Az impozáns, kicsi és olcsó analóg óratestbe oltott okosóra funkciókkal ellátott Lenovo Watch 9 után egyértelmű volt, hogy ki kell próbáljuk a Watch X OLED megjelenítővel is ellátott analóg okosórát.

lenovo watch series

A Lenovo Watch szériában már jó pár modell megtalálható, az olcsó Watch 9 modelltől kezdve a Watch S, Watch X és X Plus is

Ha választhatok, akkor a mai napig is inkább használok egy analóg órát, mintha egy kijelzővel ellátott okosóra ülne a karomon. A mechanikus szerkezet iránti vonzalmam valószínűleg azért maradt meg, mert abban az ember legbelül még érzi, hogy itt a mozgó alkatrészekkel van dolga, van még egy kis élet az órájában. Ezt a tulajdonságot úgy turbózta fel a Lenovo, mintha létrehozott volna egy emberszabású androidot, az analóg testbe épített okosfunkciók, amin keresztül kell már az analóg órát is beállítanunk és a kis OLED megjelenítőt, ami kijelzi a pulzusunkat, a lépésszámunkat és értesítést ad a bejövő hívásainkról is.

 

Lenovo Watch X – Kicsomagolás

 

A Lenovo Watch X doboza szép lett. Az egész megjelenés nagyon férfias a fekete borításával, a szolid „WATCH X” felirattal és a fiókszerűen kicsúsztatható belső résszel. A plüssel bevont tálcán az óra pihen, mellette pedig a 80 centiméter hosszúságú, mágnesesen csatlakoztatható töltőkábel és egy leírás, ami sajnos csak kínai nyelvű, de ide kattintva elérhető az angol nyelvű verzió is.

Az óra határozott súlya igencsak minőségi termék benyomását kelti. A 81 gramm a teljesen fém csatnak és az erős fém háznak köszönhető. Az órán csak egy gomb található, ami jobb oldalra került. Funkciója nem az idő beállítása (ez sokaknak furcsa lehet először), hanem az okosfunkciók vezérlése. Az analóg óraszerkezetet a mellékelt telefonos alkalmazással kell beállítanunk. Jó nézni, amikor a pontos idő beállításánál, a telefonnal beállított idő alapján az óra mutatója gyors sebességgel elkezd pörögni, hogy átálljon a megfelelő időre. A karcálló zafírüveggel védett előlap alatt a római számokkal tagolt felosztást láthatjuk, a mutatók a fehér színükkel jól láthatóak, éjszaka pedig fluoreszkálnak.

A Lenovo Watch X (az Apple órájához is választhatóan hasonló módon) mágneses csatot kapott, ami annyira egyszerű, de esztétikus, hogy akinek megmutattam az órát, az első percekben csak a fém, mágneses szíjjal és csattal volt elfoglalva. A csatnak köszönhetően bármilyen méret beállítható, hiszen a mágnes a szíjon bárhol lehet és szerencsére erősen is tart. Amennyiben szeretnénk akár egy fekete bőr vagy más modellel felruházni az órát, jó hír, hogy az óratok végéből a kis retesz elhúzásával azonnal kioldható a szíj.

Az óra is kellőem férfias, a számlapja természetesen nagyobb, mint a Lenovo Watch 9 modellé volt, de mégsem azt a nagy bumszli búvár órát kapjuk, amit ha hozzánk vágnak komoly sérüléseket okozhatnak vele. A mutatók alatt kapott helyet a 96 x 32 pixel felbontású OLED megjelenítő, ami kijelzi az időt, dátumot, megtett lépéseinket, pulzusunkat, hívásokat és még sok minden mást is. Az óra mérete 24.50 x 4.25 x 1.22 centiméter, a hátoldalon az ezüst, szálcsiszolt fém hátlapot találjuk, amit négy csavar rögzít. Itt láthatjuk a 8 ATM vízállósági adatot (a fürdést jól bírja), középre került az optikai pulzusmérő szenzor (igen, az óra ezt is tudja) és a mágnesesen csatlakoztatható töltő lábak.

 

Lenovo Watch X – A nagy próba és a jól karbantartott szoftver

 

Töltsük le az áruházból a Lenovo Watch alkalmazást, engedélyezzük a GPS és a Bluetooth használatát és már mehet is a csatlakozás. Mióta nálam van az óra, már három frissítést is kaptam hozzá, azaz a Lenovo karban tartja a szoftvert, így a jövőben is várható hozzá frissebb rendszerszoftver. Az egyik ilyen update-nek köszönhetően vált lehetővé a Bluetooth be/ki kapcsolásának lehetősége közvetlenül az óráról, ami az alap szoftverben nem volt benne. Ez jó lehetőség azoknak, akik nem feltétlenül a folyamatos mobiltelefonos kapcsolattal használnák az órájukat, hanem csak normál időmérő üzemmódban, de kíváncsiak a napi megtett lépéseikre, pulzusmérésre. Ehhez pedig szerencsére még mobiltelefonra sincs szükségünk a beépített kijelzőnek köszönhetően.

A szoftver semmit sem változott, ugyan ezt az alkalmazást kellett használnunk a Watch 9 esetében is, azaz a felépítése nem volt idegen számomra. A My Watch óra ikon, természetesen a Watch X beállításait nyitja meg. Itt láthatjuk, hogy csatlakoztatva van az óra, át is nevezhetjük „Watch X”-ről, ha úgy tartja kedvünk és itt nézhetjük meg az órában található akkumulátor töltöttségét és az éppen futó firmware verziót is.

Innen indíthatunk az órával vezérelt fotózást, ébresztést és emlékeztetőt. A Watch Mode-nál állíthatunk energiatakarékos módot és normál módot is. Bekapcsolhatjuk az időszinkronizálást, így amikor elindítjuk az alkalmazást, akkor automatikusan ellenőrzi, hogy szükség van-e kalibrálásra vagy sem. Szerencsére elég pontosan jár az óra, így nekem erre még sosem volt szükségem, de ha bekapcsolva hagyjuk ezt az opciót nem vesztünk vele semmit sem. Állíthatunk értesítőt, ha megszakadna a telefon és az óra közötti kapcsolat, és van ne zavarj funkció is. A beállításokban megadhatjuk, hogy az óra nyelvezete kínai vagy angol legyen és képes érzékelni azt, ha felemeljük a csuklónkat és automatikusan felvillantja a kis kijelzőt, ha ez az opció be van kapcsolva. Amit nagyon hiányolok és hiányoltam a Watch 9 estében is, az pedig az időjárás kijelzés. Valószínűleg a magyarországi lokalizáció miatt nem hív le a szoftver időjárás adatokat, így azokat az óra sem tudja megjeleníteni.

A kezdőoldalon profilunkhoz tartozó konfigurációkat végezhetjük el, megadhatjuk a napi célt, hogy hány lépést szeretnénk megtenni. Iilletve mivel alvásmonitorozásra is képes az óra, megadhatjuk neki, hogy pontosan mennyi ideig, azaz hány órán keresztül szeretnénk aludni. Az alul található beállítások közül a fiókunkat módosíthatjuk, és itt találunk egy kis segédletet az órához és az alkalmazás használatához.

Az óra beállítására a telefonunkra lesz szükségünk, hiszen innen állítja be magát az óra a digitális és analóg részen is. A My Watch opción belül a Calibration gombra kattintva egy analóg óra számlapja tűnik fel és fölötte pedig a pontos időnek megfelelő adatokat írhatjuk be (óra, perc). Itt nem a pontosidőt kell megadni, amire be szeretnénk állítani, hanem azt az időpontot, amit az óra jelenleg mutat. Ha ezzel megvagyunk, eszeveszett gyorsasággal kezd el pörögni a mutató, majd beáll a pontos időre. Pont így kellett beállítani a Watch 9 órát is, de ez a kalibráció még mindig ámulatba ejtő!

A Do exercise menüpontban a sporttevékenységek mérését indíthatjuk el. Az óra képes mérni a futást, mászást, kerékpározást, de az úszás adatainál már megkér minket, hogy erre a komolyabb, Watch X Plus óránkat használjuk.

Az alvásmonitorozás és a lépésszámlálás is jól működik. Narancssárga színnel mutatja a mélyalvást, amikor nagyon keveset mozogtunk, sárgával pedig azt, amikor sokat forgolódtunk. Egy kis diagramot készítve kijelzi, hogy a nap folyamán mikor mozogtunk a legtöbbet és, hogy összesen hány lépést tettünk meg. A pluzusmérés a Stratos órámmal összehasonlítva szinte teljesen azonos értékeket hozott, így ebben is hozza a kötelezőt.

Rendben működik az alvás és hívásértesítés is. A hívó fél neve megjelenik a kis kijelzőn, természetesen az ékezetes karakterket nem támogatja, viszont érdekes volt, hogy ha nem fogadtam a hívást, akkor magyarul jelent meg a kijelzőn a „Nem fogadott hivas” felirat. Ha alkalmazáson belül üzenetet kapunk, Messenger, Viber, akkor magát az üzenetet nem jelzi ki, csak az alkalmazás nevét. Viszont a bejövő emaileket nem jelzi az óra.

Az óra működéséhez nincs szükség elemre. Az analóg mutatók, az okosóra tulajdonságokért felelős komponensek és az OLED kijelző is mind-mind a beépített 600mAh kapacitású akkumulátorról üzemelnek. A gyári adatok szerint 45 napos üzemidőre képes, amit valóban tud a kis óra. Ha nem használjuk a Bluetooth kapcsolatot, akkor még tovább is bírja. A teljes feltöltéshez pedig csak 2-3 órára van szüksége, amit a mágnesesen csatlakoztatható kábelről tehetünk meg, akár a laptopunk USB portjáról is.

A Lenovo Watch X egy remek óra lett. Azoknak találták ki, akik egy letisztult külsőt szeretnének, de egyes okosfunkcióval, mint a lépésszámlálás, elégetett kalória kijelzés és a pulzusmérés, de nincs szükségük egy kijelzővel ellátott modellre. Nagyon szeretem a Xiaomi Stratos órámat, de azt vettem észre, amióta a Watch X nálam van, hogy a Stratos egy ideje a polcon pihen. Remek órát rakott össze a Lenovo!

 

A Lenovo Watch X óra több webáruházban is elérhető

GearBest – Lenovo Watch X ezüst/fekete 59.29$/77.23$

  • Netherlands Registered(PDM) szállítás áfa és vámmentes

GearBest – Lenovo Watch X fehér bőrszíjjal 59.31$

  • Netherlands Registered(PDM) szállítás áfa és vámmentes

Banggood – Lenovo Watch X fekete 73.99$

  • EU Priority Line szállítás áfa és vámmentes

GearVita – Lenovo Watch X ezüst 36.99$

  • EU Priority Line szállítás áfa és vámmentes
Megosztás

Hozzászólás