. Az alvásfigyelés jó dolog, az üzenetekről és értesítésekről nem maradunk le és az üzemidő is jó. Egyedül a lépésszámlálást nem érzem valósnak, valahogy sokkal kevesebbet számol, mint kellene. De ennek ellenére szerethető az óra és még nem is néz ki rosszul. Aki nem okoskarkötőben gondolkodik, az a Mi Band 4 helyet nyugodt szívvel választhatja a Haylou LS01 okosóráját, ami jelenleg 29$-ba kerül, azaz 9.500 forintot kell érte fizetnünk. Ezt már csak a szállítási költség dobja meg, attól függ melyik opciót választjuk hozz.

A Xiaomi Haylou LS01 okosórát itt találod meg

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

2 hozzászólás

  1. Nem régen szereztem be egy ilyen órát magamnak, nagyon tetszik ár érték arányban szerintem megfelelő. Viszont a megtett távolság amit mér nem pontos, sokkal kevesebbet mutat, ezt nem tudom valahol pontosítani esetleg?

    • Szia!
      Én is néztem külön beállítást, de nem találtam ilyen lehetőséget, amivel ezt korrigálni lehet.

Hozzászólás