Tesztünk mai alanya az itthon talán kevésbé ismert, de relatíve sokféle elektromos panelt kínáló VIJIM cég által gyártott VIJIM VL-1. Ahogy a neve is mutatja egy kisméretű eszközről lesz szó. Ezt a terméket nagyon vártuk, mert egy általános problémára jelenthet megoldást azoknak, akik fotóznak, vagy videóznak. Ezen embertipusnak általában fontos, hogy legyen valamilyen kiegészítő fény, ami leggyakrabban vaku vagy valamilyen nagyobb folyamatos fényű fényforrás. Viszont ezeket vinni kell, és ahogy a fényképezőgépeknél is igaz a mondás „a legjobb fény az, ami nálad van”.

Nekem is vannak kimondottan nagy nagyteljesítményű lámpáim, de azok az állvánnyal együtt egy komplett táskát tesznek ki. Pár éve elérhetők már a LED panellel szerelt videólámpák is, de ezek mérete is el kellett, hogy érje a nagyjából A4-es lap méretét, ha optimális fényteljesítményt szerettünk volna. Viszont ha nem tényleges munkáról volt szó, akkor ezeket sem szívesen vittem magammal. Egészen mostanáig! Mivel a VIJIM Mini VL-1 képes áthidalni azokat a szituációkat, amikor nem tökéletes Hollywoodi fényekre van szükség, csak kéne valamennyi plusz a jó végeredményhez.

 

VIJIM VL-1 – Kicsomagolás

A termék egy egyszerű fehér keménypapír dobozban érkezett alaposan körbe szivacsozva, így fel sem merült, hogy esetleg valami baja lehetne. A dobozt kinyitva láthatjuk a kiegészítőket, amik a használati utasításból, egy USB kábelből áll, és egy puha tokot jelent (ezt minden gyártónak követni kéne, mert nagyon praktikus). Először kézbe fogva a kis LED panelt, meglepett az összeszerelési minőség, mert nagyon egyben van az egész. Ráadásnak a hőleadás miatt alumínium a burkolat, így elég ellenálló is szerencsére.

Mielőtt rátérnénk a tényleges tesztre, villámban tekintsük át a legfontosabb paramétereket: a súlya nagyon kellemes meglepetés, mindössze 147 gr. A méretei pedig 115 x 71 x 10mm, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kisebb, mint egy átlagos mobiltelefon. 2800mAh-s akkumulátora van, ami komoly bizakodásra adott okot a használati időtartamot illetően és nem is kellett benne csalódni! 96 db LED-ből áll a panel és minimum 50, maximum 600 lumen leadására képes, színhőmérséklete 3500-5700K között állítható. Ezeket az adatokat elégedett hümmögéssel vettük tudomásul, de mindig az az igazi kérdés, hogy ebből mi érzékelhető a valóságban.

Mint fentebb említésre került, az eszközt kézbe véve teljesen minőségi hatást kelt. Jónéhány gyártó megirigyelhetné. „Körbejárva”, ami a valóságban egy csuklómozdulat, hiszen nagyon pici, azonnal feltűnt, hogy nincs rajta sok kezelőeszköz és csatlakozóból is csak egy, egy USB Type-C port található rajta. Ami előrevetítette azt a lehetőséget is, ami szerencsére simán működik, hogy egy power bankról is működtethetjük, illetve tölthetjük. Így, ha kint vagyunk a szabadban, akkor egy külső akkumulátorról is elláthatjuk energiával a lemerült lámpánkat.

Természetesen találunk rajta szabvány furatot a fotós állványok számára is, a keskenyebb és hosszabb oldalán is Így állítva és fektetve is egyaránt használható. Egyébként is praktikus, ha nincs sok üreg ahol bemehet a por, vagy egyéb szennyeződés. A kezelőeszközök egy nyomható és tekerhető fekete, félig kilátszó tárcsából és egy fém ki-be kapcsoló gombból állnak. A tárcsa nagyon ötletesen, nyomásra vált a fényerő és a színhőmérséklet között, majd tekerve érjük el a kívánt szintet, így pillantok alatt beállítható mindkét érték.

Ráadásul hátul egy keveset fogyasztó OLED panelt raktak be a készítők így a számok jól leolvashatók, viszont a fogyasztása kicsi. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a minimális fényerőn, ami 50 lumen akár 17 órát is képes működni. A kijeéző nem csak a beállított fényerő és színhőmérsékleti információkat jeleníti meg. Hanem még az akkumulátor kapacitást is kijelzi és megpróbálja besaccolni azt is, hogy a beállított módon mennyi ideig lesz elegendő az akku kapacitása.

 

VIJIM VL-1 – A nagy próba

Miután nagyjából 2 perc alatt teljesen kiismertük az eszközt alaposan kipróbáltuk. Látom magam előtt az 1000 W-s reflektorokhoz szokott professzionális stábbal dolgozó fotós / videós kollégákat, akiknek egy külön serpa hadsereg viszi az eszközeiket, ahogy legyintenek a maximum 600 lumenes teljesítményre, hiszen az körülbelül egy 75 W-os izzónak felel meg. A VIJIM VL-1-t nem arra tervezték, hogy nagy tereket, egy hangárt vagy a budai várat világítsa meg. Ha ezen túltettük magunkat, akkor viszont adódik a kérdés, hogy mire is jó? Kis távolságról, tehát 1-2 méterről, a 600 lumen simán elég ahhoz, hogy kiegyenlítse a környezeti fényt a szabadban maximum fényerőn, beltéren ennél lényegesen kevesebb is elég ehhez. A gyártó 1 órás működési időt adott meg 100%-os fényerő mellett, ami reálisnak is tűnik. Ilyen kis burkolatnál felmerült bennünk a melegedés problémája, ami jelentkezik is, eléggé felmelegszik a ház, kézben tartva nem a legkomfortosabb ilyenkor.

Szóval mire is jó? A mai világban, amikor mindenki a tökéletes szelfit, a tökéletes kaja-szelfit és a tökéletes kutya/macska szelfit látja mindenhol, ez nem lehet kérdés. Ezekhez mind 1-2m-ről kell extra világítás, ha szükséges. Az egyszerűség kedvéért mi a kaja szelfit jártuk körül. Egy üveg bornak adtunk fényből egy kis plusz delejt. Minderre egy fotó studióhoz tartozó igen nagy konyhában került sor. Amint az a képeken is látszik, alapból nem volt elégséges a fénymennyiség. Ezt gond nélkül tudta kompenzálni a VIJIM VL-1, többféle megoldást is szemléltettünk, hogy hogyan lehet feldobni egy egyébként teljesen átlagos kicsit sötét képet egy ilyen eszközzel. Lentebb található egy videó is ahol jól látszik, milyen hatékony a kis eszköz. Meglepően jól vizsgázott tényleges próba közben a rendszer.

A színhőmérséklet állítással hozzá tudtuk állítani a fényeket a fentről jövő sárgás fényt árasztó izzókhoz, így az extra fényforrás ügyesen meg tud bújni és nem üt el színben. Kültéren is el tudjuk érni a nap színhőmérsékletét, így akár napnyugtakor is bátran használhatjuk egy közös szelfihez, mert nem lesz feltűnő a képen, ha ügyesen használjuk. Az természetesen gyakorlást igényel, hogy mi az a fényerő, amit használni kell egy-egy beállítás esetén, de ezt mindenkinek magának kell kitapasztalni, mivel az eredmény teljesen szubjektív. Arra biztosan tökéletes, hogy kiegészítő fényként eltűntesse az árnyékokat, vagy egy ellenfényes képnél 2-3 emberből ne csak a sziluettje látszódjon.

A vloggerek számára örömteli hír, hogy mivel nagyon jól szabályozható és van állványmenete ezért könnyen felerősíthető a fényképezőgépre és a legtöbb gimbal-ra is, ahol van ilyen csatlakozó. Így fix fényárban tudnak fürdeni a teljes bejelentkezésük alatt. A csatlakozó aljzat miatt elviekben arra is van lehetőség, hogy többet egymás mellé szereljünk. A gyártónál szerepelt egy kép ahol a példa kedvéért 6 db volt összefogva egy nagy panellé, de az a meglátásom, hogy ilyenkor pont a lényege veszik el, hogy a farzsebünkből elő tudunk húzni egy teljesértékű lámpát. A burkolat sosem melegszik át annyira hogy vésze legyen megfogni, így több órás használat után is gond nélkül zsebre lehet vágni a kis tasakjában. A mágneses hátlapnak köszönhetően pedig a nagyobb fémfelületekre is felhelyezhetjük.

Egy Phottix Nuada-S lámpával hasonlítottam össze, hiszen ez a modell megvásárolható a hazai boltokban is. Így jó ellenfélnek gondoltam a 29.900 forint értékű fényforrást, a 16.000 forintos VIJIM VL-1 lámpával szemben. Természetesen azonos, maximális fényerő mellett és azonos értékre beállított színhőmérséklet mellett készítettem el a fotókat. A táblázatból jól láthatók a két lámpa adatai:

  Phottix Nuada-S  VIJIM VL-1 
Színhőmérséklet 3300-5600K 3500-5700K
Maximális fényerő 1065Lm 600Lm
Teljesítmény  Max. 15W Max. 8W
Méret 19.2 x 12.8 x 3cm 11.5 x 7.1 x 1cm
Működési idő max. fényerő mellett 100 perc 60 perc

 

A tesztképeken a VIJIM VL-1 fénye erősebbnek tűnik és az az érdekes, hogy szemre, meg sem tudtam különböztetni a két lámpa fényerejét, ami érdekes volt. Kisebb mérete miatt a fotókon koncentráltabban éri a fény a Xiaomi lámpát. Azonban nagyobb térben, a Phottix Nuada-S majdnem kétszer akkora mérete és nagyobb fényereje által legyőzi a kis kínai társat. Ezen is látszik, ha relatív kicsi az a tér, illetve közelről szeretnénk megvilágítani valamit, arra elegendő a VIJIM, azonban a nagyobb terek betöltéséhez már kevésnek bizonyul.

Phottix Nuada-S 100% fényerő, 3500K színhőmérséklet

VIJIM VL-1 100% fényerő, 3500K színhőmérséklet

Phottix Nuada-S 100% fényerő, 5600K színhőmérséklet

VIJIM VL-1 100% fényerő, 5600K színhőmérséklet

Maximális fényerő mellett 1 órán át képes üzemelni, a legalacsonyabb 5%-os fényerő mellett pedig 17 óra az, amit bír szuflával. A töltéshez használhatjuk a telefonunk töltőjét a mellékelt USB Type-C kábellel, de a akár egy power bankról is feltölthetjük a lámpa 2.800mAh kapacitású akkumulátorát, ami majdnem 3 órát vesz igénybe.

 

VIJIM VL-1 – Vélemény

Összességben az együtt töltött egy hét alatt csak kellemes élmények értek a VIJIM VL-1-vel kapcsolatban. A mérete miatt mindenhová elvittem, a jól állítható fényereje miatt pedig sokszor tudtam használni. Mivel a beüzemelése szereléssel együtt nagyjából 20 mp, így szívesen elő is vettem a jobb képi eredmények érdekében. Ami az általam eddig bírtokolt többi fényforrásról nem volt elmondható. A telefonokon lévő hátsó LED-ekhez viszonyítva pedig összehasonlíthatatlanul erősebb és mivel nem egyetlen fényforrás ezért egész szépen el is oszlik. Amire egy közepes erejű vaku képes arra ez is képes lesz, de fix fényforrással, ami szerintünk nagy előny.

A termék árához érdemes tenni egy kis piaci kitekintést: Ilyen teljesítményű és állítható színhőmérsékletű termékek 30-40e Ft-tól indulnak. Jelenleg az itthon kapható verziókból az Aperture Amaran AL-MX ül a képzeletbeli csúcson ebben a méretben nagyjából 70e Ft-os áron. Persze az Aperture terméke erősebb, de 3,5x annyiba is kerül, a mérete pedig vastagságban pont annyival nagyobb, hogy ne legyen kényelmes zsebre vágni. Ár/érték arányban nagyon jó vételnek tűnik a VIJIM VL-1 a maga 54.99$, azaz 16.500 forintos vételárával együtt. Az egyetlen dolog, amin elgondolkodtunk, hogy lehet, hogy mindenkinek kéne belőle legalább egy, mert mindenkinek tetszik 😀

A VIJIM VL-1 lámpát itt találod meg

A kosárba téve az EU Priority Line szállítást választva áfa és vámmentesen rendelheted meg  

 

További hírekért és akciókért kövess minket a Facebook-on. A Google Chrome böngésző plugin feltelepítésével pedig támogathatod a munkánkat.

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat, amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás