Az Alfawise HBQ-Q32, azaz az egyik legolcsóbb TWS fülhallgató címét elnyerő termékre két ok miatt esett a választásom. Egyrészt sok üzenetet kaptunk, hogy nagyon kíváncsiak vagytok rá, mit is tudhat ezért az árért és próbáltunk szerezni belőle egy példányt. Másrészt pedig a saját kíváncsiságom is hajtott. Hiszen a Xiaomi, a Redmi AirDots fülhallgatójával már olyan mélységekbe merészkedett, hogy még pont egy ideális határon egyensúlyozott az ár és minőség terén. Ezzel szemben az Alfawise HBQ-Q32 még ennek az árnak is alá ment!

 

Alfawise HBQ-Q32 fülhallgató – Kicsomagolás

Már a csomagolása is aggasztott egy kicsit a Redmi AirDots után. Az egy dolog, hogy sajnos a Kína-Magyarország útvonal eléggé megviselte a csomagot. A fekete hátterű dobozon beigazolódott a sejtésem, hogy ez bizony egy OEM gyártó terméke, hiszen a típusjel felett található Alfawise logó, csak egy felragasztott matrica. A promó képen jól néz ki (inkább elfogadhatóan) a termék, mindenhol különböző információt találunk a fülesről. A hátoldalon találkozunk a főbb specifikációkkal, miszerint Bluetooth 5.0+EDR kapcsolat támogatott és, hogy a fülhallgatók 50mAh kapacitással rendelkeznek. A tároló dobozka itt is egy akkumulátort rejt, azonban a hátoldalra két méretkapacitás került fel úgy, hogy egyiken sincs bejelölve a pontos érték. Így lehet 1.500 és 2.600mAh is, azonban a weboldalon található adatok szerint hozzánk a kisebb, 1.500mAh kapacitással rendelkező modell került.

A recsegő-ropogó műanyagtálca a lehető legrosszabb, amivel valaha találkozhatunk. A csomagolás tényleg csak arra való, hogy addig védje a terméket, amíg ki nem nyitjuk, utána pedig mehet az egész csomag a kukába. Kapunk 3 pár gumiharangot, egy microUSB végű töltőkábelt, leírást és magát a dobozt, ami egyben a fülhallgatók tárolására és töltésére is szolgál. A mellékelt leírás legalább nem csak kínai, hanem Angol nyelven is elérhető.

A tárolódobozon egy töltésre szolgáló microUSB portot találunk, alatta pedig nagy meglepetésemre egy USB-A csatlakozót is. Tehát lehetőségünk van vésztöltőként használnunk a doboz 1.500mAh kapacitású akkumulátorát. Nem sok, de ha vésztöltésről van szó, akkor ennek is őrülhetünk, ha kéznél van. A füstszürke, majdnem teljesen fekete műanyag tetőt semmilyen rugós mechanizmus nem tartja, mint a Xiaomi fülhallgatói esetében. A rugós aranyszínű érintkezők között egy töltés visszajelző ledet találunk. A külső borítás jót tesz a tok megjelenésének, hogy nem egy csillogó felültet kapunk, hanem egy matt, vékony gumiszerű külsőt kapott.

A fülhallgatókat nem lehet megkülönböztetni egymástól, a formájuk azonos. Nem kaptak a test és a hangvető közötti oldalsó görbületet, hogy felismerjük melyik a jobb és baloldal. Formára talán apró babra emlékeztetnek. A vezérléshez fizikai gombot kapunk, nem érintésérzékeny felületet. A gomb körül egy fehér sáv fut körbe, ami mögött az értesítési LED kapott helyet.

Bekapcsoláskor tudjuk beazonosítani az oldalakat, hiszen egy női hang bemondja a left side, right side oldal neveket. A fizikai kapcsoló hátránya, hogy hangerőt nem tudunk vele szabályozni, csak zeneszámot léptetni, illetve fel és letenni a hívásokat. Ugyancsak a negatívumok sorát bővíti ez a megoldás, hiszen nem annyira kellemes így a vezérlést, hogy a gomb nyomogatása közben önkéntelenül is beljebb nyomhatjuk a fülhallgatót a fülünkben. Erre sokkal jobb megoldás, ha érintésérzékeny vezérléssel rendelkező fülhallgatót választunk.

 

Alfawise HBQ-Q32 fülhallgató teszt – A nagy próba

Hangminőségtől alapesetben sajnos nem leszünk elájulva. De mégis azt kell mondanom, hogy többet nem is szabad várni egy 17$-os eszköztől. A Poweramp zenelejátszót szoktam használni a telefonomon, ott pedig szépen be lehet állítani a hangszínt és a magas és mély értékeket is. Kell egy kis módosítás és máris egész jó hangokat tapasztalhatunk. A halláskárosodást még nem okozó erősségen sem torzít. De kell az az equalizer, hogy előbújjanak a magasak és a mélyek is. Finomhangolás nélkül sajnos kevesek a magasak, a mélyek már majdnem a helyükön vannak, de kell nekik még egy kicsi plusz. Térben a hangok nem különülnek el annyira, így a füles messze van a minőségi zenehallgatástól és a zene élvezetétől.

A beszélgetési hangminőség azonban rettenet. Az hagyján, hogy csak a jobb oldali füles képes közvetíteni felénk a hívó fél hangját, de minőségre olyan, mintha nagymamám torz hangú, 35 éves rádiójából jönne a hang. A fülhallgató mikrofonja sincs a helyzet magaslatán. Folyamatosan azt mondták, hogy olyan, mintha egy dobozból beszélnék. Halk és torz, így telefonálásra nem igazán használható. Az értesítési LED piros színben világít, amikor párosítottuk a fülhallgatót a telefonunkkal. Ha merülőfében lenne, egy női hang bemondja, hogy ideje lenne feltölteni a töltőre a füleseket. A töltési idő 1-1 ½ óra, amellyel 3 ½ óra hozható ki belőle.

 

Vélemény

A Xiaomi Redmi AirDots fülhallgató nem sokkal drágább nála, de ha a tízes skálán tíz pontot adnék a Redmi-nek, akkor az Alfawise terméke talán 4 pontot kapna. Ilyen alacsony árkülönbség mellett pedig inkább a Xiaomi termékét választanám, hiszen azzal nem voltak ilyen gondok, mint a HBQ-Q32 fülhallgatóval. Szerencsére kijött a frissített változat is a fülhallgatóból, ami már érintésérzékeny és a tárolódoboz már töltés kijelzést is kapott. Szerencsénkre pedig csak 1$-ral kerül többe. Aki pedig még ennél is tovább menne, de szintén nem szeretne sokat költeni egy fülhallgatóra, azoknak a Xiaomi AirDots, érintésérzékeny vezérléssel ellátott megoldása lehet a befutó.

Kedvezmény kód: GBREDMI189

Kedvezmény kód: BGXMDE

Az EU Priority Line szállítással áfa és vámmentes  

 

Támogasd az oldalt azzal, ha Google Chrome böngészőt használsz, telepítsd fel a támogatói plugint. Ezzel támogatod a munkánkat, így a külföldi webáruházak is látják az oldalról indított vásárlásokat. Amelyek alapján még több akciót, terméket és tesztet mutathatunk be nektek. A böngésző plugint itt találod meg

Köszönjük, hogy támogatod az oldalt!

Megosztás

Hozzászólás