Megint egy szinte kötelező terméket rendeltünk, egy Xiaomi pendrive érkezett hozzánk. Ahogyan minden számítógépben van HDD vagy SSD meghajtó, úgy van szinte mindenkinek otthon egy pendriveja, hogy a képeit, zenéit, filmjeit, dokumentumait azon tárolja, és könnyen mozgassa őket. A Xiaomi bemutatta a 64GB méretű ezüstszínű és bőr füllel ellátott USB kulcsát, én pedig azonnal rendeltem egyet belőle!

Már régóta megfogalmazódott benne a gondolat, hogy ha már a Xiaomi ekkora cégként nőtte ki magát, akkor miért nem forgalmaz a saját ökoszisztémáján belül memóriakártyát, merevlemezt vagy SSD meghajtót? Korábban ugyan már találkoztam Xiaomihoz közeli memóriakártyával, de nemrég végre megvásárolhatjuk a nagy kínai gyártó USB kulcsát is!

 

Xiaomi XMUP01QM USB3.0 64GB pendrive teszt – Kicsomagolás

 

Talán nem baj, ha nem szánok rá olyan sok időt a papírlapra illesztett, átlátszó műanyag ház színbéli és ergonomikus kialakításának vizsgálatával. Ez mégis csak egy pendrive. A borítást lehámozva, a csomagolóanyag mehet a kukába, próbáljuk ki a meghajtót.

Egyszerű kialakítású, de mégis feldobta valamivel ezt az letisztult, téglalap lakú ezüstszínű külsőt a Xiaomi. Ehhez pedig nem máshoz nyúltak, mint egy apró bőr fülhöz, ami nem átverés, valóban bőr. A puha bőr sötétkékre lett festve és félek tőle, hogy huzamosabb használat után a puha felület megsérülhet, de amilyen egyszerű, olyan jól néz ki ez a kék-ezüst összeállítás. A ház tetejére a 64GB-os kapacitás felirat, az oldalára pedig a Mi logó és a termék sorozatszáma került.

Jól áll neki a kék bőr fogantyú

 

Xiaomi XMUP01QM USB3.0 64GB pendrive teszt – A nagy próba

 

A meghajtó USB 3.0 csatlakozóval rendelkezik, a TLC chipek használatával a gyártó 124MB/s olvasási és írási sebességet ígérnek. Ezt az értéket azért ne vegyük kézpénznek, de támpontnak nem hangzik rosszul. Aki körültekintően vásárol, az a webáruház oldalán található értékeléseknél találkozhat a felhasználók visszajelzéseivel. Itt azért már látható, hogy a Xiaomi által megadott érték nagyon elméleti sebességen mozog. A való életben azért kicsit más MB/s aránnyal lesz dolgunk, hiszen egy pendrivenak is megvannak a maga korlátai.

Az első teszt a CrystalDiskMark-kal történt. A meghajtó FAT32-re volt formázva, én ezt menetközben NTFS-re cseréltem. A CDM mérése szerint 98MB/s olvasási és 76MB/s írási sebességet ért el a meghajtó. Jobban szeretem az éles teszteket, így jöhetett jó pár GB kisebb és nagyobb méretű fájl felmásolása és visszaolvasása. Itt a Total Commander volt a segítségemre, ahol 70MB/s írással indított és körülbelül 50MB/s sebességgel fejezte be a fájlok másolását. Elindítottam egy újabb másolást is, ahol egy több GB méretű adatmennyiséget tettem fel rá, itt a vége felé már 30MB/s körüli értékre lassult be a sebessége több darab, több száz, illetve pár gigabájtos fájl mozgatásával. Ez pont azt a sebességet hozta, mint amit a termék visszajelzésénél is olvasni lehetett. Összehasonlításképp van egy, már jó pár éves USB3.0-s pendriveom, amit idehaza vásároltam és ami csak 15MB/s írásra képes, ami azért valljuk be tényleg kevés, de ahhoz képest a Xiaomi nem is áll olyan rosszul. Minden csak nézőpont kérdése. A több percig tartó írás és olvasás után a fém ház felülete érezhetően felmelegedett, nem lett forró, mint a BlitzWolf pendrive, de nem is mondanám langyosnak.

 

Xiaomi XMUP01QM USB3.0 64GB pendrive teszt – Vélemény

 

A 64GB-os Xiaomi pendrive azt hozta, amit vártam tőle, bár volt olyan helyzet, ahol a vártnál gyengébben szerepelt, itt a 30MB/s körüli írási sebességre gondolok (és nem azért mert csak pár megabájtos fájlokat mozgattam ide-oda). Persze még így sem mondható rossznak a termék, hiszen teljesen megállja a helyét a hétköznapokban. Külsőre kifejezetten tetszetős, a minőségérzetet pedig a kékre festett bőr fül is emelni tudja. Így egyszerűen csak azt tudom mondani, nekem tetszett.

Természetesen számtalan USB3.0 csatlakozóval szerelt pendrive kapható, de az olcsóbbak közül még mindig sok helyen a 10-15MB/s sebességű írás a gyakori. Ezeknél pedig mindenféleképpen jobb a Xiaomi. Így a döntés rátok van bízva kedves vásárlók, hogy ebben a szegmensben is próbára teszitek a Xiaomi-t vagy maradtok egy jól bevált gyártó ismert termékénél… A 64GB-os Xiaomi pendrive 13.59$-ba (4200 forintba) kerül, ami nem mondható soknak, még a hazai versenyzőkkel össze vetve sem. Főleg, ha ott lebeg a szemünk előtt, hogy ez egy “Xiaomi”! 🙂

A Xiaomi XMUP01QM USB3.0 64GB pendriveot itt találod meg

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!
Megosztás

2 hozzászólás

Hozzászólás