Az Alfawise megint egy új termékkel rukkolt elő. Egy infravörös kézi hőmérőt, sőt inkább hőmérő pisztolyt dobtak a piacra, amivel nem csak testhőmérsékletet, de különböző tárgyak hőmérsékletét is meg tudjuk mérni. Az ára remek, a kivitelezés közepes, de a működés szinte tökéletes.

Alfawise infravörös hőmérő – Kicsomagolás

p1050474_1.JPG

A téglalap alakú papírdoboz hátulján máris a főbb tulajdonságokkal találkozunk. Így azonnal arról is információt kapunk, hogy két mérési típust választhatunk. Az egyik a testhőmérséklet, amit 32.0 és 43.0 Celsius fok között képes mérni. A másik pedig a tárgyak hőmérséklet mérése. Itt már viszonylag széles skálán mozoghatunk, hiszen 0.0 és 100.0 Celsius fok között mérhetünk vele.

p1050475.JPG

A pontosság jegyében, az első tizedesjegyik képes kijelezni a mért hőmérsékletet, a pontossága a gyártói adatok szerint ±0.2 Celsius fok. A dobozban egy angol nyelvű részletes leírást kapunk és egy fekete szövetzsákban találjuk a hőmérő pisztolyt.

p1050477.JPG

p1050479.JPG

Én kifejezett örültem neki, hogy egy ilyen kis szütyőt is kaptam hozzá, így ha elrakom vagy vinnem kell valahová, csökken a sérülés veszélye. A mellékelt leírás világított rá arra is, hogy különböző funkciók is elérhetők, azaz a méréshez választhatunk Celsius és Fahrenheit fokot is. Be vagy kikapcsolhatjuk az eszköz hangját. Ez fontos, mert a következő beállítási opció a riasztás. Azaz a riasztási hőmérsékelt, így beállítható az is, ha lázasak vagyunk, akkor egy bizonyos előre beállított hőmérséklet felett jelezzen a hőmérő. Így nem csak hangjelzést ad, de beállítható az is, hogy hőemelkedésnél sárgán, míg láznál pirosan világítson a kielző.  Ez a helyzet persze életszerűbb egy tárgy vizsgálatánál, hiszen ha tudom, hogy forróm akkor nem fogom meg puszta kézzel.

20180810181028_64827.jpg

Az Alfawise hőmérő úgy néz ki, mint egy lefűrészelt csövű pisztoly. Lehet, hogy mostanában túl sok akciófilmet nézek, de nekem egyből ez ugrott be róla. A 9.5 x 4.5 x 15.5 centiméteres méret mellé 100 grammos súly párosul, elemek nélkül. A működéséhez két darab AA méretű ceruzaelemre lesz szükségünk, ezt nem tartalmazza a csomag. A nyél alján található reteszt elhúzva helyezhetjük be az elemeket. A ravasz fő funkciója a hőmérséklet mérése. Nem találunk külön ki és be kapcsoló gombot. Ahogy megnyomjuk a mérés gombját, azonnal bekapcsol, majd 30 másodperc elteltével automatikusan lekapcsol.

p1050481_1.JPG

p1050482_1.JPG

A felső rész jobboldalán találjuk az object-body kapcsolású módváltót, amivel vagy tárgyakat, vagy testhőmérsékletet mérhetünk. Alatt a beállításhoz szükséges „SET” gomb és +, – gombok. Egy zöld háttérvilágítással rendelkező kijelzőt kapunk, amiről leolvashatjuk a mért eredményt

 

Alfawise infravörös hőmérő – Nagy próba

p1050478_1.JPG

Az elemek behelyezése utáni bekapcsolást követően már készen is áll a mérésre. Csak egy tárgyra kell irányítani 1-5 centiméter távolságból és máris kijelzi a hőmérsékletét. A mérés egy másodpercet vesz igénybe. Az egész folyamat hihetetlen gyorsan végbemegy, így gyorsan el is kezdtem kutatni a lakásban különböző tárgyak után, amelyeknek megmérhetem a hőmérsékletét. A hirtelen felindulást követően nem találtam egyből olyan tárgyakat, amelyeknek különböző lenne a hőmérsékletük. Így esett az első választásom egy bögre teára, amin 60.8 Celsius fokot mértem. Egyre jobban kezdtem beindulni, így jöhetett a tűzhelyen lévő éppen melegedő lábas, A ház elején lévő nem fűtött helyiség padlóköve elég hűvösnek bizonyult, így ott is tettem egy kísérletet. Valóban hideg volt, 6.4 Celsius fokot mértem. Megpróbáltam kimenni a hóval borított kertben és találni egy mérésre kiváló pontot, de mivel a mostani hidegben 0 Celsius fok alattira hűlt minden, ezért nem tudtam kipróbálni, hiszen a hőmérő 0-100 Celsius fok között képes mérni.

p1050491.JPG

p1050493.JPG

Mivel testhőmérséklet mérésre is alkalmas ezért végeztem egy próbát egy normál, hónaljból történő méréssel egy Omron gyártmányú hőmérő segítségével, majd a homlokomhoz téve az Alfawise termékével is. A végeredmény jónak mondható. Az Omron 36.6, míg az Alfawise 36.5 Celsius fokot mért. Azt hiszem az a 0.1 Celsius fok különbség elhanyagolható, hiszen ki tudja, hogy az Omron is mennyire lehet pontos. Viszont ezek alapján egyöntetű a válasz. Az Alfawise infravörös terméke jó.

p1050495.JPG

Gondoljunk csak bele, ha beteg gyermekünknek szeretnénk megmérni a hőmérsékletét, akinek még az is nyűg ebben az állapotban, ha a mérés 1 percig tart, normál hőmérővel. Az infravörössel pedig csak 1 másodpercbe. Mivel az Alfawise terméke nagyon jól tette a dolgát, ezért mindenféleképp megtartom, mert nem csak testhőt, de a tárgyak hőmérsékletét is lehet mérni. Például mennyire melegedett fel egy telefon a töltés alkalmával, mennyire melegszik át a laptopom háza, ha nagy igénybevételnek van kitéve, stb…

Az Alfawise hőmérője nem is kerül sokba, mindössze 9.99$-ba kerül. A gyártónak megjelent egy újabb hőmérője is, ami kifejezetten a test hőmérséklet mérésre használható 32 – 42.5 Celsius fok között. Ami esztétikusabb, letisztultabb megjelenést kapott, így ha ez a fő szempont, akkor ez a termék ajánlott.

Az Alfawise 0 és 100 Celsius fok között mérő infravörös hőmérőjét itt találod meg

 

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről!

Csatlakozz a Facebook követőink táborába!

Megosztás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Tapasztalatok az iskolai lázmérésről | ADOM Diákmozgalom

Hozzászólás