Hasonló termék még nem járt nálunk, de ezt is ki kellett próbálnunk. Különös, de a lézeres távolságmérő megvásárolható Xiaomi márkajelzéssel is, de mi ugyanezt a változatot vásároltuk meg, annyi különbséggel, hogy itt nem Xiaomi, hanem Alfawise van a dobozra írva. Ennél könnyebben még soha sem számoltuk ki a szobák alapterületét. Ezzel a kis eszközzel pedig 3 másodperc/szoba időaránnyal dolgoztunk!

Alfawise LS-P lézeres távolságmérő

 

Lézeres távolságmérőt az átlagember valószínűleg nem vásárol magának. Bár sokszor kiválthatja a szerszámos ládában pihenő mérőszalagot. Egész jó értékekkel is rendelkezik, hiszen maximálisan 40 méter távolságig mérhetünk vele és nem csak távolságot, hanem alapterületet, azaz négyzetmétert, szögmérést és térfogatmérést is végezhetünk vele és még vízszintjelzővel is ellátták.

 

Alfawise LS-P lézeres távolságmérő teszt – Kicsomagolás

Egy igazán kisméretű dobozt kaptam, semmi extra csicsa, jól mutat a képen a termék. A távolságmérő RedDot díjas lett ebben az évben, amit a csomagoláson fel is tüntettek. Bár ez használat közben valószínűleg nem nagyon fog érdekelni minket, de tényleg jól néz ki ez a letisztult forma.

A csomagban egy microUSB kábelt kapunk a töltéshez, egy leírást és egy kis csuklópántot, amit befűzhetünk az eszközbe. Nem nagyon vagyok otthon a témában és nem hiszem, hogy a praktikum mellett sok helyen figyelnek az esztétikumra ebben a kategóriában, de a 8.6 x 2.2 x 1.1 centiméter méretű és 28 grammot nyomó kis kütyü tényleg jól néz ki! Külseje fém, jó megtapintani ezt a matt felületű hideg anyagot. Az ember máris munkavédelmi sisakban képzeli el magát egy éppen épülő toronyház tetején. Elöl a lézer és az optikai érzékelő található, baloldalra egy microUSB port került, a jobb oldalon találjuk a funkcióválasztót és a karpánt befűzésére szolgáló furatot. Elöl pedig a háttérvilágítással is rendelkező monokróm kijelző, ami alatt a be/ki kapcsoló és egyben mérésre szolgáló gomb is található.

 

Alfawise LS-P lézeres távolságmérő teszt – A nagy próba

Valóban annyi mindent tud a kis eszköz, hogy a felét sem gondoltam volna. A kijelző alatt található gombot megnyomva kapcsolhatjuk be az eszközt. A kikapcsoláshoz 5 másodpercig kell nyomva tartani. Ha bekapcsoltuk, akkor felül az akkumulátor töltöttségére szolgáló jelzést találjuk, jobboldalt pedig a digitális vízszintmérőt. Jó dolog, hogy még ez is került a kis eszközbe. Baloldalon a mérés jelzést látjuk, alul pedig, normál módban a mért érték kijelzését. Itt alapesetben távolságmérésre van beállítva az eszköz.

A mi nagyon meglepett, hogy ebben a verzióban, a kijelző jobb felső sarkában találunk egy vízzíntjelzőt is. A vzímértékkel összevetve azt vettem észre, hogy körülbelül 0.3 fokot téved a szerkentyű. Így, ha épp egy híd méretű építmény építésén gondolkodunk, akkor azért komolyabb szerkezetet válasszunk, de ha csak az asztal lábát kell méretre faragni, akkor oda még ez is megfelelő lesz.

Nem kell attól tartanunk, hogy hamar lemerülne, hiszen 10 másodperc után automatikusan lekapcsolja a kijelzőt és a lézert is. A méréshez csak meg kell nyomnunk a kijelző alatt található gombot. A lézer bekapcsol, a gomb újbóli megnyomására pedig már kész is van a mérés. Minden egy pillanat alatt történik. Az is különösen tetszett, ha több dolgot is szeretnénk mérni, akkor a dióda nem világít folyamatosan, hanem a mérés után lekapcsol, utána pedig a gomb újbóli megnyomásával azonnal mérhetünk. Beltéren jól működik, gyors a mérés. Kültéren kicsit lelassul a mérési sebesség és szikrázó napsütésben körülbelül csak 8 méterig „lát” el, de ez az olcsó lézeres mérők hátránya. Gondolom ilyenkor már túl erős a környezeti fény hogy megfelelő pontossággal visszaverődjön a lézer a tárgyakról. De amint nem szikrázó napsütésben használjuk, akkor tökéletes a működés.

Kíváncsi voltam mennyire pontos rövidtávon, így egy 5 méter hosszú mérőszalag volt segítségemre a tesztben. Leraktam a földre és lemértem a távolságot. Az Alfawise LS-P hozta a kötelező értéket. A kijelzőjén ezred pontossággal olvashatjuk le a mérési eredményt, így millimétert is kijelez. A gyári adatok szerint 0.03-40m közötti távolságban használható, pontossága +/- 2mm.

Egyszerű mérésnél arra is lehetőségünk van, hogy összehasonlítsuk a legközelebbi és legtávolabbi pontokat. Ehhez a mérés gombot addig kell nyomva tartani, amíg a kijelzőn meg nem jelenik egy min/max jelzés. Ilyenkor a lézeres mérés folyamatos, nem kell a gombot kezelnünk. Ahogy közelítünk vagy távolodunk a mért ponttól, úgy változik a kijelzőn a mért érték.

Felmerülhet a kérdés, hogy rendben van az, hogy ez egy lézeres távolságmérő, de honnan számít a mérés? A lézerdiódától vagy az eszköz belekalkulálja a mérésbe a saját hosszát is? A válasz pedig, mindkettő. A fent baloldalon található piktogramnál látható, hogy vagy egy teljes függőleges vonalat vagy egy annál rövidebbet látunk, amit szintén a főgomb nyomva tartásával választhatunk ki. Ebben az esetben, ha a teljes hosszban látjuk a vonalat, akkor a távolságmérő beleszámolja a saját hosszát is a mérésbe. Tehát ha faltól falig szeretnénk mérni, úgy, hogy nekitámasztjuk a végét egyszer az egyik, máskor a másik falnak, akkor nem kell attól tartanunk, hogy kisebb értéket kapunk a távolságmérő 8 centimétere méretének köszönhetően. Hiszen ilyenkor beleszámolja a saját hosszát is és olyan, mintha valóban faltól falig mérnénk.

Az alapterület mérés is másodpercek kérdése. Csak lá kell lőnünk a lézerrel a faltól falig távolságra hosszban és szélességben és a két adatból azonnal is is adja a szoba alapterületét négyzetméterben. Ennyire egyszerű a térfogat számolása, ilyenkor a három oldalt kell lemérni vele és meg is kapjuk a számot köbméterben. Kiszámolhatjuk a háromszög két oldalából a magasságot és szögmérést is végezhetünk.

Az Alfawise LS-P lézeres távolságmérő akkumulátora 200mAh kapacitású, amit microUSB porton keresztül tölthetünk fel. A teljes kapacitással pedig 3.500 mérést végezhetünk.

Az Alfawise LS-P lézeres távolságmérő 19.9$-ba (~5.950 forintba) kerül

 

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat. Amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás