gocomma_tolto.jpg

Egy felettébb érdekes dolog pattant ki a kis kínai mérnökök fejéből. Egy olyan eszköz, ami a ma használt mobiltelefonok egészét ki tudja szolgálni. A Gocomma így megalkotta azt a komplett töltő egységet, amivel a régebbi mobilunkat, azaz a microUSB porttal ellátott telefonokon kívül, az USB Type-C, az Apple féle Lightning és a vezeték nélküli Qi töltési technológiát támogató készülékeket is tölteni tudjuk!

Az elején nevetségesnek tűnő ötlet, a próbák alkalmával mégsem tűnt annyira mókásnak és már lassan kezdtem azt érezni, hogy a bábeli kavarodásból egyszerre rendet teremtek. De azért nem lehetünk teljesen boldogok, mert egy hibát azért elkövettek a gyártónál.

 

Gocomma töltő – Kicsomagolás

p1050052.JPG

A csomagolás külsejét tekintve olyan egyszerűnek tűnt, mintha a Tesco polcáról épp most akasztottam volna le. A csomag oldalán már láthatjuk is, hogy itt bizony megannyi csatlakozóval ellátott mobiltelefont és táblagépet kezelhetünk. A doboz hátulján láthatjuk, hogy pontosan melyek azok a portok, amellyel a töltő kompatibilis, illetve itt láthatjuk, hogy maximálisan 5V 3A árammennyiséget tud felvenni és maximálisan 5V 2A-t tud leadni.

p1040769.JPG

p1050053.JPG

Belül nem találunk egyebet, mint magát a töltőpadot. Sem egy zacskó, sem egy leírás. A fehér színű USB végű kábel 1.2 méter hosszúságú. A töltő talp mérete 20 x 10 centiméteres. Jobb oldalon találjuk a Qi töltésre kialakított kör alakú gumibevonatú felületet, baloldalon a papíron 360 fokban forgatható három különböző szabványú töltő aljzatot. Ez valójában körülbelül 340 fokban képes körbeforogni. De ez még így is remek dolog, hiszen nem csak horizontálisan, hiszen a csatlakozóknak köszönhetően egy kicsit vertikálisan is mozgathatóak a portok. A két töltőrész között pedig egy működést jelző kék LED található.
p1050066.JPG

 

Gocomma töltő – A nagy próba

p1050055_1.JPG

Mivel ennyi lehetőség adott, először nehezen indult a teszt. MicroUSB és Type-C porttal rendelkező telefonom van. Kellett egy Lightning csatlakozós eszköz is, illetve még egy mobiltelefon, ami támogatja a vezeték nélküli töltést. A probléma sikeresen megoldódott, úgyhogy jöhetett a teszt. A gyártói adatok szerint több eszközt is egyszerre tölthetünk. Ez egyértelmű, hiszen ha már ennyi csatlakozási felülettel rendelkezik, akkor miért ne pakolnánk rá mindent, amit csak szeretnénk? A gond ott kezdődik, hogy csak 5V 2A az a teljesítmény, amit le bír adni. Azaz minél több eszközt teszünk fel rá, annál lassabb lesz a töltés. Így először feltettem rá egy microUSB portos telefont, amivel szépen beállt 5V 1A körüli értékre. Majd rátettem a Type-C portos OnePlus 5T telefonomat is, amit szintén elkezdett tölteni. Viszont a mérőműszerem maximálisan 5V 1.4A áramfelvételt mutatott.

p1050064.JPG

Később jöhetett a Qi töltés is. Olyan lettem, mint Gyurcsók József, küldtem neki az energiát. Ahogy rátettem az iPhone X-et máris felvillant a kijelző és jelezte, hogy elindult a töltés. A vezeték nélküli töltésnél is maximálisan 1A volt az áramfelvétele a töltőnek.

p1040770.JPG

A Lightning csatlakozót is kipróbáltam egy Apple iPad táblagéppel, ezt az akadályt is gond nélkül vette. Ekkor ütött szöget a fejembe, mert úgy emlékeztem, hogy az Apple nem engedélyezi holmi kis kínai gyártóknak, hogy bármilyen kábellel lehessen tölteni az almás eszközöket. Ezért találták ki az MFI (Made for iPhone) jelölést is, hogy csak az ezzel a liszensszel rendelkező gyártók megbízható termékei lehessenek kompatibilisek, azaz működjenek az Apple termékekkel. És itt jön az a bizonyos „DE”! Furcsa módon gond nélkül hajlandó volt tölteni az iPad-et és az iPhone-t is a Lightning csatlakozón keresztül. Valamit nagyon tudnak a Gocomma-nál, hogy ez is működik.

p1050059.JPG

p1050057.JPG

Ha most arra gondolsz, hogy esetleg egy HUB-ként is használni lehet a töltőt, akkor most csalódnod kell. Az eszközzel csak tölteni lehet a készülékeket, PC-s kommunikációra nem alkalmas. Viszont a pozitívumai közé sorolható, hogy bárkinek bármilyen töltőcsatlakozóra kenne szüksége, ezzel könnyedén megoldható a probléma. Ezen felül pedig ott van a QI töltési lehetőség, amire csak rá kell helyezzük a telefonunkat és máris tölthetjük vele a készülékünket. És nem mehetünk el szó nélkül az iPad és iPhone eszközök Lightning csatlakozós töltése mellett sem, így ez is bónuszpontként írható fel a Gocomma töltőjének a számlájára.

Ezek alapján nem lett rossz ez a többfunkciós eszköz, de a több mobiltelefon egyszerre való töltési lehetőségét, nagyobb áramfelvétellel, illetve leadással jobban megoldhatták volna. De ettől függetlenül jó, hogy bárki jönne is hozzám mindig kéznél lesz egy ilyen multi funkciós töltő.

Ha megtetszett a több eszközzel kompatibilis Gocomma töltő, akkor itt megtalálod

 

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről

Csatlakozz a Facebook követőink táborába!

Megosztás

Hozzászólás